Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Teppo Hirvikunnas & Logitech

Kaikkiruokaiset pelikuulokkeet

Logitech G Astro A50X kuulokkeilla vaihto pelialustasta toiseen vain nappia painamalla.

Logitech G Astro A50X -kuulokkeet ovat viimeisin lisäys Astro A50 -sarjaan, joka on pitkään ollut yksi merkittävimmistä korkeatasoisista langattomista pelikuulokkeista. Tämä malli edustaa merkittävintä päivitystä sarjan historiassa, erityisesti liitettävyyden osalta. Se on ainoa langaton kuulokemalli, joka voi samanaikaisesti yhdistää PlayStation- ja Xbox-konsoleihin sekä tietokoneeseen ja nappia painamalla kuulokkeet vaihtavat yhteyttä niiden välillä. Tällä kaikella on toki hintansa. 399 euroa pelikuulokkeista on aika paljon.

Rakenne

Astro A50 X -kuulokkeet ovat saatavilla mustana ja valkoisena, ja niiden muotoilu on hyvin samanlainen kuin edellisten A50-mallissa, niin hyvässä kuin pahassa. Kuulokkeiden muotoilu on aika futuristinen. No makuasia tietenkin. Korvakupit ovat kiinni muovikannattimissa ja edelleen metalliputkissa, jotka yhdistyvät kaksiosaiseen pääpantaan. Niiden välissä on pehmusteosa. Kuulokkeet voivat kääntyä 90 astetta ja korvakupit kallistuvat pystysuunnassa. Korvakupeissa on mukavat ja hengittävät kangastyynyt (samettia?). Kuulokkeet istuvat mukavasti päähän ja korville. Korvatyynyt ovat magneeteilla kiinni ja siten helposti vaihdettaissa. Kuulokkeiden rakenne on muovisesta ja “moniosaisesta” rakenteesta huolimatta tukeva.

Vasemmassa korvakupissa on peli- ja puheäänien voimakkuussäädöt.

Vasemman korvakupin kiinteä (saisi kyllä olla irroitettava) puomimikrofoni on joustava ja voidaan kääntää 130 astetta ylös ja alas. Korvakupissa on myös peli- ja puheäänien voimakkuussäädöt. Oikean korvakupin takaosassa sijaitsee liitännät, virtakytkin, yhteydenvalinta- ja bluetooth-painikkeet sekä kätevä rullasäädin. Kuulokkeiden lataamiseen on myös USB-C-portti, mutta yleensä sitä ei tarvita, koska kuulokkeet latautuvat telakka-asemassa. Astro A50 X -kuulokkeiden akunkesto on pitkä, noin 24 tuntia.

Oikeassa sijaitsee liitännät, virtakytkin, yhteydenvalintaja bluetoothpainikkeet sekä kätevä rullasäädin. Kuulokkeiden lataamiseen on myös USB-C-portti, mutta yleensä sitä ei tarvita, koska kuulokkeet latautuvat telakkaasemassa.

Telakka

Kuulokkeiden “juttu” on sen erillinen telakka-asema joka on tavallaan AV-./HDMI-kytkin. Telakassa on kolme USB-C-porttia, joista jokainen on yhdistetty HDMI-porttiin. Vasemmanpuoleinen pari on tarkoitettu Xboxille, keskimmäinen PlayStationille ja oikeanpuoleinen PC:lle ja näytölle.

Kuulokkeiden lataava telakka-asema on myös eräänlainen AV/HDMI-kytkin/vaihtaja pelikonsoleiden ja myös PC:n välillä. Ääni siirtyy siltä langattomasti kuulokkeille.

Tämä mahdollistaa nopean vaihtamisen laitteiden välillä painamalla laitepainiketta kuulokkeissa. Tämä vapauttaa HDMI-portin televisiossa, koska vain yksi portti tarvitaan molemmille konsoleille.

Telakka-asema yhdistää konsolien pelin ja äänen yhteen, mikä mahdollistaa äänilähteiden vaihtamisen lennossa. PC-pelaamiseen tarvitaan vain yksi USB-C-yhteys. Konsolien lisääminen vaatii HDMI-ketjutusta, jossa PlayStation ja Xbox yhdistetään USB- ja HDMI-kaapeleilla telakka-asemaan. Tämä mahdollistaa 4K HDR -videon läpiviennin. Telakan asennus vaatii useita kaapeleita, mikä tuo tietenkin aseman taakse myös aikamoisen kaapelisetin.

HDMI on versio 2.1 eli se tukee 4K:ta ja 144 hertsin videoulostuloa. Niin ja telakka-asema toimii tietenkin myös kuulokkeiden laturina.

Telakassa, mutta vain telakassa, on myös bluetooth-yhteys. Telakkaan saa siis yhdistettyä bluetooth-laitteen/äänen ja siitä se siirtyy edelleen kuulokkeisiin, mutta itse kuulokkeissa ei ole bluetooth-yhteyttä. Niitä ei siis saa yhdistettyä suoraan.

