Viikko sitten Yhdysvaltojen Virginiassa päättynyt viikon mittainen Awesome Games Done Quick -pelitapahtuma kokosi maailman parhaat speedrun-harrastajat kamppailemaan toisiaan vastaan ja keräämään lahjoituksia syövän vastaiseen taisteluun. Vuodesta 2010 järjestetty tapahtuma sekä internetin speedrun-yhteisö ovat kasvaneet nopeasti, ja tämän vuoden AGDQ onnistui keräämään ennätykselliset 2,2 miljoonaa dollaria lahjoituksia hyväntekeväisyyteen.

Mistä speedrun-harrastuksessa sitten on kyse? Otetaan videopeli ja pelataan se läpi niin nopeasti kuin inhimillisesti mahdollista – ja sen yli. Useimmiten ennätyksen tavoittelijat streamaavat yrityksensä suoraan esim. Twitch.tv-palveluun, josta seuraajien ja kollegojen on mahdollista paitsi reaaliaikaisesti todentaa koitoksen laillisuus, myös lahjoittaa rahaa ihailemilleen nopeuskuninkaille ja -kuningattarille. Moni kovan luokan tekijä on saanut harrastuksestaan fanien lahjoitusten myötä myös ammatin.

Pelistä riippuen kilpakategorioita on useita. Joskus tarkoituksena on pelata peli 100% läpi, mutta ylivoimaisesti suosituin laji on “hinnalla millä hyvänsä” -tyylinen koitos, jossa pelin bugien ja glitchien käyttäminen hyväksi on oleellinen osa tuntien, minuuttien ja lopulta tuhannesosien hieromiseksi pois suorituksesta. Oma lukunsa on vielä TAS, eli tool assisted speedrun, jossa tietokone ohjelmoidaan suorittamaan komentosarjoja, joihin ihmiskäsi ei pysty.

Alaa seuraamattomalle ajatus voi tuntua päättömältä. Miksi hakata samaa peliä monotonisesti satoja tunteja – tai vielä pahempaa, katsoa internetin välityksellä kun joku toinen tekee sitä? Kyseessä on kuitenkin urheiluun verrannollinen kilpamuoto, ja parhaimmillaan huikaiseva visuaalinen voimain näyttö.

Speedrun-yhteisöä on kiitetty hyvästä hengestään. Pelaajat jakavat voittoisat strategiansa ja uudet löydökset toisilleen avoimesti, ja oman ennätyksen menettäminen on sekä riemun paikka että uusi haaste. Alan päätapahtumat, tammikuinen Awesome Games Done Quick sekä sen kesällä järjestettävä Summer Games Done Quick ovat yksinomaan hyväntekeväisyystapahtumia.

Tyypillisesti internetissä streamaavalla speedrun-pelaalla on kamera ja mikrofoni, joilla tämä rupattelee pelaamisen lomassa seuraajiensa kanssa ja toisinaan esim. selittää, mitä ja miksi pelissä tapahtuu. Vanhoja tuttuja moikataan, ja chatissa sataa kannustusta ja vinkkejä. Ennätyksen lähestyessä kamerasta voi huomata kuinka jutustelu väistyy vimmatun keskittymisen tieltä. Streamaajilla näkee myös sykemittareita, jotka kertovat stressitason noususta – lukemat välillä 150-190 ovat tavallisia maalia lähestyttäessä.

Alla pelaaja Darbianin maailmanennätys Nintendon vuonna 1985 julkaisemasta Super Mario Bros. -pelistä. Super Mario Bros. on suosittu speedrun-harrastajien keskuudessa, sillä sen läpäiseminen vie vain viitisen minuuttia. Darbianin videon alla on myös mielenkiintoinen perehdytys SMB-pelin ennätyksentavoittelun historiaan.