Ei ehkä edullisin mutta ajan mittaan helpoin ja kenties myös tyylikkäin ratkaisu satunnaisen kotiteatterin valkokankaaksi on moottorin ohjaamana katosta alas laskeutuva niin sanottu reunakiristeinen kangas. Niistäkään ei tarvitse maksaa maltaita. Kokeilussa 84-tuumainen kohtuuhintainen reunakiristetty moottorikangas.

Teksti: Teppo Hirvikunnas Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja laitevalmistajat

Periaatteessa projektorin kuva voidaan heijastaa vaikka valkoiselle seinälle, onpa siihen tarkoitukseen olemassa jopa omat maalinsakin. Varmimmin laadukas kuva saadaan kuitenkin sen näyttämiseen suunnitellulla valkokankaalla. Kankaat voivat olla kiinteitä kehykseen pingotettuja tai rullalta alas laskettavia, siirrettäviä tai kiinteällä asennuksella. Tilapäisessä mutta miksei yhtälailla säännöllisemmässäkin käytössä rullattavat kankaat ovat kätevä ja tyylikäs ratkaisu. Kangas lasketaan tarvittaessa alas ja sen jälkeen takaisin ylös. Olohuoneessa kangas voi laskeutua leffailtaa varten esimerkiksi television eteen ja tottakai tyylikkäästi moottorilla kaukosäätimen ohjaamana.


Tab-Tension
Rullalta alas laskeutuvissa kankaissa suurin ongelma liittyy kankaan suoruuteen. Kankaan pitäisi olla aivan suora kuten esimerkiksi kehikkoon pingotetuissa malleissa on. Kankaan poimut näkyvät erityisesti kuvan suorissa linjoissa, jotka menevät mutkalle poimujen kohdalta. Myös kankaan reunat voivat käpristyä, mikä niin ikään vääristää geometriaa. Mitä suurempi kangas, sitä enemmän kangas on altis poimuille. Toki tässä on eroja kankaiden laadun suhteen. Niin sanotuissa tab-tension eli reunakiristeisissä kankaissa reunoilla olevat narut tai vaijerit kiristävät kangasta sen verran, että siihen ei tule poimuja ja reunat eivät käpristy. Kiristysnarut ja sen kiinnityskohdat tuovat tab-tension -kankaisiin sivuille hieman lisää leveyttä, ja reunat eivät ole myöskään niin suorat ja siistit kuin peruskankaissa. Tab-tension -kankaat ovat usein myös selvästi tavallisia alaslasketavia rullakankaita kalliimpia.


Tab-tension edullisemmin
Projektoreihin ja valkokankaisiin erikoistunut liike City+ ja projektoritavaratalo.fi -verkkokauppa myyvät kohtuuhintaisia valkokankaita omalla tuotemerkillään. Mallistossa on myös useita erilaisia moottoroituja tab-tension -kankaita. Kokoja on useita välillä 80–150 tuumaa, ja kankaita löytyy pääsääntöisesti myös kolmella eri gain-arvolla. Hinnat lähtevät 350 eurosta, ja esimerkiksi 150-tuumaisena kangas maksaa 890 euroa.

Otimme kokeiltavaksi kolme 84-tuumaista 16:9-kuvasuhteen eri gain -arvon kangasta: mattavalkoinen peruskangas (gain-arvo 1,0), matalamman gainin vaaleanharmaa kangas (gain -arvoa ei ilmoitettu, arviomme on noin 0,7) ja korkean gainin hopean värinen kangas (ilmoitettu gain -arvo 2,8–3,0). Tämä kokoluokka mahtuu enemmän tai vähemmän helposti useimpaan olohuoneeseen, vaikka mielellään koko voisi olla vielä pykälää tai kahta suurempikin. Kankaan hinta 84-tuumaisena on 396,50 euroa. Hinta on sama kaikilla kolmella versiolla. Testin aikaan korkean gainin kangas tosin näytti olevan tarjouksessa hintaan 279 euroa.


Ohjeistus on suppeahko ja vain englanniksi mutta periaatteessa riittävä, paitsi kankaan ala- ja ylärajan rajoittimen säädön osalta, johon emme löytäneet ratkaisua.


