Teksti Esa Mäki-Tulokas alias Leffafriikki Kuvat Valmistaja

Riittääkö pelkkä nimenvaihto uuteen tulemiseen markkinoilla?

Tiedätkö sen tunteen, kun hyllyyn pitäisi kovasti saada taas uusi laite ja yrität kovasti perustella itsellesi, mihin sitä tarvitsisit. R_Volution on juuri tällainen tapaus. Se ei tuo markkinoille oikein mitään uutta, mutta koittaa tehdä jotain asioita paremmin kuin kilpailijat. Tuote on kuitenkin vielä aika raakile eikä siis oikein pysty edes tähän huutoon vastaamaan, ainakaan vielä.

Mutta mistä R_Volutionissa sitten oikein on kyse? Useammalle lukijalle sellainen yritys kuin Zappiti saattaa kuulostaa korvaan paljon tutummalta. Vuonna 2010 perustettu ranskalaisyritys valmisti kohtuullisen suosittuja ja paljon erilaisia palkintoja keränneitä 4K-soittimia. Yrityksen toiminta-ajatus perustui lähinnä kolmeen asiaan, joista ensimmäinen oli valtavan tallennuskapasiteetin NAS-palvelin, jolla elokuvia pystyi tallentamaan helposti suoraan levyltä laitteen muistiin. Tämähän on toki kaikille asiaan perehtyneille hyvinkin tuttua, mutta Zappiti teki siitä kaikesta paljon helpompaa kuin kukaan muu. Lisäksi Zappiti tarjosi näiden elokuvien toistoon omia erittäin laadukkaita soittimia pitäen sisällään Zappitin oman Zappiti Player -nimisen käyttöliittymän, joka erottui muista vastaavista edukseen etenkin helppokäyttöisyydellään.

Zappitin taru tuli kuitenkin syksyllä 2023 päätökseensä. Syistä liikkuu huhuja, mutta virallista tietoa asiasta ei ole julkisuuteen annettu. Toiset epäilivät yrityksen joutuneen ongelmiin etenkin Yhdysvalloissa levyjen tallentamiseen liittyvien lakien vuoksi, mutta todellisuudessa syyt taitavat kuitenkin olla jossain muualla.

Silmänkääntötemppu vai oikeasti uusi laite?

Osa Zappitin vanhoista työntekijöistä päätti kuitenkin jatkaa vanhan yrityksen tuotteiden pohjalta uuden yrityksen nimissä, ja alku on herättänyt sekä paljon kiinnostusta että kysymyksiä. Let’s Get Physical -yritys omistaa myös sellaiset tuotemerkit kuin Magnetar ja Reavon, ja nyt kun katsotaan uuden yrityksen tuotekategoriaan, ei kenellekään tule varmasti yllätyksenä, mistä koko jutussa on kysymys. Uusi yritys on kuitenkin myös suututtanut paljon Zappitin vanhoja omistajia, sillä uuden yrityksen tietokantoihin päästäkseen pitää vanhojen Zappitin omistajien kaivaa kukkaroaan uuden kuukausi- tai vuosimaksun verran. Uusi yritys perustelee asiaa sillä, että heillä ei ole mitään tekemistä vanhan yrityksen kanssa. Uudet laitteet ovat nyt kuitenkin myynnissä R_Volution-nimellä, ja minulla niistä testissä on uusin 8K-versio. Aivan kuten Zappitilla valikoima sisältää myös edullisemman 4K-version sekä kahdeksanpaikkaisen NAS-serverin ja käyttöliittymä kantaa nykyään nimeä R_Video. Lisäksi 8K-versiosta on saatavilla myös Signature Edition, joka Zappitilla kulki nimellä Cinema Edition ja tarkoittaa lähinnä vain 8K-soitinta hieman parannetuilla sisuskaluilla.

R_Video Player tukee kaikki tämän päivän tärkeimpiä kuva ja ääniformaatteja. Elokuvien selailu on nopeaa ja helppoa, pienistä puutteista huolimatta. R_Videon suurin vahvuus on kuitenkin hyvin laaja tietokanta, josta elokuvien kannet ja muut tarvittavat tiedot ladataan. Ruudun sivussa olevat kuvakkeet ovat etenkin isolta ruudulta todella pieniä ja tekee käytöstä ajoittain vaikeaa.

