Sonyltä kotiteatteriin paljon uutta ja esimerkiksi mielenkiintoinen puettava kaiutin “henkilökohtaiseen” kotiteatteriin.

Sony on esitellyt uuden BRAVIA Theatre -kotiteatterituotevalikoiman, joka sisältää soundbar-laitteita, kotiteatterijärjestelmän ja kaulalle puettavan kaiuttimen. Nämä laitteet tarjoavat useita vaihtoehtoja nauttia korkealaatuisesta elokuvateatteriäänestä kotona, ja ne toimivat saumattomasti yhteen uusien BRAVIA-televisioiden kanssa.

Tuotteissa on paljon uutta tekniikkaa entistä parempaan kotiteatterielämykseen: Sony on kehittänyt 360 Spatial Sound Mapping -tekniikan, joka luo virtuaalisia phantom-kaiuttimia eri paikkoihin, kuten yläpuolelle tai sivulle. Tämä tekniikka tuottaa 360 asteen tilaäänikokemuksen ilman fyysisiä kaiuttimia katossa tai seinillä. Se on saatavilla BRAVIA Theatre Bar 9 ja Bar 8 -soundbareissa sekä BRAVIA Theatre Quad -kotiteatterijärjestelmässä.

Sound Field Optimization säätää ja virittää jokaisen kaiuttimen automaattisesti huoneen pohjapiirroksen perusteella, tarjoten optimaalisen äänenlaadun kotona.

Acoustic Center Sync yhdistää television ja soundbarin äänet niin, että ääni vastaa tarkasti ruudulla tapahtuvaa toimintaa. Tämä luo kokemuksen, jossa ääni vaikuttaa tulevan suoraan televisioruudusta.

Voice Zoom 3™ käyttää tekoälyalgoritmia ihmisen puheen tunnistamiseen ja säätää puheen äänenvoimakkuutta, jotta vuoropuhelu kuuluu selkeästi.

Lisävarusteina saatavat langattomat subwooferit ja takakaiuttimet parantavat basson syvyyttä ja surround-ääntä. SA-SW5- ja SA-SW3-subwooferit tuottavat 300 wattia bassoääntä.

SA-RS5-takakaiutinpari tarjoaa ylöspäin suuntautuvan kaiutinelementin ja sisäänrakennetun akun.

Sony BRAVIA Theatre Bar 9 ja 8 tarjoavat immersiivisen surround-äänikokemuksen 360 Spatial Sound Mapping -teknologian avulla, joka luo haamukaiuttimet ympäri huonetta. Tämä soundbar hyödyntää Dolby Atmos- ja DTS sekä IMAX Enhanced -sertifiointia tuodakseen elokuvateatterin äänimaailman suoraan kotiisi. Yhteensopivuus BRAVIA TV kanssa mahdollistaa täydellisen audiovisuaalisen linjauksen, ja X-Balanced kaiuttimet tuottavat syvän ja voimakkaan basson vähentäen samalla säröä. Valmis heti käyttöön HDMI eARC -liitännän avulla, tämä soundbar tarjoaa myös High-Resolution Audio- ja 360 Reality Audio -tuen musiikin ystäville. Lisäksi pelitoiminnot, kuten VRR ja ALLM, tekevät siitä täydellisen valinnan myös pelaajille. Lisävarusteena langaton subwoofer ja akkukäyttöiset takakaiuttimet

Sony BRAVIA Theatre Bar 9:ssä on hieman isompi ja sisältää enemmän kaiuttimia, parannetun Sound Field Optimization -ominaisuuden ja paremman basson tuottavat neljä X-Balanced-wooferia sekä passiiviset säteilijät.

Sony BRAVIA Theatre Quad -kaiuttimet ovat neljästä kaiuttimesta koostuva järjestelmä, joka tuo elokuvateatterin äänenlaadun suoraan kotiisi, tarjoten immersiivisen 360 Reality Audio -kokemuksen. Järjestelmä muodostaa 4.0.4-kanavaisen äänentoistojärjestelmän sisäänrakennettujen ylöspäin suuntautuvien kaiutinelementtien ansiosta, jotka heijastavat ääntä katosta luoden korkeuden tunteen. Lisäämällä valinnaisen subwooferin kanavamäärä nousee 4.1.4:ään. Neljä kaiutinta yhdistyvät langattomasti pieneen ohjausboksiin, joka liitetään televisioon HDMI eARC -liitännällä. Lisäksi ohjausboksissa on toinen HDMI-tulo pelikonsoleille, Blu-ray-soittimille tai mediasoittimille.

