Jenkkimerkki SVS tunnetaan ennen muuta subwoofereistaan, mutta valmistaja tarjoaa siinä sivussa myös muitakin kaiuttimia. Saimme ensimmäisten joukossa kokeiluumme Prime- malliston uunituoreen Wireless Pron.

Teksti ja kuvat: Heikki Kivelä

SVS:n subwooferit ovat aina silloin tällöin vierailleet AVPlussan sivuilla, ja niistä on jäänyt monin tavoin vakuuttavat tuntumat. Vähemmälle huomiolle sen sijaan ovat jääneet valmistajan perinteisemmät kaiuttimet, joita löytyy kolmessa eri sarjassa: Prime, Ultra sekä Prime Wireless. Näistä ensin mainittu sisältää suhteellisen hyvän hinta-laatusuhteen peruskaiuttimia eri kokoluokissa fokuksena lähinnä kotiteatteri- ja monikanavakäyttö. Ultran kaiuttimet taas ovat hiukan tyyriimpiä ja niitä on vähemmän, mutta luonnollisesti niissä on käytetty laadukkaampia aineksia.

Prime Wireless taas on sisältänyt toistaiseksi vain yhden kaiutinmallin, joka on juuri päivittynyt Pro-versioon. Kyseessä on niin tuore tapaus, ettei valmistaja itsekään ollut vielä testiajankohtana vahvistanut esimerkiksi kaiuttimien hintaa Suomen-maahantuojalle. Arvio kuitenkin on, että uusi Prime Wireless Pro tullee maksamaan noin 1 500 euroa parilta, mikä on selkeästi enemmän kuin edeltäjä.


Siisti kokonaisuus
Uusi SVS Prime Wireless Pro on teknisesti puoliaktiivinen kaksitiekaiutinjärjestelmä bassorefleksikoteloissa. Näin ollen järjestelmän vahvistinyksikkö sijaitsee oikeanpuoleisessa kaiuttimessa, josta signaali siirretään vasemmanpuoleiselle kaiuttimelle omaa, epätavallisilla liittimillä varustettua yhdyskaapeliaan pitkin. Toimituspakkauksen mukana tulee noin kolmimetrinen yhdyskaapeli, mutta valmistajan sivuilla ainakin mainitaan, että pitempiäkin saa. Tämä on hyvä huomioida kaiuttimien sijoitusta ja kaapelivetoja miettiessä, sillä yhdyskaapelin eksoottisen liittimen takia johtoa ei ihan helpolla pysty korvaamaan.

Elementtien suhteen SVS on varustanut Pro-kaiuttimet 5,25-tuumaisella bassokeskiäänisellä sekä tuuman alumiinikalottidiskantilla aiemman version nelituumaisen bassokeskiäänisen sijaan. Aktiivinen jakosuodin on myös uusittu Pro-malliin. Näiden myötä myös kotelon mittasuhteet ovat suuremmat kuin ennen, mutta silti kokonaisuus on saatu pidettyä suhteellisen maltillisen kokoisena. Prime Wireless Pro sopii mainiosti esimerkiksi television kylkiin tai vaikkapa työpöydälle.

Prime Wireless Pro on suhteellisen maltillisen kokoinen äänentoistojärjestelmä, josta lähtee kuitenkin paljon ja isoa ääntä. Etumaskin 5,25-tuumaisen bassokeskiäänisen ja tuumaisen diskantin eteen tulee myyntipakkauksessa myös pölyverkot, joten elementit saa myös piilotettua. (Kuva: SVS)

SVS Prime Wireless Pro tarjoaa kattavat liitäntävaihtoehdot. Mukana on kaksi verkkoliitäntää (sisään/ulos), usb huoltoa varten, subwoofer-lähtö, rca- mallinen stereolinjaotto sekä 3,5 aux, hdmi arc televisiolle sekä optinen toslink. Lisäksi kaiuttimissa on bluetooth ja monipuoliset verkkotoisto- ominaisuudet DTS Play-Fi -järjestelmän kautta. Liitäntäpaneeli sijaitsee oikeanpuoleisen kaiuttimen takana.

Oikeanpuoleinen kaiutin on varustettu yksinkertaisella mutta informatiivisella näytöllä, joka kertoo muun muassa valitun lähteen, soivan kappaleen, äänenvoimakkuuden ynnä muuta tarpeellista. Näytön kirkkaus on säädettävissä kaksiportaisesti, ja sen voi myös kytkeä pois päältä, mikä on hyvä ominaisuus. Näytön yhteydessä on lisäksi kuusi pikavalintapainiketta sekä kaksi kiertosäädintä, joista toisella valitaan lähde ja säädetään näyttöä, toisella taas äänenvoimakkuutta ja ohjataan toistoa. Mukana on myös yksinkertainen ja käteen käypä kaukosäädin, joka sisältää käytännössä samat toiminnot. Lisäksi ohjaus on mahdollista DTS Play-Fi -ohjainsovelluksella, josta tarkemmin tuonnempana.

Liitäntöjen suhteen tarjolla on mistä ottaa. Koska kyseessä on verkkomusiikin toistoon suunniteltu järjestelmä, se tarjoaa paitsi ethernet-tulon myös lähdön, jos verkkoyhteyden haluaa jakaa eteenpäin jollekin toiselle laitteelle. Yleisellä tasolla, jos signaalin laadusta halutaan olla varmoja, laadukkaamman äänentoiston parissa hyödynnetään aina mahdollisuuksien varassa langallista verkkoyhteyttä. Peruskäyttöä helpottamassa Prime Wireless Prossa on toki myös wifi-yhteys sekä bluetooth kätevämpää striimailua varten. Äänilähteitä taas kaiuttimiin voi yhdistää joko rca-mallisen stereolinjaoton tai 3,5 millimetrin auxin avulla. Joistain kilpailijoiden malleista poiketen mukana ei ole levysoitinesivahvistinta, ja kaiuttimien usb-liitäntäkin on varattu vain huollolle. Mukana on kuitenkin muun muassa televisioden kanssa yhteensopivat hdmi arc- ja optinen toslinkliitäntä. Lähtöpuolella tarjolla on yhden rca:n liitäntä ulkoiselle subwooferille. Lähtöä käytettäessä kaiuttimien vahvistimissa kytkeytyy automaattisesti päälle 80 hertsiin asetettu ylipäästösuodin. Kokonaisuus on paketoitu kiiltomustaan, arvokkaan oloiseen viimeistelyyn, joka kylläkin kerää harmillisen hyvin sormenjälkiä. Puhtaana ollessaan kiiltolakkaus kyllä kiinnittää huomiota. Mukana on lisäksi siistit pölyverkot elementtien eteen, jos etumaskin haluaa rauhoittaa.


Pikanttina yksityiskohtana oikeanpuoleisen kaiuttimen alalaidassa on hiukan poikkeuksellinen näyttö, joka kertoo muun muassa soivan kappaleen, käytössä olevan liitännän, äänenvoimakkuuden ynnä muuta. Sen alapuolella on kuusi pikavalintapainiketta, joiden toiminnot käyttäjä voi määritellä ohjainsovelluksessa. Laidoilla on kiertosäätimet, joilla ohjataan lähteitä, toistoa ja äänenvoimakkuutta. Näytön saa toki myös pimennettyä, jolloin se ei häiritse esimerkiksi leffaluolassa.


Ääni vakuuttaa
Tuotekategorian standardeista poiketen sen enempää kaiuttimissa kuin DTS Play-Fi -sovelluksessakaan mukana ei ole erillistä taajuuskorjainta, joten kaiuttimien ääni on sitä, mitä se on. Ja ilahduttavaa kyllä, se on kaikilta osin todella mukavaa kuultavaa.

Vaikka toistoprofiili on yleisellä tasolla hiukan kaupallinen ja ääripäitä korostava, se tukee hienosti monenlaisia sisältöjä ja osaa ikään kuin skaalautua toistettavan musiikin dynaamisiin tarpeisiin. Subjektiivinen veikkaus on, että kaiuttimien vahvistimien DSP tekee taikojaan toiston taustalla, mutta tämä on yleiskuvassa pelkästään eduksi.

Paikoitellen, varsinkin hiljempaa kuunneltaessa Prime Wireless Pro osaa mennä sopivasti taustalle, mutta kun sen äärirajoja lähtee koettelemaan, kaiuttimista saa irti todella paljon. Näidenkin kaiuttimien kohdalla kliseinen sanonta "kokoa isommasta äänestä" pitää pahuksen hyvin paikkansa. Kun otetaan huomioon SVS:n historia subwoofereiden parissa, ei varsinaisesti ole ihme, että Prime Wireless Pron bassotoisto on niin mahdottoman hyvällä mallilla. Bassoa on kylläkin määrällisesti tarjolla melko runsaasti, mutta sen luonne, kontrolli ja sävyt ovat kaikin puolin kohdallaan todella monenlaisten musiikkinäytteiden ja jopa leffaäänen kanssa. Toki lujempaa kuunneltaessa mahdolliset kuuntelutilan ongelmat voivat tulla esiin, mutta se ei riipu niinkään kaiuttimesta. Kieltämättä kuitenkin haasteellisempia tiloja ajatellen olisi ollut hyvä, jos paketissa olisi ollut mukana jonkinlainen basson tasonsäätö hienoviritystä varten. Mutta näinkin tosiaan mennään ja lujaa.

