Syklonitekniikalla toimivat nykyaikaiset varsi-imurit imaisevat pölyt sisäänsä pyörre-erottimella ilman pussia ja ilman johtoa. Otimme vertailuun alan ikonin Dysonin V8 Absoluten sekä TV-Shopistakin tutun uskomattoman Invictus X7:n. Niiden lisäksi vierailevina tähtinä ovat kokonaan uutta konseptia edustava Electrolux Pure F9 ja Ebay-verkkokaupasta löydetty vain 130 euron Proscenic P8 Trojan.

Testit ja teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja mainitut lähteet


Dyson V8 Absolute
Electrolux Pure F9
Invictus X7
Proscenic P8 Troijan


Pyörre- eli sykloni-erotin tai -separaattori on itse asiassa todella vanha keksintö. Ilmaa, kaasua tai nestettä pyöritettäessä siinä olevat ainesosat ja partikkelit sinkoutuvat keskipakoisvoiman vaikutuksesta pyörivän kehän ulkolaidalle ja ajautuvat keräyssäiliön pohjalle. Näin siis yksinkertaistaen. Tekniikan etuja pölynimureissa on siis pölypussittomuus ja osittain siitä johtuva hyvä hyötysuhde. Imurin ei siis tarvitse yrittää imeä ilmaa täynnä tavaraa olevan pölypussin lävitse.

Tekniikkaa käytetään useissa erilaisissa käyttötarkoituksissa. Ensimmäinen tekniikkaa käyttänyt pölynimuri tai pölynerottelija patentoitiin jo vuonna 1917 (US Patent 1,220,641: Vacuum Creating and dust-separating machine). Dyson-imureiden isä James Dyson puolestaan sai tekniikkaan liittyvän patentin vuonna 1983 (US Patent 4,373,288: Vacuum cleaner appliances).

Dyson onnistuikin luomaan pölypussittomista imureista oman tuoteryhmänsä ja oli pitkään ainoa tämäntyyppisten imureiden valmistaja – tai ainakin selvä markkinajohtaja. Lieneekö syynä patentin osittainen raukeaminen vuonna 2000, mutta joka tapauksessa markkinoille alkoi yhtäkkiä tulla vastaavia imureita muiltakin valmistajilta, niin tunnetuilta kuin tuntemattomilta.

Syklonierottelijan periaate: Pyörre/sykloni-erotin tai -separaattori on ikivanha keksintö. Ilmaa, kaasua tai nestettä pyöritettäessä siinä olevat ainesosat ja partikkelit sinkoutuvat keskipakoisvoiman johdosta pyörivän kehän ulkolaidalle ja ajautuvat keräyssäiliön pohjalle.

Tässä myös havainnollinen video syklonierotelijan toimintaperiaateesta.


Mitä etua?
Tekniikka sopii erityisen hyvin pieniin käsi-imureihin: ei säätämistä pölypussin tai vastaavan kestosuodattimen kanssa, ja ennen kaikkea tekniikan hyvä imuhyötysuhde mahdollistaa paremman imutehon ja ilmanvirtauksen samalla moottoriteholla. Tämä hyötysuhde-etu on hyödynnettävissä erityisesti akkukäyttöisissä imureissa. Tehoa säästyy ja käyttöaika pitenee.

Mikä voisikaan olla mukavampaa kuin hoitaa siivous kompaktin kokoisella ja kevyellä imurilla ilman sähköjohtoa ja ilman pölypussien vaihtamista? On kuitenkin sanottava, että pölypussittomuus ei ole todellakaan mikään hyvä asia. Pölypussittomien imureiden pölysäiliöiden tyhjentäminen on nimittäin aika pölyistä puuhaa. Mutta se on hintana kaikesta muusta, ja palataan tähän uudelleen vielä tuonnempana.


Siitä se idea lähti
Koko idea vertailuun lähti liikkeelle TV-Shopin Invictus-imurin vauhdikkaasta mainoksesta. Imurin luvattiin suurin piirtein imevän jopa mopon käyntiin pakoputkesta (vai miten se sanonta menee).

Ennen kaikkea Invictuksen luvattiin – eikä edes vain luvattu vaan sen jopa todistettiin – olevan tehokkaampi kuin tunnettu kilpaileva merkki, varmaankin Dyson, kuinkas muuten. Ja tämähän piti tietenkin selvittää testaamalla.

Samalla heräsi myös ajatus siitä, että josko näitä imureita saisi halvemmalla, sillä 350–400 euroa tällaisesta rikkaimurista on iso raha. No netistähän niitä löytyi. Kaikenlaisia merkkejä oli yllin kyllin aina 70 eurosta ylöspäin. Vakuuttavimmalta vaikutti Proscenic P8 -merkkinen imuri, joka oli saanut hyviä käyttäjäarvioita ja johon on saatavissa myös varaosia. Tuote oli myynnissä sekä Saksan että Brittien Ebay-verkkokaupassa. Saksan Ebaystä sen sai edullisemmin hintaan 129 euroa ja ilman toimituskuluja – EU-alueella tietenkin ilman tulleja ja veroja. Tämä on lähes 250 euroa vähemmän kuin Invictus, ja hintaero Dysoniin on vieläkin suurempi. Tulisiko siitä testin yllättäjä?


