Teksti Teppo HirviKunnas Kuvat Valmistaja & Teppo HirviKunnas Kuuntelut Joni Nikkola, Heikki Kivelä, Teppo Hirvikunnas
Päädyin vieraaksi kotiin, jossa olohuoneen keskipisteenä komeili pari Vestlydin V12C -kaiuttimia. Kaiuttimet oli kuulemma hankittu AVPlus-lehden testin perusteella. Omistaja kertoi niiden olleen enemmän kuin odotusten arvoiset. Luonnollisesti kaiuttimia kuunneltiin. Ja ääni oli edelleen yhtä vaikuttava kuin silloin aikoinaan, ellei dynamiikaltan jopa vaikut tavampi. Tämä elämys herätti ajatuksen: juttu pitää julkaista uudelleen, ja uusille lukijoille! Ja tässä se on!
Tanskalaisen Vestlydin kaiuttimien olemus korreloi hyvin merkin suunnittelufilosofian ytimen kanssa: soundin perusta on valmistajan mukaan dynaaminen, nopea ja mahdollisimman livemäinen toisto sekä kyky tuottaa tarvittaessa konserttitason äänenpaine.
Vestlyd on verrattain uusi tanskalainen kaiutinmerkki, perustettu vasta vuonna 2021. Merkin takaa löytyy Nordic Hifi eli Suomessakin aikoinaan vaikuttanut Hifi Klubben (Hifiklubi). Hifi Klubben on Skandinavian suurimpia hifiketjuja. Muista Hifi Klubbenin merkistä voidaan mainita myös tuotemerkki Argon.
Olemus puhuttelee
Vestlyd herättää olemuksellaan mielenkiinnon jo ensi silmäyksellä. Kooltaan suurien, 12:n tai 15 tuuman kaksitiekoaksiaalielementillä varustettujen kaiuttimien (Vestlyd V15C ja Vestlyd V12C) olemus muistuttaa suuresti pa- ja suuria tarkkailukaiuttimia, mutta tässä tapauksessa toki upealla keinonahkaviimeistelyllä.
Lookki poikkeaa ainakin massasta, joko hyvässä tai pahassa, katsojasta riippuen. Kylmäksi olemus tuskin jättää ketään.
Kaiuttimien ulkonäkö myös korreloi hyvin Vestlydin suunnittelufilosofian ytimen kanssa: soundin perusta on valmistajan mukaan dynaaminen, mahdollisimman livemäinen toisto ja myös kyky tuottaa tarvittaessa live-konsertin tasoinen äänenpaine.
Rakenne
Kaiuttimet ovat refleksiviritteiset ja kooltaan suuret. V15C:n mitat ovat 468 x 742 x 417 millimetriä, ja lisävarusteena myytävän jalustan kanssa korkeus nousee jo lähes metriin (jalustan korkeus on 242 millimetriä). Jalusta myös kallistaa kaiutinta hieman. Pienemmän V12C:n mitat ovat (ilman jalustaa) 392 x 622 x 367 millimetriä.
Kaiuttimien perustana on laajakaistaiset 12 tai 15 tuuman bassokeskiäänielementit, joiden keskellä on koksiaalisesti sijoitetut kompressiotorvidiskantit. Kompressiodiskanteilla on suuri herkkyys, ja niitä käytetään yleensä vain pa-kaiuttimissa.
Juuri tähän kaiuttimeen suunnitellun diskanttiyksikön edessä on lyhyt metallitorvi, joka siis aukeaa bassokeskiäänielementin keskeltä. Molempien elementtien akustinen keskipiste on täsmälleen sama ja näin niiden välinen aika- ja vaihe-ero mahdollisimman pieni. Diskantin torvi ja tavallaan sen jatkeena oleva bassokeskiäänen kartio muodostaa diskantin eteen tehokkaan suuntaimen. Tämä on tärkeää, koska halkaisijaltaan ison elementin toisto muuttuu erittäin suuntaavaksi siirryttäessä korkeita taajuuksia kohden. Diskantin ja bassokeskiäänen suuntaavuuden tulisi olla mahdollisimman samanlainen toiston siirtyessä elementiltä toiselle.
