Kun Oppo päätti pari vuotta sitten keskittyä älypuhelimiin ja lopettaa mediasoitinten valmistuksen, markkinoille jäi selvä aukko. Nyt sen aikoo täyttää ranskalainen Reavon, jonka tuore UBR-X100 on selvä Oppon perillinen.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Valmistaja & Teppo Hirvikunnas

Uusia premium-luokan ultra hd blu-ray -soittimia lanseerataan suhteellisen vähän ottaen huomioon, että fyysiset mediat ovat yhä etenkin harrastajien suosiossa. Tähän segmenttiin on tarjontaa oikeastaan vain Panasonicilla ja nippa nappa Sonylla. Etenkin kun tällä saralla meritoitunut Oppo jätti vaativampiin tarpeisiin sopivien mediasoitinten valmistuksen yllättäen vuonna 2018. Onkin ollut lähinnä ajan kysymys, koska joku astuisi kiinalaisvalmistajan hylkäämiin saappaisiin.

Tätä yrittää nyt ranskalainen Reavon, suhteellisen uusi nimi kulutuselektroniikka-alalla. Vaikka brändi saattaa kuulostaa tuntemattomalta, sen taustalla vaikuttava emoyhtiö Zappiti saattaa olla monille tutumpi suunnittelemistaan ja valmistamistaan ammattilaistason av-hallintajärjestelmistä. Tältä pohjalta ei myöskään ole mikään ihme, että yritysklusteri tarttui heti toimeen Oppon poistuttua markkinoilta, sillä myös heillä on tietotaitoa valmistaa premium-tasoisia mediasoittimia.

Nyt tarjolla onkin tässä testattu edullisempi Reavon UBR-X100 (suositushinta 799 euroa) sekä siitä hieman kehittyneempi UBR-X200 (suositushinta 1 699 euroa). 

Tutulta pohjalta

Kuten muidenkin kategorian laitteiden kohdalla myös Reavonin käyttämät komponentit valmistetaan Kiinassa. Ja kuten odottaa saattaa, Oppon viitoittama tie näkyy myös pintapuolisesti Reavon-soittimien ulkoasussa. Lähemmin tarkasteltuna käy kuitenkin ilmi, että kyseessä on selvästi omat, itsenäiset kehityshankkeensa. Vaikka sukulaisuus esimerkiksi Oppon maineikkaaseen UDP-203-malliin on kieltämättä läsnä, samaa voisi sanoa esimerkiksi Panasonicin vastaavista premium-mediasoittimista. Onhan niinkin, ettei designin saralla välttämättä ole liiemmin liikkumavaraa, jos pyrkimyksenä on luoda siisti ja yksinkertainen mutta tehokas mediasoitin.

Toisaalta, jos jokin osa kokonaisuudessa on selvästi matkittu Oppolta, niin se on kauko-ohjaimen toteutus. Sen painikeasettelu ja käyttöergonomia taustavalaistuksineen ovat hyvin samankaltaisia kuin Oppolla. Reavonin versio näyttää kuitenkin hieman halvemmalta, eikä siinä esimerkiksi ole liiketunnistinta taustavalaistuksen aktivointia varten. Sen sijaan mukana on erillinen painike taustavalolle. Kaikesta huolimatta asettelu on käteen käypää ja miellyttävän selkeää.

Ominaisuudet ratkaisevat

Tuoreiden Reavon-soittimien perusteet niiden väliselle hintaerolle selviävät oikeastaan vain taakse kurkistamalla. Arvokkaampi Reavon UBR-X200 nimittäin tarjoaa digilähtöjen ohella myös analogiset lähdöt kanavakohtaisine rca-antoineen ja balansoituine xlr-liitäntöineen sekä luonnollisesti analogiannot mahdollistavan da-muuntimen. Tämän lisäksi UBR-X200:n takaa löytyy myös rs232-liitäntä, jota käytetään monissa automaatiojärjestelmissä. Myös mallin digiliitännät poikkeavat ulkoisesti hiukan UBR-X100:n vastaavista.