Eikä tässä vielä kaikki
Viime metreillä testiin päätettiin ottaa myös Electroluxin uusi imuri Pure F9, jonka luvataan tarjoavan perinteisen imurin tehokkuuden ja suorituskyvyn mutta samalla johdottoman imurin helppouden. Käytännössä perinteistä möhköimuria ei siis tarvittaisi enää ollenkaan. Electrolux muistuttaa amerikkalaistyppistä varsi-imuria, jossa moottori ja pölysäiliö sijaitsevat alhaalla imuputken tyvessä.Electroluxin tapauksessa kyse on siis kuitenkin pölypussittomasta imurista, ja moottori-säilöosan voi tarvittaessa liikuttaa ylemmäs varressa (imuputkessa), jos on esimerkiksi tarve päästä imuroimaan vaikka kaapin alta.


Käteviä vai ei?
Tämän tyyppiset imurit on tarkoitettu eräänlaisiksi apuimureiksi vaikka nopeaan imurointiin eteisen matolta tai keittiöstä vähän samalla tavalla kuin rikkaimurit. Käsikäyttöisten imurien pitää olla otettavissa nopeasti käyttöön, ja niiden tulisi olla kevyitä, ketteriä ja kaikessa suhteessa helppokäyttöisiä.

Nämä kriteerit sopivat parhaiten Proscenic P8:aan. Se on kevyt, helppokäyttöinen, helposti puhdistettava ja kaikin puolin kätevä nopeaan imurointiin. Sen ulottuvuus on hyvä, ja sen suulake mahtuu pieneenkin tilaan

Myös Dyson on pieni ja ketterä, ja sen ulottuvuus on myös hyvä, mutta käyttöä haittaa tarve pitää käynnistyspainiketta koko ajan pohjassa sekä laitteen puhdistuksen muita hieman monimutkaisemmat työvaiheet.

Invictus on myös kätevän oloinen, joskin hieman kankeampi käsitellä kuin Dyson ja Proscenic, ja laitteen käsiosa on myös edellisiä kookkaampi ja hieman painavampikin. Toisaalta sen pääsuulake on kaikkein matalin.

Electrolux poikkeaa rakenteeltaan muista ja on selvästi painavampi ja myös kankeampi käyttää. Sitä on hankala käyttää kädessä pideltävänä pikaimurina, ja perusimuroinnissakin korkea suulake ja hyvin pieni imuputken vapaa pituus estää imuroinnin esimerkiksi vähänkään matalamman sohvan tai sängyn alta.

Electroluxin ja testin pienimmän imurin Proscenicin kokoero on selvä. Tämä näkyy niin käsittelyn helppoudessa kuin vastavuoroisesti imutehossa. Toiseksi pienin ja kevyin on Dyson ja kolmanneksi Invictus. Nämä kolme ovat kuitenkin varsin lähellä toisiaan.

Periaatteessa tämän tyyppisten imureiden voisi ajatella soveltuvan pölyjen imurointiin myös tasojen päältä ja hyllyistä. Kaikkien imureiden varustukseen kuuluukin tähän käyttöön sopiva pienikokoinen pehmeä harjasuulake, mutta: Suulake jää hyvin lähelle käsiosaa, ja käytännössä pölyjen imurointi tämän tyyppisistä kohteista, esimerkiksi tavaroiden välistä, on hankalaa, jopa mahdotonta. Jos imureihin olisi liitettävissä erillinen 50–80 senttimetrin pitkä ja joustava imuletku, niin pienellä suulakkeella pääsisi helpommin ahtaisiin väleihin.

Electroluxissa tällainen letku on sisäänrakennettuna, Dysoniin ja Invictukseen sellaisen saa lisävarusteena. Tosin Invictukseen vain 150 euron hintaisen lisävarustepaketin osana. Dysonin jatkoletku maksaa 25 euroa.


Moottoriharja avuksi
Kaikissa testin imureissa on pääsuulakkeessa niin sanottu moottoriharja, jonka tarkoitus on irrottaa imuroitavasta pinnasta pölyä ja likaa, joka siten imetään imuriin. Tämä kompensoi varsi-imureiden tavallisia imureita heikompaa imutehoa. Harjaa pyöritetään suulakeosassa erillisellä moottorilla.

Kaikissa testin imureissa on moottorikäyttöiset harjasuulakkeet. Tämä tehostaa pinnan puhdistusta siirtämällä lian lähemmäs imuaukkoa. Tehokkain harja on Dysonissa, ja sen efektiivinen työleveys on myös testin suurin Invictuksen jäädessä tosin vain viisi millimetriä kapeammaksi. Selvästi kapein 160-millimetrinen harjaosa on Proscenicissä. Invictuksen pääsuulake on testiryhmän matalin, 63 millimetriä. Korkein on Electrolux. Kuvissa imurien moottorisuulakkeet seuraavassa järjestyksessä: Dyson, Electrolux, Invictus ja Proscenic.

Harja lisää puhdistustehoa, mutta sen kanssa on syytä olla varovainen aroilla lattiapinnoilla esimerkiksi hiekkaa imuroitaessa. Harja saattaa hiekan kanssa naarmuttaa lattiaa.


