JBL:n pelikuulokemalliston ykkösnyrkki Quantum One tarjoaa harvinaisen rutkasti ominaisuuksia, mutta onnistuuko hifivalmistajan uusi aluevaltaus sen voimin?

Teksti ja ruutukaappaukset: Joni Nikkola

Kuvat: Valmistaja ja AVPlus-toimitus

JBL Quantum One on tuoreen Quantum-malliston lippulaivamalli, johon on mahdutettu jokseenkin kaikki ominaisuudet, mitä pelikuulokkeilta voi odottaa. Noin 250 euron suositushinta edustaa peliluurien hintavampaa laitaa.

Tilaääni on kalliimmissa kuulokkeissa jo itsestäänselvyys. Pään liikkeiden seurantaakin on jo nähty muutamissa kuulokkeissa. Harvinaisimpana ominaisuutena JBL:n kuulokkeissa on myös vastamelutoiminto.

Värejä ja vaimennusta

JBL Quantum Onen ulkonäköä hallitsee rgb-värivalaistus. Materiaaliltaan kuulokeosat ovat mattapintaista muovia, joka ei kerää sormenjälkiä. Puristus on maltillinen, ja keinonahalla päällystettyjen pehmusteiden sisään mahtuu kookkaammatkin korvat jäämättä puristuksiin. Pehmusteet on täytetty muistivaahdolla sekä korvallisissa että sangassa. Kuulokkeet saa taitettua litteäksi reissukäyttöä varten, mutta suojapussia ei tule mukana.

Painikkeet on sijoitettu vasemmanpuoleiseen kuulokkeeseen. Ylimmällä hallitaan vastamelu- ja TalkThru-toimintoja. Sen jälkeen on päänseurannan keskityspainike, äänenvoimakkuuden säätöpyörä ja mikrofonin mykistyspainike, joka toimii myös rgb-valaistuksen kytkimenä. Painikkeet vaativat hieman opettelua, eikä niiden kuvakkeista ota kovin helposti selvää silmämääräisestikään. Alaosassa on liitännät 3,5 millimetrin audiojohdolle, usb-c-johdolle ja puomimikrofonille.

Tilaääntä ja vastamelua

Konsoleista JBL Quantum One -kuulokkeet tukevat kaikkia PlayStation- ja Xbox One -sukupolvia sekä Nintendo Switchiä. Tietokoneista tuettuna ovat Mac ja Windows sekä lisäksi mobiililaitteet ja virtuaalitodellisuuslasit. Kun kuulokkeet liitetään tietokoneeseen, ne näyttäytyvät ulkoisena äänikorttina.

Kuulokkeet on kuitenkin optimoitu pc:lle, sillä valmistajan QuantumENGINE-ohjelmisto on ladattavissa ainoastaan Windows-käyttöjärjestelmälle. Mac-käyttäjät sekä konsoli- ja mobiilipelaajat joutuvat tyytymään rajallisempiin ominaisuuksiin.

Tilaääni auttaa uppoutumaan tunnelmaan ja varomaan esimerkiksi takana väijyviä vihollisia. JBL Quantum One -kuulokkeissa vaikutelma luodaan virtuaalisesti. Tilaääniteknologioista on valittavissa JBL:n oma Quantum Sphere 360 ja DTS Headphone:X 2.0. Molemmat niistä ovat 7.1-kanavaisia. Lisäksi tarjolla on perinteinen stereoääni esimerkiksi musiikin kuunteluun.
Quantum Sphere 360:ssa on myös pään liikkeiden seuranta, jollainen oli esimerkiksi pari vuotta sitten testaamissamme Audeze Mobius -kuulokkeissa. Päätä käännettäessä äänilähde siis pysyy paikallaan samaan tapaan kuin kaiuttimia kuunnellessa. Toiminnon voi kalibroida katsomalla suoraan eteenpäin ja painamalla painiketta.
Kuulokkeissa on vastamelutoiminto suodattamassa ympäristön hälyääniä. Vastamelutoiminto on pelikuulokkeissa toistaiseksi harvinaisuus. TalkThru-toiminnon ansiosta vierustoverin kanssa voi keskustella ottamatta kuulokkeita päästä.

JBL Quantum One: Enemmän on enemmän?

JBL Quantum One -kuulokkeissa riittää ominaisuuksia. Erityisesti vastamelutoiminto on tervetullut lisä pelikuulokkeissa. Pään liikkeiden seuranta on myös vielä harvinainen ominaisuus. Kuulokkeet ovat myös näyttävät ja mukavat.

Kokonaisvaikutelmaksi kuitenkin jää pieni pettymys. Räätälöity QuantumSphere-tilaääni ja päänseuranta eivät toiminnaltaan täysin vakuuta. Vastamelutoiminto on toimiva mutta kevyehkö. Miinusta tulee myös rätinästä, jota oli havaittavissa niin Windows- kuin Mac-tietokoneillakin. Toivottavasti asia korjaantuu myöhemmissä laiteohjelmistopäivityksissä.

Tilaääni ja väriasetukset on tarjolla vain pc-pelaajille, joten pelkällä konsolilla tai mobiililaitteella pelaavien kannattaa harkita muita malleja.

HYVÄÄ & HUONOA

Vastamelutoiminto
Pään liikkeiden seuranta
Mukavuus ja näyttävyys
Suuri osa toiminnoista vain pc-käyttäjille
Ajoittaiset häiriöäänet
Tilavaikutelma ei aivan vakuuttavin kuulemamme

JBL Quantum One

Hinta 249 €
Lisätietoja fi.jbl.com


Kuuloketyyppi Korvan ympäröivä, suljettu pelikuuloke
Kuuloke-elementit 50 mm dynaaminen
Taajuusalue 20–40 000 Hz
Herkkyys 95 dB @ 1 kHz, 1 mW
Maksimiäänenpaine 97 dB
Mikrofoni Yksisuuntainen puomimikrofoni
Mikrofonin herkkyys -41 dBV @ 1 kHz / Pa
Impedanssi 32 Ohm
Paino 369 g
Muuta Äänenvoimakkuuden säädöllä varustettu 3,5 millimetrin audiokaapeli, kalibrointimikrofoni, irrotettava puomimikrofoni ja sen tuulisuoja, peliäänen ja chat-äänen tasapainosäätimellä varustettu usb-liitäntäjohto ja pikaopas.

 


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2021 (nro.203).