Teksti Teppo Hirvikunnas & Heikki Kivelä Kuvat Teppo HirviKunnas

Langatonta vapautta ja enemmän ominaisuuksia.

Täyslangattomien kuulokkeiden ominaisuudet ja toiminnot parantuvat tuotesukupolvi toisensa jälkeen. Vastamelutoiminnon, uusien bluetooth-versioiden ja pidemmän akunkeston rinnalle on ilmestynyt muun muassa tilaääniformaattien tuki. Otimme vertailuun kuusi suosittua täyslangatonta kuulokemallia alle 200 euron hintaluokassa.

Täyslangattomien kuulokkeiden esiinmarssi alkoi oikeastaan jo loppuvuodesta 2016, kun Apple julkaisi edelleen ajankohtaiset AirPods-kuulokkeensa. Pikkuhiljaa vastaavanlaisia täyslangattomia kuulokkeita alkoi ilmestyä myös muilta laitevalmistajilta, myös pitemmän linjan kuulokemerkeiltä.

Tätä nykyä markkinoilla on jo lukemattomia merkkejä ja malleja, ja tarjonta kasvaa jatkuvasti esimerkiksi kiinalaisten verkkokauppojen tarjonnan myötä. Samalla myös kuulokkeiden hintataso on laskenut. Edullisimmillaan hinnat ovat jo muutaman kympin tuntumassa, kun taas kalleimmat täyslangattomat kuulokkeet voivat maksaa useammankin satasen.

Tällä kertaa päätimme keskittyä niin kutsuttuun keskihintaluokkaan (noin 150–200 euroa) tarkastelemalla kuutta eri kuulokemallia suhteellisen tutuilta valmistajilta – mukana myös trendin käynnistäjä Applen AirPodsin tuoreimman kolmannen sukupolven edustaja.

  • Apple AirPods
  • Creative Aurvana ACE 2
  • Jabra Elite 8 Active
  • JBL Live Beam 3
  • Samsung Galaxy Buds2 Pro
  • Sennheiser Accentum True Wireless

Suurin osa eri hintaluokkien kuulokkeista on perusrakenteeltaan hyvin samanlaisia, mutta toteutuksissa on kieltämättä myös tarvittavaa varianssia ja yksityiskohtia. Yksi jakolinja hintaan katsomatta on se, mihin käyttöympäristöön kuulokkeet on optimoitu. Siinä missä osa on omimmillaan peruskuuntelussa kotioloissa tai korkeintaan kauppareissun tahdistajana, toiset on luotu selvästi enemmän ulkoiluun ja urheilukäyttöön sopivaksi.

Kuuntelu akun varassa

Täyslangattomien kuulokkeiden toteutuksessa on ilmeisiä etuja etenkin langattomuuden suoman vapauden saralla, mutta asioilla on yleensä myös kääntöpuolensa. Kenties merkittävin täyslangattoman kuuloketekniikan miinus on suhteellisen vaatimaton akunkesto. Siinä missä perinteisten langattomien bluetooth-sankakuulokkeiden kentällä yli 30 tunnin toistoajat alkavat olla melkeinpä lähtökohta, täyslangattomien nappikuulokkeiden kohdalla kuusikin tuntia yhdellä latauksella kaikki ominaisuudet käytössä voi olla tiukassa. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että signaalinsiirtotekniikka kuluttaa virtaa, ja toiseksi siitä, että pienissä, vain alle 6-grammaisissa kuulokeyksiköissä ei yksinkertaisesti ole tilaa merkittävästi isommille akuille.

Tämän mittakaavan akunkeston kanssa on siis vain tultava toimeen. Kuulokkeiden lataus on kuitenkin esimerkiksi vertailumme malleissa toteutettu sikäli fiksusti, että jokaisen mukana tulee näppärä säilytyskotelo, joka toimii myös varavirtalähteenä tarjoten valmistajasta riippuen napeille jopa viisi täyttä latausta. Osassa malleista on myös eräänlainen pikalataus, joka tuuppaa kuulokkeisiin noin 5–10 minuutissa tunnin tai enemmän toistoaikaa.

Valtaosa käyttäjistä tuskin pitää kuulokkeita korvissaan yhtäjaksoisesti useamman tunnin ajan kerrallaan. Lähinnä tällaisia olosuhteita voivat olla esimerkiksi pitkät matkat julkisissa kulkuvälineissä. Paljon yleisempää on survaista kuulokkeet korviinsa esimerkiksi lyhyemmän siirtymän, lenkin tai työskentelytuokion ajaksi ja laskea ne sen jälkeen takaisin koteloonsa – joka siis alkaa automaattisesti täyttää kuulokkeiden akkua. Tällaisella käytöllä – toki kuunteluaktiivisuudesta riippuen – taskuun mahtuva kotelo kuulokkeineen saattaa pysyä virroissa parikin viikkoa ilman, että käyttäjän tarvitsee kaivella esiin verkkovirtalaturia.

Kun akut viimein loppuvat sekä kuulokkeista että latauskotelosta, ne ladataan langallisesti usb-c-liitännällä (Applen tapauksessa latauskotelossa on Lightning-liitäntä) täyteen muutamassa tunnissa. Lisäksi kaikista malleista löytyy langaton latausmahdollisuus.

