Sonyn uudet MDR-Z1R-kuulokkeet ja korkearesoluutiosoitin NW-WM1Z muodostavat tyylikkään parin, joka tarjoaa hyvää ääntä niin kotisohvalla kuin kadulla kävellessä.

Mitenkäs tämän nyt aloittaisi? Kuulokkeiden pakkaus on iso, tukeva ja painava, ja vaikka soittimen pakkaus on lähempänä normaalimittoja, tekee sekin vaikutuksen painollaan – soittimen paksuus vielä enemmän. Toisin sanoen ensivaikutelma on, että kummankaan tuotteen kohdalla ei ole säästetty voimavaroja tai jätetty mitään sattuman varaan täydellisyyttä tavoiteltaessa.
Mutta palatkaamme taannoisiin Berliinin IFAmessuihin. Siellä Sony esitteli nyt kokeiltavat kuulokkeet MDR-Z1R ja kannettavan korkearesoluutiosoittimen NW-WM1Z. Näytteillä oli myös hyvin mielenkiintoinen vahvistin, TA-ZH1ES. Mutta hinnat keikkuivat 2 200 eurosta 3 300 euroon laitteelta! Valikoimassa tosin on myös edullisempi, noin 1 300 euron soitin WM1A.

Valloittava parivaljakko
Sonyn hieno soitin ja upeat kuulokkeet olivat toimituksessa kokeiltavana parisen viikkoa, valitettavasti vain numeron teon loppuvaiheessa ja silmällä pitäen riittävää sisäänsoittoaikaa (joka on noin 200 tuntia soittimelle). Lisäviikko olisi siis ollut paikallaan, mutta näinkin kerromme mielellämme vaikutelmamme tästä dynaamisesta duosta.
Voimme esimerkiksi heti todeta, että toisto tällä yhdistelmällä onnistuu balansoidussa tilassa, ja sitä myös kannattaa käyttää. Sitä varten kuulokkeiden mukana tulee myös asianmukaiset kaapelit, lyhyempi kaapeli balansoidulle ja pitempi balansoimattomalle toistolle, molemmat tukevalla ruuvattavalla liitännällä kuulokepäässä.
Aloittakaamme kuitenkin soittimesta, jonka painoksi mittasimme 455 grammaa ja joka antaa tuotteena todella ylellisen vaikutelman. Käyttöjärjestelmä on Sonyn oma. Soittimen käytön kanssa ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Sitä helpotti neljän tuuman kosketusnäyttö ja sisäänrakennettu 256 gigan muisti. Bonuksena tulee vielä yksi ylimääräinen korttipaikka.
Kuulokkeet ja soitin painavat suurin piirtein yhtä paljon: lähes puoli kiloa (kuulokkeet 400 grammaa ilman kaapelia). Mutta siinä missä soitin erottuu painollaan, ovat kuulokkeet sitä vastoin ne, jotka kokoisekseen ovat hyvin kevyet ja erinomaisen helpot pitää päällä. Istuvuus korvien ympärillä
on huipputasoa.
Alhainen paino on saatu aikaan muu muassa käyttämällä kevyttä titaania (irrotettavissa) korvakupeissa ja nahkapäällysteisessä pääpannassa.
Kaiutinelementin halkaisija on 70 millimetriä. Siinä on magnesiumdome keskellä ja perinteisempi dynaaminen elementti alumiinipintaisella kartiolla domen ympärillä. Elementtiä ajaa neodyymimagneetti. Korvaa vasten on Fibonnacci-kuviollinen suoja parhaiden akustisten ominaisuuksien ja hyvän läpäisevyyden saavuttamiseksi.
Sony luokittelee kuulokkeet suljetuiksi, mutta ne eivät ole aivan kokonaan suljetut. Kuppeja päällystävän hienosti kudotun ja asymmetrisen muotoisen metalliverkon sisällä on mekaaninen suodin, tai ehkä vastus olisi osuvampi termi. Suodin on työstetty kanadalaisesta pehmeästä puusta, ja kuidut muodostetaan samalla tavalla kuin washipaperin valmistuksessa Japanissa. Peittämällä kupit kädellä ulosvirtaavan äänen kyllä tuntee, ei paljon mutta niin, että sen huomaa. Kuulokkeet siis päästävät ääntä ulos, vaikkakin vain hyvin vähän. Missään tapauksessa vuotamista ei ole niin paljon, että se häiritsisi ympärillä olevia ihmisiä.

Sony käyttää kuulokkeessa
valtavaa 70 millimetrin magnesium/alumiinielementtiä. Elementtiä on lisäksi
kallistettu luonnollisemman
stereoperspektiivin
aikaansaamiseksi. Ristikon kuvio on suunniteltu vaikuttamaan ääneen mahdollisimman vähän ja rakennettu kultaisen leikkauksen periaatteella.

Kuulokkeet on suunniteltu ajettaviksi balansoituna, ja siksi niissä on muun muassa Sonyn oma pieni balansoitu 4,5 millimetrin liitäntä, joka sopii Sonyn mobiilisoittimeen kuin myös valmistajan uuteen TA-ZH1ES kuulokevahvistimeen. Xlr kaapeli kuuluu varusteisiin.

