Kannettava virta-asema tuo sähköt sinne, missä niitä ei ole ennestään. Se toimii myös varavirtalähteenä sähkökatkon sattuessa. Potkua riittää melko järeäänkin käyttöön.

Teksti: Joni Nikkola Kuvat: Valmistaja

Varavirtalähteet ovat nykyisin vakioruste varsinkin reissuilla, joissa sähkön saanti ei ole aina taattu. Kännyköitä, pikkutabletteja ja muuta pientä elektroniikkaa niillä lataakin mukavasti, mutta esimerkiksi läppärin saati kodinkoneiden käyttämiseen niissä ei riitä likimainkaan potkua.

Kannettavan virta-aseman voi napata esimerkiksi sähköttömälle mökille tai ottamaan talteen osansa mökin aurinkopaneeleiden päivällä lataamasta energiasta. Se sopii myös telttareissulle tai vaikkapa autoon läppärityöskentelyä varten. Mutta sille voi olla käyttöä myös kotioloissa sähkökatkosten varalta.

Testasimme keväällä 2018 Polaroidin noin puolen litran juomatölkin kokoisen PS100-virtapankin, joka oli varustettu perinteisellä pistorasialla. Sen voimin tietokone pyöri raskaassa käytössä kaksi tuntia 20 minuuttia. Tällä kertaa vuorossa on aavistuksen kookkaampi EcoFlow River Mini Wireless.

Tarjolla on kaksi versiota, joista kokeilussamme oli Wireless-malli. Sillä on hintaa 350 euroa, ja se tarjoaa parikymppiä edullisemmasta perusmallista poiketen 100 watin USB-C-liitännän ja langattoman latausalustan.


Laukkuun tai tavaratilaan
EcoFlow River Mini Wireless on mitoiltaan varsin maltillinen, kutakuinkin tölkki-sixpackin kokoinen. Siinä on etupaneelissa kolme USB-A-liitäntää esimerkiksi mobiililaitteiden lataamista varten sekä tehokkaampi USB-C-liitäntä nopeampaa latausta varten. Liitäntöjen alla on virtakytkin USB-liitännöille. Etupaneelin oikealla laidalla on autopistoke 12 voltin jännitteellä sekä kytkin sille.

Etupaneeli on monipuolinen. Näytöltä voi tarkastella lataustilannetta, laitteen lataustehoa ja lähtöjen käytössä olevaa tehoa. Turvallisuuden takaamiseksi laite on varustettu korkean ja alhaisen lämpötilan suojauksella, ylipurkaussuojauksella, ylilataussuojauksella, ylikuormitussuojauksella, oikosulkusuojauksella ja ylivirtasuojauksella. Etupaneelin merkkivaloyhdistelmistä näkee, mistä viasta on milloinkin kysymys ja koskeeko se laitteen itsensä lataamista, autopistoketta, USB-pistokkeita vai Schuko-pistoketta.

Keskellä on näyttö. Sen vasemmassa laidassa on kookkaat numerot kertomassa jäljellä olevan lataustason ja latausajan. Keskellä oleva rinkula ja prosenttiluku kertoo lataustason prosentteina, ja oikealla on luvut kertomassa sisään tulevan tehon ja antotehon watteina. Pienemmistä kuvakkeista näkee langattoman wifi-verkon tilanteen, lataustilanteen ja sen, mitkä lähdöt ovat parhaillaan käytössä.

Näytön alla on IOT Reset -painike, jonka avulla laitteen voi yhdistää mobiilisovelluksen kanssa, sekä virtapainike. Alareunassa on vielä varoitusvalot liian matalalle ja korkealle lämpötilalle sekä tuulettimen jumiutumiselle. Laitteen vasemmalla kyljellä taas on sisääntulot sen lataamiseksi aurinkovirralla ja auton pistokkeesta tai verkkovirtapistokkeesta. Siellä on myös verkkovirtalähtö sekä sen katkaisija. Mukana paketissa tulee latauskaapelit tavalliseen vaihtovirtapistokkeeseen, autoon ja aurinkokennolataukseen.


