Puhelinkameroilla harvoin pääsee kovin lähelle kuvauskohdetta. Olisiko erillisestä teleobjektiivista apua?

Teksti: Joni Nikkola Kuvat: Joni Nikkola ja Teppo Hirvikunnas

Moni lienee kokenut, kuinka innolla kuvattu jättikuutamo onkin muuttunut kännykän kuvassa mitäänsanomattomaksi tuhruksi. Syynä on se, että puhelinkamerat tuppaavat olemaan laajakulmaisia tai ultralaajakulmaisia. Ne siis kuvaavat ihmisen silmää laajemmalta kuva-alalta. Kauko-objektiivit taas kuvaavat kapeammalta alalta ja pystyvät tarkentamaan kauas, vaikkapa kuun pintaan. Clas Ohlson kaupittelee 18-kertaisella zoomilla varustettua, puhelimeen kiinnitettävää teleobjektiivia. Vajaan 25 euron hintaan saatavilla olevaa objektiivia voi käyttää lisäksi kaukoputkena. Tarjoaako se ratkaisun ongelmaan?


Paljon tavaraa
Tuotepaketti ei ole suuren suuri, mutta mukana tulee objektiivin lisäksi pieni kolmijalkainen jalusta sekä siihen kiinnitettävä teline älypuhelimelle, kankainen kuljetuspussi, pieni mikrokuituliina, silmärengas kaukoputken käyttöä varten ja pidike, jolla objektiivin saa kiinnitettyä puhelimeen. Jalustan yläosassa on ruuvilla kiristettävä kuulapää, joka on varustettu standardimallisella kamerakierteellä. Jalustan päähän kiinnitettävä puhelinkiinnike on jousitoiminen ja puristaa puhelimen otteeseensa melko napakasti. Kohtalaisen kookkaalla testipuhelimellamme se kallisteli jo pelkästä puhelimen painosta ja uhkasi kaatua, kun objektiivin kiinnitti puhelimeen. Kovin levollisin mielin sitä ei siis ulkona käytä. Sisätiloissa esimerkiksi videopuheluita varten jalusta sen sijaan ajaa asiansa hyvin. Objektiivin kanssa käytettäessä olisikin kätevää, jos siinäkin olisi jalustekierre, jolloin painopiste olisi tasapainoisempi. Itse objektiivin ensivaikutelma on asiallinen. Kapeampaan päähän on jengoilla kiinnitettävä suojatulppa, jonka tilalle voi kiertää kiikarointia varten silmärenkaan. Objektiivin kiinnittäminen puhelimeen on periaatteessa yksinkertaista. Linssi ruuvataan paketissa tulevaan puristimeen, minkä jälkeen kokonaisuus nipsaistaan kuin pyykkipoika puhelimeen kiinni. Ruuvilla voi lukita asennon paikoilleen.


Mukana tulee runsaasti tavaraa: tripod-jalusta, kiinnike älypuhelimelle, kiinnitysklamppi älypuhelimeen, säilytyspussi, silmärengas kaukoputkikäyttöä varten ja mikrokuituliina.


Melkoista säätämistä
Xiaomi Redmi Note 9 -puhelimessa objektiivia oli hankala saada kohdistettua kameran päälle. Puhelimen kameroiden sijoittelu ei ole mikään järin eksoottinen, sillä ne sijaitsevat keskellä noin sentin etäisyydellä yläreunasta. Klamppi jäi hieman huteran oloisesti puhelimen reunalle. Lisäksi objektiivi jäi irvistämään alareunastaan ja sojottamaan hieman yläviistoon, ellei sitä painanut sormella alareunasta kiinni kameraan. Kamerat sijaitsevat noin pari milliä korkeammalla kuin puhelimen runko, mikä vaikuttaa asiaan, mutta rakenne ei silti ole mitenkään poikkeuksellinen. Objektiivin sijoittaminen tarkalleen oikeaan kohtaan vaati yrityksiä ja erehdyksiä. Millintarkkaa hienosäätöä joutui tekemään pitkään, ja sen jälkeenkin kuva-alaan tuppasi jäämään ei-toivottua vinjetöintiä eli mustaa rengasta reunoille. Pikainen kokeilu varapuhelimella jääneellä Motorola X4:llä oli sikäli tuloksellisempi, että kamerat sijaitsivat siinä otollisemmin hieman alempana. Niinpä objektiivi ei jäänyt irvistämään alareunastaan eikä ollut muutenkaan yhtä kiikkerä. Vinjetiltä ei kuitenkaan voitu välttyä, eikä pikakokeilulla kuvanlaadussa tuntunut olevan muutenkaan eroa. Objektiivi ajaa siinä mielessä asiansa, että sillä saa hilattua kaukana olevan kohteen lähemmäs. Tosin kannattaa tarkistaa kuvan terävyys välittömästi kuvaamisen jälkeen. Kuvanlaatu ei kuitenkaan testissämme onnistunut vakuuttamaan. Kaukoputkena objektiivi sen sijaan ajoi asiansa paremmin, vaikka ainakaan testiyksilössämme rengas ei tahtonut mennä millään kierteelle.

Objektiivilla saa zoomattua melko kauas. Vinjetöinniltä on kuitenkin vaikea välttyä, ja kuvanlaatu voisi olla parempi. Kiinnitysmekanismi ei oikein vakuuttanut. Objektiivi jäi testipuhelimessamme irvistämään alareunastaan ja sojottamaan hieman yläviistoon, ellei sitä painanut sormella alareunasta kiinni kameraan. Sopivuus riippuu puhelimesta ja sen kameran sijoittelusta.


Teleobjektiivi 18 x zoom ja tripod-jalusta puhelimelle: Ajaa asiansa muttei vakuuta

Clas Ohlsonin zoom-objektiivi tarjoaa ainakin määrällisesti paljon vaatimattomalla 25 euron hinnalla. Laatu ei kuitenkaan valitettavasti vakuuta – sen enempää paketin sisältämien tuotteiden laatu kuin objektiivin tarjoama kuvanlaatu. Periaatteessa objektiivi ajaa asiansa eli sillä pystyy ottamaan kuvan kaukaisestakin kohteesta. Kuvanlaatu ei kuitenkaan ole kummonen, ja käyttö on hankalaa. Kun otetaan huomioon kiikkerän jalustan, ontuvan objektiivikiinnityksen ja palkkiona siintävän vinjetöityneen kuvan, tuotetta ei voi kovin lämpimästi suositella. Toisilla puhelimilla se voi kuitenkin toimia paremmin kuin toisilla. Kaukoputkena objektiivi toimi aivan kohtuudella.

HYVÄÄ & HUONOA

Edullinen
Zoomi toimii
Kohtuullinen kaukoputki
Jalustan kiikkeryys
Silmärenkaan kehno kierre
Hankala saada hyviä kuvia
Vinjetöinti

Teleobjektiivi 18 x zoomi ja tripod-jalusta puhelimelle
Hinta 24,95 €
Lisätietoja clasohlson.com
Mukana pakkauksessa Tripod-jalusta, kiinnike älypuhelimelle, kiinnitysklamppi älypuhelimeen, säilytyspussi, silmärengas kaukoputkikäyttöä varten, mikrokuituliina

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2022 (nro.210).