Allekirjoittaneella tuli muutama päivä sitten täyteen 10 vuotta Facebookissa. Sattumalta törmäsin samoihin aikoihin tietoon, että Facebook-tiedot pystyy lataamaan itselleen ja tutkimaan, mitä somemammutti minusta tietää.

Ominaisuus löytyy kohdasta Asetukset > Yleiset > Lataa Facebook-tietosi. Klikkaamisen jälkeen sivu pyytää salasanan ja ilmoittaa sähköpostitse, kun tiedot ovat ladattavissa. Itselläni tietojen kokoamiseen meni muutama minuutti, minkä jälkeen sähköpostista klikkaamalla ja salasanan antamalla pääsi tutkimaan tietojaan. Paketti oli omalla kohdallani hieman yli 21 megatavua, mikä tuntuu melko kompaktilta sen sisältämään informaatioon verrattuna.

Yllättävää ei liene, että Facebook tietää, mitä profiilissani lukee, mistä sivuista olen tykännyt, mitä olen kirjoittanut seinälleni ja mitä olen viestitellyt kavereideni kanssa. On aivan kiinnostavaa tutkia, ketä kavereita on lisännyt milloinkin, ketä on poistanut ja keiden kaveripyyntöihin ei ole vastannut. Halutessaan pääsee tekemään sukelluksen oman someaktiivisuuden syvään päähän. Voi kiduttaa itseään tutkimalla varhaisia statuspäivityksiään, joiden selaaminen on muuten arkistosta helpompaa kuin omalta aikajanalta. Inboxin sisältö on myös luettavissa, mutta se puolestaan ei ole erityisen kätevästi selattavassa muodossa. Kiinnostavaa on, että inbox-viestit pystyy lukemaan niidenkin kaverien osalta, jotka ovat poistuneet palvelusta.

Tiedoissa on listattu myös mainosten aiheet, jotka ovat ainakin kohdallani osin huvittavia. Omien aiheideni joukossa on esimerkiksi lapsuuteni animaatiosankari Alfred J. Kwak, erinäisiä jenkkifutisaiheisia sivuja (en tiedä koskaan tutkineeni mitään aiheeseen liittyvää) sekä Roxettesta ja Gyllene Tideristä tuttu kitaravelho Per Gessle, joka ei ehkä sittenkään ole nykyisen musiikkimakuni ydintä. Jos näillä parametreillä mainostaa, niin hieman huteja tulee. Toki mukana on useita osuviakin aiheita, mutta niiden perusteella en silti osaa huolestua kovin pahasti siitä, paljonko systeemi minusta tietää.

Huomattavasti enemmän foliohatun nyöriä sen sijaan kiristää Facebookin tiedot soittamistani ja vastaanottamistani puheluista ja tekstiviesteistä. Sisältö ei toki ole (toivottavasti) Zuckerbergin imperiumin tiedossa, mutta puhelujen pituudet sekä puhelujen ja tekstiviestien ajankohdat ja numerot kyllä. Lisäksi se tietää myös muut kuin Facebookiin liittyvät yhteystietoni. Näiden keräämiseen olen antanut luvan valitessani tekstiviestisovelluksekseni Messengerin.

Facebook-tietojen lataaminen antaa kiinnostavan ja tärkeänkin katsauksen siihen, mitä tietoja on tullut antaneeksi somepalvelulle. Jos naamakirja ahdistaa, niin sekin hyvä puoli arkiston lataamisessa on, että sen jälkeen on yksi syy vähemmän olla koko palvelussa. Moni saattaa pysytellä Facebookissa lähinnä sinne kerääntyneiden muistojen takia. Kun kaikki muistot lataa omalle tietokoneelleen ja ottaa niistä vielä pari varmuuskopiota, niin ne ovat hyvässä tallessa some-tilin kuoppaamisesta huolimatta.