BRAVIA Theatre Bar 9:n suositushinnaksi ilmoitetaan 1400 €, Theatre Bar 8:n 1000 € ja Theatre Quad;in 2700 €.

Lisätiedot Sony BRAVIA Theatre Quad & Sony BRAVIA Theatre Bar 8

Päälle puettava “kotiteatteri”

Eräs mielenkiintoisimmista uutuuksista on BRAVIA Theatre U “päälle puettava kaiutin”, jonka ansiosta voi uppoutua elokuvien katseluun ja äänimaailmaa muita häiritsemättä. Theatre U on suunniteltu tarjoamaan huippuluokan äänenlaatua ja immersiivistä elokuvakokemusta suoraan käyttäjän ympärille.

Kaiutin sijoitetaan harteille kaulan ympärille ja sen luvataan tarjoavan mukavuutta pitkiäkin käyttöjaksoja varten. Pehmeät ja hengittävät materiaalit takaavat ja säädettävä muotoilun pitäisi varmistaa sopivuuden kaikenkokoisille käyttäjille.

BRAVIA Theatre U -kaiuttimessa on Sonyn 360 Reality Audio -teknologia, jolla luvataan immersiivinen toisto ja ympäröi käyttäjän äänellä kaikista suunnista, tuoden elokuvien ja musiikin yksityiskohdat mahdollisimman elävästi esiin. Dolby Atmos® -ääni ja yhteensopivan BRAVIA-television 360 Spatial Sound -tekniikka tuottava Sonyn mukaan erityisen vaikuttavan äänimaailma.

Kaiutin käyttää bluetooth-yhteyttä, mikä mahdollistaa helpon yhdistämisen älytelevisioihin, puhelimiin ja muihin laitteisiin. Langallinen yhteys taas takaa lähes viiveettömän peliäänen.

Kaiuttimelle luvataan jopa 12 tunnin akkukesto yhdellä latauksella. Kaiuttimessa on kosketuspainikkeet, joiden avulla voit helposti säätää äänenvoimakkuutta, vaihtaa kappaleita ja vastata puheluihin. Toimintoja voidaan hallita myös äänikomennoilla. Elokuvakokemus voidaan myös jakaa lisäämällä kaiuttimeen toinen BRAVIA Theatre U -kaiutin sen lisäystoiminnolla. Kaiuttimessa myös handsfree-puhelut ja Multipoint-ominaisuus. Kaiuttimen suositushinta on 299 euroa.

Lisätiedot Sony.fi

Sonokselta vihdoinkin kuulokkeet – Yhdistyvät myös suoraan soundbaariin

Langattomista kaiuttimistaan, soundbar-kaiuttimista, monihuonejärjestelmästään ja helppokäyttöisestä verkkotoistoalusta tunnettu Sonos on julkaissut ensimmäiset kuulokkeensa. Niistä on ollut jo pitkään huhuja, mutta nyt ne ovat täällä.

Sonos Ace -kuulokkeet ovat tyyliltään minimalistisen tyylikkäät. Muistuttaen ehkä hieman Applen vastaavia (Apple AirPods Max). Ja kyse siis langattomista aktiivisella vastameluvaimennuksella varustetuista over-ear-sankakuulokkeista.

Kuulokkeet ovat kaikkiaan erittäin laadukkaan oloiset, mitä voi toki 500 euron hintaisista kuulokkeista odottaakin. Materiaalit ovat laadukkaita. Vaihdettavat kuuloketyynyt ovat magneettikiinnitteiset ja 40 mm kuuloke-elementtiä suojaava, yleensä kangas, on tässä hienojakoisesti perforoitua kierrätettyä muovia. Ne ovat hieman eri väriset ilmaisten oikean ja vasemman kanavan. Sitten kun sen tietää ja muistaa. Ehkä perinteinen isokokoinen L ja R tekisivät sen saman helpommin ja selkeämmin.