Melko kompaktin kokoinen kompressiodiskantti aukeaa alumiinista valmistettuun torveen. Diskantin suuaukossa on kompressioelementeille tyypillinen luotimainen vaiheplugi. Diskantti kierretään paikallaeen bassokeskiäänen magneetin keskelle. Diskantin takana on vielä erillinen alumiininen jäähdytyslevy.
Valmistaja ilmoittaa akustiseksi jakotaajuudeksi 1 100 hertsiä, mikä on harvinaisen matalalla mutta ymmärrettävissä, koska isokokoinen bassokeskiääni ei voi juuri ylemmäs toistaakaan. Kaiuttimissa on toisistaan hieman poikkeavat suodattimet. V15C:ssä bassokeskiäänelle ei vaikuta olevan sähköistä alipäästösuodatusta ollenkaan, vaan sen toisto vaimenee luonnollisesti. Diskantille on 1. asteen ylipäästö kera jonkinlaisen vaimennuspiirin. V12C:ssä bassolle on 2. asteen alipäästö ja diskantille sama rakenne kuin V15C:ssä.
Toistosta 1 100 hertsistä alaspäin vastaa siis, mallista riippuen, 12:n tai 15 tuuman paperikartioinen bassokeskiääni. Paperikartio onkin tässä luonnollinen valinta sen keveyden ansiosta. Elementin kun on kyettävä toistamaan sangen ylös eli kyettävä liikkumaan nopeasti. Kevyt kartio tuo teoriassa myös alataajuuksien toistoon nopeutta ja tarkkuutta ja mahdollistaa myös suuren herkkyyden.
V15C:n herkkyydeksi ilmoitetaankin peräti 95 desibeliä (yksi metri/2,83 volttia), joka vastaa tässä tapauksessa eli neljän ohmin kuormaan yhden watin teholla (kaksi volttia) 92 desibelin herkkyyttä. Vastaavasti V12C:llä lukema on 90 desibeliä. Herkkyydeksi myös mittasimme kutakuinkin nämä lukemat.
Vestlyd ei ilmoita kaiuttimille varsinaisesti tehonkestoarvoja, mutta suurimmaksi vahvistintehoksi suositellaan 300 wattia ja isommalle 500 wattia. Liian isolla vahvistimella kaiuttimia kuitenkin harvemmin rikotaan, ennemminkin liian pienellä. Yritetään soittaa kovempaa mihin vahvistimessa riittää teho. Joka tapauksessa rajat tulevat näillä kaiuttimilla vastaan todennäköisesti jossain ihan muussa kuin tehonkestossa.
Elementit ovat sinänsä järeitä, mutta tässä hintaluokassa olisi odottanut näkevänsä jo valurungot prässätyn pellin sijaan, vaikka pokkauksineen tukevat ovat nekin. Kotelot ovat tukevat ja sisältä vielä poikkeuksellisen vahvasti tuetut. Kotelot ovat refleksiviritteiset, ja molemmissa malleissa on kaksi pinta-aloiltaan riittävän suurta, tunnelimaista refleksiputkea. Ei ala ihan heti niin sanotusti ahdistamaan. Elementit ovat Vestlydin suunnittelua, ja yksityiskohtana voidaan mainita alaripustuksen integroidut punosjohtimet.
Mittaukset
Emme oikein tienneet mitä odottaa, tai jos ollaan ihan rehellisiä, niin hieman skeptisyyttä oli ilmassa. Kaksitiekaiutin isolla bassokeskiäänielementillä ja koaksiaalinen kompressiotorvidiskantti?
