Creativen simppeli Stage V2 -soundbar onnistui vakuuttamaan toimituksen, mutta miten onnistuu montakin kertaa kalliimpi SXFI Carrier, jonka ominaisuusluetteloon kuuluu myös tuki Dolby Atmos -äänelle?

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja

Creative lienee useimmille tuttu tietokoneiden äänipuolen oheislaitteistaan, mutta merkillä on vahva jalansijansa myös viihde-elektroniikan puolella. Esimerkkinä tästä on aivan poskettoman hyvä Stage V2 -soundbar, joka vain 120 euron hinnalla esiintyi todellakin edukseen AVPlus-numeron 7/21 vertailussa. Sitä voi jälleen kerran suositella, jos etsinnässä on edullinen mutta toimiva televisioäänen parantaja.
Siinä missä Stage V2 on varsin simppeli tapaus, Creativen tuore SXFI Carrier taas on raskaan sarjan soundbar isommille telkkareille ja avarampiin olohuoneisiin. Tällä hetkellä 999,90 eurolla myytävään pakettiin kuuluu langattoman subwooferin ohella myös langattomat SXFI Theater -kuulokkeet, joiden hinta erikseen ostettuna on 199 euroa. Järjestelmä tarjoaa kaikki keskeiset liitännät ja muutenkin kehittynyttä teknologiaa, minkä ansiosta setti toistaa muun muassa objektipohjaista Dolby Atmos -ääntä. Näin ollen tarjolla on ainakin paperilla vastinetta rahalle, mutta riittääkö se?

Periaatteessa kätevästi käyttöön, mutta...

SXFI Carrier -soundbar ja -subwoofer on sinänsä helppo ja nopea ottaa käyttöön. Langattomasti toimiva, melko kookas 10-tuumainen aktiivisubwoofer liittyy itsenäisesti soundbariin virrat kytkettäessä, ja soundbar taas tunnistaa automaattisesti sisään tulevan signaalin. Näin ollen riittää, että tökkää virtajohdot paikalleen ja kytkee television soundbariin mukana tulevalla hdmi-johdolla earc-liitäntää käyttäen.
Hommat kuitenkin hankaloituvat huomattavasti, jos paketin kaikki ominaisuudet ja SXFI Theater -kuulokkeet haluaa ottaa käyttöön älypuhelimeen ladattavien ohjainsovellusten avulla. Harjaantuneemmatkin asiantuntijat toimituksessa joutuivat tämän tästä silmäilemään epäselviä ohjeistuksia netistä, kun käyttöohjeista tai konventionaalisesta käyttöönottologiikasta ei ollut SXFI-paketin kohdalla tietoakaan.


Creativen valitsema sovellusratkaisu on käytännössä hankalin mahdollinen, kun kaksi eri applikaatiota (SXFI App ja SXFI Air Control) tekevät ristiin asioita, mutta tieto niiden välillä ei liiku.

Lisäksi nykyaikana herää automaattisesti ikäviä epäilyksiä, kun sovellus vaatii rekisteröitymisen ohella käyttöönsä älylaitteen mediakirjastoa ja kameroita. Vaikka taustalla on sinänsä kekseliäs tapa räätälöidä kuulokkeiden toisto kuvaamalla käyttäjän korvat, emme ihan saaneet kiinni siitä, miksi käyttäjän täytyy myös kuvauttaa kasvonsa saadakseen sovellukset toimimaan.
Käytännössä asennuksesta ei selviä ilman tietokonetta, useampaa yritystä ja erehdystä sekä yleistä hämmennystä. Lisäksi kokonaisuudessa on uskomattomia suunnitteluvirheitä, muun muassa se, että SXFI-usb-lähettimen connect-painike jää soundbariin kytkettynä vasten liitäntäpaneelin sisäseinää, jolloin sitä voi painaa ainoastaan pitkällä kynnellä tai vastaavalla. Tältä osin toteutus ei voisi olla paljon typerämpi.


Surround-ääni toistetaan SXFI Carrier -soundbarissa useammalla elementillä. Äänikuva on todella leveä ja sisäänsä kietova, mistä plussaa.

SXFI-pakettiin kuuluu myös Theater-kuulokkeet, jotka sellaisenaan toimivat ihan hyvin, mutta ohjainsovellukseen ja soundbariin kytkeminen nosti verenpainetta aiheuttamillaan hankaluuksilla.

Creative SXFI Carrier + SXFI Theater: Valitse pelkkä soundbar

Creative on periaatteessa onnistunut luomaan hyvän ja ison äänikuplan muodostavan soundbar-paketin, mutta valtavasti säätöä vaativa ja epämääräisellä logiikalla varustettu SXFI-kuulokeoptio aiheuttaa ihmetystä. Sillä saralla ilmassa leijuu monta suunnitteluvirheen mahdollisuutta.
Jos kaupan päälle tulevat kuulokkeet jättää myyntipakkaukseen ja sovellukset lataamatta, SXFI Carrier langattomalla subwooferilla ja tavallisella kaukosäätimellä toimii aivan hyvin. On kuitenkin vähän siinä ja siinä, vastaako sen laatu tuhannen euron hintaa. Sinänsä toistossa ei kuitenkaan ole moittimista, ja mikä hienointa, se toimii yhtä lailla musiikin ja leffojen kanssa. Ja se Dolby Atmoskin soi ainakin sinne päin!

HYVÄÄ & HUONOA

Kelpo ääni
Sarjassaan hyvä subwoofer
Toimii periaatteessa suoraan paketista
Sovellussekoilu
Suunnitteluvirheet
Hinta–laatusuhde

Creative SXFI Carrier + SXFI Theater
Hinta999 €
Lisätiedotnordic.creative.com
ToimintaperiaateSoundbar langattomalla subwooferilla ja kuulokkeilla
Mitat (soundbar)880 x 128 x 76 mm
Paino (soundbar)3,6 kg
Mitat (subwoofer)225 x 430 x 450 mm
Paino (subwoofer)12,8 kg
Paino (kuulokkeet)346 g
LiitännätHDMI-lähtö (HDMI 2.1, HDCP 2.3, e-ARC), 2 x HDMI-tulo, optinen sisääntulo (Toslink), linjasisääntulo (3,5 mm), subwoofer-lähtö (3,5 mm), USB-Audio, SXFI-lähtö (USB-A), kuulokelähtö (etupaneelissa, 3,5 mm)
BluetoothKyllä, versio 5.0
Verkko-ominaisuudetEi
OhjainsovellusSXFI App + SXFI Air Control

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2022 (nro.211).