Tarkkana taipaleella

Siinä missä akun kapasiteetti on kuuntelijasta riippumaton mahdollinen miinuspuoli, käyttäjän vastuulla on kuulokkeista huolehtiminen. Vaikka osa malleista asettuu napakasti ulkokorvalle, riski kuulokkeen putoamisesta tahattomasti esimerkiksi hiuksia, partaa tai hikeä pyyhkiessä on alati läsnä toisten kohdalla. Erityisesti vertailun niin kutsutut varrelliset mallit, eli Applen AirPodsit, Creativen Aurvana ACE 2:t ja JBL:n Live Beam 3:t, on mahdollista saada putoamaan korvasta yhdelläkin varomattomalla hipaisulla, kun taas pyöreämmät mallit istahtavat paikalleen huomattavasti luotettavammin. Kaikkia malleja koskee yhtäläisesti se, että kuulokeyksiköitä kotelossaan pitävät magneetit ovat melko kevyet. Siispä mikäli kotelo sattuu putoamaan maahan, kuulokkeet tulevat lentämään paikoiltaan ennalta arvaamattomiin suuntiin. Esimerkiksi ulkoillessa tämä saattaa olla jonkinlainen riski sadevesikaivojen ynnä muiden aukkojen läheisyydessä.

Käyttäjän on myös syytä kiinnittää huomiota siihen, millaiseen toimintaan kuulokkeet soveltuvat. Esimerkiksi urheilusuoritusten tahdistamiseen löytyy selvästi siihen optimoituja malleja, etunenässä armeijatason kestävyyssertifioitu ja IP68-luokiteltu Jabran Elite 8 Active. Se siis kestää rapaa, roisketta ja pienhiukkasia paremmin kuin esimerkiksi AirPodsit, jotka tosin nekin tarjoavat välttävän IPX4-roiskesuojauksen.

Yksilöllisiä tuntemuksia

Korvakäytävän sisään asetettavien in ear -tyyppisten kuulokkeiden käyttömukavuus ja äänenlaatu ovat yleisellä tasolla, langattomana tai langallisena, hyvin yksilöllisesti koettavia ominaisuuksia. Ne ovat myös vahvasti sidoksissa toisiinsa. Kuulokkeiden toistoprofiiliin vaikuttaa se, millaisessa asennossa kuulokkeet ovat korvassa, mihin taas vaikuttaa käyttäjän ulkokorvan ja korvakäytävän suun muoto ja rakenne. Omaan korvakäytävään sopivat korvasovittimet tai toisin sanoen -tulpat ovat äärimmäisen tärkeät miellyttävän käyttökokemuksen saavuttamiseksi. Onneksi kaikki valmistajat – Applea lukuun ottamatta – ovat ottaneet asiakseen varustaa tuotteensa ainakin muutamalla erikokoisella vaihtoparilla.

In ear -kuulokkeisiin liittyy keskeisesti myös se, että niissä on parhaimmillaan todella hyvä ulkoisten äänien eristyskyky melkein kuin korvatulpissa. Tämä taas on luonteeltaan vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta hyvästä eristyksestä on hyötyä silloin, kun haluaa sulkeutua täysin ulkopuoliselta melulta. Suoraan korvakäytävään tuuttaava musiikki saattaa kuitenkin alkaa väsyttää korvia yllättävänkin pian, jos äänenvoimakkuutta ei huomaa pitää maltillisena. Tulppa saattaa myös pitemmässä käytössä painaa korvakäytävää epämiellyttävästi. Lisäksi täysin ulkopuolisesta äänimaailmasta irrallaan seikkaileva käyttäjä voi olla huomaamatta esimerkiksi ympäristön tärkeitä hälytysääniä. Siksipä paras vaihtoehto on hiukan ääntä lävitseen päästävä toteutus, joka ei kuitenkaan tee musiikin toistosta liian ohutta. Mutta tämä on hankala kompromissi, jonka toimivuuteen vieläpä vaikuttaa edellä mainittu yksilöllinen korvan muoto.

Omalla tavallaan Applen AirPodsit ovat tässä yhteydessä mutkattomin valinta, sillä kovan kuulokeosansa ansiosta ne eivät milloinkaan voi istua erityisen tiiviisti paikalleen. Tällöin myöskään esimerkiksi puheluita puhuttaessa käyttäjä ei vahingossa tule korottaneeksi ääntään samalla tavalla kuin paremmin eristävillä tulppamalleilla.

Kaikki tämän vertailun vastameluominaisuudella varustetut mallit tarjoavat kukin omanlaisensa äänen läpipäästötilan, jossa käytännössä ympäristöäänten annetaan tulla kuulokkeiden mikrofonien kautta käyttäjän korviin. Tästä ominaisuudesta on hyötyä monissa arkisissa tilanteissa, esimerkiksi kaupan kassalla, töissä tai ruuhkaisemmilla poluilla liikkuessa.

Kuulokkeet korvissa ja koko- sekä ulkonäkövertailussa. Ylhäällä vasemmalla Apple AirPods, keskellä Creative Aurvana ACE 2 ja oikealla Jabra Elite 8 Active, alhaalla vasemmalla JBL Live Beam 3, keskellä Samsung Galaxy Buds2 Pro ja oikealla Sennheiser Accentum True Wireless.

