Viimeaikaisessa ilmoituksessa, joka herätti huomiota teknologiamaailmassa, Apple esitteli uusimman iPhone-mallistonsa. Uudet iPhonet noudattavat Euroopan unionin sääntelyä, joka määrää yleisen USB-C-standardin käytön virran ja datansiirron osalta.

Uudet perusmallit, muutamia pieniä muutoksia lukuun ottamatta, muistuttavat hämmästyttävän paljon edellisten vuosien lippulaivamalleja. Ne jakavat saman prosessorin kuin vuoden takaiset Pro ja Pro Max iPhone-mallit. IPhone 15 ja sen suuremman sisaren iPhone 15 Plussan keskiössä ovat niiden parannetut kameratoiminnot. Nämä puhelimet voivat ottaa terävämpiä 48 megapikselin valokuvia heikommassa valaistuksessa joka on merkittävä parannus älypuhelinkuvauksessa.

Siirtyminen USB-C:hen korvaa Applen omistaman Lightning-liittimen, joka on ollut käytössä vuodesta 2012. On huomattava, että muut suuret älypuhelinvalmistajat, kuten Samsung, ovat myös omaksuneet USB-C-liittimet. Kuitenkin tämä siirtymä tarkoittaa, että jotkut nykyiset iPhone-lisävarusteet saattavat tarvita erillisen sovittimen toimiakseen saumattomasti.

Apple esitteli myös päivitetyt versiot korkean hintaluokan iPhone-malleistaan, jotka ovat osittain valmistettu titaanista. iPhone 15 Pro ja Pro Max ottavat nyt käyttöön A17 Pro -prosessorin, joka lupaa parempaa suorituskykyä graafisesti vaativissa sovelluksissa, kuten peleissä. Pelikehittäjät, kuten Ubisoft, suunnittelevat jopa tuovansa uusia osia suosituista pelisarjoistaan, kuten Assassin’s Creed tämän syksyn aikana.

Uudet iPhone-puhelimet saapuvat saataville Suomessa alkaessa 989 eurosta. Niille, jotka etsivät huippuluokan iPhone-teknologiaa, lippulaivamallien hinta voi nousta jopa 2000 euroon.

Pääasiallinen syy Applen liitäntämuutokseen oli Euroopan parlamentin paine. Hieman alle vuosi sitten parlamentti hyväksyi lainsäädännön, joka vaatii USB-C-latureiden olevan yhteensopivia kaikkien matkapuhelimien, tablettien, kuulokkeiden ja digitaalisten kameroiden kanssa seuraavan vuoden aikana. Tämä muutos pyrkii vähentämään sähköjätettä, koska tulevaisuudessa Samsungin puhelinten kaapeleita voitaisiin käyttää Applen laitteissa ja monissa muissa laitteissa. Jos Apple ei olisi hyväksynyt tätä muutosta, iPhonen myynti Euroopan unionin alueella olisi kohdannut merkittäviä haasteita. Aiemmin Apple on ilmaissut huolensa standardoitujen latausliittimien vaikutuksesta alan innovaatioihin.

Puhelimien rinnalla Apple ilmoitti myös, että sen langattomat AirPods Pro -kuulokkeet ottavat käyttöön saman USB-C-liitännän tulevaisuudessa. Mielenkiintoisena seikkana Apple on integroinut kehittyneen eleentunnistuksen älykelloihinsa. Käyttäjät voivat nyt vastata puheluihin esimerkiksi napauttamalla ranteensa. Apple ylpeilee myös siitä, että kaikki sen kellot ovat nyt yhtiön ensimmäisiä hiilineutraaleja tuotteita, mikä vastaa maailmanlaajuista pyrkimystä ympäristöystävällisyyteen.

Apple Watch Series 9 alkaen hinta on 459 euroa ja Ultra 2 alkaen hinta on 909 euroa.

apple.com