Laadukkaan subwooferin ei tarvitse olla ruma ja tilaa vievä järkäle. Kaiken olennaisen saa nykyään pakattua pieneenkin pakettiin, kiitos edistyneen teknologian.


Vaikka monimutkaiset ja -kanavaiset kotiteatterijärjestelmät ovat nykyään lähinnä edistyneiden harrastajien heiniä, subwooferit kiehtovat silti monia. Toisia kiinnostaa yksinkertaisesti brutaali voima ja vääntö, toisia taas mahdollisesti muuten laadukkaidenkin pääkaiuttimien toiston tukeminen erillisellä bassokaiuttimella.

Lähtökohtaisestihan laadukas bassotoisto on monen erillisen tekijän summa. Hyvään ja tasapainoiseen ääneen vaikuttavat pääkaiuttimien ohella myös tilan ominaisuudet ja akustiikka sekä tietysti myös kuunneltava materiaali ja käytetty äänenvoimakkuus. On tietystikin selvää, että Yle Klassisen kuuntelija kaivannee lisää tehoa alataajuuksille harvemmin kuin vaikkapa leffaharrastaja tai nykyaikaisemman valtavirtamusiikin kuuntelija, mutta samat fysiikan lait pätevät molempien leirien ideaalien taustalla.

Soidakseen tasapainoisesti, kontrolloidusti ja tarpeeksi voimakkaasti osana kokonaisuutta bassotaajuudet vaativat kaiuttimelta pääsääntöisesti sekä tilavuutta että tehoa. Tällä saralla varsinkaan pienemmillä jalustamalleilla ei pitkälle pötkitä, vaikka nykyaikaiset dsp-kikat saattavat yllättääkin. Tilavuuden ja tehon tarve ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kompaktimmallakin mitoituksella päästä hyviin tuloksiin, jos kokonaisuus muuten on optimoitu tehtäväänsä.

Tästä pääsemmekin aiheeseen KEF KC62, joka ominaisuuksiensa valossa vaikuttaisi olevan todellinen tulevaisuuden subwoofer!

Tuorein lisäys brittimerkki KEF:in katalogiin on hämmästyttävän kompakti KC62 (kuvassa vasemmalla), vain 14 kilogrammaa painavaan, 246 x 256 x 248 millimetrin koteloon ahdettu kahden 6,5-tuumaisen Uni-Core-elementin ja peräti 1 000 watin vahvistimen tehopaketti. Subwooferin elementit on asetettu koteloon niin sanotulla force cancelling -tekniikalla, jolla niiden liikevoimat kumoutuvat. Elementtien kartioiden ripustuksessa taas on viitteitä japanilaisesta origami-taidosta.

KEF KC62:n Uni-Core-elementeillä on yhteinen, varsin kookas magneetti mutta omat erilliset ja erilaiset konsentrisesti asetellut puhekelansa. Tällä toteutuksella valmistaja kertoo saaneensa kotelotilavuudesta yli kolmanneksen pois mutta samalla pidettyä elementin liikeradan samana tai jopa suurempana kuin isommissa subwoofereissa.

Molemmille KC62:n elementeille on omat 500-wattiset d-luokan vahvistimensa, joten subwooferin varsinainen rms-teho kohoaa 1 000 wattiin. KEF kertoo virittäneensä vahvistimen erityisesti äkillisiä ja iskeviä bassoääniä varten, ja myös kontrolliin ja soinnin tasapainoon on kiinnitetty huomiota. Maksimissaan äänenpainetta luvataan irtoavan 105 desibeliä.

Pienistä kuuntelutiloista aina noin 50-neliöisiin huoneisiin sopiva KC62 tarjoaa viisi esiasetusta äänen optimointiin. Subwooferin voi siis sijoittaa vapaaseen tilaan, seinän viereen, nurkkaan tai esimerkiksi televisiotason päälle, ja lisäksi viides Apartment-säätö vaimentaa kaikista matalimpia, usein rakenteita pitkin matkaavia taajuuksia. Tämä asetus ilahduttanee kerrostalojen asukkaita – ja heidän naapureitaan.

Liitännällisesti KC62 tarjoaa kaiken tarvittavan mihin tahansa järjestelmään kytkemiseksi. Se vastaanottaa signaalin niin linja- kuin kaiutintasoisenakin ja tietysti myös lfe-muodossa. Lisäksi KC62 on ketjutettavissa toiseen subwooferiin linjalähtönsä ansiosta. EXP-liitäntään taas voi tökätä KW1 Wireless Subwoofer Adapter Kitin, jolloin KC62:sta tulee osa langatonta järjestelmää.

Jos KC62:n kanssa käyttää esimerkiksi aktiivikaiuttimia, ne voidaan kytkeä suoraan subwooferiin, jolloin pääkaiuttimien ylipäästösuodatuksen taajuus on säädettävissä portaittain takapaneelin kytkimillä. Lisäksi vaiheenkäännölle löytyy oma kytkimensä, tilan valinta manuaalisen ja lfe:n välillä sekä portaattomat jakotaajuuden ja toistovoimakkuuden kiertosäätimet.

Tyylikäs, mustana ja valkoisena saatava KC62 on helppo istuttaa sisustukseen kuin sisustukseen, ja KEF lupaa sen toimivan sekä leffojen että musiikin kanssa juuri niin kuin pitääkin.

KEF KC62 on juuri tullut myyntiin Suomessa, ja se maksaa 1 500 euroa. KC62:n löydät Audiokaupasta.

Tulemme testaamaan KEF KC62:n AVPlussan sivuilla lähitulevaisuudessa. Sitä odotellessa (ei tarvitse enää sillä testi löytyy nyt AVPlussan numerosta 3/2021) voit katsoa tästä subwooferista kertovan lyhyen videon: