Sennheiserin tuoreet Momentumsarjan täyslangattomat nappikuulokkeet ovat ehtineet jo kolmanteen versioonsa. Valmistajan mukaan niiden kohdalla inspiraatiota on ammennettu musiikista.

Teksti & Kuvat: Heikki Kivelä

Sennheiserin Momentum-sarjan kuulokkeet ovat tunnetusti olleet luokassaan hyviä vaihtoehtoja. Nyt sarjan täyslangaton versio on päivittynyt kolmanteen sukupolveen, mutta perusasiat ovat edelleen kohdallaan. Edeltävään Momentum True Wireless -malliin verrattuna kolmosversio on 16 prosenttia pienempi ja kevyempi, mikä parantaa kuulokkeiden istuvuutta ja käyttömukavuutta. Kotelo on kategoriassaan keskitasoa, ei erityisen pieni muttei suurikaan. Ehkä muotoilun ansiosta se saattaa vähän pullottaa juoksutrikoiden taskussa, mutta muuten toteutus on suhteellisen hillitty.

Tyylilajiltaan MTW3 on vähän sellainen jokapaikan kuuloke, joka toimii samalla tavalla niin toimistossa kuin juoksulenkilläkin – joskin jälkimmäistä ajatellen vain ipx4-tason roiskesuojaus estää käytön kunnon koiranilmalla. Käyttäjäkohtaisen sopivuuden takaamiseksi mukana on neljä paria korvasovittimia sekä kuulokkeiden ulkokehälle asetettavat eräänlaiset evät, jotka parantavat paikallaan pysyvyyttä.


Hiukan kankeasti käyttöön
Käyttöönoton yhteydessä ohjainsovellus ilmoitti uudesta ohjelmistoversiosta, ja sen lataaminen ja asennus käynnistettiin. Prosessi jäi kuitenkin jumiin virheestä ilmoittaen, eikä päivitystä voinut enää käynnistää uudelleen (iPhone 13 Mini, iOS 15.5). Tämän jälkeen iPhone kyllä tunnisti kuulokkeet ja samoin kuulokkeet niitä ohjaavan iPhonen, mutta minkäänlaista ääntä niistä ei silti aluksi saanut ulos. Ensimmäisen tehdasresetoinnin jälkeen toinen kuuloke alkoi toistaa musiikkia mutta toinen pysyi edelleen mykkänä, vaikka äänimerkit sen kautta toistuivatkin. Lopulta itse ohjelmistopäivitys rullasi loppuun saakka, mutta sen valmistuttua sovellus ei päästänyt poistumaan asennusnäytöstä muuta kuin sovelluksen sulkemalla.

Sennheiser Smart Control on siisti ja yksinkertainen ohjainsovellus, jonka avulla MTW3:n kaikki ominaisuudet saa käyttöönsä. Pienten alkukankeuksien jälkeen se toimi moitteettomasti. Momentun True Wireless 3 on tyyliltään eräänlainen jokapaikan kuuloke, joka sopii niin toimistoon kuin lenkkipolullekin. Kompakti kotelokaan ei pahemmin pullota trikoiden taskussa.

Kaikki kuitenkin alkoi alkukankeuksien jälkeen toimia kuten kuuluukin, vaikka yleiseen tasoon nähden säätämisen määrä olikin moninkertainen. Tämä ei tosin ole pelkästään Sennheiserin pulma, sillä useimpien valmistajien ohjainsovellusten ja älylaitteiden yhteistyössä on tämän tästä erinäisiä, esimerkiksi ristiin menevien päivityksien vuoksi ilmeneviä yhteensopivuusongelmia.

Varsinaisessa käytössä kuulokkeissa esiintyi kaksi enemmän tai vähemmän merkittävää pikkuvikaa. Ainakin testihenkilön korvissa tulppien piti olla todella syvällä, sillä muuten, vähänkään korvakäytävän suulla, tulpat suorastaan lensivät ulos. Käytännössä jokaisen yksilön korvakäytävät ovat hiukan erikokoiset, ja testihenkilön kohdalla käytävistä toinen olisi vaatinut L-koon sijaan XL-koon sovittimen optimaalista istuvuutta varten. Toinen ongelma liittyi juuri kuulokkeiden paikalleen asetteluun, sillä silloin tulee aivan väkisinkin painaneeksi myös kuulokkeiden ulkosivulla olevia kontrollipintoja. Onneksi ne voi kytkeä sovelluksesta myös pois päältä, mutta tämä taas nipistää aavistuksen käytettävyyttä.


Sovellus ja ominaisuudet
Kuulokkeiden käyttöön liittyy olennaisesti Sennheiser Smart Control -ohjainsovellus, joka tarjoaa lähes kaikki keskeiset säädöt visuaalisesti tasapainoisessa ja helposti operoitavassa käyttöliittymässä. Esimerkiksi siitä löytyvä, äänen muokkaamiseen tarkoitettu Sound Check on käytännössä kolmesta eri vaihtoehdosta valittava eq-käyrä, jonka voi yhtä hyvin säätää suoraan kolmialueisesta taajuuskorjaimesta itsestään. Läpikuuntelumahdollisuus taas on tuotekategoriassa jo perusominaisuus, ja sen tehokkuuden voi määritellä. Sennheiser on toteuttanut läpikuuntelun yleiseen tasoon nähden hyvin, sillä ominaisuus aktiivisena musiikki soi tasapainoisesti, mutta sen lisäksi käyttäjä kuulee silti helposti ympäristön äänet. Ulkona liikuttaessa kyseessä on hyvä, turvallisuutta lisäävä ominaisuus. Sisätiloissa taas esimerkiksi perheenjäsenten ja työkavereiden kanssa keskustelu on helpompaa, kun oma ääni ei äidy huudoksi asti.

