Amerikkalainen Klipsch on tunnettu pitkän linjan äänentoistotekijä, jonka laaja mallisto tarjoaa myös isoäänisiä pikkukaiuttimia – käytön helppous edellä.

Teksti: Heikki Kivelä ja Teppo Hirvikunnas | Kuvat: Teppo Hirvikunnas


Vuonna 1946 Yhdysvaltojen Hopessa perustetun Klipschin kaiutininnovaatiot tunnetaan maailmanlaajuisesti. Erityisesti torvikuormitteisten kaiuttimien parissa meritoitunut valmistaja on vuosikymmenien varrella tuottanut toinen toistaan upeampia äänentoistoratkaisuja, eikä merkin hehku ole himmentynyt nykyaikanakaan.

Siinä missä Klipschin mallistossa on edelleen kiehtovia, usein sangen hinnakkaita highend-kaiutinratkaisuja, laajan sortimentin toisessa päässä on myös yksinkertaisempia, arkiseen kotikäyttöön optimoituja mallisarjoja.

Yksi näistä on Reference-sarja, jota on pidetty yleisesti hinta–laatusuhteeltaan vallan mainiona jokapaikan ratkaisuna niin kaksikanavakuuntelun kuin kotiteatteripuolen leffaäänen toistamiseen. Tutustuimme taannoin sarjan kotiteatterikaiuttimiin, jotka olivat valmistajansa mukaan käyneet läpi toistaiseksi suurimman päivitysprosessin aina perusrakenteita myöten. Hiljattain Reference- eli R-sarjaa täydennettiin myös simppelillä mutta toimivalla aktiivikaiutinparilla, R-50PM:llä. Lisäksi sarjassa on saatavilla myös pienempi sisarmalli R-40PM.


Klipsch R-50PM:n oikeanpuoleisessa kaiutinyksikössä sijaitsee paketin vahvistin liitinpaneeleineen, ja vasen kaiutin kytketään mukaan nelimetrisellä perinteisellä kaiutinkaapelilla, joka kuuluu toimitukseen.


Lisää vain äänilähde
Klipsch R-50PM on teknisesti ottaen niin kutsuttu puoliaktiivinen kaiutinjärjestelmä, jossa toisessa kaiuttimessa sijaitsee aktiivielektroniikka liitinpaneeleineen, kun taas toinen kaiutin on passiivinen. Pari yhdistetään toisiinsa myyntipakkauksen mukana tulevalla 4-metrisellä kaiutinkaapelilla. Toimiakseen R-50PM ei siis tarvitse minkäänlaista erillistä vahvistinkalustoa, vaan systeemi on varustettu integroidulla 60 watin kanavakohtaisen tehon tarjoavalla vahvistimella.

Aktiivikaiuttimen takaa löytyy kattavasti liitäntöjä eri tarpeisiin.
Langallisista mukana ovat yhdistetty analoginen rca-tulo joko linjatasoiselle äänenlähteelle tai vinyylisoittimelle (integroitu riaa), 3,5 millimetrin plugilla varustettu aux-tulo, digitaalinen usb-tulo tietokoneelle sekä optinen digitaalinen tulo vaikkapa televisiolle tai cd-soittimelle. Lisäksi R-50PM on varustettu bluetooth-yhteydellä langatonta suoratoistoa varten. Hdmi-liitäntää paketissa ei ole.

Kaiuttimessa on kattavat liitännät. Kaiutinta ohjataan selkeällä ja monipuolisella kauko-ohjaimella tai takapaneelista löytyvällä yksinkertaisella kiertosäätimellä. No tämä ei ole toki kovin kätevää. Säädin olisi käytännöllisempi, jos se sijaitsisi edessä, mutta tämä toki taas rikkoisi kaiuttimien yhtenäisen ja tyylipuhtaan ulkoasun. Takapaneelista löytyy myös lähtö erilliselle aktiivisubbarille ja kaukosäätimestä sille oma tasonsäätö.


Bassotoistosta puhuttaessa juuri se on ollut yksi R-50PM:n suunnittelun kulmakivistä. Kaiuttimista löytyy 133 millimetrin bassokeskiääniset, joiden toistokaista lähtee valmistajan mukaan 55 hertsistä. Lisäksi järjestelmään on ympätty eräänlainen kuunteluvoimakkuudesta riippuvainen, adaptiivinen basso-eq, joka ulottaa toiston aina 44 hertsiin saakka. Ominaisuus on kytkettävissä päälle tai pois, mistä on hyötyä varsinkin akustisesti hiukan haastavimmissa tiloissa – sekä tietysti kuuntelumieltymyksistä riippuen.