UBR-X100 puolestaan on varustettu vain verkkoliitännällä, kahdella hdmi-liitännällä (joista toinen on fiksusti vain äänelle), kahdella usb-liitännällä (2.0 edessä ja 3.0 takana) sekä digitaalisella optisella ja koaksiaalisella liitännällä. Näin ollen UBR-X100:n lähettämän signaalin muunnos analogiseksi vaatii erillisen da-muuntimen. Ehkä hyvä näin, koska silloin voi käyttää haluamaansa muunninta tai av-vahvistimen omaa.

Siisti sisältä

Rakenteeltaan soitin on tukeva, joskaan ei erityisen painava. Sisäpuolen näkymä on melko yksinkertainen ja harva mutta siisti. Samalla käy myös ilmi, että suurin osa soittimen painosta johtuu raskaasta pohjalevystä.

Koska UBR-X100:ssa ei ole da-muunninta, myös sisäiset komponentit ovat melko harvalukuiset, eikä konepellin alla sinänsä ole paljoa nähtävää. Levykelkka lukukoneistoineen on Sonyn valmistama ja laadukas sellainen. Huomio tosin kiinnittyy muoviseen levykelkkaan, joka tämän hintaluokan soittimessa voisi olla jämäkämpääkin tekoa, vaikka sinänsä sen liike ja tuntuma ovat laadukkaat. Sen rinnalla on vain yksinkertainen kytkentävirtalähde sekä Mediatekin MTK8581-järjestelmäpiiri, jonka 8580-versiota myös Oppo aikanaan hyödynsi.

Fyysisiltä mitoiltaan UBR-X100 on 43 senttimetriä leveä, kahdeksan senttimetriä korkea ja 35 senttimetriä syvä. Soittimen 1,6-millimetrinen runko on vahvistettu alhaalta 3-millimetrisellä jäykällä teräslevyllä, joka on suunniteltu minimoimaan kaikenlaiset mekaaniset tärinät ja myös hillitsemään pyörittimen moottorista lähteviä ääniä. Kaiken kaikkiaan rakenteelle muodostuu 6,3 kilogramman massa.

Soittimen etumaskissa on yksinkertaisen näytön ohella vain tarpeellisimmat toistonohjauspainikkeet, mutta levykelkan avaus- ja virtapainiketta lukuun ottamatta niitä tuskin tulee käytettyä kattavan kaukosäätimen ansiosta. Se kun sisältää painikkeet muun muassa valikoissa liikkumiseen, ääniraitojen ja tekstitysten aktivointiin ynnä muuhun. Kaukosäädin on, kuten sanottua, myös taustavalaistu, mutta taustavalaistus tulee aktivoida omasta painikkeistaan.

Infoa ja ominaisuuksia

Kun UBR-X100 kytketään päälle ensimmäistä kertaa, käyttäjää tervehtii yksinkertainen, näppärä ja intuitiivinen käyttöliittymä. Tavallisten ja uhd blu-ray -levyjen ja tietenkin dvd- ja cd-levyjen lisäksi soittimella voidaan toistaa tiedostoja joko paikallisesti massamuistilta tai dlna:n avulla verkosta. Verkko-ominaisuuksien puolella UBR-X100:ssa ei kuitenkaan ole langatonta wifi-yhteyttä, mikä on kieltämättä miinus tässä hintaluokassa. Verkkoyhteys on mahdollista muodostaa vain kaapelilla, tai erillisellä langattomalla reitittimellä. Tarjolla ei myöskään ole sisäänrakennettua tukea suoratoistosovelluksille toisin kuin esimerkiksi keskeisimmillä kilpailijoilla Sonylla ja Panasonicilla.

UBR-X100 lataa sille syötetyt levyt todella nopeasti. Tämä voitaneen lukea neliytimisen ARM Cortex-A53 -suorittimen ansioksi. Mitattu aika soittimen heräämiseen standby-tilasta ja elokuvan toiston käynnistymiseen oli vain noin 40 sekuntia.

