Yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista action-kameroista on Insta360 One R.
Otimme kokeiluun tästä Twin-version, missä mukana myös erillinen 4k-laajakulma-linssimoduuli.



Kamera koostuu kolmesta osasta: Akkupohjasta, “runko”-palikasta ja kuvasensorin/linssin sisältävästä moduulista.
Kaksi jälkimmäistä kiinittyvät toisiinsa ja ohut akku niiden alle. “Rungossa” on näyttö, ohjauspainikkeet, USB-C -liitäntä ja paikka microSD-kortille.


Kameran erikoisuus, yksi monien joukossa, piileekin juuri erillisessä kuvasensori/linssimoduulissa.

Runkoon voi kiinnittää nimittäin erilaisia moduuleja ja kameraa myydäänkin erilaisissa kokoonpanoissa: Peruspaketissa on action-kamerakäyttöön suunniteltu laajakulmalinssi 4k-kennolla (4000 x 3000 tai 4000 x 2250 16:9-suhteessa), “360 Edition” -versiossa on 360-asteen kaksilinssinen moduuli, joka kykenee 19 megapikselin still-kuviin ja jopa 5760 x 2880 videoon ja parhaimmillaan 100 fps-nopeuteen, “1 Inch Editionissa” on iso yhden tuuman 5760 x 2988 -kenno ja ultra-laajakulma-linssi. Ja nyt kokeilussa olleessa Twin Editionissa tulee mukana edellä mainitut 4k- ja 360 -moduulit. Tavallaan siis kaksi kameraa yhdessä.
Kokoonpanojen suositushinnat lähtevät 350 eurosta ja päättyvät 620 euroon (1 inch Edition).Twin Edition paketin suositushinta on 530 euroa. Edullisimmillaan peruspakettia on näkynyt myynnissä 299 eurolla ja 360 asteen kuvaukseen pystyvää 360 Edition-mallia satasen kalliimmalla. Twin Editionin saa omakseen edullisimmillaan 450 eurolla. Ei halpa, mutta 360-asteen kameralle ei myöskään kallis.


Varusteista

Twin Editioniin pakettiin kuuluu siis “runko”, akku sekä kaksi linssimoduulia. Osat kiinnittyvät toisiinsa jämäkästi ja rakenne on tukeva ja laadukkaan tuntuinen. Varustukseen kuuluu myös suoja 360-linssille, USB-C-latausjohto ja koska kamerassa ei ole itsessään jalustakierrettä, niin sellaisen käyttämiseen on erillinen jalustapidike. Tämä on hieman kömpelöä, koska pideke pitää muistaa ottaa tarvittaessa mukaan. Muutenkin varustukseen olisi toivottavaa kuuluvan jonkinlainen säilytyspussi, jotta tuo pidike ja vaihtolinssi olisi helpompi ottaa mukaan, etenkin kun peruslinssimoduulille ei ole erillistä suojaa. Paketissa on myös hyvät ohjeet käytön aloittamiseen.


Jämäkkä paketti

Insta360 One R:n käyttöönotto on helppoa. Osat kiinnittyvät toisiinsa jämäkästi. Akun suhteen oli tosin ensin hieman epäselvyyttä mistä suunnasta se lukittuu paikoilleen. Akun väliin jää myös hieman rakoa. Jos kameran haluaa kiinnittää erilliseen jalustaan kierretapilla, niin kameralle tarvitaan vielä erillinen kehikko, jonka sisään se napsautetaan. Kameran pohjassa ei ole kierrepaikkaa jalustalle. Erillinen kehikko lisää kameran muuten kompaktia koko ja tekee sen käytön sellaisenaan hieman kömpelöksi, ja kaikki ylimääräiset osat pitää muista ottaa mukaan. Ne myös hukkuvat helposti. Tämä himmentää hieman kameran kompaktin koon ja helppokäyttöisyyden tuntumaa.

