Teksti Teppo HirviKunnas (Lähde osittain Uraltone) Kuvat Teppo HirviKunnas

Edullinen, mutta laadukas RIAA-esivahvistin - modaamalla vieläkin paremmaksi.

Vinyylisoittimen kanssa tarvitaan aina niin sanottu RIAA-korjain/esivahvistin, joka suorittaa kaksi tärkeää tehtävää: se vahvistaa levyn soittimen tuottaman signaalin ja korjaa sen taajuusvasteen. Tämä on välttämätöntä, koska vinyylilevyt tallennetaan RIAA-taajuuskorjauskäyrän mukaisesti, mikä tarkoittaa, että matalat taajuudet leikataan ja korkeat taajuudet korostetaan tallennusvaiheessa. Tästä syystä levysoittimelle tarvitaan vahvistimessa yleensä oma RIAA-esivahvistimen sisältävä sisääntulo.

Jos vinyylisoittimen kytkee suoraan vahvistimeen kuuluu ääni hyvin hiljaa, säröisenä ja diskanttivoittoisena. RIAA-esivahvistimella ja sen laadulla on levysoittimen äänentoistossa suuri merkitys.

RIAA-esivahvistin voi olla vahvistimessa sisäänrakennettuna (nykyään kuitenkin edelleen harvinainen). Tai myös levysoittimessa itsessään, mikä onkin uudemmissa soittimissa yleistynyt. Vahvistimien omat RIAA:t eivät välttämättä ole kovin laadukkaita. Levysoittimissa sisäänrakennetut RIAA-esivahvistimet ovat toisaalta suunniteltu juuri soittimen omalle äänirasialla ja osoittautuneet laadultaan hyviksi.

Jos tilanne on kuitenkin sellainen, että levysoittimessa ei ole sisäänrakennetua RIAA-esivahvistinta/korjainta (kuten esimerkiksi vanhemmissa levysoittimissa) eikä vahvistimessakaan sitä ole, tai sen laatu epäilyttää voi hankkia ulkoisen RIAA:n. Ja niitähän löytyy aina muutamalla kympillä tuhansiin euroihin. Kalliimmissa usein jo erilaisia säätöjä erilaisille äänirasioille. RIAA:n ollaan kuitenkin harvoin satsaamassa edes satasta. Etenkään, jos kyse on vaikka vanhemmasta perussoittimesta

Halpa, mutta hyvä?

Halvimmat RIAA-korjaimet on tehty yleensä halvalla IC-piirillä tai muuten heikkolaatuisilla komponenteilla, mutta harrastajapiireissä on ollut jo pitkään tietoa, että markkinoilta löytyy edullinen, mutta kunnon erilliskomponenteista valmistettu ja hintaluokassaan poikkeuksellisen laadukas RIAA. Sen “alkuperäinen” merkki (ja malli) on ollut TCC TC-750, mutta sittemmin samalla kytkennällä laitetta on myynnissä ainakin Nedis (AAMP2411) ja Dynaudio (TC-750) merkkisenä. Otimme kokeiluun tuon Nediksen. Sen hinta on 49 euroa. Mainittakoon selvennykseksi vielä, että kyse siis “tavanomaisille” MM-äänirasioille tarkoitetusta RIAA-esivahvistimesta.

Korjain on tukevassa ja häiriöiltä suojaavassa metallikotelossa. Takana olevat RCA-liittimet ovat kullatut ja maadoitukselle on tukeva ruuviliitin. Virtalähde on erillinen (tulee mukana) ja laitteessa on myös erillinen virtakytkin.

Hyvinhän se soi

Kokeilimme korjainta kolmella erilaisella soittimella ja äänirasialla. Viime numerossa kokeilussa olleilla JBL Spinnerillä (AT-3600 äänirasia)  ja Lencolla (Ortofon Red 2 -rasia) sekä meidän “omalla” Audio-Technica AT-LPW30:lla (+AT-3600). Verrokkina soittimien sisäänrakennetut RIAA-korjaimet sekä Denonin av-viritinvahvistimen (AVR-X3600H) oma sisäänrakennettu korjain.

Lencon kohdalla ero oli todella selvä. Ääni parani erillisellä korjaimella selvästi. Aikaisemmin hieman kireä yläpää soi nyt pehmeämmin, mutta silti erottelevasti. Ääni kuulosti realistisemmalta ja puhtaammalta, myös dynaamisemmalta ja jotenkin kolmiulotteisemmalta. JBL:n ja Audio-Technican kohdalla ero oli pienempi, mutta silti selvä. Nediksen kanssa ääni kuulosti vain jotenkin suuremmalta ja vapautuneemmalta. Tiedä sitten oliko kyseessä osittain luuloa, sillä aivan suoraa AB-vertailua emme pystyneet tekemään.

