Nokia on ollut aikoinaan iso ja tunnettu tv-valmistaja. Nyt merkki on palannut tv-markkinoille, mutta mielestämme hieman heppoisin eväin.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja valmistaja

Nokia on tuttu ennen kaikkea matkapuhelimistaan. Aikoinaan hyvinkin tunnettu, mutta muutamien käänteiden jälkeen hieman vähemmän. Sama koskee televisioita. Kyllä vain.
Nokia oli aikoinaan, siis joskus 1980- ja vielä 1990-luvulla kohtalaisen merkittävä televisiomerkki. Tämä kausi päättyi, kun Nokia alkoi keskittyä vain älypuhelimiin. Ja kuten tunnettua, tämäkin aikakausi päättyi.

Vanha Nokia toimii nykyään vain verkkoliiketoiminnassa, raudassa, ohjelmistoissa ja myös Nokia-merkin lisensoinnissa. Nokia-puhelimet jatkavatkin siis edelleen, mutta valmistajana on eri yritys.

Sama koskee nyt myös televisioita. Itävaltalainen SmartView-niminen yritys on hankkinut oikeuden valmistaa – tai lähinnä valmistuttaa ja markkinoida – televisiota ja mediasoittimia Nokia-nimellä. Smartview ei siis itse valmista laitteita, vaan ne tehdään alihankintana Intiassa. Tietojemme mukaan valmistaja on Skyworth India Electronics, joka on kiinalaisen televisiojätin Skyworthin tytäryhtiö.

Mallisto

Nokian tv-mallistossa on kahdeksan mallia eri kokoluokassa 24-tuumaisesta aina 75-tuumaiseen saakka. Kahdesta pienimmästä mallista 24-tuumainen on hd- ja 32-tuumainen full hd -televisio, ja 43-tuumaisesta ylöspäin tarkkuutena on luonnollisesti 4k ultra hd. Kaikissa malleissa on lcd-paneeli.

Malliston 4k-mallien suositushinnat alkavat 43-tuumaisena 499 eurosta ja jatkuvat seuraavasti: 50-tuumaa 599 euroa, 55-tuumaa 699 euroa, 58-tuumaa 799 euroa, 65-tuumaa 899 euroa ja viimeisenä 75-tuumaa jo isommalla hyppäyksellä 1 399 euroa. Ja tässä on siis kyse suositushinnoista. Mihin hinnat asettuvat kilpailluilla tv-markkinoilla, jää nähtäväksi. Ainakin 55-tuumaista näkyy myytävän jo alle 590 eurolla. Testiin otimme tämän hetken suosituinta kokoluokkaa edustavan, 55-tuumaisen 5500A:n.

Tekniikkaa

Näyttöyksikkönä Nokiassa on siis uhd-tarkuuden (3 840 x 2 160 pikseliä) led-taustavalaistu lcd-paneeli. Sen virkistystaajuus on tavalliset 50–60 hertsiä, mutta suorasta taustavalaistuksesta löytyy microdimming-tekniikkaa ja näyttö tukee myös HDR10- ja Dolby Vision -sisältöjä. Nokiassa on kolmoisviritin eli antenniverkoon, kaapeliin ja satelliiteille.

Liitännät ovat melko kattavat käsittäen neljä hdmi-tuloa (yksi arc-äänen paluukanavalla), kaksi usb-liitäntää tallennuksella, äänelle optisen digilähdön, analogisen 3,5 millimetrin av-tulon, komposiittitulot, jopa vga-tulon sekä positiivisena yllätyksenä myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokelähdön. Äänen saa ulos myös langattomasti bluetooth-yhteydellä. Ja tietenkin mukana on myös langaton ja langallinen verkkoyhteys. Liitännät ovat pääosin suoraan television takana, mikä vaikeuttaa television asennusta suoraan seinälle.

Käyttöjärjestelmänä on Android TV, mikä ei Nokian tapauksessa ole mikään yllätys. Nokian yhtenä valttina – ainakin puhelimissa – on ollut “puhdas Android-kokemus” ja lupaus päivityksistä. Käyttöliittymä onkin siis ilman kuorrutuksia, mutta päivityslupauksista ei ole tietoa. Tällä hetkellä mennään versiolla 9 vaikka kymppikin olisi tarjolla. Kokeiluun saamassamme Nokian Streaming Box 8000 -mediasoittimessa on kuitenkin jo Android TV 10.

Käyttöjärjestelmää pyörittää Quad-Core ARM CA55 -prosessori yhdessä ARM Mali470 -grafiikkapiirin kanssa. Ram-muistia on 1,5 gigatavua ja sisäistä tallennustilaa kahdeksan gigatavua.

Kuva

Nokia 5500A:n kuvatekniikka on siis tavanomaista. Paneelista ei ole tarkempaa tietoa kuin se, että sen pikselitiheys on 80 per tuuma. Paketista otettuna kuva on hailakka, ei väreiltään, mutta musta on aika harmaata. Asetuksissa taustavalaistus onkin täysillä ja päällä vielä automatiikkaa. Ei ihme, että kuva ei ole ihan kohdallaan.