Käyttö ja ääni

Astro A50 X -kuulokkeet ovat mukavat myös pidemmissä pelisessioissa. Kuulokkeiden pehmeät korvatyynyt ja säädettävä pääpanta tarjoavat hyvän tuen ja mukavuuden. Kuulokkeiden paino, noin 363 grammaa saattaa kuitenkin pidemmässä juoksussa alkaa tuntua raskaalta.Kuulokkeiden puoliavoin rakenne päästää jokin verran ulkopuolista melua lävitseen ja kuulokkeissa ei ole myöskään aktiivisen melunvaimennusta. Meluisissa ympäristössä tästä voi olla haittaa.

Logitech Astro A50 X -kuulokkeiden äänenlaatu on erinomainen. Ääni on peleissä selkeä ja yksityiskohtainen. Dolby Atmos- ja Tempest 3D -tuki lisäävät äänimaailman syvyyttä ja tarjoavat immersiivisemmän kokemuksen.

Astro A50 X -kuulokkeet toimivat hyvin myös TV-käytössä, tarjoten hyvän äänenlaadun elokuvien ja TV-ohjelmien katseluun. Elokuvien ääniraidat kuulostavat täyteläisiltä ja yksityiskohtaisilta, ja kuulokkeiden basso on syvä, mutta hallittu. Musiikkia kuunnellessa kuulokkeet tarjoavat lämpimän ja rikkaan äänimaiseman. Ei ehkä ihan “hifiä”, mutta soundi on hyvä ilma että basso on liian hallitseva.

Logitech G Hub -ohjelma (PC/Windows) tarjoaa eri käyttöympäristöille erilaiset asetukset, mm. 10-alueisen taajuuskorjaimen, myös siis mikrofonille, sekä muita asetuksia.

Logitech G Hub -ohjelma (PC/Windows) tarjoaa  eri käyttöympäristöille erilaiset asetukset, mm. 10-alueisen taajuuskorjaimen,  myös siis mikrofonille, sekä muita asetuksia.

Mikrofoni onkin yksi Astro A50 X -kuulokkeiden vahvimmista ominaisuuksista. Mikrofonin taustamelun suodatus toimii tehokkaasti ja äänenlaatu on hyvä.

Mukavat monialustakuulokkeet

Logitech G Astro A50 X ovat erityisen hyvät pelikuulokkeet, mutta toimivat hyvin myös elokuvien ja musiikin toistamiseen. Kuulokkeiden mukavuus ja laadukas mikrofoni tekevät niistä erinomaiset pitkille pelisessioille ja online-keskusteluille. Logitech G Astro A50 X -kuulokkeet ovat erinomainen valinta pelaajille, jotka arvostavat monipuolista liitettävyyttä, mahdollisuutta käyttää kuulokkeita samanaikaisesti eri alustoilla, kuulokkeiden hyvää ääntä ja laadukasta mikrofonia sekä käyttömukavuutta. Korkea hinta ja asennuksen/kaapeloinnin  “säädöt” ovat toki vaakakupissa mukana. Mikä on todellinen tarve käyttö eri pelialustoilla jääköön jokaisen arviotavaksi.

Erinomainen äänenlaatu ja tasapainoinen äänimaailma
Dolby Atmos- ja Tempest 3D -tuki
Korkealaatuinen mikrofoni
Monipuoliset kytkentävaihtoehdot
Käyttömukavuus

Kallis hinta
Rajoitettu bluetooth-käyttö
Monimutkainen kaapeliasennus ja telakan käyttö
Ei aktiivista melunvaimennusta

Katso alta Logitechin oma videoesittely.

Logitech G Astro A50X
Hinta399 €
LisätietojaLogitech G
RakennePuoliavoin
Elementit40 mm grafeeni
Toistoalue20-20,000 Hz
TilaäänetDolby Atmos, Windows Sonic Spatial Audio, Tempest 3D (PS5)
MikrofoniPuomi-tyyppinen, omnidirectional
AkkukestoJopa 24 tuntia
Paino365 g
MuutaVaihdettavat korvatyynyt
Telakka-asema
Langaton tekniikkaLightspeed 24 bit/48 kHz
Kantomatka12 m
Liitännät3 x HDMI: 2.1 Auto Low Latency Mode (ALLM), Variable Refresh Rate (VRR) USB-AUDIO: 1x 24bit/48kHz (PC), 2x 16bit/48kHz (konsolit)
Asennus ja käyttöohje Ladattava pdf-tiedosto
PaketissaKuulokkeet, telakka-asema, USB-A/USB-C-kaapeli, USB-C to Dual USB Y-kaapeli (virtasyöttö), virtalähde, Dolby Atmos -aktivointikortti