Säätöä
Kankaiden perusrakenne on keskenään identtinen: tukeva valkoiseksi maalattu metallikotelo, jossa on kuitenkin jostain syystä kotelon poikki kulkevat mustat kangasraidat. Niiden merkitys jäi epäselväksi. Valkoiseen kattoon ja seinään asennettuna koko kotelon soisi olevan mattavalkoinen tai mustassa kotiteatteritilassa kokonaan musta. Kotelon leveys on 216,5 senttimetriä, eli se on siis jonkin verran kangasta leveämpi. Tämä on hyvä huomioida asennuspaikkaa tarkasteltaessa. Kotelon korkeus on 12 senttimetriä, ja kankaiden laskeuma eli niin sanottu droppi (eli ylimääräinen musta osuus kuva-alueen yläpuolella) oli mallista riippuen 20 tai 30 senttimetriä (jostain syystä kahdessa kankaassa droppi oli noin 20 ja yhdessä 30 senttimetriä. Valmistaja ilmoittaa pituudeksi 30–40 senttimetriä).

Tämä on tärkeä tieto, sillä kotelon korkeus + droppi + kuva-alan korkeus määrittelee, kuinka alas kuvan alareuna voi sijoittua. Esimerkiksi 84 tuuman kuvakoolla 16:9-kuvasuhteen kuvan mitat ovat 185 x 105 senttimetriä, eli kuvan alareuna sijoittuu alimmillaan (12 + 30 + 105 =) 147 senttimetrin etäisyydelle katosta (tai siis kankaan kotelon yläreunasta). Kankaan laskeuma voidaan säätää halutulle tasolle tuon 30:n (tai 20) senttimetrin drop alueen puitteissa.

Kankaissa pitäisi olla kuitenkin 30–40 senttimetrin drop ja vielä säädettävä kankaan ala- ja yläraja. Kankaan saa siis pysähtymään automaattisesti ennen maksimilaskeumaa halutulle korkeudelle ja ylärajan siten, että kangas jää hieman kotelon ulkopuolelle. Huomasimme, että kaksi malleista ei laske kangasta kokonaan ulos, vaan sitä jää selvästi kotelon sisään rullan ympärille. Siksi mittasimme dropiksi vain tuon 20 senttimetriä. Ohjeet tämän säätämiseksi (vain englanniksi) olivat täysin hyödyttömät, emmekä saaneet maahantuojaltakaan tähän apua. Edes pitkän pähkäilyn, kotelon osittaisen avaamisen ja Youtube-opasvideoiden jälkeen emme löytäneet mitään, mistä säädön voisi tehdä. Tämä siis koskee kahta kangasta. Tulimme siihen tulokseen, että tällaista säätöä ei näissä kankaissa ole. Itse kangasmateriaali on melko ohutta mutta ajaa asiansa, ja toisaalta reunakiristys pitää kyllä kankaan suorana.


Asennusta
Kankaiden asennus on periaatteessa helppoa. Mukana tulee kaksi järeää kattokoukkua ankkurikiinnityksellä, rengaskiinikkeet, seinäkiinnikkeet, ruuvit ja proput. Kankaan voisi siis asentaa roikkumaan katosta tai kiinnittää seinään. Kattokoukuilla koteloa ei saa aivan kattoon saakka kiinni, joten sitä kautta seinäkiinnitys lienee parempi vaihtoehto. Toisaalta kangas laskeutuu ulos kotelon takareunasta. Jos kankaan ei halua olevan lähes kiinni seinässä ja kankaan halutaan laskeutuvan esimerkiksi television eteen, niin koteloa ei voi laittaa kiinni seinään. Etäisyys riippuu siitä, miten paljon tilaa kankaan taakse halutaan jättää. Kotelon rakenne mahdollistaisi periaatteessa sen, että kangas laskeutuisikin kotelon etureunasta. No nyt on valittu näin. Asennuksessa on syytä olla tarkkana, ja kotelon on varmasti oltava aivan suorassa.

Kankaiden mukana toimitetaan kattokoukut ja seinäkiinnikkeet. Ohjausyksikkö on erillinen boksi, joka liitetään verkkovirtaan. Kangasta ohjataan pääasiassa langattomalla radiotaajuus-kauko-ohjaimella, jolloin ohjausyksikkö voidaan sijoittaa piiloon. Ohjausyksikön kannen voi irrottaa vain päältä nostamalla! Ihan siis lähes tuosta vaan, ja sisällä 230 voltin liitokset ja koko elektroniikka ovat ihan suoraan esillä!