Eikä suoraan kaiuttimen edestä mitattu vapaakenttäsimulaatio vakuuttanut sen enempää. Vaste oli aika muhkurainen kummallakin kaiuttimella, mutta 15-tuumaisella kuitenkin jo selvästi tasaisempi. Myös 12-tuumaisen vaste tasoittui selvästi edestä sivulle päin siirryttäessä. V12C:n vasteessa oleva kuoppa on selvä vaihevirhe jakotaajuuden alueella, mutta se tasoittuu sivulle siirryttäessä ja kuunteluetäisyyden kasvaessa.
V15C:n toistovaste ulottuu 12-tuumaista V12C:tä selvästi alemmas, mutta bassoalueen taso on kaikkinensa myös aika runsas, 12-tuumaisella hieman hillitympi. Lisäksi 15-tuumainen on myös 12-tuumaista selvästi herkempi. Herkkä on toki 12-tuumainenkin. Kummallakin kaiuttimella saadaan helposti paljon ääntä.
Kaiuttimien nimellisimpedanssi on neljä ohmia. Kummallakin mallilla impedanssi laskee 10–11 kilohertsin kohdalla kuitenkin jopa alle kahden ohmin. V12C:lla impedanssi myös nousee kahden kilohertsin kohdalla jyrkästi lähes 50 ohmiin. Sangen suurta vaihtelua, mistä ei ole sinänsä haittaa. Tällä saattaa kuitenkin olla vaikutusta (myös 15-tuumaisen kohdalla) joidenkin d-luokan tai putkivahvistimien kanssa. Tässä kannattaa ottaa koekuuntelu ennen ostopäätöstä.
Ääni
Vestlydin ääni oli ennakko-odotusten kaltainen, mutta positiivisella tavalla. Kaiuttimien suuri herkkyys ja dynaaminen soundi tuli heti selväksi. Ja äänessä oli luvantunlainen livemäinen sävy, mikä ilmeni, niin hyvässä kuin toki pahassakin, keskialueen ja ylärekisterin erotteluna ja jopa terävyytenä. Ääni oli silti tavallaan puhdas, eli terävyys ei ollut pistävää tai epämiellyttävää.
Alemmalla keskialueella ja bassossa oli ehkä selvimmin livekeikkafiilistä, erityisesti 15-tuumaisella V15C:llä, tehden soundista myös jotenkin raskaan oloisen ja jättäen keskialueen sävyt ehkä hieman varjoon. Voimaa löytyy, ehkä liikaakin, koska ainakin kuunteluhuoneessamme basso jäi jotenkin soimaan. Soundin voima oli jopa pelottavaa. Toisaalta kaiuttimen kirpeähkö ja korostunut ylempi keskialue ja diskantti tuo toistoon kovemmilla voimakkuuksilla ja varsinkin sähäkämmällä musiikilla ripauksen räikeyttä.
V12C:n ääni oli jossain määrin isomman mallin kaltainen, mutta erojakin oli. Toisto on valmistajan lupausten mukaisesti livemäistä. Basso soi 15-tuumaiseen verrattun ainakin kuuntelutilassamme pykälää paremmin, isoveljeensä nähden hieman sivistyneemmin ja lineaarisemmin, ja keskialue tulee paremmin esille. Vastaavasti diskantti soi tässä hieman korostuneesti. Jollain materiaalilla se tuo toisaalta ääneen ilmavuutta ja tarkkuutta. Yläpään tasoon vaikuttaa suuresti kaiuttimien suuntaaminen kohden ja poispäin kuuntelijasta.