Helppoa käyttää ja ottaa käyttöön

Laitteen käyttöönotto sujui erittäin helposti. Paketissa mukana tulee kaikki tarvittava, laadukas HDMI-kaapeli, virtajohto sekä taustavalaistu kaukosäädin. Laitteeseen on mahdollista saada myös räkkikiinnikkeet, jotka tämän hintaisessa laitteessa olisi kyllä saanut olla jo mukana. Nyt niitä myydään lisävarusteena 40 euron hinnalla. Pakettiin kuuluu myös kolme irroitettavaa antennia. Itselläni nuo jäivät kokonaan asentamatta, ja laite tuli yhdistettyä suoraan johdolla LAN-verkkoon. Käynnistäessä ruutuun tulee suoraan valikot, joista pääsee tekemään laitteen tärkeimmät asetukset sen kummempia miettimättä. Itse laitteen käyttöjärjestelmästä suomen kieltä ei löydy, mutta R_Videoon sellainen on saatavilla. R_Videon asennuksessa on hyvä muistaa ottaa laitteen pohjasta talteen asennuskoodi ennen kuin laitetta asentaa pysyvämmin paikalleen. Laitteen sai myös sujuvasti yhdistettyä Harmony-järjestelmään, sielläkin tosin kummittelee edelleen Zappiti-nimi, joka viittaa juuri siihen, että vanhaan laitteeseen on vain vaihdettu nimi. Muitakin ohjausjärjestelmiä tuetaan hyvin kattavasti, kun tuettuna on ainakin kahdeksan eri järjestelmää mukaan lukien Control4 ja Crestron.

R_Volutionin kaukosäädin on hyvin tarkkaan mietitty tukemaan laitteen perustoimintojen lisäksi myös monia hyviä oikoteitä laitteen ominaisuuksiin. Lisäksi näppäimet ovat hyvin taustavalaistuja, joka auttaa laitteen käyttämistä pimeässä. Yleisvaikutelma kaukosäätimestä on erittäin laadukas.
Takapanelista on 4K versioon verrattuna poistettu HDMI- Audio ulostulo, mutta muuten sieltä löytyy kaikki tarvittava. Ulkoisia kovalevyjä on helppoa liittää useiden USB 3.0 liittimien kautta. Erikoisuutena johtojen liittämistä helpottaa sekä ylös että alaspäin printatut tekstit liittimen yhteydessä.

Kun itse laite on saatu asennettua, alkaa muuhun ohjelmistoon tutustuminen. R_Videoon on saatavilla suomenkielinen käyttöliittymä, mutta itse koin sen todella vaivaannuttavaksi, lähinnä Google-kääntäjä-tyyppiseksi sovellukseksi, joka pakotti aika nopeasti palaamaan takaisin englanninkieliseen versioon. Ohjekirjaa selailemalla sain tosin selville, että laitetta on mahdollisuus ikään kuin opettaa parempaan kieleen, eli käännöksiä voi korjata itse uudelleen. Siihen oma kärsivällisyys ei vielä ainakaan riittänyt. Ensimmäistä kertaa laitetta asentaessa määritellään tietysti myös lähde, mistä ohjelma saa materiaalinsa, ja se onnistuikin erittäin helposti. Lataus onnistuu kohtuullisen nopeasti, mutta pitää muistaa, että latausnopeus on tietysti henkilökohtainen asia riippuen jokaisen käyttäjän materiaalin määrästä.

Mitä sitten tulee itse laitteen käyttöön?

Laite toimii ikään kuin kahdessa kerroksessa. R_video on se, miksi laite on tehty, ja sen saakin avautumaan automaattisesti, kun laitteen käynnistää. R_Videon kautta saa katsottua kaikki elokuvat kovalevyltä, ja se tukee todella kattavasti eri kuva- ja ääniformaatteja. Muuta käyttöä sillä ei ole, eli siihen ei saa asennettua esimerkiksi striimaussovelluksia. Pohjalla pyörii Android 11 -pohjainen Android-TV, jonka kautta laitteeseen saa sitten ainakin periaatteessa ladattua tarvittavat lisäohjelmat Google Play -kaupasta. Google Play -kauppaa on kuitenkin merkittävästi rajoitettu, eikä sieltä löydy lainkaan esimerkiksi Netflix- tai Disney Plus -sovellusta. Muita appeja saa paljonkin ladattua, mutta rajoituksia on varmasti muitakin, toisin kuin esimerkiksi Shieldissä. YouTube laitteessa sentään tuntuu natiivisti toimivan.

