Brittimerkki iFi Audiolla on koko joukko mielenkiintoisia pikkupurkkeja ja lisävarusteita, joiden sanotaan muun muassa poistavan häiriöitä signaalista ja virransyötöstä sekä parantavan äänenlaatua monella muullakin tavalla.


Hifi- ja highend-laiteharrastukseen syventyessä tulee luultavasti ennemmin tai myöhemmin törmäämään markkinoiden marginaalialueella rehottavaan lisävarustevalikoimaan. Vaikka tavan tallaajalle jo esimerkiksi astetta laadukkaampien kaapeleiden hinta ja funktionaalisuus saattaa aiheuttaa ihmetystä, se on kuitenkin vain jäävuoren huippu oheistuotteiden isommassa kuvassa. Lisäksi moni saattaa – osin syystäkin – vieroksua joitakin, niin kutsuttuja käärmeöljykikkoja äänenlaadun parantamiseen. Tästä vastuussa on osa sittemmin jo takavasemmalle poistuneista valmistajista, jotka yrittivät laittaa fysiikan- ja luonnonlait uusiksi kiskurihintaisilla tuotteillaan ja teorioillaan, joita asialleen omistautuneet audiomyytinmurtajat onnistuneesti ampuivat alas.

Mutta kuten aina, kolikolla on myös toinen puoli. Asian voi muotoilla esimerkiksi niin, että jos harrastaja on jo satsannut laitteistoonsa tuhansia euroja, eikö setin voisi sitten samalla hioa ihan viimeisen päälle huippuunsa, kun kerta sille tielle on lähtenyt. Tämä mikrotasolle ulottuva toistoketjun heikkojen lenkkien korvaaminen tukevammalla tavaralla johtaa nopeasti kaapelipuolelta erilaisiin lisälaitteisiin, jotka parantavat esimerkiksi signaalinsiirtoa ja virrankäsittelyä.

Siinä missä markkinoilta toki löytyy neli-, jopa viisinumeroisilla hintalapuilla varustettuja lisälaitteita, kaikki eivät tietenkään maksa niin paljoa. Jo muutaman kympin investoinnilla voi saada juuri sen tietyn ongelman ratkaisevan lisäpalikan, jos siis sellaiselle on tarve.

Tällaisten laitteiden tarjonnassa erityisesti on kunnostunut Southportissa Briteissä päämajaansa pitävä, Abbingdon Music Researchin tytäryhtiö iFi Audio, joka täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Merkin repertuaarissa on yli 50 erilaista laitetta, joihin olemme AVPlussan sivuillakin usein tutustuneet, viimeksi esimerkiksi numerossa 8/21 esiintyneeseen ZEN Streamiin, jonka tehtävä on kaikessa yksinkertaisuudessaan kuljettaa digitaalisignaali verkosta da-muuntimelle niin, ettei bitti mene matkalla vinoon.

Äänenlaadun vaaliminen onkin iFin tuotevalikoiman niin isommassa kuin pienemmässäkin mittakaavassa lävistävä peruslähtökohta, ja sillä saralla kuluttajalla onkin mistä ottaa. Tietyllä tapaa iFi Audio on jopa luonut yksinkertaisten ja edullisten lisälaitteiden tuoteryppään, joka taas jakautuu kolmeen eri alakategoriaan: virtasuodattimiin, häiriönpoistajiin (joihin voidaan lukea myös digitaaliset signaalinpuhdistimet) sekä perinteisempiin lisävarusteisiin ja tarvikkeisiin.

Arvokkaista highend-ratkaisuista poiketen monen tuotteen hinta lähtee maltillisesta 19 eurosta ja ulottuu 390 euroon, joten ne eivät ihan kohtuuttomasti rasita kenenkään kukkaroa. Lisäksi jokainen voi itse halutessaan konsultoida lähintä iFi Audio -tuotteiden jälleenmyyjää ja pyytää tiettyjä tarvikkeita kokeiluun omassa setissä!

Sitä ennen jokainen englanninkielentaitoinen voi vaikkapa tutustua esimerkiksi seuraavaan, 119 euroa maksavan iFi Audio AC iPurifier -virtasuodattimen taustalla piilevistä teknologioista kertovaan videoon:


iFi Audio -tuotteet tuo maahan Agentur Tur-Pex Oy.