Kanadalaisen Totemin lattiakaiutin tarjoaa tanakkaa toistoa ja suoraviivaista käyttökokemusta.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat ja mittaukset: AVPlus-toimitus

Totem Acoustic on kanadalainen hifivalmistaja, joka on perustettu vuonna 1987. Yhtiö suunnittelee itse kaiuttimiensa elementit. Vuonna 2018 lanseerattuun KIN-mallistoon kuuluu ennestään kaksi aktiivista jalustakaiutinta, kotiteatteriin soveltuvia passiivikaiuttimia, soundbar, kolme subbarimallia, langaton lähetin subwooferille, useita litteitä seinän sisään asennettavia kaiuttimia sekä vahvistin erityisesti malliston passiivikaiuttimia varten.

Keväällä 2022 esitelty Totemin KIN Play Tower -aktiivikaiutin sijoittuu KIN-malliston yläpäähän. Se sijoittuu 3 000 euron hintaluokkaan parilta.


Aktiivisesta kaiuttimesta löytyy kaksi luokassaan sangen järeää 200 watin vahvistinta. Siinä on myös melko monipuoliset liitännät, mukaan lukien analogiset linjatulot, phono-sisääntulo vinyylisoittimelle ja kaksi optista sisääntuloa. Lisäksi yhteys kaiuttimeen syntyy myös langattomasti bluetooth-yhteydellä. Bluetooth-yhteys tukee Qualcomm aptX HD -koodekkia. Ainoastaan hdmi-sisääntuloa jää hieman kaipaamaan, vaikka optisilla liitännöilläkin television liittäminen kyllä onnistuu.

Räätälöityä ajattomuutta

Totemin suunnittelufilosofiaan kuuluu ajattomuus, ja kaikessa mennään käytännöllisyys sekä äänenlaatu edellä. Niinpä KIN Play Tower -kaiuttimetkaan eivät välttämättä ole ulkonäöltään mitään designin ilotulitusta, mutta ne soveltuvat huomaamattomasti nykysisustukseen. Viimeistelyvaihtoehdot ovat takuuvarmat satiinimusta ja satiinivalkoinen, ja mukana tulee magneettikiinnitteinen etumaskin kangassuoja.

Basso ja keskialue toistuvat kahden 5,25-tuumaisen hybridielementin voimin, kun taas diskantille on tuuman kokoinen titaanielementti. Kotelo on bassorefleksitoteutus, jossa refleksiputki on suunnattu taakse. Etupaneeli on minimalistinen. Siinä on ainoastaan led-indikaattorivalo sekä monivalintapyörä. Led-valo kertoo, onko kaiutin päällä, lepotilassa, mykistetty, bluetooth yhdistettynä vai parinmuodostustilassa. Kun vaihtaa muihin toistolähteisiin, ilmaisinvalo vilkahtaa kerran vihreänä. Monivalintapyörästä voi säätää pyörittämällä äänenvoimakkuutta. Kun painaa lyhyesti pyörää, pääsee pyörittämällä valitsemaan toistolähteitä. Pitkällä painalluksella taas pääsee bluetooth-parinmuodostustilaan.

Vaikka ulottuvuutta löytyy kaiuttimesta itsestäänkin kiitettävästi, subbarilähdön ansiosta alataajuustoistoa saa halutessaan tanakoitettua lisäbassolla. Refleksiputki on sijoitettu kaiuttimen taakse.

Toinen kaiuttimista on aktiivinen ja sisältää molempien kaiuttimien 200 watin jatkuvaan tehoon yltävät vahvistimet. Kaiutinliitännät on toteutettu naparuuveilla. Liitäntöjä KIN Play Towerista löytyykin melko kattavasti. Analogisella puolella tarjolla on 3,5 millimetrin aux-sisääntulo sekä rca-sisääntulo, jota voi käyttää valinnaisesti sekä linjatasoisille lähteille että phono-muodossa levysoittimelle. Valinta tapahtuu takana olevasta kytkimestä. Levysoittimen liittämistä varten mukana on tietysti liitäntä myös maajohdolle. AMP IN -liitäntään taas voi liittää esimerkiksi ulkoisen esivahvistimen, jolloin kaiutin ohittaa omansa.

Digitaaliselta puolelta tarjolla on kaksi optista sisääntuloa. Hdmi-liitäntää tai toistokäyttöön tarkoitettua usb-liitäntää ei ole, mutta langattomasta toistosta huolehtii bluetooth 5.0 -yhteys. Usb-liitäntä kyllä löytyy, mutta se on vain huoltokäyttöön. Jos lisää tanakkuutta kaipaa, niin mukana on lähtö aktiivisubwooferille. Ainoastaan hdmi-sisääntuloa jää hieman kaipaamaan, vaikka optisilla liitännöilläkin television liittäminen kyllä onnistuu.