Linssimoduulin vaihtamiseksi kamera pitää myös purkaa kokonaan osiin, tatkoittaen siis myös akkupaketin irroittamista. No kolme osaa ei ole paljon, mutta linssimoduulia ei voi kuitenkaan vain vaihtaa “lennosta”. Ja niille olisi hyvä olla myös jonkinlainen kuljetus-/säilytyslaukku. Ja esimerkiksi peruslinssissä ei ole edes minkäänlaista suojusta. 360-linssissä sentään on.
Käyttömoduulissa on siis liitännät, paikka muistikorttille, laukaisupainike ja pikkuruinen, mutta terävä värinäyttö. Pienestä näytöstä huolimatta kameran käyttö on sujuvaa. Suurinta osaa toiminnoista ja asetuksista voi ohjata suoraan näytöstä aina otosten esikatselua ja säätöjä myöten, eli erillistä puhelinsovellusta ei tarvitse välttämättä avata rinnalle.
Kamera on valmistajan mukaan myös vedenpitävä aina viiden metrin syvyyteen asti ja siihen voi hankkia vielä erikseen sukelluskotelon, joka mahdollistaa kuvaamisen jopa 60 metrin syvyydessä.


Asiallista jälkeä

Insta360 One R Twinin kuvanlaatu, niin action-kameran kuin 360-kamerankin osalta on hyvää keskitasoa. Parempiakin on nähty. Erityisesti hämäräkuvaus ei ole Insta360:n parhaita puolia. Valoisassa kuvan laatu on kuitenkin asiallista, niin videolla kuin still-kuvissakin.
4k-action-kameran polttoväli vastaa kinossa 16 mm, joten kuvaan mahtuu paljon, ja sovelluksesta voi vähentää kuvan vääristymää. Kuvanvakain on digitaalinen, mutta toimii erittäin hyvin. Kuva ei vapise edes kovassa menossa. Kuva on tarkka ja yksityiskohtainen ja kontrasti on hyvä. Hämärässä ei tosin parhaita.
360-asteen linssimoduuli ottaa kuvaa 5,7k-tarkkuudella ja materiaalista sovelluksen avulla tuotettu “valmis” videon tarkkuus on FullHD-tasoista. Kuvan laatu on valoisissa olosuhteissa oikein hyvä ja hämärässäkin hintaluokassaan hyvä, mutta linssimoduulin paksuhko rakenne jättää etu- ja takalinssien väliin isohkon “sokean pisteen tai alueen” ja sen ohjelmallinen liitoskohta ei ole paras mahdollinen.
Kameran mikrofoni on laadultaan kesktasoa, mutta kameraan saa liitettyä myös langattoman (bluetooth) ulkoisen mikrofonin. Kameraan voi liittää myös langattomat kuulokkeet ja sitä voi ohjata niiden HandsFree-mikrofonin välityksellä puhekomennoin.
Akkukestoksi ilmoitetaan 60-75 minuuttia, mutta ainakin kokeilussamme jäätiin hieman alle, reiluun 45 minuuttiin. Tässä tosin vaikuttaa paljon mm. kuvauslämpötila ja käyttääkö wifiä ja bluetooth-kuulokkeita jne.


Valtavasti ominaisuuksia

Insta360 One R:n vahvuus on kameran ja sen sovelluksen tarjoamissa monipuolisissa ominaisuuksissa ja toiminnallisuudessa. Kuvanvakaus toimii hienosti ja mitään gimbaalia ei välttämättä tarvita. Kamera tai siis sen softa osaa jopa poistaa kuvasta selfie-tikun, jos sellaista käyttää. Erityisesti 360-kameran mahdollisuudet ovat mielenkiintoiset: Se mahdollistaa videoiden kohdistamisen ja leikkaamisen monipuolisesti jälkikäteen mihin suuntaan tahansa. Kamera osaa myös analysoida videon mielenkiintoisimmat kohdat automaattisesti ja tallentaa niistä lopullisen videon. Yhteen suuntaan kuvatuissa kohtauksissa 360 asteen kamerasta tallennettu tavallinen video ei kuitenkaan laadullisesti pärjää yhden linssin laatukameralle.
Insta360-sovellus (Android ja iOS) on kooltaan suuri, mutta myös täynnä toiminnallisuutta. Se osaa jopa koostaan (lähes) itsenäisesti videosta valmiin tuotoksen, koostaa videon useista otoksista, seurata kohteita, tehdä liikesarja- ja timesift-videoita, vaihtaa kuvakulmaa, hidastaa, nopeuttaa jne. Sovelluksen tarjoamat editointimahdollisuudet ovat jopa turhauttavan monipuoliset. Sovellus on monipuolisuudestaan huolimatta yllättävän selkeä käyttää ja sisältää esimerkkejä ja opastusta sen käytöstä ja ominaisuuksista.
Android-versiossa (Sony Xperia XZ1 Compact) isokokoinen (302 Mt) sovellus kaatui muutaman kerran kokeilun aikana. Tästä ovat raportoineen muutkin käyttäjät. Sovellusta tosin päivitetään tiheästi, joten mahdolliset ongelmat korjaantunevat myös nopeasti. Itse asiassa uusin versio on myös tiedostokooltaan edellistä pienempi.


