Huawein ja sen tytäryhtiön Honorin koko kesän jatkunut epävarma tilanne jatkuu. Luvassa on kuitenkin väliaikaista helpotusta ainakin 19. marraskuuta 2019 asti.

Toukokuussa Yhdysvaltojen kauppaministeriö kielsi yhdysvaltalaisia yhtiöitä tekemästä kauppaa Huawein kanssa. Kiellon seurauksena Android-käyttöjärjestelmää kehittävä Google ilmoitti keskeyttävänsä yhteistyön Huawein kanssa, mutta Yhdysvallat myönsi Huaweille 90 päivän väliaikaisen luvan, minkä turvin Android-yhteistyö on jatkunut. Siltä erää armonaika päättyi tänään.

Yhdysvaltojen kauppaministeri Wilbur Ross ilmoitti tänään maanantaina 19. elokuuta Fox Businessille 90 päivän jatkoajasta, joka antaa yhdysvaltalaisille yrityksille mahdollisuuden kaupankäyntiin Huawein kanssa ja toisaalta antaa mahdollisuuden Huaweille sopeutua tilanteeseen. Toisaalta kauppaministeriö lisäsi 46 Huawein tytäryhtiötä vientikieltolistalleen ehkäistäkseen kiellon kiertämisen. Niitä on nyt listalla toistasataa.

Syyksi kiellolle Yhdysvallat on ilmoittanut, että Huawei olisi loukannut Iranin vastaisia pakotteita. Myös pelkoja vakoilusta on esitetty. Huawei puolestaan syyttää Yhdysvaltojen päätöstä poliittisesti motivoituneeksi ja vapaiden markkinoiden kilpailua rikkovaksi. Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on tosiaankin menossa kauppasota, joka on kesän aikana osoittanut kuumenemisen merkkejä. Huawein kanssa kaupankäynnin kieltäminen tekisi toisaalta 11 miljardin dollarin loven myös yhdysvaltalaisten piirivalmistajien ja muiden yritysten vientiin.