Tuoreimmat ominaisuudet

Kuten sanottua, täyslangattomat vastamelukuulokkeet päivittyvät yleensä noin vuoden välein tuotesukupolvesta toiseen. Samalla niihin on ollut tapana tulla tuorein bluetooth-versio. Tämän vertailun porukassa Apple laahaa muita selvästi perässä versiolla 5.0, kun taas muissa on tuoreempi 5.3. Arkiset perusasiat tosin hoituvat takuulla kummallakin, ja on oletettavaa, että kuulokkeiden akut lakkaavat toimimasta ennen kuin esimerkiksi yhteyksien saralla tulisi tulevaisuudessa eteen tilanne, etteivät laitteet tukisi toisiaan.

Osa valmistajista ei ilmoita kuulokkeiden tukemia audiokoodekkeja, ja osasta löytyy vain ne tavanomaisimmat SBC ja AAC. Aptx-yhteensopivia kuulokkeitakin tosin löytyy, tässä vertailussa Creative ja Sennheiser, mutta niiden kanssa on huomioitava se, että myös lähettävän laitteen täytyy tukea teknologiaa. Esimerkiksi Applelta tätä tukea ei löydy, joten erikseen koodekeista ei kannata maksaa, jollei ole varma, että ne toimivat. Eräs uutuusominaisuus on myös erilaiset tilaäänentoistokyvyt, joista tarkemmin tämän jutun yhteydessä olevasta omasta info-osiostaan.

Yhdeksi uutuusominaisuudeksi voitaneen lukea myös niin sanottu multipoint-tuki, joka siis käytännössä mahdollistaa kuulokkeiden yhdistämisen kahteen laitteeseen kerrallaan. Esimerkiksi tietokoneelta musiikkia kuunnellessa voi vastaanottaa älypuhelimeen saapuvan puhelun ilman, että kuulokkeiden ja laitteiden välille tarvitsee tehdä manuaalisesti pariliitäntää. Tämän vertailun kuulokkeista kaikki muut paitsi Apple ja Samsung ovat varustaneet mallinsa ikään kuin universaalilla multipoint-tuella, kun taas näiden kahden edellä mainitun kohdalla ominaisuus toimii valikoiden vain merkin omaan ekosysteemiin kuuluvien laitteiden kesken.

On lisäksi mainittava, että nimenomaan Apple ja Samsung ovat enemmän tai vähemmän tarkoitettu juuri kyseisten tuotteiden käyttäjille. Vähän kärjistäen Apple-käyttäjä ei siis saa Samsung-kuulokkeista juurikaan parasta mahdollista vastinetta, ja sama pätee toisinpäin. Sen sijaan Creative, JBL ja Sennheiser pelasivat mutkattomasti testeissämme sekä Android- että Apple-laitteilla, kun taas Jabran kanssa oli todella epämääräisiä ongelmia.

Itse asiassa juuri tätä vertailua viimeisteltäessä Jabralta tuli kansainvälinen tiedote, että se on päättänyt vetäytyä kuluttajille suunnattujen kuulokkeiden markkinoilta. Voi siis hyvin olla, että Elite 8 Activea vaivanneita ongelmia ei ainakaan jatkossa tulla välttämättä korjaamaan.

Valinnanvara kapenee

Omalla tavallaan täyslangattomien kuulokkeiden kategoriassa oli enemmän valinnanvaraa vielä tuotesukupolvi tai pari sitten, sillä tuolloin kuulokkeiden välillä oli selkeämmin eroa paitsi käyttömukavuudessa myös äänenlaadussa. Nyt tuntuu, ainakin tämän vertailukuusikon perusteella, että erot ovat monelta osin kaventuneet huomattavasti. Jokainen tämän hintaluokan kuulokkeista kuulosti sarjassaan suhteellisen terveeltä, ja useimmat vieläpä sallivat toiston lopullisen hienosäädön ohjainsovellusten taajuuskorjaimilla. Äänenlaatua arvostava siis saa periaatteessa keskinkertaisestikin soivasta kuulokkeesta enemmän irti, kun jaksaa nähdä vähän vaivaa. Lisäksi istuvuuskin on varsinkin tämän tuotekategorian kohdalla aika vakio, kun kuulokenapit ovat erittäin kevyitä ja silikoniset korvatulpat hyvin samankaltaisia.

Tässä suhteellisen tiiviissä hintaluokassa eroja pitääkin etsiä pienemmistä yksityiskohdista, esimerkiksi kokonaisakunkestosta. Hyvänä lähtökohtana voitaneen pitää, että kuulokkeiden akku tarjoaisi toistoaikaa yhden työpäivän verran – mieluusti matkoineen. Puhtaimmin tämä onnistuu JBL:ltä, joka kerää kiitosta myös säädettävyytensä ja omalaatuisen, näytöllä varustetun kotelonsa ansiosta. Myös ohjainsovellus toimii ja tarjoaa kaiken helposti hahmotettavassa paketissa.

Melko lähelle optimia pääsee myös Jabra, mutta sitä varjostivat testissä toimivuusongelmat sekä valmistajan tuore ilmoitus vetäytyä tämän tyyppisten kuulokkeiden markkinoilta. Sitä ei siis samalla tavoin voi suositella kuin JBL:ää.

