What Hi-Fi? on testannut Dalin pienikokoiset Oberon 1 -jalustakaiuttimet. Saman sarjan lattiakaiutin Oberon 5 sai palkinnon tämän vuoden What Hi-Fi Awardissa, joten odotukset ovat korkealla. Oberon 1 maksaa Suomessa 498 euroa parilta.

Oberon 1 on kaksiteinen kaiutin, jonka bassorefleksiportti sijaitsee takana. Diskanttielementtinä on 29 millimetrin tekstiilidome, jonka valmistaja lupaa olevan keskimääräistä kevyempi. Lisäksi se on suurempi, mikä auttaa toistoa yltämään alemmas. Basso/keskiäänielementti on 130 millimetrin kokoinen puukuituelementti. Kotelo on mdf:ää ja takaa löytyy myös paikat seinäkiinnitystä varten.

Kaiuttimet testattiin edullisehkoilla Marantzin CD6006 -cd-soittimella ja vastaavalla vahvistimella, mutta What Hi-Fi:n mukaan kaiuttimet antoivat oikeutta myös noin tuhannen euron Cyrus CDi:lle ja Rega Elex-R -vahvistimelle.

Huonoja puolia on, ettei bassontoisto ole kovin syvää ja kaiuttimesta puuttuu hieman auktoriteettia, mikä on kokoon nähden ymmärrettävää. Kuitenkin kaiuttimet tarjoavat rohkeaa ja artikuloivaa toistoa, jossa on myös hienostuneisuutta ja näkemystä. Erityisen kohdillaan toisto on What Hi-Fin mukaan lauluäänen intohimoisessa toistossa, jonka päihittääkseen täytyy latoa seteliä tiskiin huomattavasti enemmän.

Diskanttitoisto on tasainen, mutta siinä on kuitenkin myös täyteläisyyttä ja purevuutta. Sama säilyy myös suuremmilla äänenvoimakkuuksilla. Stravinskin Kevätuhrin dynamiikka toistuu myös arvion mukaan hienosti. Kaiken kaikkiaan Dali Oberon 1 -kaiuttimet tarjoavat hyvän laitteiston kaverina äänenlaatua, jollaiseen vain harvat tässä luokassa pääsevät. Niinpä Dalin lupaukset edullisista audiofiilikaiuttimista eivät vaikuta aivan tuulesta temmatuilta.

What Hi-Fi?:n arvio löytyy kokonaisuudessaan täältä.

www.dali-speakers.com

www.jj-hifi.fi