Sonos Ace -kuulokkeet tukevat Bluetooth 5.4:ää ja monipisteparitusta kahdelle laitteelle, Snapdragon Sound -tukea aptX Lossless -yhteensopivuudella sekä USB-C-liitäntää häviöttömälle äänelle (mukaan lukien Apple Lossless -tiedostojen tuki iPhonesta/iPadista/Macista kaapeloituna). 3,5 mm liitäntää ei ole, mutta pakkauksessa on USB-C – 3,5 mm -sovitinkaapeli. Kuulokkeissa on myös Wi-Fi, mutta se on käytössä vain soundbar-yhteyksiä varten.

ACE-kuulokkeet on helppo yhdistää Sonoksen soundbar-kaiuttimiin. Tosin vain mallin ARC. Kuulokkeet eivät myöskään yhdisty osaksi Sonos monihuonejärjestelmää, jolle ei ehkä ole kuulokkeiden tapauksessa tarvetakaan.

Kuulokkeet tukevat Dolby Atmos -ääntä, eivätkä pelkästään Sonos-soundbarin kautta – ne toistavat Dolby Atmos -tilaääntä mistä tahansa Bluetooth-laitteesta, joka sitä tukee, mukaan lukien iPhonet.

Kuulokkeiden akkukestoksi luvataan 30 tuntia aktiivisella melunvaimennuksella, ja ne lupaavat kolmen minuutin latauksella kolmen tunnin käyttöaikaa täysin tyhjästä. Jos tämä pitää paikkansa, akunkesto on erinomainen ja sijoittuu parhaiden testaamiemme over-ear-kuulokkeiden joukkoon.

Sonos-sovellusta ei tarvita niiden asennukseen tai käyttöön, mutta päänseurannan, tilaäänen ja taajuuskorjaimen säätämiseen tarvitaan. Sonos lupaa myös tulevan ‘TrueCinema’-tilan, joka hienosäätää tilaäänen TV-tilassa kuulostamaan enemmän kotiteatterijärjestelmältä erityisesti olohuoneesi tilassa.

Kuulokkeiden mukana on kierrätetystä muovista (valmistettu osittain muovipulloista) valmistettu tukeva ja kompakti suojakotelo. Sonos Ace -kuulokkeet tulevat maailmanlaajuisesti myyntiin 5. kesäkuuta alkaen 499 euron hintaan. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen “Soft White”.

Lisätiedot Sonos

Marantz Model M1 on nykyaikainen ja laadukas All-In-One -verkkosoitin moneen käyttöön

Marantzin uusi, kompakti Model M1 -kaikki-yhdessä-järjestelmä joka hoitaa kaiken kodin äänentoiston, niin televisiosta, levysoittimesta, cd-soittimesta, suoratoistopalveluista, puhelimesta jne. Tarvitset vain lisäksi kaiuttimet.

Model M1 sisältää HEOS-alustan, joka mahdollistaa monihuonekuuntelun sekä tuen suosituille suoratoistopalveluille kuten Spotify Connect, Amazon Music, Deezer ja Pandora. Tidal- ja Roon-tuki ovat tulossa päivityksen myötä. Laite tukee korkearesoluutioista ääntä jopa 24-bit/192kHz PCM -tiedostoihin asti sekä DSD64- ja DSD128-tiedostojen toistoa. Ominaisuuksiin kuuluu myös Airplay 2 ja bluetooth.

Fyysisiä liitäntöjä ovat yksi RCA-linjasisääntulo, yksi digitaalinen optinen sisääntulo, USB Type A -portti ja subwoofer-lähtö. Laitteessa on myös HDMI eARC -sisääntulo, joka tukee Dolby Digital+ -ääniformaattia ja sisältää Dialog Enhancer-, Night Mode- ja Virtual Mode -toiminnot.

Vahvistimessa on 100 watin D-luokan lähtöteho per kanava (8 ohmia). Lisäksi se sisältää taajuuskorjaimen sekä basson ja diskantin säätimet. Marantz on yhteensopiva myös muiden HEOS-laitteiden, kuten esimerkiksi Denon.verkkokaiuttimien kanssa.