Kuvalle on paljon säätöjä, mikä on sinänsä hyvä mutta peruskäyttäjää eli juuri tämän luokan televisiota ostavaa ajatellen myös melko monimutkaista. Etenkin kun Nokian mukana ei tule kuin asennusohjeet. Varsinainen manuaali on ladattava netistä, eikä sitä ainakaan testin aikana ollut saatavilla suomeksi. Käyttöohjeistus on muutenkin yliolkaista ominaisuuksien luettelua. Ohjeessa ei ole kuvaviittauksia tuotteen valikoihin, ja kun kieli on väärä, niin suomenkielisiä vastineita ohjeelle on vaikea hahmottaa. Ohjeet ovat, esimerkiksi juuri kuvan säätöä ajatellen, liian suppeat.

Kuvaa säädettäessä on syytä huomata, että jokaiselle kuvalähteelle (sisääntulolle) on yksilölliset säädöt. Säädöt pitää siis tehdä kaikille käytettäville lähteille.


Liitännät ovat melko kattavat käsittäen neljä hdmi-tuloa (yksi arc-äänen paluukanavalla), kaksi usb-liitäntää tallennuksella, äänelle optisen digilähdön, analogisen 3,5 millimetrin av-tulon, komposiittitulot, jopa vga-tulon sekä positiivisena yllätyksenä myös perinteisen 3,5 millimetrin kuulokelähdön. Liitännät ovat pääosin suoraan television takana, mikä vaikeuttaa television asennusta suoraan seinälle.


Merkki ja malli: Ainesta on, muttei riittävästi

Suomen tv-markkinat ovat todella kilpaillut, ja täältä löytyykin Euroopan halvimmat televisiot. Näillä eväillä Nokian tulo tv-markkinoille jää nyt valitettavasti mielestämme hieman vaisuksi. Odotusarvot olivat aika korkealla. Kuva on sinänsä säätöjen jälleen tarkka ja kirkas, mutta hailakkuus sivusta katsottaessa ei ole ole ihan tätä päivää, ja äänenlaatu on todella heikko. Hyvää Nokiassa on käyttömukavuus, runsaat liitännät, monipuolisuus ja käytön sujuvuus.

Ehkä tällainen keskitason tv myy hyvin Intiassa ja muuallakin, mutta nyt Nokia on täällä samassa kastissa Finluxien, Luxorien ja muiden vastaavien “mukamas merkkitelevisioiden” kanssa. Hinta ja laatu eivät aivan kohtaa toisiaan. Hinnassa on 200–300 euroa liikaa. Eurooppaan, tai ainakin Suomeen, kannattaisi tehdä selvästi laadukkaampi mallisto.

HYVÄÄ & HUONOA

Sovellusten toiminta
Helppo käyttää
Terävä ja kirkas kuva
Liitännät
Kontrasti sivusta katsottuna
Äänenlaatu
Käyttöohjeet

Nokia Smart TV 5500A (4KDA) 
Hinta699 €
EdustajaSmartview
Lisätietojanokia.streamview.com/fi
Näytön koko55" (139 cm)
Näytön kuvasuhde16:9
Näytön resoluutio3 840 x 2 160 (4K UHD)
NäyttötekniikkaLCD
Pikselitiheys80 dpi
TaustavalaistusSuora
Päivitystaajuus50–60 Hz
HDR-tukiHDR10 ja Dolby Vision
KäyttöjärjestelmäAndroid TV (9)
ProsessoriARM CA55 Quad-Core
NäytönohjainMali470 MP3
RAM-muisti1,5 Gt
Tallennustila8 Gt (eMMC)
VirttimetDVB-T, -C ja -S
HDMI-tulot3+1 (2.0, ARC)
USB2 (2.0)
Muut liitännätOptinen äänilähtö (toslink), VGA, 3,5 mm AV-tulo, Ethernet, kuulokelähtö, CI+
Langaton yhteysWi-Fi 2,4 ja 5 GHz
Bluetooth-lähetinOn (4.2)
SuoratoistoChromecast
ÄänitukiDolby Digital Plus, dts
Teho2 x 10 W
SovelluksetYle Areena, Netflix, Ruutu, Disney+, Youtube ja kaikki Google Play-kaupasta
MediatoistoOn (sovelluksella)
MuutaPuhehaku kauko-ohjaimesta, Hey Google ja Google Assistant
Suurin virrankulutus140 W
Virrankulutus lepotilassa0,5 W
Mitat (l x k x s, ilman jalustaa)1 233 x 711 x 66 mm
Mitat (l x k x s, jalustan kanssa)1 233 x 773 x 235 mm
Paino13 kg
VarusteetPöytäjalka, kauko-ohjain (bluetooth), paristot, asennusohje

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 3/2021 (nro.204).