Google on julkistanut ensimmäisen, kehittäjille tarkoitetun version Android P:stä. P on työnimi Android-mobiilikäyttöjärjestelmän seuraavalle sukupolvelle, jonka kuluttajille tarkoitettu versio ilmestyy luultavimmin ensi syksynä. Esiversioita on Googlen mukaan luvassa viisi.

Android P tukee näytön yläosan lovea Applen iPhone X:n tapaan. Jo tällä hetkellä on tiedossa erinäisiä Android-puhelimia, joihin tällainen lovi on tulossa.

Myös ilmoitusnäkymässä on muutoksia. Se pystyy nyt näyttämään useampia rivejä kuin aikaisemmin, jolloin esimerkiksi pikaviestisovellusta ei tarvitse välttämättä avata keskustellakseen. Se tukee myös kuvien lisäämistä ja ehdottaa automaattisesti pikakommentteja.

Sovellusten pääsy kameraan ja mikrofoniin tulee olemaan aiempaa rajatumpaa. Toisaalta sovelluksille on tulossa myös mahdollisuus käyttää kahden kameran kuvaa samanaikaisesti, jolloin voidaan saada aikaan portaaton zoomaus, bokeh-efekti tai stereokuva.

Androidin varmuuskopiot voi uudessa versiossa salata esimerkiksi pin-koodin tai salasanan taakse. Tietoturvaa parantaa myös se, että http-liikenne pakotetaan tls-salatuksi.

Uuteen versioon tulee HDR VP9 Profile 2 -videopakkausformaatti ja heif-kuvaformaatin tuki. Heif-formaatissa kuvat vievät puolet vähemmän tilaa kuin jpg:nä. Myös kuvankaappausten ottamiseen on tulossa uusia ominaisuuksia. Niitä voi jatkossa rajata ja muokata helpommin.

Käyttäjätunnuksia ja salasanoja tarvitsee jatkossa leikata ja liimata entistä harvemmin parannetun Autofill-toiminnon ansiosta.

Uusi Android P pystyy myös paikantamaan puhelimen wlanin avulla siten, että se mittaa, kuinka nopeasti datapaketit siirtyvät tukiasemalta laitteeseen ja takaisin. Näin on helpompi suunnistaa sisätiloissa, vaikkapa kauppakeskuksissa.

Luvassa on luultavasti myös tehokkaampaa virrankäyttöä, kun sovellusten verkon käyttöä ryhmitellään entistä järkevämmäksi.

Myös kotlin-kielellä koodattujen sekä Android Runtime -sovellusten suorituskyvyn luvataan kasvaneen.

Perinteisesti Androidien lopulliset nimet ovat olleet koodinimen kirjaimella alkavia makeita herkkuja, kuten viimeksi Oreo. Uusia ominaisuuksia julkaistaan luultavimmin tämän vuoden mittaan lisää, sillä ensimmäinen versio on suunnattu ennen kaikkea kehittäjiä ajatellen. Lisätietoja saataneen ainakin 8 toukokuuta Google I/O -tapahtuman yhteydessä.

Tarkemmat tiedot löytyvät Googlen kehittäjäsivuilta.