Mobiilivalmistaja OnePlus esitteli lippulaivapuhelimensa ohessa uudet täyslangattomat kuulokkeet. Ne yllättävät äänenlaadullaan.

Teksti ja kuvankaappaukset: Joni Nikkola
Kuvat: Joni Nikkola ja valmistaja

OnePlus julkisti uuden 11-huippupuhelimensa ohella täyslangattomat Buds Pro 2 -kuulokkeet, jotka 179 euron hintaisina sijoittuvat ilmeisimmän kilpailijan eli Apple AirPodsin kahden variantin väliin. Halvin AirPods-versio maksaa 159 euroa ja kallein Pro-versio 299 euroa.

OnePlus Buds Pro 2:t antavat melko laadukkaan ensivaikutelman täyslangattomien kuulokkeiden sarjassa. Latauskotelo on mitoiltaan ohut, eikä sen himmeän musta pinta kerää sormenjälkiä. Kotelon takana on usb-c-latausliitäntä ja etualalla led-indikaattori kertomassa lataustilasta.

Kuulokkeiden varressa on aavistuksen ylellisempää tuntumaa antavat kiiltävät yksityiskohdat, ja muutoin ne on käsitelty helmiäismaalilla. Varressa on paineen tunnistavat kosketustoiminnot hallintaa varten. OnePlus 11 -puhelimen tapaan kuulokkeet on saatavilla mustana ja vihreänä.

Yhden kuulokkeen paino on viiden gramman paikkeilla, joten ne eivät juuri paina korvassa. Kuulokkeissa on korvakäytävään asetettavat antibakteeriset sovittimet. Istuvuuden parantamiseksi niitä on mukana kolmen kokoisina. Ergonomiasuunnittelussa on OnePlussan mukaan hyödynnetty koneoppimista ja tuhansien korvien mittausdataa, jota on ollut analysoimassa yli tuhat asiantuntijaa.

Omaan korvaan kuulokkeet ainakin sujahtivat vaivattomasti, ja ne ovat myös käytössä huomaamattomat. Pidemmässä kuuntelussa kuulokkeet painavat hieman korvakäytävää, mutta paine tuntuu jakautuvan tasaisemmin ja armollisemmin kuin monissa muissa nappikuulokkeissa.

Kosketustoimintoihin kuuluu muun muassa kahden sormen puristus, jolla voi käynnistää ja pysäyttää toiston. Kuulokkeet vastaavat lyhyisiin painalluksiin vaimealla naksahduksella ja pidempiin painalluksiin merkkiäänellä. Kun kuulokkeet ottaa pois korvista, toisto keskeytyy automaattisesti ja käynnistyy uudelleen laitettaessa ne takaisin.

Kuulokkeiden akun luvataan riittävän noin 8–10 tunniksi riippuen siitä, onko vastamelutoiminto päällä vai ei. Latauskotelosta riittää kolmeen täyteen lataukseen, joten kokonaisakunkestoksi ilmoitetaan 25–39 tuntia. Pikalatauksella saa 10 minuutissa lisää kuunteluaikaa kolmeksi tunniksi. Myös langaton Qi-lataus onnistuu.


Kuulokkeet koteloineen ovat kooltaan kompaktit.

Kahden elementin taktiikka

Perustekniikaltaan kuulokkeet ovat tavallista erikoisemmat. Yleensä nappikuulokkeissa on ainoastaan yksi kuuloke-elementti, ja useamman elementin ratkaisuissa usein toinen elementti on Balanced Armature -tyyppinen.

OnePlus Buds Pro 2:n MelodyBoostiksi nimetyssä järjestelmässä on kaksi perinteistä dynaamista elementtiä. Bassoelementti on kooltaan 11 millimetriä ja diskantti puolestaan kuusi millimetriä. Mukana niiden suunnittelussa on ollut tanskalainen hifivalmistaja Dynaudio. Ylärekisterissä toiston luvataan yltävän 40 kilohertsiin eli reippaasti yli ihmisen kuuloalueen.

Langaton toisto hoituu tuoreimman Bluetooth 5.3 -yhteyden välityksellä. Tuoreimmassa versiossa on parannettu edeltävään verrattuna yhteensopivuutta, yhteyden vakautta ja virrankulutusta. Kuulokkeet pystyy yhdistämään kahteen laitteeseen samanaikaisesti, jos haluaa esimerkiksi pitää ne yhdistettynä samanaikaisesti puhelimeen ja tietokoneeseen. Bluetooth 5.3 LE:n eli Low Energyn ansiosta virrankulutus on vähäisempää. Latenssiksi ilmoitetaan 54 millisekuntia, minkä pitäisi auttaa pelikäytössä.