Kuuntelut
Teppo Hirvikunnas
Vestlyd V15C: Onpa tymäkkä soundi! Bassoa lähtee ja yläpäätäkin. Tuuttaa kyllä sellaisella voimalla, että luulisi riittävän jopa ihan oikeaan livekäyttöönkin. Soundibalanssi on jotenkin hieman raskas, ei kumiseva, mutta vahvasti bassovoittoinen. Toisto ulottuu sinänsä alas, mutta alimmilla oktaaveilla on ääni tosiaan vähän raskaan ja pakotetun kuuloinen. Tämä saattaa johtua kyllä kuunteluhuoneestakin, joka lähtee ikään kuin soimaan massiivisen bassovyöryn mukana. Tai ainakin kaiuttimet vaativat enemmän etäisyyttä seiniin (meillä kaiuttimet olivat noin 60 senttimetrin etäisyydellä takaseinästä).
Keskialue ja ylärekisteri soi vaivattomasti, ja voisin sanoa omassa genressään jopa luonnollisesti, mutta keskialue jää hieman bassojen alle. Vähän sellainen paksu balanssi. Toisaalta kun kääntää nuppia reilummin, niin keskialueeltakin löytyy erottelua ja skittasoolot irtoavat vähintäänkin riittävällä intensiteetillä. Joillain äänitteillä on aika rapsakka yläpää. Soundi on kokonaisuutena jyräävä ja eteenpäin työntyvä. Painetta ja dynamiikkaa löytyy kuin siitä pienestä kylästä. Lupaus livemäisyydestä toteutuu kyllä täysin, niin hyvässä kuin pahassa.
Vestlyd V12C: Ensivaikutelma on omalla tavallaan lupaava. Erotteleva, mutta ei mitenkään voimakkaasti päällekäyvä, ja balanssi kuulostaa terveeltä vaikkakin eri tavalla kuin tyypillisissä laadukkaissa hifikaiuttimissa. Jollain materiaalilla keskialue soi aika räväkästi, mutta silti puhtaasti. Soundissa on meininkiä. Ylärekisterin määrään vaikuttaa suuntaus. Paras balanssi saatiin tässä kuitenkin suuntaamalla kaiuttimet suoraan eteenpäin, ei siis kuuntelijaa kohden.
Bassoa tulee reilulla otteella, mutta isoveljeensä nähden hieman sivistyneemmin ja lineaarisemmin. Aivan alin oktaavi jää kuitenkin puuttumaan, ja basso on enemmänkin kuiva kuin syvältä potkiva. Äänikuva ei ole erityisen kolmiulotteinen, enemmänkin eteenpäin työntyvä. Mukaansatempaava soundi, jossa on erottelua, sopivasti räväkkyyttä, ja bassossa sellaista livemäistä voimaa ja potkua. Hieman hienostellen voisi jopa todeta, että tässäpä mainot “sähköisen livemusiikin herkät tulkitsijat”. Testaa vaikka Paranoid ja Scooterin matskua riittävällä volyymilla, niin tiedät mistä on kyse.
Heikki Kivelä
Vestlyd V15C: Jo pelkkä visuaalinen vaikutelma vie pa-kaiuttimien maailmaan, ja äänellinen jälki asettuu tietyiltä osin tukemaan sitä. Yleistä toisto-otetta kuvaa reaktiivisuus, ääripääkorosteisuus sekä tietynlainen, rohkea voimantuntu. Hyviä puolia ovat todella laaja toistokaista sekä lähes koko etuseinän kokoinen, todella iso äänikuva, mutta toisaalta kaiuttimen kirpeähkö ja korostunut ylempi keskialue ja diskantti tuo toistoon kovemmilla voimakkuuksilla ja varsinkin hiukan sähäkämmällä musiikilla ripauksen räikeyttä. Myös basson jälkisointi on huomattavaa, mutta se taas menee paljolti tilan piikkiin. Vaikka toteutuksessa ei varsinaisesti tässäkään tilassa ole liiemmin mitään ärsyttävää, näitä kaiuttimia ei voi oikein suositella luonteeltaan kirkkaan oheiskaluston kumppaniksi tai huoneeseen, jossa on paljon kovia ja heijastavia pintoja – ellei kuunteluvoimakkuus sitten ole yleisesti melko maltillinen ja kuunneltava musiikki tummempisävyistä. Kaiuttimissa on ainesta, persoonaa ja rohkeaa otetta, mutta kovin kaikkiruokaiseksi niitä ei voi sanoa eivätkä ne välttämättä vastaa kaikkiin kuuntelumieltymyksiin sellaisenaan. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja takuulla persoonallinen, isosti soiva kaiutinpari kaikesta huolimatta!
