Tanskalainen Argon istuu jättiläisten harteilla. Sen taustavoimana on nimittäin maineikkaan HiFi Klubbenin satojen työntekijöiden tietotaito, jonka avulla merkki valmistaa moneen makuun täsmääviä hifilaitteita – joiden hinta sopii jokaisen kukkarolle!

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja & Teppo Hirvikunnas

Olohuoneen äänentoiston järjestäminen yksinkertaisesti, mutta tehokkaasti ja toimivasti on nykypäivänä melko yksinkertaista. Entisaikojen erillislaitepinojen ja isojen passiivikaiuttimien sijaan nykyään on tarjolla enenevässä määrin eräänlaisia kaikki-yhdessä-ratkaisuja, kuten esimerkiksi tanskalaisen Argon Audion Fenris-malliston kaiuttimet. Saimme testiin niistä isoimman, lattiamallisen A55:n sekä kahdesta jalustamallista suuremman, A5:n. Kokoon, näköön ja ominaisuuksiin nähden kumpikaan malleista ei ole hinnalla pilattu, sillä A55:n suositushinta on vain 649 euroa A5:n vastaavasti maksaessa 399 euroa.

Jos vastaavia ominaisuuksia ja tehoa lähtisi hakemaan erillislaitteista samaan hintaan, tiukkaa saattaisi tehdä. Molemmat Fenris-mallit kun tarjoavat paitsi kaksitietoteutuksen refleksikotelossa myös niille optimoidun esi- ja päätevahvistimen, joka on sijoitettu kaiutinparin aktiivisen yksikön takapaneeliin. Kaikki tämä tanskalaiseen tyyliin sopivan hillityssä, mutta toimivassa paketissa, joka on saatavilla valkoisella, mustalla tai saarnipuisella viimeistelyllä. Ainakin paperilla aika hyvä diili!


Isompi A55

Käytännössä varsin kilpailukykyisen hinnan huomaa heti, kun kaiutinpaketit roudaa sisään. Tavanomaisen pahvilaatikon sisällä on toinen, koruton pakkaus, josta paljastuu kaksi luokassaan melko kompaktin kokoista lattiakaiutinta. Design ja visuaalinen toteutus ovat kuitenkin jo ensisilmäyksellä kunnossa. Vaikka koteloilla ei ole mitenkään erityisesti massaa (yhden kaiuttimen paino on noin 13 kilogrammaa), niin kaikki on kuitenkin perushyvällä ja vakuuttavalla tasolla kunnossa.

Toisessa kaiuttimista on vahvistin ja liitinpaneeli, ja Fenriksen tapauksessa se on hiukan poikkeuksellisesti vasemmanpuoleinen yksikkö. Tämä on kuitenkin tällä kertaa fiksu veto, koska esimerkiksi testitelevisiomme (Xiaomi Mi TV P1) hdmi-liitinpaneeli sijaitsee laitteen vasemmalla sivulla, jolloin yhdistämiseen riittää hiukan lyhyempikin hdmi-kaapeli.

Televisioäänen saa tuotua Fenris-kaiuttimille myös digitaalista optista toslink-liitäntää myöten, jos hdmi-muotoista äänen paluukanavaa ei ole käytettävissä. Vastaavasti tarjolla on myös analoginen linjatasoinen stereo-otto muiden äänilähteiden liitäntää varten sekä jo mainittu levysoitinesivahvistin mm-rasioille ja bluetooth.

Fenris-kaiuttimissa on 19-millimetrinen pehmytkalottidiskantti sekä nyt testatuissa A5- ja A55-kaiuttimissa 130 millimetrin bassokeskiääninen refleksikotelossa. Vahvistimena taas on aktiivisella jakosuotimella varustettu d-luokan toteutus, joka tarjoilee 50 watin tehon bassokeskiääniselle ja 25 wattia diskantille.


Pienempi A5

Kaiuttimista jalustamallinen A5 ei teknisesti juuri poikkea isommasta sisaruksestaan. Molemmissa on vieläpä samat d-luokkaiset vahvistintehot, joista 50 wattia menee 5,25-tuumaiselle bassokeskiääniselle ja 25 wattia 0,75 tuuman pehmytkalottidiskantille. Tosin siinä missä Fenris A55:ssä on kaksi bassokeskiäänistä, A5:ssä niitä on vain yksi. Muuten koteloiden muotoilu ja mittasuhteet ovat periaatteessa samat, joskin A55:ssä bassorefleksiaukko on perinteisempää sorttia, kun taas A5:ssä se on toteutettu kotelon takana ylhäällä sijaitsevalla eräänlaisella raolla.

