Täyslangattomien in ear -nappikuulokkeiden hintaskaala on lavea. Edullisimmat kuulokkeet maksavat vain muutaman kympin, halvimmat irtoavat jopa vain reilulla 10 eurolla. Ero kalliimpiin voi kuitenkin olla tuntuva. Edullisimmissa kuulokkeissa ei nimittäin juuri ole kaikkia kalliimpien kuulokkeiden ominaisuuksia, kuten esimerkiksi aktiivista melunvaimennusta, multipoint-tukea taikka kovinkaan kaksista akunkestoa.

Otimme kokeiltavaksi neljä enemmän tai vähemmän sattumanvaraista halpaa nappikuuloketta: Puuilo-liikkeestä löytämämme vain 15,90 euron hintaiset Havit TW925:t, Power-ketjusta kahdet JLabit, 29 euron Go Air Popit (tarjoushinta 19,90 euroa) ja vain 15 euroa kalliimmat (tarjoushinta 34,90 euroa) JBuds Air ANC:t, joissa siis jo mallimerkinnän mukaisesti on aktiivinen melunvaimennus (ANC). Neljänneksi mukaan valikoitui viime aikoina runsaasti otsikoissa olleesta kiinalaisesta Temu-verkkokaupasta vain reilun kympin maksaneet minikuulokkeet nimellä ”Tech Earphones”, jotka otettiin mukaan nimenomaan niiden erittäin pienen koon vuoksi.

JLab Go Air Pop -kuulokkeet ovat yllättävän kompaktit ja istuvat korviin mukavasti. JLab Go Air Pop -kuulkoissa latausjohto on integroituna latauskotelon pohjassa.

Ominaisuuksiensa puolesta yllä mainitut halppismallit eivät välttämättä edes jää paperilla kovin reippaasti jälkeen noin 10 kertaa kalliimmista kuulokkeista. Niissä ainakin ilmoitetaan (Tech Earphoneseja lukuun ottamatta) olevan melko tuoreet bluetooth-versiot, akunkesto on periaatteessa keskitasoa, JLABin kuulokkeissa on jonkinlainen IP-luokitus, vaihdettavia korvasovitteita toimitetaan pakkauksen mukana ja niin edelleen.

Käytännössä selkein ero kalliimpiin tulee eteen kuulokkeiden laatutuntumassa sekä äänenlaadussa – mutta osa itse asiassa onnistui yllättämään ihan positiivisestikin. Joukon hännille jäi selkeästi Temun Tech Earphones, joka kompaktista designistaan ja houkuttelevasta latauskotelon näytöstään huolimatta oli kaikilla osa-alueilla aika kammottavaa kuultavaa – puhumattakaan siitä, miltä osin ne elektronisena laitteena oikeasti täyttävät esimerkiksi erilaiset direktiivit.

Verrattuna vain viitisen euroa kalliimpiin Havit-kuulokkeisiin Temut kannattaa jättää tilaamatta, ja itse asiassa edullisempi JLAB toimi jopa yllättävän hyvin kategoriassaan.

Vain pari kymppiä maksavat JLAB Go Air Pop -kuulokkeet on varustettu yllättävän hyvällä sovelluksella, josta löytyy kaikki tärkeimmät säädöt ja 10-kaistainen taajuuskorjain!
Havit TW925 -kuulokkeista saa yllättävän mukiinmenevän kuuloiset erillisellä eqsovelluksella. Kuvassa käyttäm’mme korjausprofiili Poweramp EQ -sovelluksella.

Havit TW925

Hinta: 15,90 €

Hillityn toimivat

Havit TW925 -kuulokkeet ja myös niiden latauskotelo ovat todella kompaktit, mikä sopii hyvin esimerkiksi liikkujalle. Toisaalta pikkuruisten ja kevyiden kuulokkeiden paikallaan pysyvyys ei välttämättä ole paras mahdollinen varsinkaan korvien kastuessa, mutta peruskäytössä ne istuvat kohtuullisesti paikalleen. TW925:t on helppo ottaa käyttöön selkeän suomenkielisen käyttöohjeen ansiosta, eikä niissä ole erillistä ohjainsovellusta.

Kuulokkeiden toisto on sellaisenaan aika tunkkainen, tumma ja keskialueelta vaimea, ja bassotkin vähän kumisevat. Ihan pielessä soundi ei kuitenkaan ole, ja omalla tavallaan se on jopa hillitty ja siisti. Bassotoiston suhteen kuulokkeen asento on kuitenkin tarkka.

Erillinen taajuuskorjain auttaa tämän kuulokkeen kohdalla, mutta mitään ihmeitä ei kannata odottaa. Järkevään lopputulokseen kuitenkin päästään, kun nostaa hiukan ylemmän keskialueen ja diskantin tasoa sekä vaimentaa yläbassoja.

Vastameluominaisuutta kuulokkeissa ei ole. Perustoiminnot hoituvat kuulokkeen napautuksilla, mutta äänenvoimakkuuden säätöä ei ole. Handsfree toimii yllättävän asiallisesti, vaikka ääni hieman ontolta kuulostaa.