Suurin ero oli Denonin vahvistimen ja Nediksen välillä. Nediksellä saatiin kaikista soittimista paljon parempi ääni kuin käyttäen Denonin omaa korjainta.

Ulkoinen korjain kannattaa muuten kytkeä levysoittimeen aina mahdollisimman lyhyillä ja laadukkailla kaapeleilla. Kaapeliveto korjaimelta eteenpäin ei ole enää niin kriittinen.

Modaamalla paremmaksi

Eikä tässä kaikki! Nediksen (siis TCC TC-750) -korjaimelle on nimittäin suunniteltu myös periaatteessa yksinkertainen modifikaatio, jolla se pitäisi saadaan vieläkin paremmaksi. Tässä esitelty modifikaatio on peräisin Uraltonelta (Mikko Kankaanpää). Modifikaatio käsittää signaalitien kondensaattorien EC1, EC3, EC6 ja EC10 päivityksen: Orginaaliarvot ovat 10 ja 2,2 mikrofaradia. Nämä vaihdetaan EROn yhden mikrofaradin / 100V NOS polykarbonaattikondensaattoreihin, joita pidetään yleisesti erinomaisina “hifi-konkkina”.

Toinen modifikaatio käsittää sisäänmenon keraamisten kondensaattorien CC1 ja CC2 vaihdon. Alkuperäiset arvot ovat 220 pikofaradia (pF), mikä yhdessä johdon kapasitanssin kanssa on aika suuri. Korkea sisäänmenon kapasitanssi vaikuttaa äänentoistoon erityisesti korkeilla taajuuksilla, aiheuttaen muun muassa taajuusvasteen vääristymiä ja heikentäen muutenkin äänenlaatua. Modifikaatiossa suosittellaan joko ottamaan kondensaattorit kokonaan pois tai vaihtamaan tilalle 100 pikofaradin SILVER MICA -kondensaattorit.

Jokaiselle äänirasialle ja levysoittimen kaapelille toimii hiukan eri arvo, mutta 100 pf on hyvä kompromissi. Kokeilemalla ja kuuntelemalla voi halutessaan hakea parhaan arvon.

Komponenttien ja koko modauksen hinta ei päätä huimaa. Yhden mikrofaradin (uF) polykarbonaattikondensaattorit maksavat á 2,30 (x4) ja 100 pF SILVER MICA -kondensaattorit peräti euron kappale (x2). Yhteensä siis 11,20 €. Ei ainakaan kallista.

Erilainen piirilevy

Uraltonen nettisivuilla oleva modausohje on tehty “alkuperäiselle” TCC TC-75 -korjaimelle ja vaikka Nediksen RIAA:n on teknisesti muuten sama, niin piirikortin osa-sijoittelussa on eroa, mikä aiheutti hieman ylimääräistä säätöä, ja kokemattomuus korvattavien komponenttien irrotuksessa, kolvin ja tinaimurin käytössä ja kolvin liian pieni pää toi hommaan omat mausteensa. Vanhojen komponenttien irrotus piirilevyltä ja uusien sovitus ja juottaminen paikoilleen vaatii jo hieman kokemusta tai ainakin harjoittelua. Myös uusien isojen bipolaari-kondensaattorien toisen jalan taivuttelu toiseen päähän vaatii hieman luovuutta. Ihan läpihuutojuttu modaus ei kokemattomalle ole.

Korjaimelle on suunniteltu helppo modifikaatio, jolla se saadaan vieläkin paremmaksi. Modifikaatio käsittää signaalitien kondensaattorien ja sisäänmenon keraamisten kondensaattorien päivityksen: Ne vaihdetaan EROn yhden mikrofaradin / 100V NOS polykarbonaattikondensaattoreihin ja 100 pikofaradin SILVER MICA -kondensaattoreihin. Tehtävä on suhteellisen helppo.
Avaa laitteen kotelo. Ruuvit sijaitsevat tarrakiinnitteisten kumijalkojen alla. Irrota RCA-liittimien ruuvit. Irrota myös maadoitusliittimen kiristyspultti sekä koko liittimen kiinnitysruuvi.