Tuleeko puhdasta?
Pölynimurin tärkein tehtävä on tietenkin imeä sisäänsä pöly ja roskat mahdollisimman tehokkaasti. Siihen tarvitaan voimakas moottori. Tämä onkin ollut pääsyynä siihen, etteivät pienemmät ja etenkin akkukäyttöiset imurit ole pystyneet korvaamaan tavallisia verkkovirtakäyttöisiä imureita. Oma painoarvonsa on myös akkujen kapasiteetilla, eli kuinka kauan varsi-imurissa riittää virtaa.

Testasimme imureiden imutehoa ja puhdistuskykyä sekä mittauksin että käytännön kokein. Imuteho tarkoittaa moottorin kykyä muodostaa ja ylläpitää riittävä alipaine sekä tuottaa imuputkeen mahdollisimman suuri ilmanvirtaus. Suuri imukyky, ilman suuri nopeus ja ilmamäärä ovat edellytyksenä hyvällä imuteholle. Moottorilta vaaditaan siis tehoa, vääntöä ja nopeutta.

Imureiden tuottama imu eli alipaine mitattiin Testo 510i -paine-eromittarilla. Ilman virtausnopeus taas mitattiin Testo 410i -siipipyörä-anemometrilla imuputken päästä. Tästä pystytään laskemaan myös kuinka paljon ilmaa imuri pystyy imemään tietyssä ajassa.


Parhaat imut
Imureiden imutehot olivat yllättävän lähellä toisiaan lukuun ottamatta selvästi halvempaa Prosceniciä, jonka moottori ei vain jaksa imeä riittävän kovaa. Tosin Dysonista ei saatu tulosta ollenkaan, koska moottorin eräänlainen tukkeutuneen putken suojapiiri esti tämäntyyppisen alipainetestin tekemisen. Näppituntumalla Dysonin imuteho on vähintään samaa luokkaa Invictuksen kanssa.

Imun tehokkuuteen vaikuttaa moottorin väännön lisäksi imuilman nopeus ja sen ilmamäärä.

Suurimman ilmavirran ja ilmamäärän pystyi tuottamaan Dyson. Myös Electrolux tuotti suuren ilman nopeuden ja voluumin. Invictuksen arvot jäivät vain hieman edellisistä, mutta merkillepantavaa oli suhteellisen hyvät arvot imurin perusnopeudella. Proscenic P8 oli tälläkin osa-alueella selvästi muita tehottomampi.


Yllättävän puhdasta
Tärkeintä on kuitenkin se, miten hyvin imurit toimivat käytännössä. Tätä testattiin imuroimalla pölyn, sekalaisten roskien ja hiekoitussepelin seosta karkealta kokolattiamatolta sekä tasaiselta kovalta pinnalta käyttäen imurin moottoroitua pääsuulaketta. Lisäksi roskia imuroitiin pöytäpinnalta imurien apusuulakkeilla. Lisätestinä suoritettiin vielä kahvinpurujen imurointi moottorisuulakkeella karvalankamatolta.

Käytännön testissä kaikki imurit tekivät loppujen lopuksi hyvinkin puhdasta jälkeä. Tosin imuteholtaan muita heikommalta Prosceniciltä tämä vaati enemmän hinkkausta, ja muita pienempi ilman nopeus ei jaksanut esimerkiksi imeä hiekoitussepeliä pölysäilöön saakka. Sepelimuruset jäivät imuputkeen ja varisivat ulos, kun imurin sammutti, tai sitten se piti nostaa hetkeksi putki pystyyn sepelien saamiseksi pölysäiliöön. Proscenicin muita selvästi pienempi imuteho oli siis tässä suhteessa selvästi nähtävissä.

Muiden osalta erot olivat pienemmät, mutta kokonaisuutena puhtainta jälkeä syntyi Dyson V8:lla. Electrolux F9:n ja Invictus X7:n imutehot ovat lähellä toisiaan, ja tämän näkyi myös puhdistuksessa.

Erot eivät ole dramaattisen suuria mutta silti käytännön testeissä selvät. Parhaiten erot näkyvät tekemistämme videoistamme täältä, täältä ja täältä. Kaikki imurit siis puhdistavat, jotkut paremmin ja jotkut hieman huonommin, mutta joka tapauksessa kaikki perinteisiä rikkaimureita paremmin.


Kuinka kauan?
Johdottomalla imurilla tulisi pystyä imuroimaan riittävän pitkään. Mitä se sitten tarkoittaakin, riippuu käyttötarkoituksesta. Satunnaisessa, niin sanotussa rikkaimurikäytössä käyttöajalla ei ole juuri merkitystä. Esimerkiksi 5–8 minuuttiakin voi riittää. Jos imurilla on kuitenkin tarkoitus siivota vähänkään enemmän tai kenties koko koti, niin käyttöajalla alkaa olla jo suuri merkitys. Sellainen 20–30 minuuttia lienee ok, mutta isomman kodin siivoukseen saatetaan tarvita jo 40–50 minuuttia. Käyttöaikaan vaikuttaa toki myös tehoasetus. Yleensähän imurilla kuitenkin siivotaan suurimmalla teholla ikään kuin varmuuden vuoksi.