Vahvistinyksikkö, jakosuodin, bassokeskiääninen sekä diskantti.

Kaiuttimien rakenne on luokassaan erittäin asiallinen ja kotelo on tuleva. Elektroniikka on pakattu kompaktiin yksikköön toisen kaiuttimen taakse. Diskantteina R-50PM-kaiuttimissa ovat Klipschin omaan Tractrix-torvikuormitukseen perustuvat 25 millimetrin alumiiniset LTS-elementit, joiden toistokaista lähtee tässä niinkin alhaalta kuin 1663 hertsistä. Tämä ja torvirakenne mahdollistaa suuntaavuuden hyvän hallinnan ja keskialueen toiston lineaarisuuden.

Etupaneelin yläosassa oleva kookas 90° x 90° -Tractrix-torvi kattaa oikeastaan koko kaiuttimen leveyden, mikä valmistajan mukaan paitsi parantaa suuntaavuuden hallintaa myös samalla laajentaa optimaalista kuuntelualuetta, mistä on tietysti iloa siinä, että ääni on tasapainoinen myös sohvalla istuvan vieruskaverin korviin.


Helppo sijoittaa
R-50PM:t on helppo sijoittaa melkeinpä mille tahansa tasolle tai jalustoille, sillä kaiuttimien mittasuhteet ovat suhteellisen kompaktit: leveys 178 millimetriä, korkeus 356 millimetriä ja syvyys 274 millimetriä. Aiempiin Reference-kaiuttimiin nähden syvyys on hiukan kasvanut, ja tällä valmistaja kertoo tavoitelleensa entistäkin syvempää bassotoistoa.

Kaiuttimien paino on 11,2 kilogrammaa, ja niiden kotelot on valmistettu jämäkästä mdf-levystä. Viimeistely on toteutettu mustalla puuviilujäljitelmällä, ja kaiuttimien mukana toimitetaan koko etulevyn kattavat mustat pölysuojat.

Klipsch R-50PM on varsin helppo äänentoistopaketti ottaa käyttöön. Käyttäjän tulee vain kytkeä virtakaapeli ja mahdolliset ulkoiset äänenlähteet sekä kaksikon passiivinen osapuoli aktiivikaiuttimen liitinpaneeliin, ja sillä siisti. Koska mukana ei ole verkko-ominaisuuksia, erityistä sovellussäätöä ei ole luvassa, vaan paketin saa soimaan saman tien.

Mukana tulevasta helppotajuisesta käyttöohjeesta voi tosin olla hyvä tarkistaa perustoiminnot, esimerkiksi Dynamic Bass Eq -toiminnon päälle ja pois kytkeminen. Muuten paketti kaukosäätimineen noudattelee tuttua ja yksinkertaista logiikkaa.


Kaiuttimen mukana tulee myös optinen ja USB-kaapeli. Plussaa hyvästä käyttöoppaasta.


Tanakkaa ääntä kompaktissa paketissa
Äänellisesti R-50PM tarjoaa mitä melkoisesti – varsinkin kaiuttimien koko huomioiden. Vaikka kehittyneiden vahvistinteknologioiden ja elementtioptimointien aikana moni pienempi kaiutin yllättää äkkiseltään äänen määrällä, Klipschin kohdalla voidaan puhua rehellisesti myös toiston laadullisista ominaisuuksista. Esimerkiksi jo mainitun bassotoiston tarkkuudesta ja dynaamisuudesta, diskanttitoiston helppoudesta, koko äänialueen yhtenäisestä toistosta, kameleonttimaisesta kyvystä käsitellä erityyppisten musiikkilajien ominaisuuksia ja niin edelleen.

Kaikista raskasbassoisimmalla materiaalilla Dynamic Bass Eq -toiminto mahdollistaa kuuntelun vielä pykälää reilummalla voimakkuudella kompressoimalla matalimpia taajuuksia aavistuksen, mutta elementillä on toki omat rajansa. Siksipä hurjimpia bassoiskuja kaipaaville erillinen subwoofer voi ollakin luonteva lisäys.

