Acerin kompakti, kannettava full hd -projektori toimii tarvittaessa sisäänrakennetulla akulla jonkin aikaa ilman ulkopuolista virtaa. Suuremmalle kuvalle ja elokuvakäyttöön laite soveltuu kuitenkin varauksin.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja laitevalmistajat

Acer C250i on pienikokoinen, helposti siirrettäväksi tarkoitettu full hd -tarkkuuden projektori, joka tulee toimeen myös ilman virtaa. Sen sisäänrakennettu akku lupaa jopa viiden tunnin katseluajan ilman johdon johtoa. Projektori on myös muotoiltu erikoisesti, mutta sillä on tarkoituksensa. Se voidaan asentaa helposti eri kulmiin tai vaikka pystyyn. Pystyasennossa kuvan saa tosin näkymään vain pystyssä tai vaakana pienennettynä. Tämä on tarkoitettu pääasiassa puhelimen pystynäytön peilaamiseen projektorin kautta. Laitteen sivulla ja pohjassa on kierre kamerajalustalle (kolmijalalle). Projektori on siis helppo sijoittaa lähes minne tahansa.

Projektorin heittosuhde on kiinteä 1,2, eli kuvan koolle ei ole säätöä vaan se määritetään projektorin etäisyydellä valkokankaasta. Esimerkiksi 80 tuuman kuvaan (leveys 177 senttimetriä) tarvitaan noin 213 senttimetrin etäisyys. Laitteen linssin offset on 100 prosenttia, eli kuvan alareuna on samalla tasolla linssin kanssa. Kuvaa saa nostettua toki projektoria kallistamalla, ja Acerin sijoittamista helpottaa laajat trapetsikorjauksen säädöt. Projektori osaa myös suoristaa automaattisesti kuvan pystyperspektiivin, ja myös vaakasuunnalle on säätö (±15° säätö). Säätö on mahdollista tehdä myös kulmakohtaisesti. Kuvan tarkennukselle on pieni säätöpyörä linssin vieressä. Sen toiminta on liian nopeaa, ja kuvan tarkennus on hieman hankalan tuntuista.

Liitännät käsittävät vain yhden hdmi-tulon, mikä sinänsä riittää. Acer C250i:n mukana toimitetaan myös wifi-dongle, jolle on huomaamaton paikka projektorin päällä. Tällä projektoriin pitäisi saada kuva langattomasti vaikka puhelimesta. Valitettavasti puhelimen näytön peilauksen käyttö oli hankalaa. Sony Xperiaan piti asentaa Acerin EZCast-sovellus, jonka toimintaan saattaminenkin oli lähinnä sattuman kauppaa. Projektorin näytön mukaan kytkentä olisi helppoa Samsungin, Huawein ja Oppon puhelimilla, mutta yhtälailla Samsungin kanssa homma oli yhtä vaikeaa. Periaatteessa puhelimen voi liittää projektorin hdmi-tuloon myös puhelimen usb-c-liitännästä, mutta Acer ei tue tämän mahdollistavaa mhl-toiminnallisuutta. Tämän voi kiertää toki sopivalla adapterilla.

Tässä ja monessa muussakin olisi tarvittu kunnollinen käyttöohje. Acerin mukana toimitetaan vain pikaopas muttei suomeksi. Laitteeseen ei ole myöskään saatavana kunnollisia kaikkia toimintoja selittäviä käyttöohjeita! Tämä on selvä puute.

Kilpailijoihin nähden suurin puute ominaisuuksissa on se, ettei laitteessa ole sisäänrakennettua mediasoitinta eikä yleistynyttä Android TV -sovellusalustaa. Monet suoratoistopalvelut olisivat näin suoraan laitteessa integroituna. Tämäkin puute on toki periaatteessa helposti korjattavissa erillisellä, vain 40–50 euroa maksavalla, hdmi-tuloon liitettävällä SmartTV-tikulla tai vastaavalla lisäpurkilla. Tämän hintaisessa laitteessa ominaisuuden kyllä soisi olevan sisäänrakennettuna. Se helpottaisi myös käyttöä.

Projektorissa on sisäänrakennettu, ääneltään vaatimaton kaiutin, mutta äänen saa toki ulos myös 3,5 millimetrin lähdöstä. Laitteessa on bluetooth-vastaanotin, joten se toimii tarvittaessa myös pelkkänä bluetooth-kaiuttimena. Äänenlaatu ei tosin ole ihan kokoaan vastaava, ja toiminnolle on vaikea keksiä tässä yhteydessä mitään hyödyllistä käyttöä.