Pisimmän yhtäjaksoisen käyttöajan testin imureista tarjosi Proscenic tuloksella 24 minuuttia. Tosin imurin tehokin oli testin pienin. Parhaan imuteho–käyttöaika-suhteen tarjosi Electrolux, jolla voi viisiportaisen imutehon säädön ansiosta käytännössä imuroida yhteen menoon jopa 30–40 minuuttia, mutta tuskin ilmoitettua 60 minuuttia, ellei sitten ajele koko aikaa ihan minimiteholla. Täydellä teholla Electroluxilla imuroi 17 minuuttia.

Invictuksen ongelmaksi muodostui lyhyt, alle kahdeksan minuutin tehokas käyttöaika suurinta boost-tehoa käytettäessä. Itse asiassa imuteho alkoi pikkuhiljaa laskea jo noin viiden minuutin jälleen. Toisaalta Invictuksen imuteho on jo perusteholla sangen hyvä, ja siksi boost-tilaa ei välttämättä tarvitse käyttää kuin erikoistapauksissa. Näin Invictuksen käyttöaika on noin 16 minuuttia.

Myös Dysonin käyttöaika oli täydellä teholla vain yhdeksän minuuttia, mutta se säilytti imutehon loppuun saakka Invictusta paremmin. Dysoninkin ykkösnopeuden imuteho riittää perussiivoukseen, jolloin tehokas käyttöaika on 18 minuuttia.

Invictuksessa ja Proscenicissä on lennosta vaihdettavat akut, joten hankkimalla niihin vara-akut kasvaa käyttöaika kaksinkertaiseksi. Jotta Invictuksen akkua voidaan ladata, se pitää kuitenkin olla kiinni imurissa. Erikseen lataaminen vaatii lisäksi erillisen latausaseman, ja lisäakun hintakin on jo 80 euroa. Proscenicin akku voidaan ladata erillään imurista, joten vara-akusta on hyötyä myös oikeasti. Vara-akun hintakin on kohtuullinen 40 euroa.


Suodatus

Imuri ei saisi päästää lävitseen hienojakoista pölyä. Tähän auttaa erityisesti poistoilman niin sanottu HEPA-suodatus. HEPA on lyhenne sanoista High Efficiency Particulate Air filter. Näitä suodattimia käytetään pölynimureiden poistoilman puolella huolehtimassa huoneeseen palaavan ilman puhtaudesta. HEPA-suodattimen tulisi poistaa vähintään 99,97 prosenttia pölystä, siitepölystä, bakteereista ja kaikista ilmassa syntyvistä partikkeleista, kuten aerosoleista partikkelikoolla 0,3 mikrometriä ja ilmavirtauksella 85 litraa minuutissa täyttääkseen HEPA-luokituksen.

Imuri ei saisi päästää lävitseen hienojakoista pölyä. Etenkin pölypussittomissa imureissa poistoilma pitää aina suodattaa huolella. Testin imureissa suodatus on toteutettu yhdellä tai kahdella suodattimella. Kaikissa imureissa mainostetaan pienempienkin hiukkasten poistoon kykenevää HEPA-suodatusta, mutta kuten savutestimmekin (katso video täältä) osoitti, niin vain Dyson ja Invictus suodattavat pienhiukkasia, Dyson parhaiten. Suodattimet pitää myös muistaa pestä säännöllisesti. Kuvassa suodattimet vasemmalta oikealle: 1) Dyson, 2) Electrolux, 3) Invictus, 4) Proscenic

Testasimme suodatuskykyä käyttäen hiukkaslähteenä savukonetta, jonka tuottaman savun partikkelit ovat kooltaan HEPA-vaatimusta huomattavasti suurempia, noin 1–5 mikrometriä.

Testi kuvattiin videolle, josta näkyy selvät erot imureiden pienihiukkasten suodatuskyvyssä. Katso video täältä.

Kaikki paitsi Dyson päästivät savua lävitseen enemmän tai vähemmän. Dysonin suodatuskyky oli täysin omaa luokkaansa. Siinä suodattimia on kaksi, ja ne on helppo irrottaa vesipesua varten. Suodatinsarjan hinta on 39 euroa. Toiseksi parhaan suodatuksen teki Invictus X7, jossa on myös poistoilmalle erillinen HEPA-suodatin. Invictuksessa on siis myös kaksi vesipestävää suodatinta, ja sarjan hinta on 34,95 euroa. Proscenicin ennen moottoria, pölysäiliön jälkeen oleva yksi suodatin ei paljon savua pidätellyt, ja kaikki mikä meni sisään, tuli valtaosin myös ulos. Suodatin on vesipestävä ja varasosahinta on 15 euroa per kolme kappaletta.

Myös Electrolux oli suodatuksen osalta pettymys, vaikka siinä on kaksi erillistä suodatinta. Näistä huolimatta suodatusteho oli heikko. Vesipestävien suodattimien sarjan hinta on 19,90 euroa.

Tässä on ehkä kuitenkin syytä tarkentaa, etteivät nämä suodatukseltaan heikoimmat imurit siis suoranaisesti pölyä lävitseen päästä, mutta paremminkin suodatuksen voisi toteuttaa. Hyvällä suodatuksella imurit voivat siis jopa puhdistaa ilmasta savunkin pois.


