ZTE on tuomassa ensimmäisten joukossa Suomeen 5G yhteyksiä tukevan älypuhelimen. Axon 10 Pro esiteltiin Mobile World Congress -messuilla helmikuussa, ja siitä on tarjolla myös 4G-malli.

5G-yhteydet ovat tulossa toden teolla Suomeen kesän aikana. Samsung on jo aloittanut S10 5G-puhelimensa myynnin Etelä-Koreassa ja OnePlus 7 Pro 5G on tulossa myös pikapuoliin Suomeen. Euroopassa myydään jo Xiaomin 5G-puhelinta. Verkkoa on tarjolla etupäässä suurten kaupunkien keskustoissa. 5G-yhteydellä pitäisi teoriassa onnistua gigatavun kokoisen elokuvan lataaminen neljässä sekunnissa.

ZTE:n lippulaivassa on reunoilta pyöristetty lovinäyttö amoled-tekniikalla. Sen koko on 6,47 tuumaa ja tarkkuus FullHD+-tasoa. Kamerapuolella on takana kolmoiskamera, jonka pääkamerassa on 48 megapikselin kenno, laajakulmakamerassa 20 megapikselin kenno ja telekamerassa kahdeksan megapikselin kenno. Selfiekameran kenno on 20 megapikseliä. Kaikissa niistä on apuna tekoäly.

Erityisesti pelikäyttöä ajatellen puhelimessa on hyödynnetty nestejäähdytystä ja komposiittimateriaaleja. Niin suorittimen pitäisi pystyä toimimaan raskaassa käytössä pykimättä. Järjestelmäpiirinä on Qualcommin lippulaiva Snapdragon 855. 5G-versiossa on myös F2FS-tiedostojärjestelmä sekä Snapdragon X50-modeemipiiri. Niiden kaverina on kuuden gigatavun ram-käyttömuisti ja 128 gigatavua. 4 000 milliampeeritunnin akun taas luvataan kestävän 11 tuntia.

Puhelimen toimintaa on optimoitu ja nopeutettu tekoälyn avulla, ja uuden sukupolven AI-prosessorin avulla puhelimen luvataan käynnistyvän nopeammin. Puhelin oppii käyttäjän tavoille ja hyödyntää sitä esimerkiksi sovellusten esilatauksessa. Sormenjälkilukija on näytössä ja lukituksen luvataan avautuvan 0,272 sekunnissa. Myös äänipuoleen on panostettu, sillä puhelin yltää 24 bitin ja 192 kilohertsin laatuun ja tukee Dolby Atmosta.

Sekä 4G- että 5G-mallit saapuvat myyntiin kesäkuussa. Ensimmäinen on sekä Elisan että Verkkokaupan valikoimissa 599 euron hintaan. 5G-malli maksaa Elisalla 899 euroa.

www.ztedevices.com