Emotivan ensimmäiset kuulokkeet vakuuttavat niin ulkonäöllään kuin äänellään.

Teksti: Joni Nikkola Kuvat: Valmistaja

Vuodesta 2003 toiminut nashvilleläinen Emotiva on kenties parhaiten tunnettu ominaisuuksiinsa nähden sopuhintaisista highend-kotiteatterivahvistimista ja -prosessoreista. Myös kaksikanavaisia laitteita on valikoimissa vahvistimista cd-soittimien kautta da-muuntimiin. Nyt yhtiö on siis laajentanut reviiriään kuulokkeisiin, ja vieläpä aika mielenkiintoisella tavalla. Hintaa Emotiva Airmotiv GR1 Graphene Reference -kuulokkeilla on 370 euroa, mikä on melko tavanomainen pyynti peruslaadukkaista hifikuulokkeista. Mitä kuulokkeet tarjoavat vastineeksi?

Hi-techiä ja persoonallisia yksityiskohtia
Airmotiv GR1 Graphene Reference -kuulokkeet ovat puoliavoimet ja korvan ympäröivät. Kuulokkeiden takaosassa on vesileikkurilla toteutetut, hunajakennomaiset kuviot, joissa on pieniä reikiä päästämässä ilmaa hallitusti läpi. Ne eristävät hieman ääntä, mutta varsinaisiksi reissukuulokkeiksi näitä ei voi kutsua. Kuulokekupit on valmistettu saarnista, joka on käsitelty tummaksi. Pehmusteet on päällystetty vegaanisella keinonahalla, joka ei ole välttämättä pehmein tai hiostamattomin materiaali mutta näyttää siistiltä ja tuntuu miellyttävältä. Sisällä niissä on muistivaahtoa. Pehmusteet ovat irrotettavissa ja vaihdettavissa. Sanka on valmistettu metallista, ja sen säätö on toteutettu harvinaisen järeästi kuulalaakeroinnilla. Säätämisessä täytyykin käyttää suorastaan voimaa.

Herkullisena yksityiskohtana kuulokkeiden takaosaa koristavat vesileikkurilla toteutetut kuviot – ja puoliavoin rakenne. Johdot ovat standardimalliset ja irrotettavat.


Mukana tulee kahden metrin punottu johto, jonka toisessa päässä on kaksi kullattua 2,5 millimetrin liitintä kuulokkeisiin kiinnitettäväksi ja toisessa päässä 3,5 millimetrin miniplugiliitin. Mukana tulee myös adapteri 6,35 millimetrin kuulokeliitäntää varten. Halutessaan Airmotiv GR1 -kuulokkeita voi käyttää balansoimattoman lisäksi myös balansoidulla johdolla.

Elementin kalvoissa on käytetty grafeenia vahvikkeena ohuen polykarbonaattikalvon molemmilla puolilla. Grafeeni on todella luja mutta myös lähes painoton hi-tech-materiaali, jonka avulla rakennetta pystyy jäykistämään. Se koostuu ohuen ohuesta kerroksesta hiiliatomeja. Elementeissä on käytetty pienimassaista, kuparoidusta alumiinista val- mistettua puhekelaa, ja tämän yhdistelmän voimin toiston luvataan olevan erittäin selke- ää, särötöntä ja lineaarista.

Impedanssi on hyvinkin maltilliset 32 ohmia ja herkkyys puolestaan mukavat 106 desibeliä. Kuulokkeet eivät siis tarvitse järeää kuulokevahvistinta soidakseen.

Mukana tulee harvinaisen tanakka keinonahkainen kantolaukku, joka on kuitenkin hieman hankalan mallinen matkassa kuljetettavaksi. Kuulokkeita ei saa taitettua eikä käännettyä pienempään kokoon, joten myöskään laukkua ei saa täysin litteäksi.

Helpot ja ketterät
Bassopuolella kuulokkeet yltävät notkeasti alataajuuksille, ja matalatkin taajuudet toistuvat tarkasti ja selkeästi. Etenkin alataajuuksiltaan ruuhkaisella materiaalilla bassot kuulostavat hieman tunkkaisilta ja muhjuisilta, mutta maltillisemmassa kyydissä sointi on kauttaaltaan kirkas.
Dynamiikanvaihtelut tulevat hyvin mutta liioittelematta esille. Esimerkiksi Massive Attackin Teardrop-kappaleen alussa oleva cembalo-crescendo johdattelee mukavasti biisin tunnelmaan. Paco de Lucían flamenco- kitarointi toistuu sävykkäästi ja pysyy mukana ripeimmissäkin juoksutuksissa. Diskantti on sävyltään harvinaisen miellyttävä ja hienovarainen.


Mukana tulee kova kotelo. Kuulokkeita ei pysty taittamaan kasaan, joten täysin litteäksi ei koteloakaan saa.


Kuulokkeet ovat helppo kuorma, ja pelkkä läppärin ja kännykän kuulokelähtökin riittää ajamaan niitä lujaa ja puhtaasti. Parhaiten ne kuitenkin suoriutuvat, kun pelimerkkejä ei ole miksauspöydällä ylenpalttisesti, etenkään alataajuuksilla. Toisaalta minkään kappaleen kohdalla ne eivät aiheuttaneet myöskään varsinaisia ahaa-elämyksiä. Se on toisaalta myös merkki siitä, että kuulokkeet eivät pyri varastamaan show’ta.

Emotiva Airmotiv GR1 Graphene Reference: Tasavahva suoritus

Emotiva Airmotiv GR1 -kuulokkeet ovat vakuuttava päänavaus. Kaikki testimusiikki flamencokitaroinnista heviin toistui ketterästi ilman häiritseviä piirteitä – alataajuuksien kevyehköä tunkkaisuutta lukuun ottamatta. Se nostaa nämä kuulokkeet jo hintaluokassaan keskiarvon paremmalle puolelle. Kuulokkeet eivät myöskään vaadi välttämättä erillistä kuulokevahvistinta. Kuulokkeet ovat myös tyylikkään näköiset ja huolella viimeistellyt. Miinuspuolelle jää pehmusteiden kuumuus ja se, ettei kuulokkeita pysty taittamaan pienempään kokoon.

HYVÄÄ & HUONOA

Ulkonäkö ja viimeistely
Neutraali ja ketterä toisto
Helppo kuorma
Napakka säätö
Kuumat
Ei taittuvat

Emotiva Airmotiv GR1
Hinta 369 €
Edustaja Concept Hifi
Lisätietoa emotiva.com & concepthifi.fi
Rakenne Puoliavoin, korvan ympäröivä
Nimellisimpedanssi 32 Ohm
Taajuusvaste 23–24 500 Hz
Harmoninen kokonaissärö <0,05 %
Paino 400 g (ilman johtoa)
Muuta Kova kuljetuskotelo, 2 m audiojohto, 6,35 mm adapteri

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2022 (nro.210).