Creativen toteutuksessa oli myös paljon hyvää, mutta neljän tunnin akunkesto vastameluominaisuus päällä on nykypäivänä aika heikko suoritus. Mutta ehkä sekin riittää hänelle, jonka kuuntelusessiot ovat lyhyitä. Sennheiserin tulos oli parempi ja tuote muutenkin jotensakin kunnossa, mutta muita korkeampi hinta ei oikein vastannut kuulokkeiden lopullista laatua. Apple ja Samsung taas ovat suunnitelleet tuotteensa omille käyttäjäryhmilleen, eikä muiden välttämättä kannata edes kokeilla niitä. Moni hieno ominaisuus nimittäin jää eri valmistajien laitteiden yhteensopimattomuuden vuoksi hyödyntämättä.

Täyslangattomien nappikuulokkeiden kanssa ollaan sikäli erityisen tuotteen äärellä, ettei niitä voi oikein testata luotettavasti missään myymälässä toisin kuin perinteisempiä sankakuulokkeita. Siksi olimme tässä vertailussa hyvin tarkkoja sen suhteen, mitä voimme aidosti suositella kaikille.

Tätä taustaa vasten muuten tasaväkisen ryhmän yläpuolelle kohosi JBL. Se toimii ja pelittää.

Ohjainsovellukset

Kuten sanottua, täyslangattomat vastamelukuulokkeet päivittyvät yleensä noin vuoden välein tuotesukupolvesta toiseen. Samalla niihin on ollut tapana tulla tuorein bluetooth-versio. Tämän vertailun porukassa Apple laahaa muita selvästi perässä versiolla 5.0, kun taas muissa on tuoreempi 5.3. Arkiset perusasiat tosin hoituvat takuulla kummallakin, ja on oletettavaa, että kuulokkeiden akut lakkaavat toimimasta ennen kuin esimerkiksi yhteyksien saralla tulisi tulevaisuudessa eteen tilanne, etteivät laitteet tukisi toisiaan.

Osa valmistajista ei ilmoita kuulokkeiden tukemia audiokoodekkeja, ja osasta löytyy vain ne tavanomaisimmat SBC ja AAC. Aptx-yhteensopivia kuulokkeitakin tosin löytyy, tässä vertailussa Creative ja Sennheiser, mutta niiden kanssa on huomioitava se, että myös lähettävän laitteen täytyy tukea teknologiaa. Esimerkiksi Applelta tätä tukea ei löydy, joten erikseen koodekeista ei kannata maksaa, jollei ole varma, että ne toimivat. Eräs uutuusominaisuus on myös erilaiset tilaäänentoistokyvyt, joista tarkemmin tämän jutun yhteydessä olevasta omasta info-osiostaan.

Yhdeksi uutuusominaisuudeksi voitaneen lukea myös niin sanottu multipoint-tuki, joka siis käytännössä mahdollistaa kuulokkeiden yhdistämisen kahteen laitteeseen kerrallaan. Esimerkiksi tietokoneelta musiikkia kuunnellessa voi vastaanottaa älypuhelimeen saapuvan puhelun ilman, että kuulokkeiden ja laitteiden välille tarvitsee tehdä manuaalisesti pariliitäntää. Tämän vertailun kuulokkeista kaikki muut paitsi Apple ja Samsung ovat varustaneet mallinsa ikään kuin universaalilla multipoint-tuella, kun taas näiden kahden edellä mainitun kohdalla ominaisuus toimii valikoiden vain merkin omaan ekosysteemiin kuuluvien laitteiden kesken.

On lisäksi mainittava, että nimenomaan Apple ja Samsung ovat enemmän tai vähemmän tarkoitettu juuri kyseisten tuotteiden käyttäjille. Vähän kärjistäen Apple-käyttäjä ei siis saa Samsung-kuulokkeista juurikaan parasta mahdollista vastinetta, ja sama pätee toisinpäin. Sen sijaan Creative, JBL ja Sennheiser pelasivat mutkattomasti testeissämme sekä Android- että Apple-laitteilla, kun taas Jabran kanssa oli todella epämääräisiä ongelmia.

Itse asiassa juuri tätä vertailua viimeisteltäessä Jabralta tuli kansainvälinen tiedote, että se on päättänyt vetäytyä kuluttajille suunnattujen kuulokkeiden markkinoilta. Voi siis hyvin olla, että Elite 8 Activea vaivanneita ongelmia ei ainakaan jatkossa tulla välttämättä korjaamaan.

