Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Teppo HirviKunnas & Valmistajat

2.1-kanavaisella vahvistinmoduulilla toteutat vaikka mitä. Jopa muutamalla kympillä.

Törmäsimme sattumalta netissä vain 20 euron hintaiseen, mutta hyviä arvioita saaneeseen 2.1-kanavaiseen vahvistinmoduuliin. Ja hämmästyimme. Tällä vahvistimoduulilla toteutat vaikka mitä. Ja vielä enemmän kun samassa paketissa on verkkosoitin ja dsp.

Kyse on siis erilaisiin tee-se-itse kaiutinprojekteihin tarkoitetusta 2.1-kanavaisesta vahvistinyksiköstä (moduulista), jossa on siis stereovahvistimen lisäksi oma vahvistinkanava ja jakosuodatin subwooferille. Tällainen vahvistinmoduuli on yleensä ilman koteloa eli tarkoitettu integroitavaksi kaiuttimen tai subwooferin yhteyteen. Sellaisella voi toteuttaa esimerkiksi perinteisen, tavallaan “aktiivisen” pääkaiuttimet+subbari -yhdistelmän mitä moninaisempaan käyttötarkoitukseen, mutta miksei myös vaikka soundbarin erillisellä tai integroidulla subbarilla, ja käyttöjännitteen puolesta jotain myös autoon tai akkukäyttöisen kannettavan (tai raahattavan) bluetooth-ghettoblaster-bilekaiuttimen.

20 euron ZK-MT21

Mutta asiaan. Törmäsimme yhteen tällaiseen, vain 20 euron hintaiseen minikokoiseen vahvistinmoduuliin amazon.de -nettikaupassa. 20 euron hinta yhdistettynä 2 x 50 W + 100 W tehoon, säädettävään subbarin jakotaajuuteen ja tasoon, basso- ja diskanttisäätöihin, bluetooth-yhteyteen ja hyviin arvioihin, saivat mielenkiinnon heräämään sen verran, että pitihän sellainen tilata. Tuotetta vaikuttaa olevan myynnissä monissa kanavissa eri “merkkisenä” mutta malli on kaikissa sama ZK-MT21. Meidän version merkki oli WANGCL. Hinta vaikuttaa vaihtelevan aina 10-40 euron välillä ostopaikasta riippuen.

Jos ollaan tarkkoja, niin ZK-MT21 ei ole varsinaisesti “vain” vahvistinmoduuli, vaan sen toimitus sisältää myös erilliset kansi- ja pohjalevyt ja niiden kiinnitystarvikkeet. Näillä siitä tulee yhtä lailla minikokoinen 2.1-kanavainen pöytävahvistin.

ZK-MT21 sisältää kaiken tarvittavan (virtalähdettä lukuun ottamatta). Mukana tulevilla kansi- ja pohjalevyillä saadaan aikaan myös minikokoinen pöytävahvistin.

Vahvistimesta on myös lähes identtinen rinnakkaisversio mallimerkinnällä ZK-TB21, jossa on ainakin teoriassa laadukkaampi Texas Instrumentsin valmistama TPA3116 D-luokan vahvistinpiiriin. “Perusmallissa” käytetään kiinalaista CS8673e -piiriä. Josta muuten luvataan tehoa 2 x 40 W + 80 W, kun Texasin teho on “oikeasti” 2 x 50 W + 100 W. Mutta tehosta lisää tuonnempana.

ZK-MT21:ä on saatavana myös vain hieman kalliimpi rinnakkaismalli ZK-TB21, jossa laadukkaampi Texas Instrumentin valmistama vahvistinpiiri ja muutakin.

ZK-TB21:ssä jotkin komponentit myös “laadukkaampia” ja virralle on myös erillinen ruuviterminaali kun MT21:ssä vain plugi-liitintä (jos tällä nyt on mitään merkitystä). Tämä TI:n piirillä oleva malli oli Amazonin verkkokaupassa vain 8 euroa perusmallia kalliimpi, mutta koska olimme jo ehtineet tilata halvemman version, niin sillä mennään.  Vahvistimessa on muuten bluetoothin lisäksi yksi linjatulo 3,5 mm liitimellä.