Buds Pro 2 -kuulokkeet tukevat Googlen Fast Pair -ominaisuutta, eli ne hakevat lähistöllä olevia Android-laitteita ja osaavat yhdistää niihin automaattisesti. Se vaatii kuitenkin toimiakseen OnePlussan OxygenOS 11 -käyttöjärjestelmän tai tuoreemman. Kuulokkeiden luokitus pölyn- ja vedenpitävyydelle on ip55-tasoinen. Ne siis ovat pölytiiviit ja kestävät joka suunnasta tulevan vesisuihkun. Latauskotelo on suojattu vaatimattomammin ipx4-tasoisesti. Luokitus on paremmalla tasolla kuin esimerkiksi Apple AirPodseissa.

Tuettuna on peruskoodekkeja parempaa ääntä tarjoava lhdc 4.0. Päivityksellä on tulossa myöhemmin vielä tuoreempi 5.0-tuki. Kuulokkeet ovat saaneet myös Hi-Res Audio Wireless -sertifikaatin.

Ainakin OnePlus 11 -puhelimen kautta testattuna Spatial Audio toi hieman lisää avaruutta tilavaikutelmaan. Googlen lanseeraama ominaisuus on mukana Android 13 -käyttöjärjestelmässä.

Stereoäänen lisäksi kuulokkeissa on tuki Googlen Android 13 -versioon tuomalle Spatial Audio -tilaäänelle. Parhaan hyödyn saamiseksi valmistaja suosittelee käyttämään OnePlus 11 5G -puhelinta. Meillä ei ollut käytössämme muita Android 13 -käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia, mutta OnePlus 11:ssä tilaääniasetukset löytyvät suoraan puhelimen valikosta. Tilaääni avartaa tilavaikutelmaa, vaikka ei välttämättä ole sijoittelultaan aivan veitsentarkimmat kuulemamme.

Mukana on kuusiakselinen pään asennon tunnistus, mistä on hyötyä tilaäänen toistossa. Tilarenderöintialgoritmi on OnePlussan itse kehittelemä. Samaisten anturien avulla kuulokkeet osaavat myös tulevaisuudessa neuvoa käyttäjäänsä korjaamaan istuma-asentoa ryhdikkäämmäksi, kunhan ominaisuus tulee saataville laiteohjelmistopäivityksenä.


Säätövaraa sovelluksesta

Kuulokkeille on saatavilla HeyMelody-sovellus, josta löytyy muun muassa vastamelutilat, taajuuskorjain, kuulokkeiden istuvuuden tunnistus sekä kosketustoimintojen räätälöinti. Sieltä näkee myös kuulokkeiden ja latauskotelon jäljellä olevan lataustilan. Lisäksi voi valita muun muassa korkearesoluutioisen tilan, etsiä kadonneet kuulokkeet ja päivittää kuulokkeiden laiteohjelmiston.

Ensimmäisellä kerralla kuulokkeiden yhdistäminen tapahtuu valitsemalla bluetooth-laite puhelimen valikosta. OnePlus-puhelimen kanssa käytettäessä yhdistäminen ja parinmuodostus hoituu ponnahdusikkunasta. Silloin yhteyden tila ja jäljellä oleva akun kapasiteetti näkyvät myös ponnahdusikkunassa. Xiaomi-puhelimeen yhdistettäessä parinmuodostus ei jostain syystä hoitunut heti sovelluksesta, joten kuulokkeet joutui kaivamaan bluetooth-valikosta.

Vastamelutiloja on neljä, kevyt, keskiverto, syvä ja älykäs dynaaminen, joista jälkimmäinen tunnistaa ympäröivän meluprofiilin ja valitsee soveltuvimman tason. Toimintoa pystyy myös räätälöimään, ja se mukautuu kuulokkeiden istuvuuden ja korvakäytävän muodon mukaan. Tarjolla on lisäksi Transparent mode -tila, jos haluaa päästää ympäristöääniä läpi.

Valmistajan ilmoituksen mukaan vastamelutoiminto vaimentaa melua enimmillään 48 desibeliä. Molemmissa kuulokkeissa on kolme mikrofonia, jotka seuraavat ympäristön melutasoa.

Samaan vaimennustasoon ei päästä kuin joissain korvan peittävissä vastamelukuulokkeissa, mutta esimerkiksi näppäimistön rapina vaimenee mukavasti. Autossa vastamelutoimintoa testatessa moottorin ääni häipyi lähes kuulumattomiin matalimpia murinoita lukuunottamatta.