Alumiininen kaukosäädin on tanakka eikä säikähdä aivan pienestä päälle istahtamisesta. Painikkeita ei voi kehua tunnokkaiksi tai ylellisiksi, mutta säätöjä on mukavasti. Kaikki toistolähteet löytyvät omina painikkeinaan. Lisäksi sävynsäädöt ja niiden nollaus on saatavilla kätevästi säätimestä. Sävynsäätöjen asetuksille ei ole vain minkäänlaista indikaattoria, mikä tekee etenkin sävynsäätöjen käytöstä hieman epämääräistä. Toisaalta niiden merkitys on ehkä enemmän hienosäätö akustiikkaan ja kuuntelutottumuksiin, eikä säätöihin tarvitse sen jälkeen enää koskea. Kaukosäädön kannalta pienenä mutta ärsyttävänä miinuksena kaiuttimen led-ilmaisin on melko himmeä, minkä vuoksi etenkään valoisassa huoneessa ja kankaisen suojaverkon läpi sitä ei meinaa millään nähdä.

Mukana tulee alumiininen ja tanakka kaukosäädin, jossa on virtapainike, toistopainikkeet bluetooth-toistoa varten, omat painikkeensa kaikille toistolähteille sekä bluetooth-parinmuodostusta varten. Phono-sisääntulon ja linjasisääntulon välillä ei kuitenkaan pysty siitä vaihtamaan. Äänenvoimakkuuden säätöjen lisäksi löytyy mykistysnäppäin sekä tasonsäädöt bassolle ja diskantille. Lisäksi kätevänä ominaisuutena mukana on nollauspainike tasonsäädöille. Se onkin tarpeellinen, sillä kaiutin ei itsessään kerro, missä asennossa mikäkin säätö on.

Bluetoothin kautta kaiutin toistaa parhaimmillaan 48 kilohertsin näytteenottotaajuudella Qualcomm aptX HD -koodekin ansiosta. Optisen liitännän kautta on tuettuna 24 bitin syvyys ja 192 kilohertsin näytteenottotaajuus. Digitaalista signaaliprosessointia ei ole käytetty, jotta se ei sekoittaisi vaihelineaarisuutta. Vaihetoisto onkin yhtiön suunnittelufilosofian ytimessä, ja perustajan mukaan juuri se erottaa hyvän kaiuttimen huonosta kuulijan korvassa.

Mukana paketissa tulee kaiutinjohto, virtajohto sekä välijohdot optisena ja 3,5 millimetrin aux-versiona. Kaiuttimien alla on valmiina ääntä eristävät tassut.


Kotonaan hienostuneessa musiikissa

Kaiuttimien luvataan yltävän alataajuuksilla 30 hertsiin saakka. Ulottuvuutta riittää tarpeeksi alas etenkin musiikkikäytössä, ja elokuvatehosteissakin pääsee tunnelmaan. Etenkin bassorummun iskuäänet toistuvat sen verran tanakasti, että harvat jalustakaiuttimet pystyvät samaan. Tosin muut kuin iskuäänet alataajuuksilla tuppaavat jäämään jalkoihin, ellei lisää hieman basson tasoa.

Ylätaajuuksien toisto on sävyltään hieman kova. Se ilmenee rumpupelleissä, särökitarassa, ja osin terävämmissä torvisoundeissa. Tämä saattaa selittyä taajuusvastekorostumalla ylemmällä toistokaistalla viiden kilohertsin tietämillä ja toisaalta vaimenemalla sen jälkeen. Korostuma ei ole valtavan päällekäyvä mutta on rokimmassa materiaalissa hieman rasittava. Vinyyliltä kuunnellessa soundi on miellyttävän pyöreä ja luonnollinen. Diskanttipuolikin ehkä hieman kesyyntyy analogisesta lähteestä toistettuna verrattuna Tidaliin bluetoothin kautta kuunneltuna.

Keskialueella kaiuttimet loistavat parhaiten. Flamencossa on hieno tilantuntu, ja kitaran sävypaletti on monipuolinen. Herkät näppäilyt ja aksenttinyhtäisyt erottuvat toisistaan luontevasti. Miles Davisin Bitches Brew’ssa jazz-orkesterin tilantuntu, sähköpiano, läskibasso ja rummut kuulostavat kokoisiltaan, ja headroomia riittää ruuhkaisimmissakin kohdissa. Myös Roxy Musicin Avalon-levyn hillityn tyylikäs pop soi nautinnollisen pakottomasti ja sävykkäästi.

