Tulostinta tarvitaan edelleen usein. On leffalippuja, lentolippuja, hakemuksia, kutsukortteja, lasten piirustuspohjia ja miksei myös omia valokuvia. Yhtälailla olisi kätevä ottaa erilaisista asiakirjoista kopioita tai skannata niitä talteen.

Teksti: Teppo Hirvikunnas / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 3/2018.

Näihin tarpeisiin kätevin ratkaisu on niin kutsuttu monitoimitulostin, joka sisältää tulostimen lisäksi skannerin. Tällaisten laitteiden hinnat ovat laskeneet jopa alle 50 euron. Monitoimitulostimet ovat kuitenkin yleensä melko kookkaita ja jopa rumia laitteita. Onkin ilo huomata, että tarjolla on myös kompakti vaihtoehto.

HP Deskjet 3730 on tällä hetkellä markkinoiden pienikokoisin monitoimitulostin, joka siis sisältää mustesuihkutulostimen ja skannerin kopiointiominaisuuksin. Pieni koko perustuu skannerin toteutukseen dokumentinsyöttömekanismilla tavanomaisen lasitason sijasta. Ja luonnollisesti tulostin on langaton. Tulostus onnistuu suoraan niin tietokoneelta kuin mobiililaitteeltakin.

Kyseessä onkin monessa suhteessa lähes täydelliseltä vaikuttava monitoimilaite, joka ei vie työpöydältä liikaa tilaa.


Tulostus

Tulostin käyttää kahta erillistä mustekasettia, mustalle ja väreille on omansa. HP:n omien mustekasettien hinta on XL-koossa noin 30 euroa kappaleelta, mikä tarkoittaa niille luvatulla noin 300 sivun tulostuskapasiteetilla yhden sivun tulostamisen maksavan noin 10 senttiä. Laite pystyy lisäksi tulostamaan edelleen, vaikka musta loppuisi, sillä pelkkää väripatruunaa käyttämällä voi tulostaa mustaa tekstiä.

HP tarjoaa InstanInkiksi nimeämäänsä palvelua, jossa maksua vastaan saa tulostaa tietyn määrän sivuja kuukaudessa ja musteet toimitetaan suoraan kotiin kannettuna. Palvelun konsepti on kuitenkin hiukan outo ja vaikeaselkoinen.

Tulostimen tulostusnopeus ei ole kovin suuri mutta perustulostuksessa täysin riittävä. Mustavalkoinen a4-kokoinen tekstisivu tulostui noin 12 sekunnissa. Väritulostuksessa Deskjet 3730 on kuitenkin hidas, jopa erittäin hidas. Suurimmalla mahdollisella tarkkuudella värillisen testisivun tulostusaika oli lähes 11 minuuttia! Parhaalla perustarkkuudella aika lyheni kahteen minuuttiin ja 24 sekuntiin.

Tulostuksen laatu on peruskäyttöä ajatellen hyvä, värillisissä valokuvissa jopa yllättävän hyvä. Tasaisilla väripinnoilla oli havaittavissa jonkin verran epätasaisuutta, mutta tästä ei ollut valokuvissa haittaa.

Tulostimen käyttöönotto sujui erittäin helposti asennusohjelman avustamana. Mutta onko tieto asuinpaikasta tarpeen valmistajalle?

Skannauksessa ongelmia

Deskjet 3730:n skannaus on toteutettu yksinkertaisella tulostimen päälle sijoitetulla automaattisella dokumentinsyöttömekanismilla (adf), jossa skannattava asiakirja vedetään tai työnnetään skannausyksikön läpi. Tämä asettaa luonnollisesti rajoituksia skannattavalle kohteelle, lähinnä sen paksuudelle. Kirjaa ei näin ollen saa tungettua läpi syöttölaitteesta. Valmistaja ei ilmoita rajoituksia skannattavan dokumentin paksuudelle, ja ainakin valokuvat menivät skannerin läpi ongelmitta.

Itse asiassa ongelmia tuottivat ohuemmat paperit. Skannerin päällä oleva kapea adf-mekanismi on herkkä paperin sisäänotolle. Dokumentin sisäänvetäjä jäi liian usein sutimaan jo tavallisen a4-koon 80 gramman kopiopaperin kanssa. Paperia piti avittaa liikkeelle sormin, skannaus jäi helposti vajaaksi ja paperilla oli taipumus kääntyä myös hieman vinoon. Paksummat paperit skanneri veti sisään varmemmin. Toki tällöinkin paperilla oli taipumus kääntyä vinoon. Ongelma kulminoituu skannausyksikön liian lyhyeen paperin esisisäänvetoon, sen vetorullan heikkoon pitoon sekä paperin sivuohjaimen liian lyhyeen pituuteen. Sääli, sillä muutoin skanneri toimii hyvin ja esimerkiksi värikopiot olivat yllättävän laadukkaita.