Vaaralliset kytkennät!
Kangas kytketään ihan tavalliseen verkkovirtaan. Virtajohto lähtee kotelon päältä, mikä on huono sijoitus, jos kotelo halutaan asentaa aivan kattoon kiinni. Kahdessa kokeilun kankaista virtajohdon ulostulolle oli vaihtoehtoiset paikat kotelon takana ja edessä. Lieneekö tuo yksi maanantaikappale?

Kankaan ohjausyksikön kotelo sijaitsee suurin piirtein virtajohdon puolivälissä. Sen kyljessä on painikkeet kankaan laskemiselle, nostolle ja liikkeen pysäytykselle. Virtajohdon pituus on äärimmilleen venytettynä reilu kaksi metriä, eli se on liian lyhyt ylettymään normaalin asuinhuoneen kattoasennuksesta lattiaan saakka saati pistorasiaan. Ohjausyksikön sijoitus johdossa ja siitä eteenpäin pistorasialle lähtevän johdon lähtösuunta ovat myös epäkäytännölliset. Eipä tässä mitään, voihan sähkömiehen pyytää vaihtamaan tuon yhden johdon pidemmäksi. Mutta mitä ihmettä: ohjausyksikön kannen voi irrottaa vain päältä nostamalla! Ihan siis lähes tuosta vaan, ja sisällä 230 voltin liitokset ja koko elektroniikka on ihan suoraan esillä! Tämä tuote ei voi millään täyttää CE- eikä mitään muitakaan standardeja. Pakkauksesta ei tosin löytynytkään CE- papereita.

Kankaan käyttö on helpointa ja turvallisinta kaukosäätimellä, joka toimii vieläpä radiotaajuuksilla, joten vastaanottoyksikön (siis tuon edellä mainitun ohjausyksikön) ei tarvitse sijaita näkyvillä. Näin sen vaaramomenttikin pienenee merkittävästi. Kauko-ohjaus toimii luotettavasti, ja kangas laskeutuu arvokkaan hitaasti. Ääntä moottori pitää, mutta ei mitenkään häiritsevän kovaa. Kangasta ei voi ohjata esimerkiksi av-vahvistimen herätteellä (trigger).

Kankaita on saatavana kolmella eri vahvistuskertoimella (gain-arvo). Paras vaihtoehto elokuvakäyttöön riittävän valotehon projektorilla oli mielestämme harmaa (kuva 2), matalan vahvistuksen kangas. Sen mustan toisto, kokonaiskontrasti ja väritoisto on hyvä myös enemmän hajavaloa sisältävässä katselutilassa. Tässä kuvaesimerkit tilassa, jossa on puolihämärä valaistus: kuvassa 1 valkoinen kangas, kuvassa 2 harmaa ja kuvassa 3 hopea. Projektorin valoteho oli noin 3 200 ANSI-luumenia.


Kuva
Kankaan kiristysmekanismi toimii kuten pitää. Reunoilla olevat joustavat kiristyslangat ja kankaan alareunan painava lista pitävät kankaan ja sen reunat suorassa. Painava lista alareunassa antaa vakauttaa myös ilmavirran mahdolliselle vaikutukselle kankaaseen. Kankaassa on leveähköt mustat reuna-alueet, jotka antavat projektorin kuvan koon ja sijainnin säädössä riittävästi pelivaraa. Kokeilimme ensin peruskangasta, jollainen toimii yleensä tasaisen hyvin niin pimeässä kuin hieman valoisammassa tai ainakin puolihämärässä tilassa. Niin nytkin. Projektorina kokeilussa oli 3 000–4 000 ANSI-lumenin valotehon tuottavia full hd- sekä uhd-tykkejä, joista enemmän tämän numeron vertailussa.