DTS Play-Fi on sarjassaan yksinkertainen mutta toimiva ohjainsovellus ja verkkotoistojärjestelmä, johon voi liittää myös muita tuotteita. Sen valttina on hires-toisto sekä monipuoliset suoratoistopalvelut. Itse sovelluksen käyttö on helppoa ja sen graafinen ilme fiksu. Poikkeuksellista tosin on se, ettei sovellus mahdollista lainkaan Prime Wireless Pro -kaiuttimien sävynsäätöjä tai taajuuskorjausta, mutta toisaalta eipä niitä tule kaivanneeksikaan, koska kaiuttimien toisto on sellaisenaan niin hyvällä mallilla.

Kaiuttimien stereokuva on sopivan laaja, ja se tukee erityisen hyvin nimenomaan televisio- ja leffaääntä. Ylemmän keskialueen erottelukyky on hyvä, puheäänestä saa selvän, ja diskantit tuovat sopivasti eloa kokonaisuuteen. Ja vaikka mainitut bassovarat ovat melkoiset, ne eivät tavanomaisessa kuuntelussa pahemmin jyrää keskialueen päälle.

Subjektiivisesti arvioituna Prime Wireless Pron toistoprofiili on koko- ja hintaluokassaan yksi onnistuneimmista. Voi vain kuvitella, millaista jälkeä vastaavalla tekniikalla saisi aikaan SVS:n lattiamallien parissa!

Ja kuten kategoriaan kuuluu, myös Prime Wireless Pron käyttö DTS Play-Fi:n kautta on yksinkertaista ja helppoa. Kokeilussamme minkäänlaisia verkko-ongelmia ei ilmennyt, ja niin Tidal kuin Spotifykin soivat sovelluksen kautta kaiuttimista mutkattomasti.

Miellyttävän kuuntelutuokion perään jäi oikeastaan vain yksi kysymys. Mistä kaiuttimien virta sammutetaan? Kun energiasta saattaa tulla jo lähitulevaisuudessa pulaa, on jokseenkin erikoista suunnitella sähkölaite, jota ei voi heti käytön jälkeen sammuttaa. Eikä virtajohdon irti nyppäisykään koskaan ole se paras vaihtoehto sammuttamiselle.

SVS Prime Wireless Pro: Tyyliä ja isoa ääntä

SVS Prime Wireless Pro on yksi oman tuotekategoriansa parasäänisimmistä kaiuttimista. Varsinkin sen bassotoisto on huomattavasti muskelikkaampaa kuin mitä päälle päin saattaisi kuvitella, mutta tässä taustalla lieneekin valmistajan erikoistuminen subwoofereihin. Liitäntäpuolella tarjolla on oikeastaan kaikki keskeinen, ja kaiuttimet toimivat erittäin hyvin myös esimerkiksi televisioon liitettynä. Jopa leffatehosteisiin riittää tarpeeksi vääntöä, ja äänikuva on yleisellä tasolla muhkea ja kookas.

Oikeastaan ainoat pikkumoitteet Prime Wireless Pro saa siitä, ettei sen toistobalanssiin ole minkäänlaista säätömahdollisuutta, ja lisäksi kaiuttimista puuttuu virtakytkin. Mutta huonetoistoon liittyvät ongelmat saa muutenkin ratkottua luontevammin panostamalla kaiuttimien sijoitukseen, ja virrankulutuksen pitäisi olla maltillista. Eli hyvät puolet, kuten luokassaan siisti toteutus ja isot äänivarat, ajavat tässä tapauksessa edelle.

HYVÄÄ & HUONOA

Siisti design ja toteutus
Todella mukaansatempaava ääni
Yksinkertainen käyttää
Ei lainkaan äänensäätöjä
Ei virtakytkintä

SVS Prime Wireless Pro
Hinta Noin 1 500 euroa
Edustaja Highend Studio Finland
Lisätiedot svsound.com, highendstudio.fi
Toimintaperiaate Puoliaktiivinen 2-tiekaiutinjärjestelmä
Vahvistinteho 50 + 50 W / kaiutin (d-luokka)
Elementit 5,25” bassokeskiääninen & 1” diskantti
Liitännät Rca-linjaotto, 3,5 mm aux, hdmi arc, optinen toslink, sub out, verkko sisään/ulos
Wifi Kyllä
Suoratoistoominaisuudet Bluetooth, Apple AirPlay 2, Google Cast, Spotify Connect & DTS Play-Fi
DA-muunnin 192 kHz / 24-bit
Ohjainsovellus DTS Play-Fi
Muuta Ohjelmoitavat ohjauspainikkeet, kaukosäädin
Mitat (l x k x s) 180 x 295 x 205 mm

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 6/2022 (nro.215).