Vääntöä useimpiin tarpeisiin
Sisuksissa on 210 wattitunnin akku, jonka kapasiteetti on noin 58 400 milliampeerituntia. Sen voimin esimerkiksi MacBook Airin pitäisi latautua kolmesti, wifi-reitittimen pyöriä 15 tuntia, pakastimen toimia 1,5 tuntia ja auton kylmälaukun 2,6 tuntia.

Laitteen luvataan tarjoavan Schuko-pistokkeen kautta 300 watin jatkuvaa tehoa ja kestävän 600 watin hetkellistä tehoa. USB-A-lähtöjen kautta tarjolla on viiden voltin jännite ja 2,4 ampeerin virta. Se ei tarjoa esimerkiksi kännykän latauksessa mitään huippunopeutta. USB-C-liittimestä saa 100 watin tehon, mikä mahdollistaa jo huomattavasti ripeämmän latauksen.

EcoFlow River Mini Wirelessin lataaminen onnistuu kolmella tavalla. Aurinkoenergialla laitteen pitäisi latautua täyteen 2,6–5 tunnissa, autossa 3,5 tunnissa ja seinäpistokkeesta 1,5 tunnissa. Lataaminen on nopeaa kapasiteettiin nähden, sillä esimerkiksi aiemmin testaamamme Polaroidin pienikokoisen virtapankin joutui jättämään latautumaan koko yön ajaksi. Tavallisen pistokkeen kautta ladatessa laite saavuttaa 80 prosentin latauksen tunnissa.

Aurinkoenergia- ja autolatauksessa maksimiteho on 100 wattia. Tosin Ecoflow’n omalla 110 watin aurinkopaneelilla lataaminenkin onnistuu suuremmasta tehosta huolimatta. Autolataus tapahtuu tupakansytyttimestä, ja sitä suositellaan vain silloin, kun auto on käynnissä. Pistorasiasta lataaminen tapahtuu maksimissaan 300 watin teholla.

Akun luvataan olevan kapasiteetiltaan 80 prosentin tasolla vielä 500 lataussyklin jälkeen.


Laitteen vasemmalla kyljellä on sisääntulot sen lataamiseksi aurinkovirralla ja auton pistokkeesta tai verkkovirtapistokkeesta. Siellä on myös verkkovirtalähtö sekä sen katkaisija. Vastakkaisella puolella on tuuletin.

X-Boost-toiminto on suunniteltu lämmityslaitteille ja sähkömoottorilla varustetuille laitteille, mutta ei jännitesuojalla varustetuille laitteille, kuten tarkkuusinstrumenteille.

EcoFlow toimii myös UPS-laitteena, kun sen kytkee sähköverkkoon ja siihen taas liittää sähkölaitteen. Normaalitilanteessa EcoFlow syöttää sähköverkosta saamansa virran eteenpäin siihen kytkettyyn laitteeseen, mutta sähkökatkoksen sattuessa se pystyy siirtymään 30 millisekunnin sisällä tarjoamaan sähköä oman akkunsa voimin. Se ei vastaa vaativaan käyttöön tarkoitettuja, nollan millisekunnin viiveeseen tarkoitettuja laitteita.


Kätevä käyttää
Laitteen käyttö on yksinkertaista. Lyhyellä painalluksella virta saa päälle ja pitkällä painalluksella pois. USB-laitteita tai autopistoketta käyttääkseen täytyy painaa kyseisten toimintojen painikkeita. Silloin laite ei mene automaattisesti pois päältä. Schuko-pistokekin laitetaan päälle painikkeesta, mutta se menee automaattisesti pois päältä. Valmistaja kehottaa myös laittamaan vaihtovirtalähteen pois päältä aina kun sitä ei käytetä, sillä invertteri kuluttaa sähköä.