Varusteet ja ominaisuudet
Testin kaikkien imureiden perusvarustukseen kuuluu moottoroitu pyörivällä harjalla oleva suulake, joka on niiden niin kutsuttu pääsuulake. Lisäksi varustukseen kuuluu erilaisia piensuulakkeita: muun muassa rakosuulake ja harjasuulake. Dyson V8:ssa on ylivoimaisesti laajin varustevalikoima: kaksi leveää moottorisuulaketta harja- ja pehmytrullalla, yksi pienempi moottoriharjasuulake, rakosuulake sekä leveä/pehmeä ja kapea harjasuulake.

Dyson V8 Absolute on kallis, mutta toisaalta sen varustelu on testiryhmän runsainta. Mukana tulee muun muassa kolme erilaista moottorisuulaketta: yksi tavallisella harjalla, toinen pehmeällä rullaharjalla sekä kapea harjasuulake. Pehmeä rullaharja on tarkoitettu koville lattapinnoille.

Dyson latautuu automaattisesti lataavassa seinätelineessä. Imurin kiinnitys ja irrotus telineestä on helppoa.

Invictus X7 ja Electrolux F9 ovat varustettu suulakkeen led-valoilla. Tämä saattaa tuntua turhalta, mutta itse asiassa ne auttavat ihan oikeasti näkemään roskat paremmin.

Electroluxissa on led-valoilla varustetun pääsuulakkeen lisäksi vain yksi lisäsuulake, mutta se on niin sanottu 3-in-1-yhdistelmäsuulake, joka muuttuu rakosuulakkeeksi, harjasuulakkeeksi ja kapeaksi piensuulakkeeksi. Electrolux sisältää (kirjaimellisesti) myös 50–60 senttimetriä pitkän joustavan letkun, jonka saa vedettyä imurista ulos, kun moottoriosa on siirrettynä ala-asentoon. Letkun pituus ei kylläkään pitkälle yllä, ja muutenkin imurin käyttö kädessä pidellen on haastavaa. Electrolux latautuu automaattisesti, poikkeuksellisesti lattiatelineessä.

Invictuksen mainoksesta saa käsityksen, että sen mukana tulee vaikka mitä. Pakkauksessakin puhutaan 13 osasta. No, todellisuudessa 13 osaa saa kasaan, kun laskee imuputken ja kolmen suulakkeen lisäksi mukaan erikseen laturin, akun, pölysäiliön ja moottoriosan. Herää kysymys, että miksihän näissä TV-Shopeissa pitää aina yrittää harhauttaa jollain tavalla? TV-mainoksessa ja nettisivuillakin esitellään vielä toista moottoriharjasuulaketta ja taipuisaa nivelsuulaketta. No, ne ovatkin sitten lisävarusteita.

Kokonaistoimitukseen siis kuuluu led-valoilla varustetun pääsuulakkeen lisäksi rakosuulake ja harja-/piensuulake. Seinäteline on passiivinen, eli latausjohto pitää kiinnittää erikseen imurin perään. Invictuksen akku on pikairrotettava, mutta sen voi ladata vain akun ollessa laitteessa kiinni tai hankkimalla erillisen latausaseman.

Tässä ryhmässä suorastaan halpana pidettävä Proscenic P8 sisältää hintaansa nähden runsaasti tilpehööriä: moottoriharjasuulake, rakosuulake, piensuulake harjalla, taittuvalla päällä oleva pehmytharjasuulake, seinäteline ja tarviketeline imuputkeen. Proscenicin akku on pikairrotettava, ja se voidaan ladata myös imurista irrotettuna.


Tyhjennyksestä
Pölypussittomat imurit ovat käteviä, kun ei tarvitse säätää pölypussien kanssa, ja näin saadaan myös enemmän imutehoa. Mutta pölypussilla on myös tehtävänsä. Nimittäin pitää pölyt pussissa eikä pitkin lattiaa.

Testin imureiden pölysäiliöiden tyhjennys sujui ennakko-odotuksia paremmin. Tosin ihan putipuhtaasta touhusta ei ole kysymys. Helpoiten toimenpide sujui Dysonilla ja varauksin myös Electroluxilla, vaikka välillä Electrolux päästi likaa lattialle pölysäiliön ja laitteen imuaukon liitoksesta.

Tyhjennyksen lisäksi pölypussittomat imurit tarvitsevat myös puhdistusta. Lika ja erityisesti hienojakoinen pöly tarttuu kiinni pölysäiliön seinämiin sekä esisuodattimeen.

Pölypussittomat imurit pölyyntyvät sisältä. Etenkin staattisesti varautuva muovi kerää pölyä kuin magneetti. Helpoiten vaikutti likaantuvan Electrolux F9. Toiminnan varmistamiseksi imurien pölysäiliöt ja sykloni-/esisuodattimen osat pitää puhdistaa säännöllisesti. Sinänsä huvittavaa on, että tehtävässä olisi helpointa käyttää tavallista pölypussillista imuria. Imureiden osat ja suodattimet voi pestä vedellä. Helpoiten tämä käy rakenteeltaan yksinkertaisessa Proscenic P8:ssa ja hankalimmin Dysonissa, jonka esisuodatinosaa ei saa edes irrotettua pesua varten. 