Creativen ohjainsovellus on lajissaan siisti ja yksinkertainen. Päätoiminnot löytyvät omien painikkeidensa takaa, ja esimerkiksi ohjauskomennot ovat säädettävissä. Taajuuskorjainkin löytyy.
Apple on tietyssä mielessä hionut AirPodsien käytettävyyden siihen pisteeseen, ettei niiden kanssa tarvitse edes erillistä sovellusta iOS-laitteilla. Kuulokkeet löytyvät laitteen asetusvalikosta omasta osiostaan. Android-käyttäjille ei ole tarjolla mitään.
Yksi laajimmista ohjainsovelluksista löytyy Jabralta. Erityisiä ominaisuuksia ovat muun muassa tuulen kohinan vaimennus handsfree-käytössä ulkona, Soundscapes-tilat erilaisten kohinoiden kuunteluun (jos vaikkapa musiikki ei juuri tietyllä hetkellä kiinnosta), kattava taajuuskorjain esiasetuksineen ynnä muuta hyödyllistä.
JBL:n ohjainsovellus on yksinkertainen ja siisti. Sen etusivunäkymän kategoriat voi määritellä itse, ja mukana on 10-alueinen taajuuskorjain äänen hienosäätöä varten.
Samoin kuin Apple myös Samsung on hionut käytettävyyden huippuunsa – mutta vain Samsungin omilla laitteilla. Muille Android-alustoille saatava ohjainsovellus on melko koruton mutta tarjoaa silti kaikki keskeiset toiminnot, muun muassa taajuuskorjaimen.
Sennheiserin pitkä kokemus ohjainsovellusten parissa näkyy Smart Controlin kohdalla. Sovellus on siisti ja helppokäyttöinen ja tarjoaa monenlaisia ominaisuuksia.

Mitä ja miten testattiin?

Testiprosessi käsitti ensi alkuun kuulokkeiden purkamisen pakkauksistaan, varustuksen tarkastelun ja arvioinnin, ohjeistukseen ja ominaisuuksiin tutustumisen sekä luonnollisesti kuulokkeiden varsinaisen käyttöönoton. Käyttöönotto käsitti latausaseman ja kuulokkeiden latauksen, kuulokkeiden parituksen puhelimeen ja toiminnan pikatestauksen.

Varsinainen kuuntelutesti tehtiin kahden kuuntelijan voimin. Kuuntelun aikana testattiin myös kuulokkeiden bluetooth-yhteyden luotettavuutta ja mahdollisia häiriöitä, esimerkiksi kuulokeyksiköiden välisen yhteyden mahdollista pätkimistä ruuhkaisessa ympäristössä. Kuuntelussa arvioitiin myös kuulokkeiden käyttömukavuutta ja yleistä käytettävyyttä sekä ulkopuolisten äänien vaimennusta. Vastamelutoiminnon tehokkuutta arvioitiin toistamalla testitiloissa kaiuttimista samaa kaupungin äänimaisemaa, joka sisälsi erilaisia ihmisten ja ajoneuvojen ääniä laajalla taajuuskaistalla sisältäen matalia moottoriääniä, ihmisten puhetta ja huutoja ynnä muuta. Tämän tarkoituksena oli vakioida taustamelun voimakkuus ja ominaisuudet, jotta jokaista kuuloketta voitiin tarkastella tasa-arvoisista lähtökohdista.

Signaalin toimivuus ja kantama testattiin jättämällä toistolaite pöydälle ja siirtymällä siitä ensin paksun betonipylvään taakse ja sen jälkeen ulos ovesta käytävään.

Akunkestoa emme tällä kertaa aikataulullisista syistä voineet mitata, mutta suuntaa-antavien arvioiden mukaan valmistajien ilmoittamat ajat pitävät paikkansa, jos kuulokkeita käyttää lähellä medialähdettä noin 60 prosentin äänenvoimakkuudella. Aktiivinen vastamelutoiminto syö luonnollisestikin akkua enemmän päällä ollessaan.


Äänenlaatu

Kuten sanottua, korvakäytävän sisään asetettavien in ear -tyyppisten kuulokkeiden äänenlaadun arviointi on poikkeuksellisen yksilöllistä puuhaa, sillä kuulokkeen asento ja istuvuus korvakäytävään vaikuttaa merkittävästi siihen, millainen taajuustasapaino toistossa on. Esimerkiksi bassotoisto heikkenee huomattavasti, jos kuulokkeet eivät ole tarpeeksi syvällä korvakäytävässä, ja taas toisaalta liian syvälle vietynä bassot voivat korostua tahattomastikin. Luonnollisesti myös valitun korvasovittimen koko ja istuvuus vaikuttaa lopputulokseen.

Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että koko vertailuryhmä suoriutui kriittisestä äänenlaadun arvioinnista melko hyvin, ja erot olivat suhteellisen pieniä. Erityisesti kiinnitimme huomiota äänen mahdolliseen värittyneisyyteen ja rasittavuuteen, jotka parhaimmillaan poissa ollessaan mahdollistavat pitemmätkin kuuntelusessiot.


Käyttöönotto ja yhteyden laatu

Kuulokkeiden käyttöönotto ja parinmuodostus suoritettiin kahdella erilaisella älypuhelimella (iPhone ja Android). Kaikissa tapauksissa kuulokkeet havaitsivat paritettavan laitteen suhteellisen nopeasti ja vaivattomasti, joskin manuaalisen parinmuodostuksen toteutus piti muutaman mallin kohdalla tarkistaa käyttöohjeesta. Osa malleista osasi kytkeytyä automaattisesti lähimpään bluetooth-lähettimeen heti kuulokkeiden kotelosta poistamisen jälkeen.


Käyttömukavuus

Kuuntelukokeissa kuuntelijoilla oli mahdollisuus valita myyntipakkauksen mukana tulevista korvasovittimista haluamansa koot ja mallit sekä hakea kuulokkeiden paikkaa rauhassa parhaan istuvuuden saavuttamiseksi. Arvostelussa on siis haettu parhaan mahdollisen käyttötuntuman ja istuvuuden yhdistelmä.