Laite menee automaattisesti lepotilaan viiden minuutin käyttämättömyyden jälkeen, jolloin myös näyttö menee pois päältä, ellei laite ole parhaillaan latauksessa. Jos haluaa sammuttaa näytön latauksen ajaksi, se onnistuu lyhyellä virtapainikkeen painalluksella. Kokonaan pois päältä laite menee oletuksena 30 minuutin käyttämättömyyden jälkeen, mutta sitä voi säätää sovelluksesta.

Tuulettimen ääni on yllättävän kova, ja se on päällä yllättävän paljon, esimerkiksi yksittäistä kännykkää ladatessa ja myös EcoFlow River Mini Wirelessiä itseään ladatessa. Se voi pienessä tilassa tai esimerkiksi yöaikaan käytettäessä häiritä.

Kännykkä latautui noin 2,5 tunnissa, jona aikana laitteen varaus putosi täydestä 87 prosenttiin. Noin kymmenen latauskertaa kuukaudessa kuulostaa siis realistiselta akun kapasiteetista riippuen. MacBook Airin lataus puolestaan kesti kutakuinkin saman verran, mutta prosenttiluku tippui 87 prosentista 34 prosenttiin. Sitten taas 500 watin porakonekin pyöri yskähtelemättä, vaikka varminta onkin välttää raskasta ja pitkäaikaista käyttöä.

Laitteen kaveriksi on ladattavissa EcoFlow-sovellus. Sillä voi seurata eri lähtöjen antotehoa, päivittää laiteohjelmiston, kytkeä päälle ja pois USB-, auto- ja Schuko-pistokkeet ja säätää esimerkiksi lepotilaan siirtymisen tai näytön päälläolon aikoja. Sovellus toimi muutoin kaikin puolin kätevästi mutta katkaisi testissämme toistuvasti yhteyden laitteeseen. Käynnistämällä sovelluksen uudelleen se alkoi taas toimia.

EcoFlow River Mini Wireless: Kompakti tehopakkaus

EcoFlow River Mini Wireless tarjoaa kompaktissa paketissa mukavasti akkukapasiteettia ja tehoa kohtalaisen järeäänkin käyttöön. Sillä hoitaa perustarpeet niin mökillä, telttareissulla kuin sähkökatkon aikanakin, kunhan ei elättele toiveita isompien kodinkoneiden pyörittämisestä.

Laite toimi testissämme moitteettomasti ja yllätti monipuolisuudellaan positiivisesti. Pieniä miinuspuolia mahtuu silti mukaan. Tehovarantoihin nähden mobiililataus on USB-A-liitännän kautta tuskallisen hidas. Varjopuolia ovat myös kohtalaisen äänekäs tuuletin ja sovelluksen taipumus kadottaa yhteys laitteeseen.

HYVÄÄ & HUONOA

Mukavasti tehovarantoja
Kompakti koko
Monipuoliset liitännät
Hidas usb-a-lataus
Äänekäs tuuletin
Sovellus kadottaa yhteyden

EcoFlow River Mini Wireless
Hinta 349 €
Lisätietoja ecoflow.com
Verkkovirtaliitäntä 1 x schuko 230 V 50 Hz (300 W, jatkuva, 600 W hetkellinen kuorma, puhdas siniaalto)
USB-liitännät 3 x USB-A (5V DC, 2,4 A); 1 x USB-C (5V–20 V DC, 5 A)
Tupakansytytinliitäntä 126 W, 12,6 V DC, 10 A
Langaton lataus Max. 15 W
Sisääntulot Verkkovirta, tupakansytytinliitäntä
Aurinkolataus 11–39 V , 8 A, 100 W max
Akku 210 Wh
Käyttölämpötila -20...+45°C (latauslämpötila 0–45°C)
Sovellus Kyllä
Mitat 24,8 x 13,9 x 13,2 cm
Paino 2,85 kg

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 4/2022 (nro.211).