Vaikka koko R_Volution periaatteessa perustuu yhteen tarkoitukseen, on laite edelleen omaan makuun hyvin pahasti raakile. Ymmärrän yksinkertaisuuden ja toimivuuden ajatuksen, mutta R_Volution on jotenkin jäänyt silti jälkeen kehityksestä. Päivityksiä onneksi tulee tasaiseen tahtiin ja laite paranee kaiken aikaa, mutta silti on mielestäni anteeksiantamatonta, että vuonna 2024 laitteeseen ei voi edes taustakuvaa vaihtaa puhumattakaan siitä, että valikoista löytyy kohta, josta voi vaihtaa teeman, mutta yhtään teemaa ei vielä laitteen julkaisun jälkeenkään ole missään saatavilla. R_Videossa käyttöliittymä toimii hyvin ja sujuvasti, mutta siinäkin kuvakkeet ovat 80-luvulta, eikä niihinkään saa vaihdettua itse mitään visuaalisesti tätä päivää olevaa. Lisäksi isolta ruudulta katsottuna kuvakkeet ovat niin pieniä, että niitä ei meinaa edes erottaa.

Kun mennään itse elokuvien näyttöön, se puolestaan on erittäin tyylikkäästi toteutettu. Toinen vakava puute mielestäni on, että elokuvien lähteeksi voi liittää useita kansioita, mutta elokuvia ei voi lainkaan lajitella kansioiden mukaan kuin manuaalisesti elokuva kerrallaan. Esimerkiksi itsellä yhdessä kansiossa on kaikki 4K-elokuvat, toisessa Atmos-elokuvat ja kolmannessa musiikki ja niin edelleen. Näitä ei voi lainkaan kansioiden perusteella jakaa suoraan omiin osioihinsa, mikä esimerkiksi Kodissa toimii loistavasti.

Kolmas iso epäkohta tässä R_videossa oli se, että kun elokuvat on lajiteltu aakkosiin, niin ohjelma ei poistanut lainkaan ”a” ja ”the” -määritteitä järjestyksestä, vaan esimerkiksi The Abyss löytyi listasta T-kirjaimen kohdalta. Tähän ongelmaan löytyy kuitenkin myöhemmin ratkaisu, eli ohjelmaan saa itse määriteltyä, mitä sanoja jaottelu ei ota huomioon. Itselläni tuolla kuitenkin esimerkiksi ”The”-sanan sijasta luki ”Se”, joka ilmeisesti oli peruja siitä, kun ensiasennuksessa asensin käyttöliittymän kieleksi suomen. Tämä kertoo jälleen hyvin siitä ongelmasta, jota tuollainen käyttöjärjestelmän kielenkäännös aiheuttaa. Pieniä juttuja, mutta vaikuttavat oleellisesti käyttökokemukseen. Muuten elokuvat ja valikot aukeavat sujuvasti. Pitää tosin myös muistaa, että vaikka jokin elokuva ei toimisi, vika ei välttämättä ole soittimessa, vaan myös itse levyn rippaus saattaa olla epäonnistunut.

Mitä muita vaihtoehtoja?

Aloitin tekstin vihjaamalla laitteesta, jolle välitöntä tarvetta ei itsellä ollut, mutta lähinnä hankinta tuli tehtyä mielenkiinnosta ja ehkäpä investointina tulevaisuuteen, kun laitteen ohjelmisto toivottavasti tästä kehittyy. Laitteen tärkeimmälle toiminnolle on siis myös hyviä vaihtoehtoja, kuten Kodi, Jellyfin, Plex ja monia muita. Näistä ehkä tunnetuin ja toimintavarmin on Plex, mutta itselläni käytössä on ollut Kodi, jonka kanssa olen itse päässyt parhaiten sinuiksi. Avoimen lähdekoodin ohjelmana se on myös mielestäni ollut kattavin ja visuaalisesti näyttävin. Yleensä avoimen lähdekoodin hintana on bugeja ja ohjelman opettelua, mutta koska tässä tapauksessa myös R_volution on edelleen raakile, ei selkeää voittajaa tässä voi nimetä. Suurimpana etuna R_volutionin kohdalla näen Bluray-valikoiden toiminnan ja hyvin kattavasti tuetut tiedostomuodot. Muuten laite ei kuitenkaan varsinaisesti anna toiminnallisesti mitään uutta.

Laitteen ulkonäkö on tyylikästä harjattua terästä, jonka etukannen luukun takaa löytyy kiinteä kovalevypaikka, joka tukee jopa 32 teratavun sisäistä mustia elokuvien tallentamista varten.

Odottaa vielä valokeilaa

R_Volution tuo markkinoille paljon hyvää, mutta tuoko se sitten kuitenkaan mitään uutta tai mullistavaa? Koko järjestelmä perustuu hyvin vahvasti vanhan Zappitin pohjalle, mikä taas on ärsyttänyt vanhoja asiakkaita uusilla kuukausimaksuillaan. R_Volutionin uusi vanha käyttöliittymä on nimeltään R_Video, ja pienine puutteineen se kuitenkin edelleen tuo markkinoille käyttöliittymän, johon harva muu valmistaja pystyy. Kun laitteisiin ei kuitenkaan saa uskottavasti liitettyä tärkeimpiä striimauspalveluita, kuten Netflixiä ja Disney Plussaa, niin nähtäväksi jää, jääkö tämänkin laitteen käyttäjäkunta auttamatta vain liian pieneksi selviytyäkseen kovassa kilpailussa.