Valkoinen kangas antoi kirkkaan kuvan, ja värit toistuivat luonnollisesti. Taustavaloa ollessa runsaammin mustan toisto ja kontrasti toki heikkenivät; musta muuttui harmaammaksi, mutta kuva oli silti hyvä, kun valotehoa oli vain riittävästi. Hieman siis kontrastin kustannuksella. Valkoisen kankaan katselukulma oli myös laaja. Harmaalla, matalamman gainin kankaalla kuva oli samalla elokuva-asetuksella hieman tummempi, ja musta pää ehkä hieman tukossa, mutta jos käytössä oli esimerkiksi kuva-asetus "kirkas", niin kuvaan tuli enemmän sävyjä ja kirkkautta. Musta pää oli silti mustempaa. Hajavalossa harmaan kankaan kuvan musta oli valkoista mustempaa, ja kontrasti oli yllättäen aavistuksen valkoista parempi. Myös värit olivat aavistuksen kirkkaammat valkoiseen verrattuna. Kuva pysyi samanlaisena hyvin laajalla katselualueella.

Hopeanvärinen korkean gainin kangas käyttäytyi pimeässä yllättäen hieman samalla tavalla kuin harmaa, joskaan kuva ei juuri tummunut projektorin kuva-asetuksen peruskirkkaudellakaan. Kun tilassa oli enemmän hajavaloa, niin kuva säilyi kirkkaana ja sävykkäänä. Sivusta katsottuna kuva tummeni ja huononi kuitenkin harmaata ja valkoista kangasta nopeammin. Käyttökelpoinen katselualue on ehkä sellainen 20 astetta, koska leveän kuvan kauimmaiseen laitaan kulma kasvaa jyrkästi.

Kolmesta kankaasta satunnaiseen elokuvakäyttöön ja vaaleasävyiseen olohuoneeseen, jota ei saa kunnolla pimennettyä, suosittelemme harmaan väristä matalan gainin kangasta (VK84-169-SMG-L), mutta tällöin projektorissa pitää olla mielellään yli 3 000 ANSI-lumenin valoteho. Mikäli mahdollista, niin hienointa olisi, jos kuluttaja pääsisi itse vertailemaan kankaita kotiaan vastaavissa olosuhteissa.

Tab-Tension: Hyvät kankaat, varauksin

Reunakiristeiset City+-tab-tension -moottorikankaat osoittautuivat laadultaan oikein asiallisiksi perheen olohuoneen leffailtoihin. Asennus on periaatteessa helppoa, ja mukana on kunnolliset tarvikkeet. Sähkökytkennöissä saattaa joutua turvautumaan sähkömiehen apuun. Ohjausyksikön rakenne ja suojaus ovat kyseenalaiset, ja yksikkö kannattaa asentaa jonnekin piiloon, ainakin lasten ulottuvilta. Tämä teettää siis hieman ylimääräisiä sähkötöitä. Myös kankaiden laskeumat poikkesivat ilmoitetuista, ja mahdollista kankaan alarajan säätöä ei vain löytynyt. Englanninkielinen asennus- ja käyttöohje ei auttanut tässä yhtään, eikä taida valmistajakaan tietää, missä säätö sijaitsee, jos sellaista on. Kun sähköistä ja säädöistä päästään ylitse, niin City+-tab-tension-moottorikankaat tarjoavat sinänsä hyvät ainekset pystyttää kotiin kohtuuhintainen kotiteatteri, ja kankaan osalta leffailta starttaa vain nappia painamalla. Kankaista yleispätevin oli mielestämme harmaan värisellä kankaalla varustettu VK84-169-SMG-L.

HYVÄÄ & HUONOA

Edullinen hinta luokassaan
Kuvan kokonaislaatu
Asennustarvikkeet
Ohjeistus
Sähkökytkennät
Sähköturvallisuus varauksin

City+ VK84-169-SMW-L
Hinta 396,50 €
Maahantuoja/edustaja City Plus Oy
Lisätietoja projektoritavararalo.fi
Koko / kuvasuhde 84” / 16:9
Kankaan vahvistus (Gain) 1,0
Kuva-alan mitat (l x k) 186 x 105 cm
Kankaan kokonanaisleveys 196–205 cm
Suurin laskeuma (Drop) 30 cm (*
Kotelon mitat (l x k) 215 x 12 cm

*) Valmistaja ilmoittaa maksimilaskeumaksi 30–40 cm.
Kahdessa muussa kankaassa suurin laskeuma oli 18–20 cm.


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2022 (nro.210).