Kuulokkeissa on yksi Dynaudion virittämä taajuuskorjaimen oletusasetus ja sen lisäksi kolme räätälöityä versiota. Lisäksi löytyy kuusikaistainen graafinen taajuuskorjain, jossa on säätövaraa kuusi desibeliä molempiin suuntiin.

Sovellus räätälöi soundin skannaamalla korvakäytävät, minkä jälkeen vielä säädetään manuaalisesti liukusäädintä kunnes ääni lakkaa kuulumasta. Testissämme soundi oli säätöjen jälkeen kohdallaan.

Buds Pro 2:n Kultainen ääni -toiminto räätälöi toistoprofiilin käyttäjän kuulon mukaan. Kuten useissa vastaavissa toteutuksissa sovellus toistaa ääntä useilta eri taajuuksilta ja liukusäätimestä säädetään kohta, jossa ääni lakkaa kuulumasta. Tulokset olivat vakuuttavat, sillä soundi tuntui olevan säädön jälkeen harvinaisen kohdallaan.

Zen Mode Air -toiminto puolestaan soittaa ääniä, joiden tarkoitus on auttaa esimerkiksi työskentelyssä tai nukahtamisessa. Sovelluksessa on tarjolla viisi erilaista vaihtoehtoa, joissa valkoisen kohinan ohella on esimerkiksi linnun laulua, pehmoista ambientia, nuotion ritinää, meren kohinaa ja pianomusiikkia. Toiminnon saa päälle myös suoraan kuulokkeista painamalla vartta kolmen sekunnin ajan.


Helppoa auktoriteettia

Valmistaja lupaa basson ulottuvan jopa 10 hertsiin saakka. Toisto yltääkin jäntevänä yllättävän matalalle. Äärimmäisellä alabassotulituksellakaan soundi ei mene täysin tukkoon, vaikka se on luonteeltaan hieman tumma. Auktoriteettiakin alataajuuksilta löytyy, sillä esimerkiksi Miles Davisin Bitches Brew -kappaleen pystybasso toistuu mukavan pyöreän ja kokonaisen kuuloisesti.

Myös tilantuntu on monia nappikuulokkeita luontevampi ja avarampi. Melko harvoilla kuulokkeilla havaittava kitaran stereo-kaikuefekti Led Zeppelinin Whole Lotta Lovessa yllätti erottumalla.

Kuulokkeita voi luonnehtia toistoltaan vaivattomiksi. Soundiltaan kyseessä on yhdet paremman pään täyslangattomista. Siihen nähden alle 200 euron hinta tuntuu varsin maltilliselta. Lisää vastinetta rahalle toivottavasti saadaan vielä, kun tilaääni ja tuoreempi lhdc-koodekki saapuvat ohjelmistopäivityksellä.


OnePlus Buds 2 Pro: Vaivatonta kuunneltavaa

OnePlus Buds 2 Pro -kuulokkeita voisi kuvailla parhaiten sanalla ”helpot”. Ne on helppo asettaa korviin, ne pysyvät paikallaan ja toistavat vaivattomasti monenlaista musiikkia. Pidemmän päälle ne painavat jonkin verran, kuten mitkä tahansa nappikuulokkeet, mutta melko maltillisesti.

Ohjaustoiminnot ovat sopivan napakat – niitä ei sohaise helposti vahingossa, mutta kun niitä tarvitaan, homma hoituu. Kuulokkeet ovatkin yhdet parhaista täyslangattomista, mitä on tullut vastaan.

Kuulokkeet sisältävät paljon ominaisuuksia hintaansa nähden. Osaa niistä tosin joudutaan vielä odottelemaan.

HYVÄÄ & HUONOA

Nätti viimeistely
Näppärät ohjaustoiminnot
Mukavuus
Erinomainen äänenlaatu
Osa ominaisuuksista tulee vasta myöhemmin

OnePlus Buds 2 Pro
Hinta179 €
Lisätietojaoneplus.com
ElementitDynaaminen, 11 mm (basso), 6 mm (diskantti)
Taajuusalue10 Hz – 40 kHz
Bluetooth5.3 LE Audio
Latenssi54 ms
Google Fast PairKyllä
Google Spatial AudioKyllä
LHDC4.0 (5.0 tulossa)
IP-luokitusIP55 (kuulokkeet), IPX4 (kotelo)
Akunkesto9 tuntia (kuuloke), 39 (kotelon kanssa)
Paino4,9 g (kuuloke), 47,3 g (kotelo)
VärivaihtoehdotArbor Green ja Obsidian Black

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2023 (nro.218).