Vestlyd V12C: Maltillisemman kokoinen Vestlyd ei sekään ole pienimmästä päästä sen enempää mittojen kuin äänensäkään suhteen. Tässä tapauksessa basso asettuu huoneeseen kuitenkin pykälää paremmin, mikä omalla tavallaan selkeyttää toistokaistaa. Esimerkiksi bassorummun ja -kitaran seurattavuus on hyvä. Vastaavasti diskantti taas tuntuu kohoavan aavistuksen suurempaan rooliin kuin olisi tarpeen. Subjektiivisesti korostus osuu kuitenkin suhteellisen laajalle kaistalle, eikä kyseessä ole erityisen tarkkarajainen toiston korostuma. Toisilla näytteillä se tuo mukanaan ilmavuutta ja tarkkuutta, toisilla taas erottuu liiaksi ja siirtää fokuksen solistista esimerkiksi sähkökitaraan.
Joni Nikkola
Vestlyd V15C: Bassopuoli taittuu julman kokoisten elementtien voimin harvinaisen vaivattomasti. Bassokitara toistuu uskottavasti, ja jytää näistä on melko hauska kuunnella, sillä alataajuuksilla on vääntöä. Rummuissa on todella reippaasti kokoa. Soundi ei ole retro vaan kuitenkin moderni.
Akustinen kitara soi vaivattomasti ja luonnollisesti, mutta keskialue ei ole aivan sävykkäimmästä päästä. Kun vääntää oikein reippaasti äänenvoimakkuutta, tulee kieltämättä vaikutelma kuin olisi katsomassa bändiä. Torvet toistuvat hieman turhan terävästi.
Diskantti on melko rapsakka, mutta kesyyntyy, kun kaiuttimet kääntää kohtisuoraan eteenpäin. Kaikkiaan basso on melko hallitseva, mutta ei kuitenkaan peitä suuresti muuta alleen, kun volyymiä vääntää riittävästi.
Vestlyd V12C: Pienemmissä Vestlydeissä on bassoa aivan reippaasti niissäkin, ja se yltää alas. Varsinkaan pieneen huoneeseen suurempaa mallia tuskin kannattaa harkita, ellei sitten tykkää todella yliampuvasta bassosta. Rummut kuulostavat uskottavan kokoisilta.
Kaikkiaan toisto on hauskaa ja valmistajan lupausten mukaisestikin livemäistä. Varsinkin rockia ja rytmimusiikkia näistä kuuntelee ilokseen. Dynamiikkaakin kaiuttimista löytyy mukavasti, ja se lisää mukaansatempaavaa tuntua.
Kaiuttimet tuntuvat viihtyvän hieman suuremmilla äänenvoimakkuuksilla. Silloin toisto asettuu parhaaseen taajuusbalanssiin, ja etenkin keskialue aukeaa hieman lisää.
YHTEENVETO
Komeita kokonaisuuksia
Veslydit onnistuivat säväyttämään niin olemuksellaan kuin äänellään. Kaiuttimet eivät tosiaankaan ole huomaamattomat, mutta massiivisuudestaan huolimatta tyylikkäät ja viimeistellyn oloiset. Voisi sanoa, että ne vetävät huoneessa hienosti huomion puoleensa.