Vahvistinmoduulien käyttöjännite on 12-24 V, eikä virtalähde kuulu hintaan. Se maksaa helposti jopa paljon enemmän kuin itse vahvistin. Tässä on myös hyvä huomata, että virtalähteen tuottama käyttöjännite, ja myös sen virranantokyky vaikuttaa luonnollisesti vahvistimen tehoon. Valmistajan Ilmoittamat tehot on ilmoitettu 24 V / 5-9 A virtalähteellä. Me ostimme moduulille 24 V / 5A virtalähteen Suomesta. Se oli edullisemmasta päästä ja maksoi 34 euroa.

Miten käytännössä?

Vahvistimen “kokoaminen” oli helppoa. Potentiometrien nuppien asennuksessa sai miettiä hetken, että nupin osoitin osoittaa loogiseen suuntaan suhteessa ko. potikan säätöalueeseen ja toimintaan. Esimerkiksi sävynsäätimien potentiometrien keskiasentoa ei ole muuten merkitty mitenkään eikä potentiometrissä ole myöskään keskikohdan pykälää, joten silmämääräisesti mennään ja toivoen, että säädön nollakohta on jokseenkin keskellä potentiometrin säätöaluetta.

Kannessa on selkeät merkinnät kytkennöille ja toiminnoille.

Sitten vaan kaiuttimet kiinni: Pääkanavat 8 ohmin kaiuttimiin (Aurelia Aniara) ja “hätäratkaisu” subbarina sai luvan toimia vanha niin ikään 8 ohmin Epos ES14 jalustakaiutin (ei ollut nyt muuta saatavilla).

Vahvistimen kaiutinliitännät ovat muuten hyvin pienet ruuviterminaalit, joten hiemankaan paksumpia kaapeleita on vaikea saada mahtumaan.

Kaiutintermninaalit ovat hieman turhan pienet ja ahtaat. Paksumman kaapelin kanssa on syytä käyttää pieniä haarukkaliitimiä. Vasemmassa laidassa on 3.5 mm aux-sisääntulo.

Sitten säätimet nollille. Vahvistimen virtakytkin on muuten yhdistetty äänenvoimakkuuden säätöpotikkaan. Sekin ensin off-asentoon, ennen virtalähteen liittämistä. Tässä jostain syystä hieman kipinää liittimestä (!?), mutta pelko pois.

Virrat päälle ja hieman voluumia. Puhelimella bluetooth-yhtyeys vahvistimeen, joka syntyi ongelmitta ja hienon merkkiäänen saattelemana. Ja sitten Spotifysta biisi soimaan.

Ja se toimii!

Sieltähän kuuluu ääntä! Äänenvoimakkuutta ja subbarin tasoa vähän ylemmäs, samoin subbarin jakotaajuutta ja vielä hieman lisää tasoa subbarille. Äänessähän ei ole mitään vikaa. Päinvastoin. Ääni kuulostaa itse asiassa oikein hyvältä ja bassokin toistuu muhkeasti. Subbarin jakotaajuuden säätö toimii hyvin. Sen säätöalue on noin 50-150 hertsiä ja jakojyrkkyys 12 db/oktaavi. Pääkanavissa on jonkinlainen kiinteä, mutta loivahko ylipäästösuodatus. Basso ja diskanttisäädötkin toimivat kuten pitää.

Tehoa vahvistin antaa todella hyvin, kokoon ja hintaan nähden suorastaan hämmästyttävän paljon, vaikka ihan ilmoitettuihin tehoihin ei päästykään. Mittasimme tehoksi  pääkanaviin 2 x 27 W  ja sub-kanavalle 1 x 68 W  Pääkanavat 8 ohmia, subwoofer 4 ohmia, virtalähde 24 V / 5 A, mittaustaajuus 1 kHz / 50 Hz siniaalto, teho leikkausrajalla (THD n. 1-3 %). 12 voltin virtalähteellä tehot periaatteessa puoliintuvat. Vahvistin kestää pääkanaviin myös 4 ohmin kuormaa jollain teho saadaan hieman enemmän. Subbarikanavaan emme suosittele laittamaan alle 4 ohmia kuormaa.