Adaptiivinen melunvaimennus taas sisältää erityisen option muun muassa tuulisia tilanteita varten sekä profiilin optimoinnin paikkasidonnaisesti. Tämä toimi pääosin hyvin, vaikka ihmeitä melunvaimennukselta ei voikaan odottaa. Tärkeintä on se, ettei ominaisuus kuitenkaan sävytä toistettavaa musiikkia päällä ollessaan.

Akunkeston suhteen MTW3 on keskitasolla. Yhdellä latauksella vastameluominaisuus päällä kuunteluaikaa on noin seitsemän tuntia riippuen olosuhteista ja äänenvoimakkuudesta, ja latauskotelon avulla lisää kuunteluaikaa saa 21 tuntia. Esimerkiksi työmatkakäytössä tämä riittää helposti parinkin viikon kuunteluihin ilman lataustarvetta. Akun varaus laski yhdellä 3,5 tunnin kuuntelulla tasan 50 prosenttiin, joten valmistajan ilmoitus pitää peruskäytössä kutinsa.


Sennheiser on varustanut kuulokkeet neljällä parilla erikokoisia korvasovittimia sekä kolmella parilla eräänlaisia sovite-eviä, jotka parantavat nappien istuvuutta.


Ääni
Äänentoisto on Sennheiserin kuulokkeissa ollut perinteisesti melko hyvällä mallilla, eikä Momentum True Wireless 3 tee tässä poikkeusta. Lähinnä yksilöllistä ja huomionarvoista on bassotoiston profiili, joka paljolti riippuu myös käyttäjän korvakäytävästä ja kuulokkeen asennosta siellä. Tässä suhteessa taajuuskorjaimesta on kuitenkin hyötyä, sillä pykälä tai pari bassoa laskemalla (tai tietyllä materiaalilla sitä nostamalla) toiston saa sopivaan tasapainoon. Keskiäänien ja diskantin suhteen toteutus on nolla-asetuksilla kunnossa, eikä toistossa esiintynyt rasittavia piirteitä sähäkämmilläkään näytteillä.

Ääni onkin ehdottomasti kuulokkeiden tärkein juttu. Rasittamattomasta ja miellyttävästä toistoprofiilista nauttii erilaisten sisältöjen parissa pitkäänkin.

Sennheiser Momentum True Wireless 3: Äänenlaatu edellä

Dayton Audio DSP-LF tarjoaa alle satasella kompaktin ja kätevän tavan kontrolloida aktiivisubwooferin toistoa monipuolisilla säädöillä. Viiden euron lisämaksulla Apple-käyttäjät saavat pakettiin vielä mukaan automaattisen huonekalibroinnin, mutta sen toimivuus jäi testissämme hiukan puolitiehen. Kaiken keskeisen voi nimittäin säätää manuaalisesti ja saada parempia tuloksia – kunhan tietää tarkkaan, mitä tekee.

Sinänsä hintaan nähden tarjolla on mahdollisuus varustaa niin sanotusti vähän tyhmempikin aktiivisubwoofer huomattavasti kalliimmista malleista löytyvillä ominaisuuksilla, mutta toisaalta sovellusintegraatio herättää omat kysymyksensä. Toivottavasti sille on luvassa tukea jatkossakin, koska ilman sovellusta itse DSP-LF on käytännössä mykkä.

HYVÄÄ & HUONOA

Miellyttävä toisto
Keveys ja istuvuus
Vain ipx4-tason roiskesuojaus
Käyttöönotto-ongelmat
Hipaisupainikkeiden käytös

Sennheiser Momentum True Wireless 3
Hinta 249,90 €
Lisätiedot en-fi.sennheiser.com
Toimintaperiaate Täyslangaton vastamelukuuloke
Bluetooth-versio 5.2
Bluetooth-koodekit SBC, AAC, aptX, aptX adaptive
IP-suojaus IPX4 (vain kuulokkeet)
Toistoaika Yht. 28 tuntia (7+21 tuntia)
Latausaika Noin 1,5 tuntia
Pikalataus Kyllä, 10 min -> 1 tunti
Latausliitäntä USB-C
Langaton lataus Kyllä
Paino (kuuloke) 5,8 g
Paino (kotelo) 66,4 g
Kotelon mitat (l x k x s) Noin 70 x 30 x 40 mm
Värivaihtoehdot Musta, valkoinen, grafiitti
Ohjainsovellus Sennheiser Smart Control
Mukana pakkauksessa Korvasovittimet (XS/S/M/L), sovite-evät (S/M/L), latauskotelo, lataus

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 5/2022 (nro.214).