Varusteet

Varusteet arvioitiin sen perusteella, miten paljon myyntipakkauksen mukana tuli vaihdettavia korvasovitinpareja sekä millainen kuulokkeiden säilytys- ja latauskotelo on rakenteeltaan ja käyttötuntumaltaan. Peruslähtökohtana pidimme sitä, että jokaisen mallin mukana tulisi olla vähintään kolme erikokoista korvasovitinparia sekä kohtuullista kulumista ja käyttöä sietävä säilytyskotelo. Korvasovittimien kohdalla poikkeuksen muodosti Apple AirPods, joka rakenteensa ansiosta ei mahdollista irrotettavien sovittimien käyttöä.

Apple AirPods (MME73)

Hinta: 179 €

Alkaa olla nähty?

Apple on Apple, ja tuoreimman sukupolven AirPodsien kohdalla tulee kyllä rehellisesti sanottuna vähän sellainen olo, että aika alkaa ajaa pikkuhiljaa tämän tuotteen ohitse – ja kilpailijat oikealta ja vasemmalta.

AirPods on tarkoitettu Apple-tuotteiden kanssa käytettäväksi, eikä Android-käyttäjä kostu tuotteesta juurikaan sinänsä siistiä ulkonäköä ja designia lukuun ottamatta. Ovathan AirPodsit tosin mukavan kevyet päässä, mutta kovan muovisen rakenteensa ansiosta ne pysyvät paikallaan aika heikosti kovemmassa menossa. Rakenne ei myöskään blokkaa melua itsessään kovin hyvin, eikä tarjolla ole myöskään vastameluominaisuutta. Akunkestokin on vain keskitasoa.

Suoraan kotelosta vetäistynä ja yksilölliset istuvuusongelmat sivuttaen kuulokkeiden ääni on yllättävänkin neutraali ja miellyttävä, mutta monella toiston osa-alueella tiiviimmin istuvat vaihtoehdot tarjoavat pitkällä jänteellä miellyttävämpiä kuuntelukokemuksia. Äänikuva on silti avara ja realistinen, ja Apple-käyttäjät pääsevät vielä nauttimaan tilaäänestä, adaptiivisesta taajuuskorjauksesta ynnä muusta. Silti hintaan nähden tarjolla ei ole mitään kovin erityistä.

Apple-fanit ja tietynlaisen designin ystävät voivat innostua, mutta hyviä kuulokkeita etsivät saanevat paremmin vastinetta rahalleen muualta.

Ulkonäkö ja design

Rakenteen aiheuttamat istuvuusongelmat
Optimoitu vain Apple-tuotteille
Hintavat laatuun nähden

Creative Aurvana ACE 2

Hinta: 179 €

Hivenen hifimpi

Creativen Aurvana ACE 2 -kuulokkeissa on selvästi omanlaisensa, erilainen ja piristävä look. Toteutuksensa puolesta ne ovat Applen ja JBL:n tavoin varrelliset, ja yleisellä tasolla mitat on pidetty kompaktina. Yllättävintä kuulokkeissa on se, ettei paketissa tai monikielisessä käyttöohjeessa ole mitään mainintaa ohjainsovelluksesta, vaikka se on elimellinen osa näiden kuulokkeiden käyttökokemusta. Sovellus sisältää muun muassa 10-alueisen graafisen taajuuskorjaimen ja peräti 15 valmista esiasetusta sekä erilliset basso- ja diskanttisäädöt.

Soundi suoraan kotelosta on hyvin samantapainen kuin monessa muussakin. Rauhallinen, tumma ja keskialueelta vaimeahko. Basson taso kuitenkin on hieman turhan suuri ja peittää alempaa keskialuetta, joten sitä voi olla tarpeen hiukan korjata sovelluksen eq:lla. Koodekkipuolella Aurvana ACE 2 on vertailun kehittynein ja tarjoaa myös käytännössä hävikittömän cd-tasoisen äänen.

Handsfree-puheluissa ääni oli harvinaisen selkeä kumpaankin suuntaan, ja vastameluominaisuus toimii hyvin. Ei ehkä vertailuryhmän parhaimmat tehot millään osa-alueella, mutta kaikki ajaa mainiosti asiansa. Akunkesto tosin voisi olla parempi.
Kokonaisuutena mukavat kuulokkeet, joissa periaatteessa kaikki on kunnossa. Sovelluksesta myös plussaa.

Omanlaisensa design
Hyvä koodekkituki
Ohjainsovellus

Heikko akunkesto

Jabra Elite 8 Active

Hinta: 169 €

Teoriassa hyvä, mutta…

Jabran Elite 8 Active on nimensä mukaisesti aktiivisen menijän kuuloke. Se on hyvin suojattu roiskeita ja pienhiukkasia vastaan ja täyttää tietyiltä osin armeijatason standardit kestävyydessä. Akunkestokin on melko hyvä, käyttömukavuus kohdillaan ja kompakti koko toimii.