Suhteellisen epäherkillä kaiuttimilla äänenpainetta saatiin näillä tehoilla siihen malliin, ettei enemmästä väliä. Ja kuten sanottu, äänessä ei ollut häiriöitä eikä varsinaisesti mitään vikaa, vaikka ei toisto ehkä ihan “puristista” hifiä olekaan. Mutta ei kai kukaan sellaista 20 euron minikokoisesta, 2.1-kanavaisesta kiinalaisesta d-luokan-vahvistimesta odotakaan. Soundi oli hieman sellainen ylärekisteriä painottava, mutta ei mitenkään kireä tai epämiellyttävä. Tähän saattaa vaikuttaa se, että sävynsäätimiä ei saa millään “nollille”. Toistovasteessa on koko ajan enemmän tai vähemmän “mutkaa”.

Vaikka mihin?

Kokonaisuutena WANGCL ZK-MT21 osoittautui kaikin puolin toimivaksi laitteeksi. Oli hämmästäyttävää miten 20 euron hintaisesta saippuarasian kokoisesta vahvistimesta saadaan tuollaiset tehot ja soundi. Myös subbarille. Vaikka mikään hifilaite se ei olekaan. Vahvistimen toiminnassa ei ollut huomautettavaa. Se ei edes juuri lämmennyt, vaikka soitimme sillä testisettiämme lähes pari tuntia putkeen.

ZK-MT21 toimii mainiosti minikokoisena pöytävahvistimena, mutta yhtälailla se voidaan integroida osaksi kaiutinta ja/tai subbaria. 12 voltin käyttöjännite mahdollistaa myös käytön akulla. Toki tehoista hieman tinkien. Käyttömahdollisuudet ovat mitä moninaisimmat, jos vain idea ja mielenkiintoa löytyy. Virtalähteen hinta toki hieman “syö” laitteen edullisuutta, mutta edelleen puhutaan jopa alle 70 euron kustannuksista.

Kalliimpi vaihtoehto

Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto - joskin jo edellistä huomattavasti kalliimpi, mutta toki myös ominaisuuksiltaan monipuolisempi, on 110-120 euron hintainen Arylic Up2Stream Amp 2.1.

Arylic on siistiä työtä. Kuvassa näkyvä musta pieni “levy” on wifiantenni. Virtakytkin on sijoitettu hieman oudosti piirikortin takaosaan.

Sille ilmoitetaan tehoksi myös 2 x 50 W + 1 x 100 W, mutta hieman “rehellisemmin” eli nuo lukemat 24 V / 4 A virtalähteellä pääkanaviin 4 ohmin kuormalla ja subbarille 2 ohmin kuormalla. 8/4 ohmin kuormilla tehoa luvataan 2 x 30 W + 1 x 75 W (aika samat mitä tuosta 20 euron vahvistimesta mitattiin). Ja 15 V virtalähteellä tehoksi ilmoitetaan “enää” 2 x 15 W + 1 x 30W. Eli 24 voltin powerilla kannattaa mennä. D-luokan vahvistin on toteutettu tässä Texas Instruments TPA3116D2x2 -piireillä.

Vahvistin ei ole kuitenkaan tässä pääasia. Up2Stream Amp 2.1 sisältää nimittäin myös digitaalisen signaaliprosessorin ja täydellinsen verkkosoittimen. Verkkosoitin on toteutettu hyväksi todetulla LinkPlay-alustalla ja 4Stream-sovelluksella. Verkkoyhteys on langallinen tai langaton.