Molemmissa malleissa on myös statuksesta kertova ledi, ja A55:ssä se on plaseerattu alas toisen bassokeskiäänisen alapuolelle, kun taas A5:ssä se on ylempänä. Melko kirkkaana hohtavan ledin saa tosin kytkettyä myös pois päältä, mistä plussaa.

Argon Audio Fenris -kaiuttimien takapaneelit ovat mallista riippumatta identtiset. Vasemmanpuoleiseen kaiuttimeen sijoitetusta vahvistimen liitinpaneelista löytyy hdmi arc televisiolle, digitaalinen optinen liitäntä, omat rca-liitäntänsä linjatasoiselle stereolähteelle sekä mm-vinyylisoittimelle maadoitusruuveineen, viiden voltin ja 0,5 ampeerin usb-latausliitäntä esimerkiksi langattoman subwooferin lähettimelle sekä samaan tarkoitukseen sopiva pre out -anto, kaiuttimien välisen yhdyskaapelin liitäntä, portaaton kiertosäädin äänenvoimakkuuden säätöön ja lähteen valintaan sekä euromallinen virtaliitäntä.


Sukkelasti soittokuntoon

Hiukan kalliimmista vaihtoehdoistaan poiketen Argon Fenris -kaiuttimet eivät sisällä minkäänlaista verkkotoiminnallisuutta. Niissä ei siis ole suoraan minkäänlaisia suoratoisto-ominaisuuksia (pois lukien bluetooth) eikä täten myöskään minkäänlaista ohjainsovellusta. Tämä helpottaa ja nopeuttaa käyttöönottoa huomattavasti, sillä kaiuttimet tarvitsee oikeastaan vain kytkeä verkkovirtaan ja toisiinsa, valita mieluinen äänilähde ja sillä siisti.

Testissämme aloitimme hdmi arc -liitännästä, joka toimi molempiin suuntiin oitis kuten kuuluukin. Jostain syystä kuitenkin television ja Argonin kaukosäätimet toimivat ristiin, mikä tuntui sotkevan lähinnä television toimintaa Argonin kaukosäädintä käytettäessä. Esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätö Argonin kaukosäätimestä heitti television tulovalikkoon. Onneksi äänenvoimakkuutta voi säätää suoraan myös television omalla kaukosäätimellä, mutta se tapahtuu melko rohkein harppauksin. Pienemmät pykälät olisivat esimerkiksi ilta-aikaan paremmat.

Ääntä ei myöskään pysty säätämään millään tavalla. Mukana ei ole bassokorostusta, ei esiasetettuja taajuuskorjainprofiileja, ei mitään. Valmistaja ilmoittaa vain, että ääni käy digitaalisen signaaliprosessoinnin vaiheet läpi. Käytännössä tämä tarkoittaa kokemuksemme mukaan sitä, että kaiuttimen vahvistin skaalaa hiukan basso- ja diskanttitoistoa äänenvoimakkuudesta riippuen. Mitenkään suuri vaikutus dsp:llä ei tunnu olevan, ja kaiuttimien toisto vaikutti kautta linjan olevan hyvin yhtenäistä.

Kaiutinpakettiin kuuluu euromallinen virtajohto, kolmimetrinen yhdyskaapeli erityisellä nelipinnisellä liittimellä sekä käteenkäypä tavallinen kaukosäädin pattereineen.


Ääntä isolla kädellä

Lähtökohtaisesti sanottakoon, että Fenris-kaiuttimet kuulostavat hintaansa nähden ja tuotekategoriassaan sangen hyvältä. Siinä missä A55 on helposti kotiteatterin leffaäänentoiston kriteereihinkin vastaava voimanpesä, A5 vasta yllättääkin todella muhkealla ja raamikkaalla äänellään.

Neutraalimpaa, hillitympää ja luonnollisempaa ääntä arvostava saattaa tosin saada Fenris-kaiuttimien toistosta kevyen ähkyn – siinä kun kuuluu melko selvästi aika rohkea loudness-viritys. Basso on pariakin pykälää normaalia muhkeampaa – tosin myös luonteeltaan puhdasta ja täsmällistä –, ja diskantti sihahtelee rytmikkään tarkkarajaisesti muttei riitä ihan tuomaan ääneen sitä luontevinta ilmavuutta. Siinä missä kaiuttimien toteutus ja koko huomioiden lattiamalli-A55:n kohdalla muhkein korostus osuu hiukan matalammalle, A5:ssä kuhmu sijaitsee enemmän keskibassolla. Omalta osaltaan tämä hiukan sävyttää kaiuttimien keskialueen toistoa, joka jää tässä tapauksessa erottelultaan ja yksityiskohdiltaan hiukan bassojen ja ylemmän kaistan varjoon.

