Fairphone on hollantilainen elektroniikkayhtiö, joka valmistaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti tuotettuja modulaarisia älypuhelimia, joihin voi vaihtaa osia itse. Myös käyttöjärjestelmäpuoli on mietitty astetta pidemmälle, sillä valmistaja pitää Fairphone 2 -älypuhelimensa ajan tasalla vielä viisi vuotta julkaisun jälkeen Android 9 -päivityksellä.


Fairphone 2 –puhelin toimitettiin alun perin Android 5:llä. Tuomalla Android 9:n Fairphone 2:n 5-vuotisjuhliin Fairphone osoittaa toimialalle, että on mahdollista päivittää puhelimia pitempään kuin 2–3 vuotta ja luoda näin vastuullisempaa älypuhelinteollisuutta.

Hollantilaisvalmistaja on nyt vahvistanut Android 9:n Google-sertifioinnin Fairphone 2:lle sekä käynnistänyt päivityksen jakelun. Fairphonen ainutlaatuisen modulaarisen rakenteen ansiosta käyttäjien on helpompi käyttää puhelintaan pitempään, mikä vähentää niiden ympäristövaikutuksia.

Viisi vuotta sitten julkaistu Fairphone 2 oli maailman ensimmäinen modulaarinen älypuhelin. Puhelimen konsepti ja suunnittelu olivat ensimmäisiä laatuaan ja osoitus siitä, että elektroniikka-alakin voi olla vastuullisempi. Yhteensä Fairphone 2 -älypuhelimia myytiin yli 115 000 kappaletta.

Valtaosa markkinoilla toimivista älypuhelinvalmistajista lupaa enintään kahden vuoden toiminnallisuuspäivitykset.

”Android 9:n Google-sertifiointi Fairphone 2:lle juuri, kun älypuhelimen tuki täyttää viisi vuotta, on mahtava saavutus Fairphonelle ja ennennäkemätöntä elektroniikka-alalla. Sertifiointia varten on läpäistävä noin 477 000 Googlen testiä. Projekti tekee meistä todella ainutlaatuisen muutosvoiman matkapuhelinteollisuudessa, sillä alan muut toimijat eivät yleensä tartu tällaisiin suunnitteluhaasteisiin. Haluamme osoittaa alalle, että näin on mahdollista tehdä eikä älypuhelinta tarvitse hävittää 2–3 vuoden kuluttua, vaan sen elinikää voi jatkaa”, toteaa Fairphonen hallintojohtaja Eva Gouwens.

Myös Fairphone 3 ja 3+ saavat laitteisto- ja ohjelmistotukea pitkään. Uusimmalle Fairphone-sukupolvelle yritys tarjoaa muun muassa Android 11 -päivityksen julkaisun vuoden 2021 toisella puoliskolla, vielä vähintään yhden suuremman Android-päivityksen, joka tehdään ilman heinäkuussa 2021 päättyvää Qualcommin tukea, varaosia ja lisätarvikkeita vähintään elokuuhun 2024 asti sekä täydellisen tiekartan tulevista ohjelmistopäivityksistä, joita jatketaan vuoteen 2024.

”Tavoitteenamme on aina ollut antaa puhelimillemme vähintään viiden vuoden tuki julkaisusta alkaen. Fairphone suunnittelee puhelimia, joiden on tarkoitus kestää mahdollisimman pitkään ja vaikuttaa ympäristöön mahdollisimman vähän – ja pitkä laitteisto- ja ohjelmistotuki on tässä suuressa osassa. Lupauksellamme pitkästä tuesta osoitamme käyttäjille, että he voivat käyttää puhelimiaan mahdollisimman pitkään”, Ewa Gouwens kertoo.

Fairphone-puhelimia Suomessa myy esimerkiksi Gigantti.