4Stream-sovelluksesta (Android ja iOS) löytyvät kaikki tunnetuimmat suoratoistopalvelut sekä Spotify Connect, AirPlay, dlna ja upnp-toisto. Sovellus on helppokäyttöinen, ja verkkotoisto toimii luotettavan tuntuisesti. Sovelluksessa on myös basso- ja diskanttisäädöt. Laitteessa on luonnollisesti myös bluetooth-vastaanotin, tosin “vain” sbc- ja aac-audiokoodekkituella.

Vahvistimessa on myös verkkosoitin-alusta. Sitä ohjataan 4Stream-sovelluksella.

Sisääntuloina vahvistinmoduuissa on 3,5 millimetrin analogitulo, optinen toslink-digitulo ja usb-b tietokoneelle (ja puhelimelle). Usb:n kautta ohjataan vahvistimen dsp:tä, ja vahvistin toimii myös usb-äänikorttina (usb dac).

Vahvistinmoduulin kolme säätöpotentiometriä ovat äänenvoimakkuus/monitoimisäädin sekä basso ja diskantti. Edellämainitut toimivat myös jakotaajuuden säätiminä. Niiden käyttö ei ole kovin kätevää ja esimerkiksi virtakytkin sijaitsee jostain syystä piirikortin takana, eri puolella kuin säätimet. Tämä haittaa jokin verran asennusta erilaisiin käyttökohtaisiin. Miten virrat saa päälle, jos kortti on esimerkiksi asennettu kaiutinkotelon sisään ja vain säätimet ovat edessä? Kytkimen voi toki johdottaa ja sjoittaa toiselle, mutta… Toisaalta laitteen käyttö sujuu kätevimmin puhelinsovelluksesta. Lukuun ottamatta kuitenkaan virtakytkentää. Toimintoja voi toisaalta ohjata myös lisävarusteisella kauko-ohjaimella (10-15 €), joka vaatii tosin myös erillisen  ir-vastaanottimen (11-15 €). Itse asiassa kortille näyttää löytyvä myös kotelo, läpinäkyvä pleksinen (11-15 €).

Arylicin lisävarusteisella kauko-ohjaimella vahvistimen käyttö on helpointa, myös virran kytkentä.

DSP “optiona”

Arylicn vahvistimessa on siis myös da-muunnin sekä digitaalinen signaaliprosessori. Se sisältää jakosuodattimen ja 10-alueisen parametrisen taajuuskorjaimen lisäksi paljon muutakin, joskin osa on turhia “efektitoimintoja”. Dsp:n hyödyntäminen ei kuitenkaan onnistu laitteesta itsestään eikä puhelinsovelluksesta, vaan vaatii erikseen hankittavan ACPWorkbench-ohjelman (Windows). Ilman sitä dsp:llä ei voi tehdä oikeastaan mitään. Ohjelmalisenssin hinta on 20 dollaria.

Arylic sisältää myös dsp:n ja täysparametrisen taajuuskorjaimen. Sen käyttö vaatii kuitenkin erillisen PC-ohjelman ja siihen lisenssin.

Dsp:n ja ACPWorkbench-ohjelman hyödyllisin ominaisuus on tietenkin jakosuodatin ja ennen kaikkea taajuuskorjain. Jostain syystä dsp ei kuitenkaan mahdollista aikaviiveen säätöä, emmekä löytäneet asetuksista edes subwooferin vaiheenkääntöä. Ohjelman käyttöliittymä saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa hieman sekavalta, ja sen hallitseminen vaatii perusteellisempaa tutustumista.

Sinänsä laite toimii hyvin. Tehoa tulee luvatun mukaisesti. Verkkosoitin ja sen sovellus toimivat mainiosti.