Toimituksestamme myös Heikki Kivelä kävi kuuntelemassa kaiuttimet. Hän kuvaili toistoa näin:
“Todella muhkea alabasso tuo kuunteluun hyvän viihdefaktorin, mutta kovemmalla volyymilla basso voi muuttua kuuntelutilassa melko epäselväksi. Tietyillä raskasbassoisemmilla musiikkinäytteillä voikin olla tarpeen napsauttaa kaukosäätimestä basson tasoa pari pykälää alaspäin. Kevyemmällä kuunteluvoimakkuudella ja musiikilla muhkeudesta on sen sijaan paljonkin iloa. Mikä tärkeintä, bassorummun ja -kitaran balanssi pysyy pääosin oikeaoppisena. Rytmiikan ja dynamiikan esitys onnistuu, ja kaiuttimien äänikuva on luonteva, ei mitenkään erityisen leveä tai suureellinen. Diskantti ja yläkeskialue ovat niin ikään kohdillaan, helppoa ja miellyttävää kuunneltavaa. Ääntäkin kaiuttimista lähtee, mutta lähinnä basson balanssi estää varsinaisen luukuttamisen. Peruskuuntelussa monenlaisella musiikilla toisto on kuitenkin helppoa ja viihdyttävää.”


Totemin elementit ovat laadukkaan oloiset ja luokassaan järeät. Vahvistinmoduuli on viritetty toimimaan optimaalisesti niiden kanssa. Tuuman kokoinen pehmytdome ja viiden tuuman bassokeskiäänielementit ovat Totemin omaa suunnittelua. Valmistajan mukaan ne valmistetaan tiukkojen standardien mukaan joko alihankkijalla tai tarvittaessa itse. Suunnittelussa on kiinnitetty huomiota vaihelineaarisuuteen, nopeuteen, tunteiden välittämiseen, luonnolliseen toistoon myös muualta kuin suoraan edestä kuunneltuna sekä tilantunteeseen. Kaiuttimen sisällä on vaimennusaineena akustista vaahtomuovia.

Totem on niin sanotusti puoliaktiivinen kaiutinjärjestelmä, jossa toisessa kaiuttimessa on sisäänrakennettu vahvistin, ja jakosuodatus on toteutettu passiivisesti. Jakosuodattimen suunnitteluun on selvästi satsattu, sillä siinä on tavallista enemmän laadukkaita komponentteja. Jakosuodatin on kaksiteinen, eli molemmat bassokeskiäänet toistavat samaa aluetta. Joissain vastavissa konfiguraatioissa jako on niin sanottu 2,5-teinen, jolloin molemmat elementit toistavat bassoalueella samaan aikaan, mutta keskialueelle siirryttäessä toisen elementin toisto suodatetaan pois.


Totem KIN Play Tower: Ryhtiä ja dynamiikkaa

Totem KIN Play Tower -tornikaiuttimet tarjoavat rytmikästä ja dynaamista toistoa helppokäyttöisessä paketissa. Monipuolinen kaukosäädin tekee käytöstä helppoa, joskin himmeä ilmaisinledi verottaa hieman käyttökokemusta. Rankemman rokin ja metallin kuuntelussa ylätaajuudet ovat sävyltään hieman kovia ainakin langattomassa kuuntelussa.

Liitäntöjä on varsin mukavasti. Erityisesti phono-sisääntulo vinyylisoittimille on tervetullut. Vaikka television saakin liitettyä optiseen sisääntuloon, hdmi-liitäntää jää kaipaamaan. Langattomien toistolähteiden osalta jäi myös toivomisen varaa bluetoothin rinnalle.

HYVÄÄ & HUONOA

Toisto sopivalla materiaalilla
Dynamiikka
Monipuolinen kaukosäädin
Phono-sisääntulo
Ei välttämättä rokkiin ja metalliin
Himmeä ilmaisin-led
Ei hdmi-sisääntuloa

Totem KIN Play Tower
Hinta2 999 €
EdustajaHifihuone
Lisätietojatotemacoustic.com & hifihuone.fi
ToimintaperiaatePuoliaktiivikaiutinjärjestelmä, refleksikotelo
ElementitDiskantti 1” / Bassokeskiääni 2 x 5”
Vahvistinteho2 x 200 W
Taajuusvaste30 Hz – 22 kHz (±3 dB)
Langattomat yhteydetBluetooth 5.0
SisääntulotRCA (linja/phono), 3,5 mm aux, 2 x optinen, AMP IN
LähdötSubwoofer-lähtö
PCM-toistolaatu24 bit / 192 kHz (optisen liitännän kautta)
Mitat1 020 x 180 x 265 mm
Paino (aktiivi/passiivi)17 kg / 16,2 kg

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2023 (nro.217).