Suurimmat ongelmat Elite 8 Activessa ovat kuitenkin sen toimivuudessa. Testeissämme sekä Android- että Apple-laitteella kuulokkeet jättivät toivomisen varaa, eikä niitä saanut välillä ollenkaan yhdistymään sinänsä asiallisen ohjainsovelluksen kanssa. Vastaavia kokemuksia löytyi muiltakin nettiä selatessa, ja liekö tästä johtuen valmistaja on päättänyt vetäytyä tyystin tämän tyyppisten kuulokkeiden valmistuksesta.

Tämä on harmi, koska Elite 8 Activen ääni oli pienellä säätämisellä oikein miellyttävä ja äänikuvaltaan kategoriassaan avara. Myös Dolby Atmos -tuki toimi hienosti, samoin kuulokkeiden vastameluominaisuus, joka tosin olisi saanut olla piirun verran tehokkaampi. Handsfree-puhelut sen sijaan hoituivat mainiosti ja ääni oli kumpaankin suuntaan hyvä vaikeissakin olosuhteissa.

Hyvä ja monipuolinen ohjainsovellus, kestävyys ja käyttömukavuus ovat hyviä valtteja, mutta ne vesittyvät turhauttavien yhteysongelmien takia. Kannattaa suhtautua näihin hiukan varauksella.

Kestävyys
Ominaisuudet
Miellyttävä ääni

Yhteysongelmat
Tulevaisuudessa valmistajan tuen puute?

JBL Live Beam 3

Hinta: 179 €

Testin paras

Tämän tyyppisistä äänentoistotuotteista puhuttaessa JBL tuskin on kenellekään tuntematon merkki. Aktiivisesti mallistojaan uudistava ja monessa asiassa edelläkävijänä toimiva yritys on nytkin liikkeellä omalla tyylillään – ja se toimii.

Tuore Live Beam 3 poikkeaa muista ennen kaikkea muhkeahkossa latauskotelossa olevalla näytöllään. Valmistajan mukaan sitä hyödyntämällä ei tarvitse käyttää puhelimen ohjainsovellusta – joka sekin toimii mainiosti.

Ohjainsovellus on sinänsä myös tarpeen, koska kuulokkeiden ääni suoraan kotelosta on melko turboahdettua kuultavaa: jo vähän maltillisemmallakin äänenvoimakkuudella basso jyrää melko pahasti keskialueen erottelun yli. Mutta pienellä taajuuskorjauksella kuulokkeista saa paljon miellyttävämmät ja helpommat kuunnella.

Käyttömukavuuden kannalta on hyvä, että mukana tulee neljä paria korvatulppia. Liikkuessa tai muuten aktiivisessa elämisessä on syytä huomioida, että kuulokkeissa on melko pitkä varsi, jota ei kannata vahingossa sohaista. Ip55-tason suojaus sallii käytön myös sadekelillä.

Kaiken kaikkiaan tässä tuotekategoriassa esimerkillinen suoritus, josta pienellä hinkkaamisella saa vielä enemmän irti. Akunkestokin on vertailun paras.

Aika helposti siis se malli, jota tästä vertailuryhmästä voimme rehellisesti suositella!

Omaperäinen toteutus
Hyvä akunkesto
Toimiva rakenne

Hiukan liian muhkea ääni perusasetuksilla
Kookas kotelo

Samsung Galaxy Buds2 Pro

Hinta: 169 €

Applen kilpailija

Toinen teknologiajätti Samsung on sekin jo hyvissä ajoin lähtenyt mukaan kuulokebisnekseen omaan ekosysteemiinsä optimoiduilla malleilla. Galaxy Buds2 Pro on siis periaatteessa kuin Applen AirPods, mutta tarkoitettu Samsung-käyttäjille. Täytyy kuitenkin sanoa, että yleisessä käyttömukavuudessa ja äänellisesti Samsung vetää amerikkalaiskilpailijaansa pitemmän korren, vaikka toki Galaxy Buds2 Prossakin on puolensa ja puolensa.

Samsungilla kotelo on kompakti ja itse kuulokkeet myös mukavan pienet, ja pyöreä muotoilu saa ne näyttämään vielä kokoaan pienemmiltä. Kotelossa ja kuulokkeissa laadukkaan tuntuinen ja tarttumista helpottava kumimainen pinnoite.

Soundi paketista on aika hyvä. Basso soi maukkaasti ja sopivalla tasolla, joskin vastameluominaisuus päällä basso korostuu aavistuksen liikaa. Koska tarjolla ei ole manuaalista taajuuskorjainta, on makuasia, mistä esiasetuksesta käyttäjä pitää – ellei sitten ota avuksi ulkoista eq-sovellusta.

Handsfree-käytössä ääni oli molempiin suuntiin kunnossa, vaikka melua vuotikin mukaan jonkin verran. Tämä voi johtua myös pikkuruisten kuulokkeiden rakenteellisen eristyksen maltillisuudesta. Vastameluominaisuus sen sijaan toimii kohtuullisen tehokkaasti.

Näitä voisi suositella pieniä ja huomaamattomia kuulokkeita etsivälle Samsung-käyttäjälle.​

Kompakti koko
Materiaalit ja niiden tuntu
Äänenlaatu

Optimoitu vain Samsung-käyttäjille
Akunkesto voisi olla parempi

Sennheiser Accentum True Wireless

Hinta: 199 €

Kalliimpaa laatua

Myös Sennheiser on monelle tuttu valmistaja kuulokekentällä, ja saksalaismerkiltä löytyy malleja joka lähtöön. Nyt testattu Accentum True Wireless on Sennheiserin keskihintaluokan edustaja, jossa periaatteessa kalliimpien mallien teknologiat kohtaavat budjettiluokan toteutuksen.