Mainio aihio

Arylic Up2Stream Plate Amp 2.1 tarjoaa paljon. Sillä voi toteuttaa itse nykyaikaisen 2.1-kanavaisen all-in-one-kaiutinjärjestelmän. Tehokas kolmikanavainen vahvistin, mainio verkkosoitin, dsp:llä säädettävä subwoofer-jakosuodatin ja erittäin monipuolinen taajuuskorjain. Vahvistimen asennus ja dsp:n käyttö kuitenkin vaatii jonkin verran perehtymistä ja kokemusta. Virtakytkimen sijoitus on epäkäytännöllinen ja vaatii modausta. Vahvistinmoduulin hinta nousee myös aika korkeammaksi virtalähteen, kaukosäätimen ja dsp:n säätöohjelman lisäkustannusten vuoksi. Kaiken kaikkiaan Arylic Up2Stream Plate Amp 2.1 saattaa silti olla hyvinkin houkutteleva laite moniin tee-se-itse-kaiutinprojekteihin.

Kummassakaan vahvistinmoduulissa ei ole mukana virtalähdettä. Laitteet toimiva myös 12 voltin jännitteellä, mutta suurimman tehon saamiseksi tarvitaan 24 voltin ja vähintään noin 5 ampeerin virtalähde.

PS. Aryliciltä löytyy tästä myös versio Up2Stream 2.1 Plate Amplifier, jossa vahvistinmoduli on “integroitu” asennuspaneelin, esimerkiksi subwoofer-kotelon kylkeen upotettavaksi. Myöskään virtakytkin “ongelmaa” ei ole.

Merkki & MalliWANGCL ZK-MT21Arylic Up2Stream Amp 2.1
Hinta19.90 € (+tk.)109 € (+tk.)
Ostopaikka/lisätietoaamazon.desoundimports.eu
Teho (RMS 8/4 Ohm)Ei ilm.2 x 30 W + 75 W (*
Teho (RMS 4/2 Ohm)2 x 50 W + 100 W (*2 x 50 W + 100 W (*
Mitattu teho (8/4 Ohm)n. 2 x 27 W + 1 x 68 W (**2 x 32 + 1 x 81 (**
Kaiutinimpedanssi4-8 ohmia, subw. 2-8 ohmia4-8 ohmia, subw. 2-8 ohmia
VahvistinpiiriCS8673eTI TPA3116D2
Virtalähde12-24 VDC > 5 A (ei mukana)12-24 VDC > 4 A (ei mukana)
Tuloliitännät3,5 mm (analogi)3,5 mm (analogi) / Toslink (optinen/digitaali) / USB-B (säätö ja USB DAC)
Bluetooth-versio (audiokoodekit)5.0 (SBC)5.0 (SBC/AAC)
VerkkoyhteysEiWifi (2,4 GHz) ja Ethernet RJ45
VerkkosoitinsovellusEi4Stream (Android ja iOS)
Mitat (l x s x k)94 x 22 x 90 mm124 x 25 x 100 mm
Painon. 135 gn. 500 g
MuutaMukana kansi- ja pohjalevyt, potentiometrien nupit, ruuvit ja välipalikat, ristipääruuvimeisseli, ohjeet (eng), käytimme vahvistimen kanssa 24V / 5A (120W) hakkurivirtalähdettä (hinta 34 €, ostopaikka Uraltone).Optiona Arylic 24V virtalähde (32 €), Arylic IR -kauko-ohjain (10-15 €), kauko-ohjaimen vastaanotin (11–17 €), ACPWorkbench -säätöohjelma, PC/Windows (20 $).

*) Valmistajan ilmoittama 24 A / 9 A -virtalähteellä.
*) Valmistajan ilmoittama Arylic 24 A / 4,16 A -virtalähteellä.
**) Pääkanavat 8 ohmia, subwoofer 4 ohmia, virtalähde 24 V / 5 A, 1 kHz / 50 Hz siniaalto, THD n. 1-3 %, 24V / 5A (120W) hakkurivirtalähde.
**) Pääkanavat 8 ohmia, subwoofer 4 ohmia, virtalähde 24 V / 5 A, 1 kHz / 50 Hz siniaalto, THD n. 1-3 %, 24V / 5A (120W) hakkurivirtalähde.