Puhdistusta ei tarvitse tehdä ihan jokaisen käyttökerran jälkeen, mutta suorituskyvyn säilyttämiseksi osat olisi hyvä puhdistaa ja pestä jopa 2–4 säiliön tyhjennyksen välein ja myös suodattimet tulee pestä säännöllisesti. Kaikki pestävät osat tulisi voida irrottaa helposti ja ilman sotkua.

Helpointa tämä on rakenteeltaan yksinkertaisessa Proscenic P8:ssa ja likaisinta Electroluxissa. Oma lukunsa on Dyson, joka on sinänsä kohtalaisen helppo puhdistaa, mutta varsinaisen imuosan rakenne on suljettu eikä sitä pysty pesemään ilman järeämpää purkamista. Pölyä sinne kuitenkin kertyy, kuten netistä löytämämme kuvakin kertoo. Miten se vaikuttaa suorituskykyyn pidemmällä aikavälillä, jää arvoitukseksi, mutta ei se sitä ainakaan lisää.

Dysonin kaikkiin osiin ei pääse edes käsiksi, vaikka selvästi nekin vaatisivat ajan saatossa puhdistusta. Kuvassa pidempään käytössä olleen Dyson V8:n syklonisuodattimen yläosa auki purettuna (kuvakaappaus Youtube-videolta).

Myös pääsuulakkeiden harjaosat on hyvä puhdistaa ja pestä säännöllisesti. Etenkin niihin tarttuvat hiukset voivat saada harjan jopa jumiin ja rikkoa pyöritysmekanismin.


Yhteenveto: "Nehän toimivat"

Parhaat kokonaispisteet sai Dyson V8 Absolute. Se puhdistaa tehokkaasti, ja runsaat lisäosat laajentavat käyttökohteita. Käyttö on sinänsä helppoa ja kevyttä, mutta tarve pitää käynnistyspainiketta jatkuvasti alas painettuna himmentää hieman käyttökokemusta, samoin kuin perusteellisemman puhdistuksen sotkuisuus ja suljettu rakenne. Käyttöaika täydellä teholla voisi olla myös pidempi, mutta se riittänee normaalikäytössä.

Electrolux F9 on myös tehokas, ja sen käyttöaika on kokonaisuutena kaikkein pisin. Muita suurempi koko ja paino tekevät siitä kuitenkin enemmän tavallisen imurin kuin muiden kaltaisen pika-imurin. Tästä syystä Electrolux F9 saattaisi ajaa asiansa jo kolmen huoneen talouden pääimurina – tosin kalliina sellaisena. Säiliön jokseenkin hankala tyhjennys ja puhdistuksen sotkuisuus jäi myös mieleen.

TV-shopin Invictus on sinänsä ok imuri ja esimerkiksi puhdistettavuuden osalta Dysonia parempi, mutta se ei tarjoa mitään muuta sellaista, mikä tekisi siitä paremman valinnan kuin Dyson V8. Etenkään kun imureiden hintaero ei ole kuin muutaman kympin. Jos Invictus olisi selvästi edullisempi, vaikka 250–270 euroa, tai se edes tarjoaisi Dysonin verran lisäosia, niin tilanne voisi olla toinen.

Selvästi kaikkia muita edullisempi Proscenic P8 jäi pisteissä testin viimeiseksi, mutta se ei ole missään tapauksessa huono imuri. Sitä on helppo ja kevyt käyttää, käyttöaika on pitkähkö ja varustelu hintaan nähden runsas. Myös puhdistus on helppoa. Proscenic toimii joka tapauksessa paljon paremmin kuin tyypilliset rikkaimurit. Valitettavasti Proscenic on saatavana vain ulkomaisista verkkokaupoista.

Kaikki imurit siis yllättivät positiivisesti. Ne tekivät pääosin mitä pitikin, ja voisi sanoa, että jopa hyvin. Ne ovat käteviä satunnaiskäytössä ja soveltuvat pikaimurointiin (varauksin Electrolux F9:ää lukuun ottamatta). Ennen kaikkea ne ovat selvästi perinteisiä rikkaimureita parempia, tosin myös kalliita. Mutta onko 400 euroa tai edes 130 euroa tästä ilosta liikaa? Sitä pitää kysyä itseltään.


Juttu jatkuu mainossisällön alapuolella.


Dyson V8 Absolute

Maineensa veroinen mutta kallis


Hinta: 369–399 €

Tuoteryhmän markkinajohtaja Dyson oli kuin olikin maineensa arvoinen. Dyson V8 Absolute puhdistaa tehokkaasti, ja monipuolinen varustelu lisää käytettävyyttä. Mukana on jopa kolme erilaista moottoriharjaa. Imurin käyttö on helppoa, ja siivous sujuu helposti. Ainoa selvä puute on virtapainikkeen lukituksen puuttuminen. Virtapainiketta pitää painaa jatkuvasti, jolloin sormi väsyy. Käyttöaika on suurimmalla teholla vain noin yhdeksän minuuttia, mutta pienemmälläkin teholla Dyson imee perussiivousta ajatellen hyvin. Tällöin käyttöaika kasvaa jo lähelle 18 minuuttia.