Valmistaja lupaa, että Model M1:n äänessä on Marantz-tuotteille ominainen lämpö ja musikaalisuus. Kiitos referenssiluokan Marantz Music Digital Filtering DSP -teknologian.

Laitteen mitat ovat 21,7 x 24 x 8,4 cm). Model M1 on saatavilla mustana ja sen suositushinta on noin 1000 euroa.​

Lisätiedot / Maahantuonti Simex.fi

Ehkä kaunein “kelloradio” aikoihin

Sellainen tuoteryhmä kuin kelloradio eli herätyskellon ja radion on edelleen olemassa, vaikka kellona ja myös herätyskellona kai useimmilla on nykyään puhelin. Radiotakin kuunnellaan nykyään pääosin autossa. Toisaalta rannekellot analogisella viisarinäytöllä ovat alkaneet kiinnostaa.

Geneva Time -”radio” on ainutlaatuinen yhdistelmä analogista herätyskelloa ja nykyaikaista bluetooth-kaiutinta. Radio lainausmerkeissä siksi, että laitteessa ei ole kuitenkaan perinteistä FM-radiota. Ohjelma saadaan kaiuttimeen siis bluetooth-yhteydellä tai AUX-sisääntulon kautta.

Kellon fluoresoivat osoittimet näkyvät selkeästi pimeässä, ja kirkas punainen LED-valo ilmaisee, kun hälytys on päällä. Laitteen päällä on myös langaton latausalue, joka käynnistyy automaattisesti, kun asetat älypuhelimesi sen päälle. Lisäksi laitteen takaosassa on USB-A-portti langalliseen puhelimen lataukseen ja 3,5 mm AUX-liitäntä. Kellolle on myös 1,5 V AA-paristo. Kaiutin ja lataus toimivat verkkovirralla. Laitteessa on myös automaattinen sammutus, jos esimerkiksi äänikirjan toisto on pysähtynyt.

Kaiuttimen kompakti koko (195 x 90 x 125 mm) tekee siitä sopivan yöpöydälle. Kaiuttimen kotelo on päällystetty tyylikkäällä keinonahalla ja värivaihtoehdot ovat musta, punainen, konjakki ja valkoinen.

Lisätiedot Genevalab.com (Saatavana myös valikoiduista suomalaista liikkeistä)

Oukitel BT101 -älykello: Kestävyyttä ja ominaisuuksia edulliseen hintaan

Kestävärakenteisista älypuhelimista tunnettu Oukitel on esitellyt uuden todella edullisen BT101-älykellon, joka lupaa tuoda huipputeknologian kaikkien ulottuville.

Oukitel BT101 on 2,02 tuuman AMOLED-näytöllä varustettu kestävä älykello, joka täyttää 5ATM-vedenpitävyyden, MIL-STD-810H-standardin mukaisen kestävyysluokituksen. Kello sisältöö terveys- ja kuntoilutoiminnot kuten sykemittauksen ja unen seurannan, älytoiminnot kuten ilmoitukset ja musiikin hallinnan, pitkäkestoisen akun, GPS-paikannuksen ja yhteensopivuuden Android- ja iOS-laitteiden kanssa. Kahdeksankulmainen näyttö ei ole pelkästään tyylikäs, vaan myös kestävä, kiitos Corning Gorilla Glass -lasin. Kestävyys on tosiaan yksi Oukitel BT101 vahvuuksista. Kello on 5ATM-luokiteltu, mikä tarkoittaa vedenpitävyyttä jopa 50 metrin syvyyteen asti. Lisäksi kello on osin testattu MIL-STD-810H-standardin mukaisesti, mikä takaa sen kestävyyden äärimmäisissä olosuhteissa - aina -30 celsiusasteesta +70 celsiusasteeseen.

Oukitel BT101 on suunniteltu aktiivisille käyttäjille, jotka vaativat laitteeltaan kaiken, mutta myös luotettavuutta ja suorituskykyä. Kello tarjoaa erinomaisen hinta-laatusuhteen kaikille, jotka etsivät kestävää ja monipuolista älykelloa. Kellon hinta on Oukitelin kotisivujen mukaan myös hyvin maltillinen 66,99 euroa. Oukitelin virallinen maahantuoja (ainakin puhelimien) on E-ville, mutta tätä kellomallia heidän kotisivuillaan ei löytynyt.