Fantastinen saundi!
Olen käyttänyt kuulokkeita ja soitinta lähes yksinomaan yhdessä, enkä vähiten siksi, että tämä yhdistelmä on tällä hetkellä ainoita, jolla voidaan toistaa ääntä balansoituna. Niin on myös syytä
tehdä, kuten merkkasin muistiin:
”Ääni kuulostaa täyteläisemmältä, tiiviimmältä sekä miellyttävämmällä tavalla yksityiskohtaiselta balansoituna, vaikkakin (merkittävästi) alemmalla voimakkuustasolla. Kypsempi klangi, enemmän bassoja, rauhallisempi ja stabiilimpi puhumattakaan kontrabasson huomattavasti painokkaammasta esityksestä.” Jotenkin näin olen kirjannut kuuntelumerkintöihini kuunnellessani Oscar Petersonin pianonsoittoa Maidens of Cadiz -raidalla (24-bittisenä 192 kilohertsin resoluutiolla).
Juuri pakettina tämä Sonyn kuuloke/soitinkaksikko kuulostaakin fantastisen hyvältä. Itse asiassa en tiedä toista vastaavaa kannettavaa komboa, joka pärjäisi äänenlaadussa tälle yhdistelmälle. Ääni on dynaaminen, voimakas ja niin ylitsevuotavan yksityiskohtainen, ettei voi kuin hämmästellä.
Ominaisuudet vielä korostuvat korkearesoluutioisilla dsd- ja pcm-tiedostoilla.
Tässä yhteydessä on hyvä selventää, miten käyttäjä voi vähän huijata itseään toiston voimakkuustasossa. Yllä kerrottiin, että soittimesta ei saa erityisen kovaa ääntä ulos. Mutta kun äänenvoimakkuutta hilaa ylös toistaessa Peter Gabrielin Bikoa dsd-muodossa, jonkin ajan kuluttua alkaa tuntua, että dynamiikkaa on tarpeeksi, jopa liikaakin. Sitten tekeekin mieli laskea voimakkuutta, vaikka ei kokisikaan musiikin toistuvan erityisen kovaa.

Soittimessa on kaksi sisääntuloa: vasemmalla tavallinen 3,5 millimetrin stereo-otto ja oikealla Sonyn balansoitu 4,5 millimetrin liitäntä.

Parhaiden joukossa
Sonyn NW-WM1Z-soitin teki suuren vaikutuksen, mutta pitää muistaa, että se on extreme-tuote, josta puuttuu jopa kiinteä linjaulostulo laitteen kytkemiseksi tavalliseen stereolaitteistoon. Toisaalta sillä ei ole mitään merkitystä. Oikea kysymys kuuluu, haluaako satsata 3 300 euroa yhteen parhaimmista kannettavista äänenlaaduista, mitä on saatavilla? Siitä, että se on yksi parhaimmista, ei ole mitään epäilystä.
Kuulokkeet sijoittuvat hieman ”tavallisempaan” ylellisyystuoteluokkaan kilpailijoinaan hieman edullisempi Sennheiser HD 800S tai Pioneer Master1 ja muutamia magnetostaattikuulokkeita, jotka maksavat enemmän tai huomattavasti enemmän.
Tässä ylellisyyskuulokkeiden keskikastissa Sony pärjää todella hyvin. Olenkin melko vakuuttunut, että nämä kuulokkeet ovat maailman parhaat suljetut kuulokkeet.

SONY MDR-Z1R

+ Ehkä maailman parhaat suljetut kuulokkeet?

+ Kauniit ja kevyet

+ Balansoitu toisto

– Hämäävä äänenvoimakkuus

 

Hinta: 2 200 €
Rakenne: (Puoli)suljettu, dynaaminen
Elementti: 70 mm
Nimellisimpedanssi: 64 Ohm
Kaapeli: 3 m (3,5 mm) / 1,2 m (4,5 mm balansoitu)
Paino: 385 g

 

SONY NW-WM1Z

+ Tuntuma, laatu ja työn jälki

+ Äänenlaatu

+ Laaja formaattituki

– Ei linjalähtöä

 

Hinta: 3 300 €
Muisti: 256 GB + MicroSD-korttipaikka
Lähdöt: 3,5 mm / 4,5 mm (balansoitu)
Näyttö: 4”, 854x480 p TFT
Akun kesto: Noin 33 tuntia
Tuetut formaatit: Aac, aiff, alac, flac, dsd, wav, mp3, wma
Resoluutio: 11,2 MHz dsd & 32-bit/384 kHz pcm
Bluetooth: Kyllä, myös NFC
Mitat (l x k x s): 72,9 x 124,2 x 19,9 mm
Paino: 455 g
Edustaja: Sony Finland
Lisätiedot: www.sony.fi

TEKSTI: Jonas Bryngelsson KUVAT: Hifi & Musik

Teksti on lyhennelmä AVPlus 1/2017 -lehdessä julkaistusta artikkelista.