Hintaisekseen yllättävän hyvät – varsinkin eq:n kautta!

Ostopaikka: Puuilo.

JLAB JBuds Air ANC

Hinta: 34,90 €

Pykälää paremmaksi?

Toiset JLAB-kuulokkeet, JBuds Air ANC:t tarjoavat nimensä mukaisesti aktiivisen vastamelutoiminnon. Niiden kotelo on pienempää mallia kookkaampi, ja itse kuulokkeissa on myös ip55-tason suojaus roiskeita ja pienhiukkasia vastaan. Akunkestokin on 6–12 tuntia riippuen toimintatilasta, ja mukana tulee neljä paria korvasovittimia. Pienemmän tavoin kotelossa on integroitu latauskaapeli. Itse kuulokkeet on tosin vaikeampi saada istumaan korviin kuin pienemmät JLABit.

Ääni paketista vedettynä on aika hyvä, basson taso kohtuullinen ja keskialuekin selkeä. Tarjolla on kolme eq-asetusta, jotka ovat itse asiassa hyvät. Erikseen eq:ttamalla näistäkin saa irti ihan hyvää ääntä, mutta mallille ei ole omaa sovellusta, mikä on hieman yllättävää.

Ohjauspainikkeiden käyttö ei ole kovin helppoa: napautusten merkitys, määrä ja kumpaa kuuloketta pitää naputella on syytä painaa mieleen. Vastameluominaisuus toimii jotenkuten. Puheluissa se menee pois päältä, eikä läpikuuntelutilaakaan saa päälle, mikä olisi oman puheäänen kuulumisen kannalta eduksi. Handsfree-tilassa ei voi myöskään säätää äänenvoimakkuutta kuulokkeista.

Melko hyvät, mutta jäävät yllättäen edullisempien JLABien varjoon.

Ostopaikka: JLabs.

JLAB Go Air Pop

Hinta: 19,90 €

Hintaan nähden hyvät

JLABin pienehköt Go Air Popit ovat asiallisen oloiset peruskuulokkeet. Niiden mukana tulee mukavan kompakti kotelo, jossa on fiksu integroitu USB-latauskaapeli – lyhyt nysä tosin. Itse kuulokkeet ovat myös mukavan kompaktin kokoiset. Ne istuvat päähän ihan asiallisesti, eikä käyttömukavuudessa ole pahemmin valittamista.

Varsinainen kohokohta Go Air Popeissa on niiden ohjainsovellus, jossa on runsaasti toiminnallisuutta, muun muassa 10-kaistainen taajuuskorjain. Sovelluksesta saa lisäksi kuulokkeiden kosketusohjauksen halutessaan pois päältä. Vastameluominaisuutta ei ole, mutta erikoista kyllä läpikuuntelutila löytyy.

Paketista otettaessa kuulokkeissa on aika rauhallinen soundi: tummahko, keskialueeltaan vaimea, siisti, rasittamaton, joskin diskantissa kihinää, ei kuitenkaan ollenkaan huono. Eq:lla saa kuitenkin selvää parannusta. Taajuuskorjattuna siis oikein mallikas ääni. Eq:ta tosin on hieman hankala säätää, kun sovellus ei näytä säädön tasoa lukuarvona – vaikka korvakuuloltahan säätö joka tapauksessa tehdään. Handsfree-puheluissakaan ei ole erityistä huomautettavaa.

Hintaisekseen erinomaiset kuulokkeet. Suosittelemme!

Ostopaikka: Power.

Temu ”Tech Earphones”

Hinta: 10-12 €

Ei voi suositella

Kiinalaisen krääsäkauppa Temun ”Tech Earphones” -nimen saaneet pienoiskuulokkeet saattavat kuvassa näyttää hyvinkin houkuttelevalta, mutta todellisuudessa kauniin pinnan alla moni asia on pielessä.

Vaikka kyseessä on omalla tavallaan ehkä söpöt minikuulokkeet, joissa kokonaisuus ja laatutuntuma ovat jokseenkin hintaan nähden kunnossa, edes erityiset latauskotelon ledit ja näyttö eivät pelasta kokonaisuutta. Pieni koko ja kuulokkeiden ohjaus kosketuksella ei ole toimiva yhdistelmä.

Pahinta kuulokkeissa on niiden täysin luokaton ääni. Bassoa ei irtoa käytännössä ollenkaan, ja koko ylempi kaista kihisee ärsyttävästi. Ääni myös alkaa särkeä huomattavasti jo melko pienellä voimakkuudella. Tiiviimmät sovittimetkaan eivät paranna ääntä. Handsfree-käytössä soittajan äänestä saa jotenkuten selvää, mutta vastapuolella oli vaikeuksia saada tolkkua puheesta.

Vaikka “Tech Earphonesit” maksavat vain reilun kympin, niiden äänenlaatu on sen verran huono, ettei kuulokkeista rehellisyyden nimissä kannata maksaa edes sitä. Kestävyydestä tai mistään muustakaan ei lisäksi ole takeita. Ero Havitin tai JLABin malleihin on kuin yöllä ja päivällä.

Ostopaikka: Temu.