Kuvan säätöä voi jatkaa myös elokuvan ollessa käynnissä. Asetuspainikkeella pääsee eräänlaiseen kuvan taajuuskorjaimeen, joka mahdollistaa myös toiston räätälöinnin muunnettaessa hdr-materiaalia sdr-tasoon. Yleisellä tasolla muunnoksen ja kuvan laatu on erittäin tasapainoista ja väreiltään rikasta. Toinen valikko puolestaan mahdollistaa perinteisen siirtymistoiminnon sekä nimikkeiden, lukujen, ääni- ja tekstityskappaleiden valitsemisen ja paljon muuta. Info-painike taas näyttää signaalin tiedot näytön ylä- ja alareunassa. Painikkeen pitkä painallus näyttää astetta yksityiskohtaisemman analyysin parhaillaan toistettavasta ääni- ja videosignaalista, toisella sivulla vastaavan signaalin ulostulon ja kolmannella sivulla niin ikään yksityiskohtaisen taulukon hdr-metatiedoista – jos sellaisia on saatavilla.

Kirjava formaattituki

Tuoreet Reavon-mallit ovat pohjimmaiselta toimintaperiaatteeltaan optisen median lukulaitteita vaikkakin niiden pääkäyttö on ultra hd blu-ray -leyjen toisto. Lisäksi ne toistavat myös tavallisia blu-ray-levyjä, cd- ja dvd-levyjä. UBR-X200 toistaa myös sacd-levyjä (mukaan lukien niiden monikanavainformaation) ja voi lähettää äänen pcm:n lisäksi myös dsd-muodossa. 

Mediaformaattipuolella tukea löytyy virallisesti flac-, aiff-, dff-, dsf-, jpg-, tiff-, mkv- ja m2ts-tiedostoille usb:n ja dlna:n kautta. Musiikkitiedostojen toisto usb:ltä ja myös striimaaminen dlna:n kautta toimi hyvin, ja navigointi oli erittäin sujuvaa.


Reavon UBR-X100: Omalla tavallaan onnistunut

Vaikka Reavonia ja sen UBR-sarjalaisia pidetään yleisesti Oppon korvaajana, niissä molemmissa on silti myös paljon omaa – ja ennen kaikkea hyvää. Jos vertailua merkkien välillä erityisesti haluaa tehdä, niin voitaneen sanoa, ettei Reavon juuri kalpene esikuvansa rinnalla.

Jos taas markkinoilta haetaan aktiivisia haastajia, niin esimerkiksi Panasonic ja Sony tarjoavat yhtä jos toista erilaista ja omanlaista paremman pään uhd-blu-ray-soitinvalikoimassaan. Vaikka esimerkiksi Panasonic vie säädettävyyden saralla ehkä hiukan pidemmän korren, Reavonkin täyttää silti monia pidemmälle ehtineen harrastajan tarpeita. Yksi sen keskeisimmistä valteista on uskollisuus alkuperäiselle kuvalle, millä saralla läpinäkyvyyttä lisää myös monipuoliset infot kulloinkin toistettavasta mediasta.

Jos siis haluaa hiemankaan parempaan kotiteatteriin massamerkeistä poikkeavan mutta silti laadukkaan uhd blu-ray -soittimen, Reavon UBR-X100 on tutustumisen arvoinen vaihtoehto.

HYVÄÄ & HUONOA

Käytön helppous ja nopeus
Neutraali ja rehellinen toisto
Säädettävyys
Ei HDR+ tukea
Ei wifiä
Ei tukea suoratoistopalveluille

Reavon UBR-X100
Hinta799 euroa
EdustajaMareksound
Lisätiedotreavon.com
mareks.fi
Lähdöt2 x HDMI, koaksiaalinen, optinen
TulotUSB 2.0 edessä, USB 3.0 takana
VerkkoyhteysKyllä, langallinen
HDR-tukiHDR10, Dolby Vision
FormaattitukiMKV, FLAC, JPG, M4A, AIF, AIFF, DSF, DFF, MP3, OGG, APE
KotiteatteriääniDolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS, DTS-HD MA, DTS-HD HRA, DTS:X
Mitat (l x k x s)43 x 8 x 35 cm
Paino6,3 kg

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 6/2021 (nro.207).