Lisätiedot Oukitel.com

Surround-soundia kuulokkeisiin Creativen Super X-Fi-tekniikalla

Creative Technology esittelee täysin uuden Super X-Fi Gen4 -ääniprofiilin, joka on kehitetty palkitun Super X-Fi Headphone Holographyn pohjalle. Super X-Fi Gen4 -päivitys mahdollistaa rikkaamman ja yksityiskohtaisemman äänentoiston. Näin kuulokkeet tarjoavat entistä selkeämmän äänen ja paremman tilantunnun, ja käyttäjät voivat nauttia kristallinkirkkaasta ja todenmukaisesta äänimaailmasta.

Creativen mukaan Super X-Fi -teknologia parantaa käyttäjien äänikokemusta luomalla kuulokkeisiin huippuluokan surround-kaiutinjärjestelmien äänimaiseman, jota järjestelmä personoi edelleen kuuntelijan mukaan tekoälyn (AI) avulla. Tuloksena on Creativen erittäin luonnollinen kuuntelukokemus. Käyttäjät ja kriitikot ovat olleet vaikuttuneita jo ensimmäisen (CES 2019) -version äänestä, joka on räätälöity kuuntelijan antropometrian mukaan. Super X-Fi herättää äänet eloon yksityiskohtaisesti ja tarkasti - oli kyse sitten eeppisestä elokuvasta, raa'asta rock-konsertista tai vauhdikkaasta videopelistä.

Alun perin kuulokkeisiin suunniteltu Super X-Fi on saatavilla myös kaiutinjärjestelmään. Uusi kaiuttimiin sopiva Super X-Fi tuo Creativen mukaan kotiteattereihin uuden ulottuvuuden ja muuttaa pienenkin tilan eläväksi konserttisaliksi tai teatteriksi.

Creative Technology paljastaa pian uuden Super X-Fi -teknologian tuotevalikoimansa, joka kattaa True Wireless Stereo (TWS) -nappikuulokkeet, premium-kuulokkeet ja kaiuttimet. Laajennetun tuotevalikoiman ansiosta käyttäjät voivat nauttia Super X-Fi -laadusta haluamillaan suoratoistopalveluilla, kuten Netflix, YouTube ja Spotify, myös pienikokoisilla kuulokkeilla ja kaiuttimilla. Kyseessä on Super X-Fi -teknologian uraauurtava saavutus.

Super X-Fi Gen4 tulee saataville  kesäkuussa, jolloin käyttäjien tarvitsee vain määrittää asetukset ja ladata uusi profiili SXFI-sovelluksessa.

Lisätiedot Sxfi.com

Samsung televisiossa tekoälyä ja paljon muuta

Samsungin uudet televisiot hyödyntävät edistyksellistä tekoälyä tarjotakseen parhaan mahdollisen katselukokemuksen. Mallistosta löytyy monia älykkäitä ominaisuuksia, kuten AI Energy Mode, joka auttaa seuraamaan TV-laitteen energiankulutusta, sekä AI-suorittimet, jotka parantavat kuvanlaatua. Alla merkittävimmät uutuudet QLED-, OLED- ja Lifestyle-sarjoissa.

Samsungin huippuluokan Neo QLED 8K QN900D -televisio lupaa viedä katseluelämyksen uudelle tasolle NQ8 AI Gen3 -suorittimen avulla, joka kahdeksankertaistaa neuroverkkojen määrän. Tärkeimmät ominaisuudet: 8K AI Upscaling Pro: Parantaa matalamman resoluution sisältöjen kuvanlaatua. AI Motion Enhancer Pro: Säätelee kuvanlaatua urheilulajin mukaan, tehden urheilun seuraamisesta helpompaa.

Active Voice Amplifier Pro: Erottelee dialogin taustaäänistä selkeämmin.

QN900D:n Infinity Air -jalusta luo vaikutelman ilmassa leijuvasta televisiosta, ja näytön pienet reunukset syventävät katseluelämystä. Malli on saatavilla 65, 75 ja 85 tuuman koossa, alkaen 5 799 €:sta.

