Taajuuskorjaamalla soundit kuntoon!

Kuulokkeiden toistobalanssi ja toistovaste korreloivat hyvin suoraviivaisesti niiden äänen kanssa, paljon suoremmin kuin kaiuttimilla. Tämä johtuu siitä, että ääni tulee kuulokkeen ääntä toistavasta elementistä suoraan korvan tärykalvolle ilman, että mikään pääsee vaikuttamaan siihen. Kuulokkeet tuottavat äänen suoraan korviin ilman heijastuksia kuuntelutilasta, erilaisia suuntakuvioita tai useiden elementtien vaihe-eroja, jotka vaikuttaisivat toistovasteeseen ja ääneen.

Suora vaste = Harman Curve

Toisaalta, koska ääni toistetaan suoraan korvaan, on yleisesti tavoiteltava niin sanottu suora toistovaste kaikkea muuta kuin suora. Tämä johtuu yksinkertaistaen mittaustavasta ja siitä, että ääni saapuu korvaan eri tavalla kuin normaalisti ulkopuolisesta äänilähteestä. Korvan ja korvakäytävän rakenne aiheuttaa toistovasteeseen poikkeamia, vaikka alkuperäinen toistovaste olisi suora.

Tutkimuksissa on todettu, että tietyn tyyppinen keinopäällä ja -korvilla mitattu toistovaste tuottaa vastaavan äänikokemuksen kuin vapaassa kentässä mitatun kaiuttimen suora taajuusvaste. Tätä keinopäällä mitattua kuulokkeiden “optimaalista” toistovastetta kutsutaan nimellä Harman Curve. Se perustuu laajoihin kuuntelutesteihin ja niiden perusteella Harman Internationalilla työskennelleen tohtori Sean Oliven ja hänen ryhmänsä tutkimukseen.

Vain vaste merkitsee

Kuulokkeissa toiston havainnointi ja kuunteluvaikutelman muodostuminen on siis paljon suoraviivaisempaa – mutta vain nimellisesti – verrattuna kaiuttimiin. Ääni saapuu suoraan korvaan ja tärykalvolle. Ja niin toistovaste ja sen balanssi on myös merkittävin äänen laatuun vaikuttava asia. Jos siis eri kuulokkeiden toistovasteet ovat ennestään tai ne säädetään mahdollisimman lähelle optimaalista Harman Curve -mallia, niin ne kaikki soivat, jos eivät nyt aivan identtisesti niin kuitenkin hyvin samanlaisella toistobalanssilla. Erot ovat pieniä. Paljon pienempiä kuin kaiuttimilla. Kuulokkeiden hienot materiaalit, tekniikka ja siten ei hintakaan välttämättä juuri korreloi äänenlaatuun. Näin on asiaa itsekin tutkinut Sean Olive todennut.

Ja säätö on helppoa

Toistovasteen säätö on helppoa (ainakin periaatteessa) nykyajan digitaalisilla signaaliprosessoreilla ja niiden taajuuskorjaimilla. Eikä siihen tarvita edes kuulokevalmistajan omaa taajuuskorjainsovellusta (jollaista ei kaikille edes ole), vaan tarjolla on useita järjestelmätason eli niin sanottuja globaaleja taajuuskorjainsovelluksia, jotka siis toimivat kaikella puhelimella toistettavalla musiikilla ja materiaalilla soittolähteestä riippumatta, oli se siis sitten Spotify, Tidal, nettiradio, puhelimen oma radio tai mediasoitin.

Edellisen AVPlus-numeron (2/24) sovellusvinkeissä esiteltiin muutamia tällaisia sovelluksia. Näistä voisi hyvinkin suositella esimerkiksi Poweramp Equalizer -sovellusta (Android), jonka ilmaisversio tarjoaa jo oikein mainiot työkalut toistovasteen säätämiseen. Tässä linkki sovellukseen Google Play kaupassa.

Eikä tässä kaikki – tästä vielä valmiit säädöt!

Taajuuskorjaimen säätö on sinänsä helppoa, jos aihe on hiemankaan tuttu: valitaan mitä taajuusaluetta halutaan säätää ja sitten vaimennetaan tai korostetaan sitä haluttu määrä.
Mitä enemmän taajuusalueita on korjaimessa valittavana, sitä tarkemmat säädöt saa aikaan.

Säädöt voi tehdä kuuntelemallakin, mutta tällöin pitää olla jo selvästi enemmän kokemusta, ja parhaimpaan ja kaikkein tarkimpaan lopputulokseen päästään vain mittaamalla toistovaste. Tähän on harvalla toki mahdollisuutta.

Mutta kuinka ollakaan, niin netistä löytyy avoimeen lähdekoodiin perustuva, suomalaisen Jaakko Pasasen kehittämä ja ylläpitämä palvelu nimeltä AutoEQ.

AutoEQ sisältää toistovastemittaukset tuhansille kuulokemalleille sekä tiedon useiden eri taajuuskorjainsovellusten korjausasetuksista, joilla päästään mahdollisimman lähelle Harman Curve -toistovastetta.

1) Palvelusta valitaan ensin haluttu kuuloke (myös oman mittauksen lataaminen on mahdollista).

2) AutoEQ näyttää kuulokkeen toistovasteen raakamittauksen (Raw), tavoitevasteen (Target), poikkeaman toistovasteen ja tavoitteen välillä (Error), tarvittavan taajuuskorjauksen (Equalizer) sekä teoreettisen taajuuskorjatun toistovasteen (Equalized) valitulla taajuuskorjaimella.

3) Lisäksi tarvittavat asetukset valitulle taajuuskorjaimelle.

4) Profiili-ikkunassa voi säätää tavoitevasteen muotoa etenkin bassoalueen tason osalta, tai advanced-tilassa vaikka miten, tai valita valmiin profiilin. Tämän käyttö vaatii jo osaamista. Palvelusta löytyy myös asiallinen ohjealue.

5) Korjauksen vaikutusta on myös mahdollista kuunnella heti suoraan palvelussa, tosin vain yhdellä esivalitulla näytteellä.