Kuulokkeiden perustuntuma on hiukan heppoinen ja muovinen, mikä hiukan yllättää hinta huomioon ottaen. Siinä missä latauskotelo on kompakti, itse kuulokkeet ovat hiukan isot ja aavistuksen hankalat saada pois kotelosta. Peruskäyttö kuitenkin on helppoa, ja apuna on monipuolinen sovellus.

Ääni on paketista ok, rauhallinen, keskialueelta vaimeahko, ei liikaa bassoa, ja se vain paranee taajuuskorjaimella. Silti toisto jää hiukan tasapaksuksi ja basson osalta paikoin liian muhkeaksi.

Se, missä Accentum True Wireless todella onnistuu, on vastameluominaisuus. Se nimittäin toimii selvästi tehokkaimmin koko ryhmässä. Myös handsfree-puhelut hoituvat mallikkaasti molempiin suuntiin.

Kyseessä on arvokas mutta silti hiukan muovinen kuuloke, jossa on hieno sovellus, erinomainen vastameluominaisuus ja kohtuullinen ääni, mutta silti jokin erityisesti puhutteleva jää tavoittamatta. Kannattaa ehkä suosiolla suunnata katse Sennheiserin arvokkaampiin malleihin.

Tehokas vastameluominaisuus
Hyvä ohjainsovellus

Hiukan muovinen tuntuma
Paikoin liian bassovoittoinen toisto

Merkki & MalliApple AirPods (MME73)Creative Aurvana ACE 2Jabra Elite 8 ActiveJBL Live Beam 3Samsung Galaxy Buds2 ProSennheiser Accentum True Wireless
Hinta179€179€169€179€169€199€
Edustaja/ostopaikkaVerkkokauppa.comCreative SuomiJabraHarmanSamsungSennheiser
LisätietojaApple.fiCreative.com/Jabra.comJbl.comSamsung.comSennheiser-hearing.com
Bluetooth-versio5.05.35.35.35.35.3
AudiokoodekitEi ilm.LC3, AptX Lossless, AptX Adaptive, AptX, AAC, SBCAAC, SBCEi ilm.SSC HIFI, AAC, SBCSBC, AAC, aptX, LC3
Kuunteluaika (vastam. päällä/pois)-/6 tuntia4/6 tuntia8/14 tuntia9/12 tuntia5/8 tuntia6/8 tuntia
Pikalataus5 min -> 1 tunti10 min -> 1 tunti5 min -> 1 tunti10 min -> 4 tuntiaEi ilm.10 min -> 1 tunti
Akun kapasiteettiEi ilm.52 mAhEi ilm.68 mAh61 mAh55 mAh
IP-luokitusIPX4IPX5IP68IP55IPX7IP54
Korvasovitteet3 pr3 pr4 pr3 pr4 pr
SovellusCreative appJabra Sound+JBL HeadphonesSennheiser Smart Control
Multipoint-tukiRajoitettuKylläKylläKylläRajoitettuKyllä
OminaisuudetRäätälöity tilaääni ja dynaaminen pään liikkeiden seuranta, adaptiivinen taajuuskorjausAuracast-tukiDolby Audio -tilaääniGoogle finder -ominaisuus, Personi-Fi 3.0 -räätälöintiGalaxy AI, 360 Audio, Auracast-tukiAuracast-tuki
Paino (yksi kuuloke)4,28 g4,7 g5 g5 g5,5 g5,5 g
Latauskotelo
Akun kapasiteettiEi ilm.470 mAhEi ilm.680 mAh515 mAh400–420 mAh
Latausaika (max)Ei ilm.Ei ilm.3 tuntia2 tuntiaEi ilm.1,5 tuntia
Kuulokkeiden latauskerrat5444Ei ilm.Noin 4
MuutaIPX4-suojaus, langaton latausLangaton latausIP54-suojaus, langaton latausLangaton lataus, kosketusnäyttöLangaton latausLangaton lataus
Mitat (l x k x s)54,4 x 46,4 x 21,4 mm49,1 x 26,9 x 64,7 mm24,4 x 46,9 x 65,4 mm61 x 51 x 30,3 mm50,1 x 50,2 x 27,7 mm49,4 x 51,7 x 29 mm
Paino37,91 g37,2 g46,4 g72 g43,4 g41 g
PakkauksessaUSB-C–Lightning-latauskaapeli
Käyttöohje
USB-C–USB-A-latauskaapeli
Käyttöohje
USB-C–USB-A-latauskaapeli
Käyttöohje
USB-C–USB-A-latauskaapeli
Käyttöohje
USB-C–USB-C-latauskaapeli
Käyttöohje
USB-C–USB-A-latauskaapeli
Käyttöohje
VärivaihtoehdotValkoinenLäpinäkyvä musta ja kupariMusta, sininen ja caramelMusta, sininen, violettiGrafiitti, valkoinen, violettiSininen, valkoinen, musta