Irrota piirilevylle virtakytkimeltä menevä liitin (varovasti kapeakärkisillä pihdeillä ja/ tai ruuvimeisselin kärjellä “nitkuttamalla”). Työnnä maadoitusliittimen runko sen aukosta läpi piirilevyn puolelle (aukko on juuri ja juuri riittävän iso kun liitinpaneeli kääntää aukon vastakkaisten kulmien suuntaiseksi). Irrota piirilevyn kolme kiinnitysruuvia ja nosta piirilevy varovasti irti kotelosta.
Paikanna vaihdettavat komponentit ja niiden juotospisteet piirilevyn takaa. Komponentit ovat CC1 ja CC2 (joiden tilalle tulee 100 pikofaradin SILVER MICA -kondensaattorit) sekä EC1/EC3 ja EC6/EC10 (joiden tilalle tulee 1 mikrofaradin / 100V NOS polykarbonaattikondensaattorit).
Kuumana juotospisteitä kolvilla ja imaise sula tina tinaimurilla. Jos sinulla ei ole tinaimuria, niin vedä komponenttia poispäin piirilevystä samalla kun kuumennat sen juotospisteitä.
Isompien kondensaattoreiden toinen jalka tulee taitella kärkipihdeillä kondensaattorin toiseen päätyyn siten, että se ja toinen jalka osuvat piirilevyn reikiin. Tähän taiteltuun jalkaan kannattaa laittaa 25-30 mm pätkän kutistesukkaa tai jotain eristettä mahdollisten oikosulkujen välttämiseksi. Kutistesukka/eriste kannattaa laittaa jalkaan ennen sen taivuttelemista. Mallinna kondensaattorit ja jalat paikoilleen. Paina komponettien jalat rei’istä läpi. Juota jala kiinni piirilevyyn ja leikkaa ylimääräiset jalkojen pätkät pois.
Piirilevyllä uudet komponentit. Kootaan laite ja nautitaan äänestä. Jos siis kaikki on ok ja juotokset on tehty huolella.

Modauksen vaikutus

Realistinen vertailu ennen ja jälkeen modifikaation olisi vaatinut toisen modaamattoman  korjaimen modatun rinnalle, mutta sitä ei nyt ollut saatavilla. Kuuntelussa saattaa siis olla enemmän tai vähemmän mielikuvitusta mukana. No eiköhän sitä ole aina mukana joka tapauksessa 😉.

Oli siis miten oli, mutta jotenkin ääni kuulosti kauttaaltaan vieläkin neutraalimmalta ja avoimemmalta. Ylärekisteri soi kauniisti ja heleästi, mutta pehmeästi. Basso soi jämäkästi ja erottelevasti. Ero ulkoisen ja vahvistimen sisäänrakennetun korjaimen kuulosti olevan nyt vieläkin suurempi.

Valitettavasti meillä ei ollut ajanpuutteen vuoksi mahdollisuutta tehdä korjaimelle mittauksia, mutta pyrimme palaamme niihin kun saamme vielä hankittua verrokiksi toisen modifioimattoman korjaimen.

Akulla highend-tasolle!

Jos jotain voisi vielä parantaa niin se on korjaimen hyvin tavanomainen virtalähde. Se on ihan “ok”, mutta… Toisaalta “parempi” virtalähde maksaa äkkiä jo useita kymppejä. Miksei virransyöttöä voisi samantien toteuttaa akulla! Motonetistä Fulbat AGM 12 V / 7,2 Ah akku korjaimen virtalähteeksi, niin siirrytään kertaheitolla, mutta edullisesti (akun hinta 19,90 €) suoraan “highend-tasolle”. Ei enää verkkovirran häiriöt, epäpuhtaudet ja epämääräiset maadoitukset ole ääntä pilaamassa. Akussa riittää virtaa helposti 10 tunniksi ilman välilatauksia.

Yhteenveto

Nedis osoittautui luokassaan erinomaiseksi RIAA-korjaimeksi/esivahvistimeksi.Erityisesti ero ulkoisen ja verrokkina käyttämämme vahvistimen sisäänrakennetun korjaimen oli todella selvä, mutta ulkoinen korjain paransi myös sisäänrakennetuilla korjaimilla olevien levysoittimien ääntä. Siis verrattuna niiden omiin. Kokonaisuutena pienellä rahalla saa tällä levysoittimesta todennäköisesti paljon enemmän irti. Ja pienen modifikaation kanssa vieläkin enemmän. Toki tämä vaatii jo hieman osaamista ja vaivaa, mutta lopputulos on ehdottomasti sen arvoinen. Erinomainen “entry-level” jopa sen yläpuolelle menevä RIAA-korjain/esivahvistin.

Hyvää & huonoa

Äänenlaatu luokassaan ja jopa sen yläpuolella
Erinomainen hinta-laatusuhde

Joku “Nedis”
Hieman vaivaa ja osaamista

Nedis AAMP2411
Hinta49 €
OstopaikkaUraltone Amplification Oy
LisätietojaUraltone.com
Lähtöimpedanssi1 kohmia
Toistoalue20 Hz - 20 kHz (± 0,5 dB)
Kokonaissärö> 0,5%
Sisääntuloimpedanssi47K Ohms / 220 pf
Suurin lähtöjännite1,8 V / 1 KHz
Häiriöetäisyys>85 dBA
Virtalähde12 DC / 500 mA ulkoinen
Mitat (l x k x s)130 x 38 x 81 mm
Paino369 g
Modifikaation osat2 kpl 100 pF SILVER MICA -kondensaattorit
4 kpl 1 uF / 100V NOS polykarbonaattikondensaattorit, 12 cm kutistesukkaa