Acerin käyttöönotto oli sinänsä helppoa (lukuunottamatta puhelimen näytönpeilausta). Käyttö ei sen sijaan ole aivan yhtä sujuvaa. Kaukosäätimen vastaanotin sijaitsee laitteen edessä (samalla puolella kuin linssi) ja kaukosäätimen toiminta on muutenkin ajoittain epävarmaa ja tökkivää. Tämä vaikeuttaa esimerkiksi kuvan säätöä käyttöönoton yhteydessä.

Kuvan laatu on sinänsä kelvollinen: värit toistuvat luonnollisesti suoraan paketista otettuna, ja kuva on myös kohtalaisen tarkka, jos sen vain saa tarkennettua tarkasti. Jostain syystä pikselit näyttivät kuitenkin erottuvan lähempää katsottuna selvemmin kuin esimerkiksi 600 euron full hd -tarkkuuden Epsonissa.

Acer ilmoittaa valotehoksi vaatimattomat 300 lumenia, ja hiemankaan valoisammassa tilassa teho ei vain riitä. Etenkään, jos kuvakoko halutaan edes 60-tuumaiseksi. Täysin pimennetyssä tilassa 80-tuumainen kuva menettelee, jos käyttää vielä hieman korkeamman gain-arvon (>1,3) kangasta. Mutta tällöin mustan kontrasti myös heikkenee, jos tilassa on vähänkään hajavaloa.

Kuvalle on monipuoliset säädöt, mutta niillä ei saa kirkkautta lisää, ja muutenkin kaikenlaiset gamma-säädöt ja osavärien tasot ovat tämän tyyppisessä projektorissa täysin turhat.

Akulla Acer saatiin toimimaan normaalilla valoteholla vain reilut 1,5 tuntia. Tämä riittää nippanappa  lasten elokuvaan. Lampun eco-asetuksella akku saattaa kestää varmaan lähelle luvattua viittä tuntia, mutta sen valoteho ei riitä käytännössä kuin korkeintaan 30 tuuman kuvalle pimeässä teltassa.


Acer C250i: Kallis ominaisuuksiin nähden

Acerin valoteho on vaatimaton, ja edes jonkinlaiseen leffatunnelmaan päästäkseen pitäisi katselutilan olla täysin pimennetty, ja silti esimerkiksi 80 tuuman kuva jää ilman korkean gain-arvon kangasta himmeäksi ja kontrastiltaan heikoksi. Kun tähän yhdistää ongelmat puhelimen langattomassa näytön peilauksessa, tökkivän kaukosäädön ja vaikean kuvan tarkennuksen, niin 500 euroa on auttamatta aivan liian kallis hinta. Jopa alle 350 eurolla löytyy selvästi parempia vaihtoehtoja. Myöskään akusta ei ole paljon iloa sen tarjoaman lyhyehkön toiminta-ajan vuoksi. Ei ole nyt oikein suunnittelussa ollut ajatus kohdallaan.

HYVÄÄ & HUONOA

Kompakti koko
Akkukäyttö (varauksin)
Automaattinen trapetsikorjaus
Pieni valoteho
Käytettävyys
Hinta ominaisuuksiin nähden

Acer C250i
Hinta499 €
Edustaja/Ostopaikkastore.acer.com/fi
NäyttötekniikkaDLP
NatiiviresoluutioFullHD (1 920 x 1 080 px)
LamppuLed
Suurin valovoima300 lm
Kontrastisuhde5 000:1
Heittosuhde1,2
Suurin suositeltava kuva100”
Heittoetäisyys 80” kuvaan213 cm
Trapetsikorjauspysty +/- 30° (man./auto)
vaaka +/- 15° (lisäksi kulmien erilliskorjaus)
Suurin virrankulutus30 W
Akkukesto (mitattu)n. 1,5 t
Mitat (l x s x k)168 x 104 x 104 mm
Paino0,8 kg
VarusteetKaukosäädin, erillinen virtalähde, pikaopas (eng.), säilytyspussi
Tiedot valmistajan ilmoittamia ellei muuta mainita.

Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2022 (nro.211).