Laitteena R_Volution PlayerOne 8K on kuitenkin vakuuttavaa rautaa, eikä sen pitäisi olla esteenä laitteen kehittymiselle. Ohjelmisto toimii jo nyt erittäin hyvin, vaikka pieniä puutteita siinä edelleen on. Elokuvien kansikuvat ja tiedot hoituu nopeasti omasta tietokannasta, ja leffojen selailu on sujuvaa. Ohjelmistopäivityksiä tuntuu tulevan hyvää vauhtia, ja näin ollen laite kyllä paranee kaiken aikaa. Jo tällä hetkellä laite tukee 8K-resoluutiota, Dolby Vision- ja HDR10+-kuvaformaatteja sekä kaikkia tärkeimpiä ääniformaatteja, kuten Dolby Atmosta, DTS:X:ää ja Auro 3D:tä. Vaikka R_Volution ei siis tuo markkinoille varsinaisesti mitään uutta, niin voisiko siitä kuitenkin tulevaisuudessa olla koko viihdekeskuksen tärkeimmäksi mediasoittimeksi?

Mitä itse toivoisin?

R_Volution on siis taas vain yksi erillinen osa mediajärjestelmää, mutta pelastajaksi siitäkään ei ole. Itsellä olisi toiveissa ennen kaikkea sellainen ratkaisu, jossa kaikki lähteet toimisivat yksissä kuorissa. Laite, jossa yhdistyisi laadukas 4K UHD -soitin, omien leffojen kirjasto NAS:sin kautta ja lisänä kaikki striimauspalvelut oikeasti parhaalla äänen ja kuvanlaadulla. Tällä hetkellä itselläni toimii 4K-levyjen pyörittäjänä Panasonic UB820, joka toimii tässä tarkoituksessa loistavasti, mutta muuhun siitä ei oikein ole, vaikka esimerkiksi Netflix sen kautta jotenkin toimiikin. Apple TV:n käyttöliittymä on loistava, mutta jostain käsittämättömästä syystä siitä ei edelleenkään saa ulos pakkaamatonta Atmos-ääntä. Tämän vuoksi olen taas hankkinut Invidia Shield Pron, jonka kautta tällä hetkellä katson kaiken striimatun materiaalin ja oman kirjaston materiaalit Kodin kautta. R_volution olisi voinut hyvinkin olla toivomani laite, onhan siinä paljon potentiaalia nytkin. Pelkästään vaihtamalla sisäisen levyasemapaikan sisäiseen 4K Bluray -soittimeen ja hankkimalla Netflix-lisenssin oltaisiin jo lähellä täydellistä laitetta.

Raudassa riittää potentiaalia
Tuettujen formaattien määrä
R_Videon toimivuus
Päivityksiä tulee tasaiseen tahtiin

Paljon kehitettävää siellä täällä
Netflixin ja Disney+:n puute

R_Volution PlayerOne 8K
Hinta799 €
Lisätietoja ja tilaus (*)Rvolution.com
SiruAmlogic S928X-K/J
Prosessori2,0 GHz ARM Cortex-A55 (4-core) + 1,9 GHz ARM A76 core
NäytönohjainARM Mali-G57.
KäyttöjärjestelmäLinux + Android 11.
Muisti1 MB L2 cache, 8 GB RAM, 64 GB ROM eMMC NAN
Wi-FiDual Band 2,4+5 GHz IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6), kaksi ulkoista Wi-Fi-antennia
HDMI2.1a -ulostulo
Tuetut formaatit8K, HDR10+, DolbyVision, Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D
Tuki kodinohjainjärjestelmiinHarmony, Crestron, Control 4, Elan, Savant, RTI, Pro Control, Philips Pronto, URC
VirrankulutusMax 42 W, Valmiustilassa 9 W (säästötila 0,02 W)
Rajoitettu takuu2 vuotta
ValmistusmaaSuunniteltu Ranskassa, valmistettu Kiinassa
ToimitussisältöTaustavalaistu kaukosäädin, 8K HDMI -johto 1 m, IR Extender, Wi-Fi antennit x2, RF Antenni, Verkovirtakaapeli
Mitat (l x k x s)430 x 80 x 285 mm
Paino6 kg

(*) Toistaiseksi ei tiedossa kotimaista maahantuojaa, mutta toimitukset Suomeen suoraan valmistajan Euroopan-verkkokaupasta.