HP:n InstanInk-palvelun konsepti ei avaudu ihan helposti: pitääkö siis maksaa kiinteää kuukausimaksua, jotta saa tulostaa tietyn määrän sivuja? Järkevintä olisi, jos tulostin vain tilaisi automaattisesti uudet mustekasetit, kun edelliset ovat loppumassa.

Tulostimen käyttöpaneeli on selkeä ja intuitiivinen.

HP Deskjet 3730 -skannerin ongelma on skannattavan dokumentin sisäänveto.  Sisäänvetäjä jäi liian usein sutimaan jo tavallisen a4-koon 80 gramman kopiopaperin kanssa. Paperia piti avittaa sormin liikkeelle, skannaus jäi helposti vajaaksi ja paperilla oli taipumus kääntyä myös hieman vinoon. Paksummat paperit skanneri veti sisään varmemmin. Tällöinkin paperilla oli taipumus kääntyä vinoon.

YHTEENVETO

Kelpo laite kotikäyttöön

HP Deskjet 3720 olisi mitä mainioin apuväline kenelle tahansa mahdollisimman pienikokoista, helppokäyttöistä, langatonta ja vieläpä kohtuuhintaista monitoimitulostinta kotikäyttöön tarvitsevalle. Laitteen kompakti koko, langattomuus ja helppokäyttöisyys ovat siis erittäin houkutteleva yhdistelmä.

Deskjet 3730 toimiikin tulostimena hyvin. Sen asennus ja käyttö on helppoa. Tulostusjälki on valokuvilla yllättävän laadukasta, ja laite on tarvittaessa myös riittävän nopea kotikäyttöä ajatellen.

Laitteen toimintaa himmentää valitettavasti sen skannerin rajoitukset ja ennen kaikkea puutteet dokumentin sisäänotossa. Skannerin sisäänoton toiminta on epävarmaa ja tekee skannerin käytöstä epäluotettavan oloista.

Ei ihme, että suuri osa asiakkaista valitsee edelleen mieluummin niin sanotulla tasoskannerilla varustetun monitoimitulostimen, vaikka sellainen isompi onkin.

+ Pieni koko
+ Helppo asennus
+ Langattomuus
+ Luokassaan hyvä tulostusjälki

– Oheisohjelmiston ominaisuudet
– Hidas hires-väritulostus
– Skannerin toiminta


Hewlett Packard HP Deskjet 3730

Laitetyyppi: Monitoimi-mustesuihkutulostin
Hintaluokka: 70 €
Lisätietoja: www8.hp.com
Toiminnot: Tulostus, skannaus, kopiointi
Liitännät: USB-C, Wifi
Tulostuslaatu (paras): Väri 4 800 x 1 200 dpi, mustavalko 1 200 x 1 200 dpi
Tulostusnopeus (suurin): Väri 5,5 sivua/min, mustavalko 8 sivua/min
Yhden sivun tulostus (valmis): Väri 18 sekuntia, mustavalko 15 sekuntia
Kapasiteetti (suurin): 1 000 sivua/kk
Suositeltu sivumäärä: 50–200 sivua/kk
Skannaustarkkuus (suurin, optinen): 600 dpi
Virrankulutus: 2,2 W (valmiustila), 0,69 W (lepotilassa)
Mitat (l x s x k): Minimi 403 × 177 × 141 mm / Luukut auki 403 × 451 × 264 mm
Paino: 2,33 kg
Pakkauksen sisältö: HP 304 musta asennusmustekasetti (noin 120 sivua), HP 304 kolmivärinen asennusmustekasetti (noin 100 sivua), ohjelmisto-cd, asennusohje, virtajohto, usb-johto
Värikasetit: 2 kpl  (1 musta ja 1 kolmiväri)
Vaihtomustekasetit: HP 304 musta mustekasetti (n. 120 sivua, n. 14 €), HP 304 kolmivärimustekasetti (n. 100 sivua, n. 14 €), HP 304XL musta mustekasetti (n. 300 sivua, n. 30 €), HP 304XL kolmivärimustekasetti (n. 300 sivua, n. 30 €)