Argon Audio Fenris -kaiuttimet ovat skandinaaviseen tyyliin siistejä ja hillittyjä, ja ne istuvat helposti monenlaisiin eri sisustuksiin viimeistelystä riippuen. Etumaskissa lähteestä ilmaiseva ledi on halutessa sammutettavissa, ja paketissa tulee myös magneettikiinnitteiset pölysuojat.

Massojen makumieltymyksiä ja multimediakäyttöä ajatellen Fenris-kaiuttimien rohkea toistoprofiili on kuitenkin enemmän valtti kuin vaillinaisuus. Vähän samaan tapaan kuin televisiokaupoilla joka ruudussa on väriasetuksena eloisa, joka näyttää ylisaturoituneelta ja superkirkkaalta, myös Fenris-kaiuttimien profiili on vähän sitä sorttia, että se soi isosti ja muhkeasti. Suurin osa kuulijoista lienee kuitenkin sitä mieltä, ettei tämä ole ongelma.


Hinta ja laatu kohdillaan

Tanskalaisen Argon Audion edulliset Fenris-sarjan kaiuttimet ovat oivallisia budjettiluokan vaihtoehtoja olohuoneen äänentoiston toteuttamiseen isosti mutta monipuolisesti. Liitäntöjä on tarjolla niin analogisia kuin digitaalisiakin lähteitä varten, ja omansa on tarjolla niin televisiolle kuin vinyylisoittimellekin – bluetoothia unohtamatta.

Äänen suhteen niin jalustamallinen A5 kuin lattiamalli-A55 ovat molemmat varsin muhkeasti ja isosti soivia kaiuttimia. Monelta osin niiden toisto pyyhkii lattioita useimmilla samanhintaisilla soundbar-toteutuksilla, sillä äänen mittakaava on Fenris-kaiuttimien kohdalla niin luontevasti laajaa mutta myös kontrolloitua. Kevyempää ja luonnollisempaa ääntä arvostavalle kaiuttimien reilu loudness-toteutus saattaa aiheuttaa pienen ähkyn, mutta toisaalta tarjolla on aidosti viihdyttävää ja isoa ääntä, mistä on suuri etu esimerkiksi leffaäänen toistossa.
Ja kun miettii kaiutinpakettien hintaa, niin monellakin tapaa tarjolla olevasta on paha pistää paremmaksi. Esimerkiksi vain 400 eurolla irtoava A5-pari tarjoaa kokoonsa nähden järkälemäistä toistoa ja isoa ääntä.

HYVÄÄ & HUONOA

Ulkonäkö ja design
Yksinkertainen toteutus
Kaikki oleelliset liitännät
Iso ja muhkea toisto
Yhdyskaapelin liitin
Ei äänensäätömahdollisuutta
Ääni voisi olla neutraalimpikin

Merkki & malliArgon Audio Fenris A5Argon Audio Fenris A55
Hinta399 €649 €
EdustajaHifistudioHifistudio
Lisätiedotargonaudio.com & hifistudio.fiargonaudio.com & hifistudio.fi
ToimintaperiaatePuoliaktiivinen 2-tie-kaiutinjärjestelmäPuoliaktiivinen 2-tie-kaiutinjärjestelmä
Elementit
– Diskantti0,75" pehmytkalotti0,75" pehmytkalotti
– Bassokeskiääninen5,25"2 x 5,25"
Vahvistinteho2 x 50 W + 2 x 25 W2 x 50 W + 2 x 25 W
LiitännätHdmi arc, optinen digitaalinen, stereo-linjaotto (rca), levysoitinotto (mm), bluetooth 5.0Hdmi arc, optinen digitaalinen, stereo-linjaotto (rca), levysoitinotto (mm), bluetooth 5.0
Pre outKylläKyllä
Mukana pakkauksessaYhdyskaapeli (3 m), virtajohto, kaukosäädin, pölysuojatYhdyskaapeli (3 m), virtajohto, kaukosäädin, pölysuojat
ViimeistelyvaihtoehdotValkoinen, musta, saarnipuuValkoinen, musta, saarnipuu
Mitat (l x k x s)17 x 28 x 22 cm17 x 88 x 27 cm
Paino (per setti)7,2 kg25,2 kg

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 5/2022 (nro.214).