Maltillisemmassa kuuntelussa kerrostaloympäristöön sopivilla voimakkuuksilla bassoa irtoaa kyllä takuulla tarpeeksi, ja on käyttäjän itsensä mieltymyksistä kiinni, hyödyntääkö dynaamista basso-eq:ta. Meidän tapauksessamme, akustisesti hiukan haastavassa ja kovapintaisessa huoneessa toiminto toi tietyillä näytteillä ryhtiä ja napakkuutta alakertaan. Miellyttävä puoli toiminnossa on sekin, ettei se tunnu pahemmin sävyttävän alemman keskialueen toistoa, mikä pitää esimerkiksi bassorummun ja bassokitaran erottelun kohdillaan melko laajalla voimakkuusskaalalla.

Diskanttitoistoa puolestaan voi kuvata ilmavaksi ja yksityiskohtaiseksi ilman eräänlaista keinotekoista kimallusta tai kirpeyttä. Hienoisesta loudness-vaikutelmasta johtuen joillain näytteillä tuntui, että ylempi keskialue olisi voinut olla joiltain osin paremmin framilla, mutta toisaalta tämä on myös vahvasti musiikkinäytekohtainen ilmiö. Leffaäänen ja dialogin toistossa pieni vajaus ei niinkään esiintynyt.

Vaikka toisto ei ollut miltään osin niin sanotusti monitorikuivaa, tietty dynaaminen monipuolisuus, musiikin menon välityskyky ja esimerkiksi stereokuvan piirto olivat silti heittämällä perinteisempiä mökäpönttöjä paremmalla tolalla.

Vajaan 700 euron hintaluokassa – ottaen huomioon, että kyseessä on itsenäinen ja valmis niin kutsuttu plug’n’play-ratkaisu – äänenlaatu on mielestämme kaikin puolin kunnossa. Voisi jopa sanoa erinomainen.

Tanakkaa bassoa ja elävää toistoa kompaktissa paketissa

Klipsch R-50PM on kohtalaisen kompakti, nykyaikainen, siisti ja ääneltään iso puoliaktiivinen kaiutinjärjestelmä, jota voi helposti suositella kaikkeen musiikinkuunteluun eri ympäristöissä ja myös vaikka television jatkeeksi olohuoneeseen. Integroidun vahvistimen sekä monipuolisten liitäntöjen ansiosta se ei oikeastaan tarvitse kumppanikseen mitään muuta kuin äänilähteen, oli se sitten bluetoothin kautta yhdistettävä älylaite, vinyylisoitin, pelikonsoli tai telkkari. HDMI-tuloa ei kaiuttimissa valitettavasti kuitenkaan ole.

R-50PM:n paras puoli on sen isossa ja dynaamisessa äänessä, joka toimii miellyttävästi erilaisten musiikkityylien, erityisesti kevyen musiikin tulkitsijana. Vaikka bassotoisto on melko tykkiä, siinä on myös kontrollia – ja käyttäjä voi vielä hiukan hienosäätää bassojen toistoprofiilia Dynamic Bass Eq -toiminnolla.

Kaikkiaan maukkaasti soiva ja kokoluokassaan voimakkaan bassotoiston tarjoava kaiutinpaketti, joka iskee takuulla moneen makuun ja toimii erilaisissa käyttöympäristöissä.

HYVÄÄ & HUONOA

Rohkeasti erilainen design
Muhkeat äänenpainevarat ja dynaaminen toisto
Helppo ratkaisu ja helppo käyttää
Toimii niin olohuoneessa kuin työpöydällä
Bassotoiston lievä runsaus akustisesti haastavissa tiloissa (joka voi olla tosin myös plussakin)
Ei hdmi-tuloa

INFO

Klipsch R-50PM

Suositushinta 699 euroa
Edustaja Loud Group Oy
Lisätiedot Klipsch
Toimintaperiaate Puoliaktiivinen 2-tiekaiutinjärjestelmä
Vahvistintehot 60 W per kanava
Diskantti 25 mm alumiini-LTS, 90° x 90° Tractrix -torvi
Bassokeskiääninen 133 mm
Jakotaajuus 1663 Hz
Kotelo Bassorefleksi, MDF
Sisääntulot 1 pr RCA (line/phono), 3,5 mm aux, usb, optinen digitaalinen toslink
Lähdöt Linjatasoinen subwoofer-lähtö
Mitat (l x k x s) 178 x 356 x 274 mm
Paino 11,2 kg
Mukana pakkauksessa Kaukosäädin, virtajohto (2 m), yhdyskaapeli (4 m), usb-kaapeli (2 m), optinen kaapeli, pölyverkot
Väri Musta

Jälleenmyynti:
Verkkokauppa.com
Telia