Pölysäiliön tyhjennys on helppoa, mutta kaikkien likaantuvien osien puhdistus on hieman muita hankalampaa, osittain jopa mahdotonta ilman ammattiapua. Ilman Dyson puhdistaa kyllä tehokkaasti, sillä sen HEPA-suodatin suodattaa jopa savua. Kokonaisuutena Dyson V8 Absolute on hyvä joskin myös sangen hinnakas laite kodin lisäimuriksi tai kenties jopa ainoaksi imuriksi pieneen talouteen. Erityismainintana vielä pitkä kahden vuoden takuu ja kattava suomenkielinen tuotetuki ja asiakaspalvelu.

+ Käytännön toiminta
+ Runsaat lisäosat
+ Suodatuskyky
+ Takuu ja tuotetuki
– Virtapainiketta pitää painaa jatkuvasti
– Käyttöaika varauksin
– Puhdistus varauksin


Electrolux Pure F9

Ison imurin korvaaja?


Hinta: 449 €

Electrolux Pure F9 tuli mukaan testiin hieman erilaisella kulmalla. Sen suunnittelussa on kiinnitetty huomiota pitkään käyttöaikaan ja imutehoon, jotka mahdollistaisivat sen toimivan kodin pääasiallisena imurina eikä pelkästään satunnaistarpeen pikaimurina kuten testin muut mallit.

Electrolux tarjoaakin käytännössä vertailun pisimmän toiminta-ajan ja myös erittäin hyvän imutehon, mutta se on myös selvästi isompi, painavampi ja siten myös kankeampi käytössä kuin testiverrokit. Se voisi kenties korvata perinteisen imurin pienessä taloudessa, mutta pääimuriksi se on silti kallis, ja siinäkin käytössä on rajoitteensa. Sillä ei esimerkiksi ulotu kuin 50 senttimetrin etäisyydelle mataliin tiloihin. Myös pölysäiliön tyhjennys osoittautui muita sottaavammaksi, vaikka – tai ehkä juuri siitä syystä – itse säilön saa kokonaan irti imurista tyhjennystä varten. Tuplasuodattimista huolimatta Electrolux päästi lävitseen jonkin verran pienhiukkasia.

Electrolux Pure F9 on saanut testivoittoja muun muassa Tekniikan Maailma -lehdessä, mutta tässä seurassa ja näillä kriteereillä se ei nyt oikein loistanut.

+ Käyttöaika
+ Tehokas
+ Pysyy pystyssä itsekseen
– Painava ja kankea käsi-imurina
– Ulottuvuus mataliin tiloihin
– Poistoilman suodatus


Invictus X7

Mainettaan parempi?


Hinta: 359,90 €

TV-Shopin ihmeimuri Invictus X7 osoittautui ennakko-odotuksia paremmaksi. Imuteho on hyvä, huipputeholla jopa erittäin hyvä, ja käyttöaikakin on perusteholla yli 15 minuuttia. X7:n varustelu on imurin hintaan nähden aika vaatimaton ja lisävarusteiden hinta korkea. Lisävarustepaketti maksaa peräti 150 euroa. Se tosin sisältää myös jatkoletkun, vara-akun ja lataustelineen.

Siivouksesta Invictus suoriutuu hyvin, ja sekä pölysäiliön tyhjennys että puhdistus on melko helppoa. Käyttömukavuutta rajoittaa hieman se, että laitteelle ei ole vakiovarusteena erillistä latausasemaa ja sinänsä pikairrotettavan akun tulee olla paikallaan imurissa sitä ladattaessa. Poistoilman suodatus toimii hyvin, ja vaihtosuodatinpaketin hinta on kohtuullinen. Plussaksi voi laskea myös Tvins TV-Shopin lupaama 30 päivän palautusoikeus, jos tuote ei miellytä.

Kokonaisuutena Invictus on hyvä imuri, mutta hinnan ja ominaisuuksien suhde ei ole aivan tasapainossa. Jos imurin mukana tulisi kaikki lisävarusteet, niin silloin hinta olisi perusteltu. Muuten hinnan pitäisi olla selvästi edullisempi.

 

+ Imuteho varauksin
+ Suodatuskyky
+ 30 päivän kokeilumahdollisuus
– Käyttöaika varauksin
– Suppea varustelu hintaan nähden


Proscenic P8 Trojan

Halpa haastaja – yllättävän ok


Hinta: 129 €

Proscenic on muihin verrattuna lähes ilmainen, mutta mukana on silti runsaasti lisävarusteita.

Edullinen hinta näkyy kuitenkin myös suorituskyvyssä. Proscenicin imuteho on selvästi muita pienempi. Perussiivouksessa ero ei silti ole niin suuri kuin voisi kuvitella. Eroa syntyy toki esimerkiksi painavampien roskien imuroinnissa ja muutenkin kokonaistuloksessa, mutta satunnaisessa lattiapintojen ja leivänmurujen pikaimuroinnissa Proscenic P8 hoitaa tehtävänsä yllättävän hyvin ja joka tapauksessa tyypillisiä rikkaimureita paremmin. Pienestä tehosta on etua myös käyttöaikaan, joka on Proscenicillä reilusti yli 20 minuuttia. Akku on myös pikavaihdettava, ja 40 euroa maksavaa vara-akkua voidaan ladata itsenäisesti. Poistoilman suodatus on heikkoa, mutta ei laite silti pölyä lävitseen päästä. Yksinkertaisen rakenteen johdosta imuri on helppo puhdistaa.