Samsungin S95D OLED-TV on valmistajan mukaan 20 % kirkkaampi kuin aiemmat mallit, säilyttäen silti samalla syvän mustan ja parantaen värien tarkkuutta tekoälyn avulla. Uusi OLED Glare Free -teknologia vähentää heijastuksia, mikä tekee katselusta miellyttävämpää kirkkaissakin huoneissa. Suositushinta 65-tuumaiselle mallille on 3 699 €, ja se on saatavilla myös 55- ja 77-tuumaisena.

Neo QLED 4K QN95D sisältää NQ4 AI Gen2 -suorittimen ja Samsungin päivitetyn Tizen-käyttöjärjestelmän, joka kokoaa yhteen suosikkisovellukset, elokuvat, sarjat, pelit ja maksuttoman TV-viihteen. 4K AI Upscaling parantaa matalamman resoluution sisältöjen kuvanlaatua, ja AI Auto Game Mode optimoi asetukset automaattisesti pelattavan pelin mukaan. Malli on saatavilla 55-85 tuuman koossa, 65-tuumaisen suositushinta on 3 699 €.

Ja viimeisenä suositun The Frame -malliston uusi versio, joka tuo mukanaan päivitetyn taiteen suoratoisto-ominaisuuden. Tarjolla joka kuukausi 20 teosta tunnetuilta taiteilijoilta ja instituutioilta maksutta. TV esittelee käyttäjille Art Store -taidekaupan yli 2 500 teoksen monipuolista tarjontaa.

Puhtaampaa verkkoa audiofiileille

IFI Audio on tunnettu mm. erilaisista virta- ja signaaliketjun lisälaitteista ja äänenparantajista.

LAN iPurifier Pro on iFi Audion uusin innovaatio, jossa on langallisen verkkoliitännän edistyksellisen optinen galvaaninen eristys. Tämän IFI lupaa tarjoavan erinomaisen suojan verkkoyhteyden häiriöiltä ja “melulta”. Laitteen luvataan parantavan langalliseen verkkoon liitettyjen laitteiden, kuten erilaisten verkosoittimien ja tietokoneiden suoratoiston äänenlaatua poistamalla tehokkaasti meluhäiriöt ja vähentämällä jitteriä.

LAN iPurifier Pro käyttää optista galvaanista eristystä. Tämä tarjoaa täydellisen sähköisen eristyksen syöttö- ja lähtöliitäntöjen välillä, estäen LAN-järjestelmän “melun” pääsyn äänilaitteisiin. Tämä teknologia ei IFI:n mukaan ainoastaan poista melua, vaan myös eliminoi jitterin, parantaen musiikin ajoitusta ja tarjoaaa tarkemman ja selkeämmän äänentoiston.

LAN iPurifier Pro tukee 1000BASE-T (Gigabit Ethernet) -standardia ja IEEE 802.3x:ää, mikä varmistaa nopeat ja luotettavat verkkoyhteydet. Laitteessa on monipuoliset diagnostiikka-LEDit, jotka näyttävät virran tilan, yhteysnopeuden ja datansiirron. LED-valot voidaan säätää kolmen eri kirkkaustason välillä: täysi kirkkaus, himmennetty kirkkaus ja pois päältä, mikä tekee laitteen käytöstä miellyttävää eri valaistusolosuhteissa. Laitteen teknisiin ominaisuuksiin kuuluu 1000Mbps nopeuden tuki, USB-C-virtaliitäntä (5V/1A) ja kompakti koko (99 x 93 x 24 mm)

LAN iPurifier Pro on suunnattu audiofiileille, jotka haluavat maksimoida musiikillisen ja miksei myös visuaalisen kokemuksensa. Laite on ihanteellinen verkkomusiikkisoittimien, 4K-mediatoistimien, Apple TV 4K ja tietokoneiden kanssa käytettäväksi. LAN iPurifier Pro tarjoaa IFIn mukaan yksinkertaisen plug-and-play-ratkaisun monimutkaisiin verkkoyhteysongelmiin, parantaen suoratoistolaitteiden suorituskykyä ja äänenlaatua merkittävästi. Tämä laite on välttämätön niille, jotka haluavat kokea musiikin ja videon ilman häiriöitä ja nauttia korkealaatuisesta äänentoistosta. Se asettaa uuden standardin verkkopohjaisten ääni- ja videosovellusten suorituskyvylle, tarjoten ainutlaatuisen ja immersiivisen kuuntelukokemuksen. LAN iPurifier Pro:n hinta on 299 euroa. Myynti valtuutetuilta IFI-jälleenmyyjiltä.