KOKOELMA NÄYTTEITÄ:


YHTEENVETO

Insta360 One R Twin on mielenkiintoisen kombinaation action-kameraa ja 360-kameraa ja saa sen päivitettyä vielä ultralaajakulmalinissiläkin. Kameran modulaarinen idea on sinänsä hyvä, mutta eri tarvikkeille saisi olla paremmat säilytysmahdollisuudet ja kamerassa saisi olla itsessään paikka jalustakierteelle. Nyt tätä varten tarvitaan erillinen kehikko.

Kuvanlaadultaan Insta360 R One on oikein hyvä joskin hämäräkuvauksessa on nähty parempiakin, mutta se mikä tekee Insta360 R One:sta loistavan on sen ja Insta360-sovelluksen ominaisuudet. Vaikka sovellus on aikamoinen “möhkäle” ja hieman buginenkin, niin sen ominaisuudet ja toiminnallisuus eivät juuri jätä toivomisen varaa. Kaikkien ominaisuuksien esittely ei ole tässä mitenkään mahdollista. Valmistajan sivuilla on ominaisuuksista hyvät esittelyt.

Insta julkaisee myös kiitettävän usein päivityksiä, jossa tarjolla lisää toiminnallisuutta, kuten vaikka kameran käyttö web-kamerana.

Kaikkiaan Insta360 One R Twin on mainio yhdistelmä action- ja 360 kameraa, mutta mielestämme sen suurin vahvuus on kuitenkin 360-kuvauksessa. Modulaarisuus ei tässä toimi ihan parhaalla tavalla, mutta sinänsä idea on hyvä ja jopa toimiva, jos kameran käyttö eri tarkoituksiin on enemmän  satunnaista kuin jatkuvaa tarvetta. No satunnaisesti tai ei, niin kameran sovellus tarjoaa kyllä mahdollisuuksia vaikka mihin ja ajanvietettä pidemmäksikin aikaa.


HYVÄÄ & HUONOA

Ominaisuudet ja toiminnot
Hyvä kokonaisuus kompromisseineen
Pieni näyttö (laitekin pieni)
Osille ei säilytyslaukkua!

Lisätietoja: www.insta360.com

Merkki/malliInsta360 One R Twin Edition
Hintaalk. 499 €
EdustajaBoston Distribution
Lisätietojawww.insta360.com
Linssimoduulit4k WideDual Lens 360
Polttoväli (k.vastaava)16,4 mm7,2 mm
Valovoima/aukkof/2,8F/2,0
Valokuvatarkkuus4000 x 3000 (4:3)6080 x 3040 (2:1)
4000 x 2250 (16:9)-
Videotarkkuus4000x3000@24/25/30 fps5760x2880@30/25/24 fps
3840x2160@24/25/30/60 fps5760x2880@24 fps
1920x1080@maks.200 fps3840x1920@50 fps
ValokuvaformaatitJPG ja DNG (RAW)
VideoformaatitINSV ja MP4
ValotusAutomaatti ja manuaalinen, ISO 100-3200, EV +/- 4
ValkotasainoAuto, 2700K, 4000K, 5000K, 6500K
OhjausovellusInsta360 for One R (Android ja iOS)
Akkukesto65-70 min
Latausaika65 min (USB C)
Paino (*121 g131 g
Mitat (l x k x s) (*72 x 48 x 32,4 mm72 x 48 x 43 mm
MuutaBluetooth, wifi-yhteys, 6-suuntainen gyroskooppi, puheohjaus, yökuvaus, 360-live-striimaus... Katso kaikki ominaisuudet valmistajan verkkosivuilta (www.insta360.com)
*) kokonaispaino ja -mitat runkomoduulin ja akun kanssa