Muihin nähden kohtuullisen hinnan ansiosta Proscenic on monella tapaa järkevä vaihtoehto pikaimuriksi, mutta valitettavasti laite on saatavissa ainakin toistaiseksi vain ulkomaisista verkkokaupoista. Myös varaosa- ja huoltovarmuus mietityttää.

 

+ Hinta–laatu-suhde
+ Kevyt ja yksinkertainen
+ Pitkähkö käyttöaika
– Imuteho
– Poistoilman heikko suodatus
– Saatavuus ja huoltovarmuus?


Merkki ja malliDyson
V8 Absolute
Electrolux
Pure F9
Invictus X7Proscenic
P8 Troijan
Hinta369-399 € (*449 €359,90 € (*129 € (*
Edustaja/MaahantuojaSuomen Sähkötuonti OyElectrolux OyTVINS Scandinavia ABEi ole
HankintapaikkaGiganttiElectrolux OyTvins.comebay.de
LisätietojaLinkkiLinkkiLinkkiLinkki
*) hinta vaihtelee ostospaikan mukaan*) sis. toim.kulut 9,95 €*) sis. toim.kulut
TEKNISET TIEDOT
Akun jännite21,6 V36 V25,2 V22,2 V
Akun kapasiteetti2600 mAh2500 mAh2000 mAh2200 mAh
Akun tyyppiLi-ionLi-ionLi-ionLi-ion
Akun pikavaihto--xx
Latausaika5 t6 t3-4 t3-4 t
Akun latauksen/lataustason merkkivaloxxxx
Valittavat nopeudet25 2 (*2
Sormi vapaana -käyttö (*-xxx
Ilmoitettu käyttöaika25–40 min17–60 min8–30 min20–35 min
Pölysäiliön tilavuus0,54 l0,7 l0,5 l0,5 l
Pölysäiliön täyttymisen merkkivalox---
Suodatusx2x2x2x1
Suodattimen vaihdon merkkivalo----
Led-valot pääsuulakkeessa-xx-
Suomenkielinen käyttöohjexxx-
Takuu24 kk24 kk (akku 12 kk)12 kk12 kk (akku 6 kk)
*) Laite pysyy käynnissä ilman virtakytkimen jatkuvaa sormella painamista*) 1 + "boost"-toiminto
MITTOJA
Kokonaismitat säiltysasennossa (l x k x s)25 x 116 x 23 cm25 x 85 x 21 cm27 x 113 x 25 cm23,5 x 110 x 21 cm
Suurin ulottuvuus (kahvasta kärkeen)114 cm128 cm110 cm115 cm
Suurin ulottuvuus matalaan tilaan
(Imuputken + suulakkeen kokonaispituus)
96 cm67 cm93 cm90 cm
Pääsuulakkeen maksimikorkeus (+liitin)70 mm80 mm63 mm70 mm
Pääsuulakkeen leveys250 mm250 mm265 mm233 mm
Pääsuulakkeen työleveys225 mm200 mm220 mm160 mm
Käsiosan paino1,25 kg2,1 kg1,33 kg1,23 kg
Putken ja moottorisuulakkeen paino0,8 kg0,75 kg0,75 kg0,47 kg
Kokonaispaino2,05 kg2,852,08 kg1,7 kg
VARUSTEET
Irrotettava imuputkix-xx
Teleskooppiputki-x--
Joustava jatkoletku-x (integroitu)--
Moottorisuulake- pehmeä rullax---
Moottorisuulake - harjarullaxxxx
Moottoroitu minisuulakex---
Rakosuulakexxxx
Joustava rakosuulake----
Yhdistelmäsuulake-xx-
Taittuva/joustava kulma-suulake---x
Piensuulakexxxx
Harjasuulakexxxx
Seinätelinexx (*xx
Seinätelineessä latausxx (*--
Suodattimet varaosana39 €19,90 € (**34,95 € (*15 € (*
Akku varaosana100 €60-80 €79,90 €40 €
Moottorisuulakkeen harjaei saatavana (**20,99 €29,90 €12 €
Muita lisävarusteitaLukuisia, esimerkiksi jatkoletku 25 €4 lisäsuulaketta 95 €Lisävarustepaketteja alkaen 150 €, vesi-imurointipaketti 150 €-
**) luvataan toimittaa veloituksetta?*) lataava lattiateline, **) moottori- ja poistoilmasuodatin*) hepa- ja moottorisuodatin*) kolmen suodattimen pakkaus
MITTAUKSET
Imun tehoEi mitattu (*-185 mbar-170 mbar-58 mbar
Imuilman nopeus (matala/korkea teho)14,4 / 25,6 m/s13,1 m/s / 23,9 m/s16,2 m/s / 22,9 m/s9,4 m/s / 12,3 m/s
Imuilman määrä (matala/korkea teho)653 / 1161 l/min594 / 1084 l/min735 / 1034 l/min426 / 557 l/min
Toiminta-aika (täysi teho)< 9 min (**< 17 min (**< 8 min (** < 24 min
Melu81 dB79 dB84 dB78 dB
Äänenväri/-luonnePehmeäMatalaKorkeataajuinenPehmeä
*) Moottorin suojapiiri esti mittauksen, **) perusteholla < 18 min.**) 1/2-teholla < 40 min.**) perusteholla < 16 min.