Lisätiedot SilentPower by IFI Audio

PS. IFI Audion kaikki virta- ja signaalitarvikkeet ovat jatkossa nyt uuden SilentPower (by iFi-Audio) -tuotemerkin alla.

Miksi langallinen (kiinteä) LAN/Ethernet-verkkoyhteys on parempi kuin langaton (wifi) yhteys?

1. Parempi signaalin laatu ja luotettavuus

Langallinen LAN-verkkoyhteys tarjoaa vakaamman ja luotettavamman yhteyden verrattuna langattomiin verkkoihin. Langattomat verkot ovat alttiimpia häiriöille, jotka voivat johtua esimerkiksi seinistä, huonekaluista tai muista elektronisista laitteista. Ethernet-kaapeli varmistaa, että signaali kulkee häiriöttömästi lähteestä vastaanottimeen, mikä on kriittistä korkealaatuisen äänen ja videon siirrossa​​.

2. Suurempi nopeus ja kaistanleveys

Vaikka modernit langattomat verkot voivat tarjota korkeita nopeuksia, kiinteät Ethernet-yhteydet pystyvät yleensä tarjoamaan tasaisemman ja suuremman kaistanleveyden. Tämä on tärkeää erityisesti korkearesoluutioisten ääni- ja videotiedostojen suoratoistossa, jossa suuri tiedonsiirtonopeus on välttämätön parhaan mahdollisen laadun saavuttamiseksi ilman puskurointia tai viiveitä​​.

3. Pienempi latenssi

Langattomat verkot kärsivät usein korkeammasta latenssista (viiveestä) verrattuna kiinteisiin yhteyksiin. Hifi-äänen toistossa, erityisesti reaaliaikaisessa kuuntelussa tai striimauksessa, pienempi latenssi on kriittinen. Ethernet-yhteys vähentää viivettä, mikä parantaa äänen synkronointia ja tarkkuutta​​.

4. Vähemmän jitteriä ja “häiriöitä”

Ethernet-yhteydet ovat vähemmän alttiita niin sanotulle jitterille* ja sähköisille häiriöille “melulle” , jotka voivat heikentää äänenlaatua. Jitter viittaa epäjohdonmukaisuuksiin tiedonsiirron ajoituksessa, mikä voi aiheuttaa vääristymiä äänessä. Kiinteä yhteys tarjoaa tasaisemman ja puhtaamman signaalin, mikä on tärkeää korkealaatuisen äänen saavuttamiseksi​​.

5. Turvallisuus

Langallinen yhteys on yleensä turvallisempi kuin langaton, koska se on fyysisesti rajattu kaapeliin. Langattomat verkot ovat alttiimpia hakkereille ja muille tietoturvauhille, vaikka niitä voidaankin suojata vahvoilla salausmenetelmillä.


Näiden syiden vuoksi monet hifiharrastajat ja äänialan ammattilaiset suosivat langallisia yhteyksiä, kun pyritään saavuttamaan paras mahdollisen äänenlaatu ja suorituskyky.

*) Jitter on elektroniikan tai tietoliikenteen jaksollisessa signaalissa yhden tai useamman ominaispiirteen ei-toivottu poikkeama. Jitter saatetaan havaita esimerkiksi perättäisten pulssien aikaväleissä, värähtelylaajuudessa, tai peräkkäisten syklien vaiheissa. Esimerkiksi taajuus on keskimäärin vakio, mutta pulssien ajallinen etäisyys on toisiinsa nähden vaihteleva. Tätä eroa kutsutaan huojunnaksi eli jitteriksi Jitterin on todettu vaikuttavan myös äänentoistossa ja AD/DA- muunnoksessa (Wikipedia).