Klassinen brittihifimerkki Quad on päättänyt kokeilla kykyjään myös kuulokkeiden parissa. Kuten firman muidenkin tuotteiden kohdalla toteutus on tietystikin laadukas mutta myös persoonallinen.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja

Pitkän linjan brittihifimerkki Quad lienee alan harrastajille tuttu paitsi legendaarisista vahvistimistaan (aina Quad 1:stä alkaen) myös elektrostaattisista kaiuttimistaan. Tätä taustaa vasten ei ole lainkaan yllätys, että kun merkki valmistaa ensimmäiset kuulokkeensa, myös niiden kohdalla on poikettu perinteisemmistä ratkaisumalleista.
Era 1 on siis Quadin kautta aikain ensimmäinen kuuloke, joka on toteutettu dynaamisen toimintaperiaatteen sijaan magnetoplanaarisesti. Tavallisesti kuulokkeissa käytetään dynaamisia kuuloke-elementtejä, joissa on kalvoa liikuttava puhekela. Era 1:n tapauksessa taas kalvo sijaitsee kahden magneetin välissä, ja kun musiikkisignaali johdetaan kalvossa olevaan eräänlaiseen puhekelaan tai sen vastineeseen, se saa kalvon liikkumaan. Koska elementin rakenne on kevyt, sen on koettu tarjoavan esimerkiksi dynaamista toteutusta paremman transienttitoiston. Samasta tekniikasta käytetään useita nimiä, kuten magnetostaattinen, planaarinen ja ortostaattinen.

Arvolle vastinetta

Paketista vedettäessä paikallaan on jännät nahkaa ja nupukkia yhdistelevät korvapehmusteet, joiden tuntuma erottuu myös nahalla kokonaan päällystetyssä sangassa. Kuulokepäässä rungossa on 3,5 millimetrin liittimet kummallekin kanavalle, ja paketin mukana tuleva kaapeli on miellyttävän kangaspäällysteinen ja notkea, joskaan ei mitenkään ylettömän paksu. Mikrofonisuutta siinä ei erottunut. Liittimenä on mobiililaitteisiinkin sopiva 3,5 millimetrin plugi, ja myyntipakkauksen mukana tulee myös 6,35 millimetrin adapteri.

Ulkoisesti Quad Era 1:n design vaikuttaa kaikin puolin uskottavalta, komealta ja yhtenäiseltä. Kieltämättä ulkonäössä on ehkä enemmän insinöörimäistä jämäkkyyttä kuin taiteellisempaa estetiikantavoittelua, mutta kokonaisuus on silti kaikin puolin koherentti.

Vaikka kuulokkeet painavat reiluhkosti, 420 grammaa, niiden istuvuus on yllättävänkin hyvä, mitä nyt vähän eteen jäädessään kuulokeosan alalaita tulee aavistuksen leukaluiden päälle, mutta puristuksen ja pidon tasapaino oli jutun kirjoittajan päässä erittäin hyvä. Sanka on pehmeä, ja päälaella oikeassa kohdassa kuulokkeet eivät oikeastaan edes liiku, vaikka päätä vähän enemmän heilutteleekin.
Rakenteeltaan Era 1:t ovat avoimet, mikä on hyvä huomioida, jos kuulokkeita käyttää meluisassa ympäristössä. Rakenteensa vuoksi kuulokkeet eivät tarjoa varsinaisesti kovin hyvää passiivista meluneristystä, ja vastaavasti myös kuulokkeissa soiva musiikki kuuluu melko voimakkaasti ulospäin. Vastaavasti avoimen rakenteen myötä kuulokkeilla on tiettyjä käyttömukavuuteen ja äänenlaatuun liittyviä etuja. Ne eivät luo korvien ympärille suljettujen kuulokkeiden tavoin eräänlaista kuplaa, ja toistossa on piirun verran enemmän ilmaa.

Kokonaisuutena Era 1:n välittämä laatuvaikutelma niin ulkonäön kuin käyttötuntumankin puolesta on helposti hintaluokan vaatimalla tasolla.


Quad Era 1: Onnistunut debyytti

Quadin historian huomioiden olisi ollut todellinen ihme, jos merkki olisi millään tapaa epäonnistunut ensimmäisten kuulokkeidensa toteutuksessa. Kyllähän Era 1 osaa yllättää, mutta luonteeltaan pelkästään positiivisesti. Yleisesti ottaen kuuloke tarjoaa sopivassa suhteessa resoluutiota, kuuntelun helppoutta ja käytön miellyttävyyttä. Laatu vastaa hintaa, ja eksoottisempi toteutus toimii kohtuullisesti jo pelkän älypuhelimen kuulokelähdöstä.
Kun ottaa huomioon kaikki Era 1:n vahvuusalueet ja onnistumiset, kuulokkeiden hinta ei lopulta ole edes erityisen paha. Puhtaasti äänenlaadun kautta tarkasteltuna Era 1 pistää kampoihin joillekin nelinumeroisillakin hintalapuilla varustetuille kilpailijoilleen.

HYVÄÄ & HUONOA

Rauhallinen mutta yksityiskohtainen ääni
Käyttömukavuus 
Helpohko kuorma
Heikko äänieristys

QUAD ERA 1
Hinta699 €
EdustajaAudelec
Lisätiedotquad-hifi.co.uk & audelec.fi
ElementtiMagnetoplanaarinen
Impedanssi20 Ohm
Herkkyys94 dB/mW
Paino420 g
MuutaSäilytyskotelo, vaihdettavat korvatyynyt, kaapeli, 6,35 mm adapteri

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 7/2021 (nro.208).