Vestlydit myös soivat kuuntelijoidemme mielestä hyvin, vaikka ääni ei nyt perinteistä hifikriteeristöä täytäkään. Vai? Toisaalta soundi on juurikin sellainen kuin voisi keikalla kuvitella olevan. Kuten eräs kuuntelija totesi: “Kun vääntää oikein reippaasti äänenvoimakkuutta, tulee kieltämättä vaikutelma kuin olisi katsomassa bändiä”.
Kaiuttimien kuuntelun voisi jopa sanoa olevan hauskaa ja viihdyttävää sekä valmistajan lupausten mukaisestikin livemäistä. Varsinkin rokki, rytmimusiikki, tekno, trance ynnä muu toimii hyvin. Ja sen paremmin, mitä enemmän volaa kääntää.
Kuuntelijat pitivät 12-tuumaisia Vestlydejä (V12C) ääneltään 15-tuumaisia selkeämpinä ja musiikillisesti ehkä moniruokaisempina. Niiden koettiin sopivan bassotoistoltaan paremmin normihuoneisiin, kun taas 15-tuumaisen basson voima asettaa haasteita kuuntelutilalle. V15C:n soundi ja koko äänikuva on 12-tuumaista kokonaisuudessaan paljon isompi ja mahtipontisempi. Toisaalta kun kääntää nuppia reilummin, niin keskialueeltakin löytyy skarppia erottelua ja esimerkiksi skittasoolot irtoavat suorastaan selkäytimeen iskevällä intensiteetillä. Ei välttämättä vastaa kuitenkaan kaikkiin kuuntelumieltymyksiin sellaisenaan.
Veslydit ovat ehdottomasti tutustumisen arvoiset kaiuttimet, ihan jopa musiikkigenrestä riippumatta. Pitkästä aikaa jotain rohkeasti erilaista!
Kompressioelementti
Kompressioelementti on periaatteessa tavallinen dynaaminen kaiutin, jossa kartio (yleensä metallia) säteilee ääntä kartiota pienemmän aukon kautta. Kompressioelementtien edessä käytetään tyypillisesti torvirakennetta, joka lisää toiston suuntaavuutta ja nostaa entisestään kompressioelementin suurta herkkyyttä. Toimintaperiaate keksittiin alun perin jo vuonna 1924. Torvikuormitettuja kompressioelementtejä käytetään keski- ja diskanttialueen toistoon tyypillisesti pa-kaiuttimissa mutta myös hifikaiuttimissa. Tunnetuimpana hifipuolella on ehkä Klipsch.
Pa-kaiuttimissa käytettyjen torvikuormitettujen kompressioelementtien toiston hallinnassa on akustisia haasteita, ja esimerkiksi kompressiodiskanttien ääntä pidetään kovana, jopa pistävänä. Toisto-ominaisuudet riippuvat toki paljon muustakin, kuten vaikka suunnittelun tavoitteista ja suodattimesta ja käytetyistä materiaaleista.
Merkki & Malli | Vestlyd V12C | Vestlyd V15C |
---|---|---|
Hinta | 1 498 € / pr (749 € / kpl) | 1 998 € / pr (999 € / kpl) |
Maahantuoja | JJ Hifi Oy | JJ Hifi Oy |
Lisätietoja | JJ Hifi OyVestlyd | JJ Hifi OyVestlyd |
Rakenne | 2-tie, refleksi | |
Elementit: | ||
- Basso/keskiääni (tehollinen halk.) | 305 mm | 381 mm |
- Diskantti | 25 mm komperssioelementti + torvi | |
Jakotaajuus (-jyrkkyys) | 1 100 Hz (-12/-6 dB/okt.) | 1 100 Hz (-/-6 dB/okt.) |
Viritystaajuus | n. 45 Hz | n. 40 Hz |
Toistoalue (- 6 dB) | 39 - 22 000 Hz | 36 - 22 000 Hz |
Nimellisimpedanssi | 4 Ohm | |
Herkkyys (1M/2,83 V) | 93 dB | 95 dB |
Mitattu herkkyys (1M/2V) | n. 91 dB | n. 93 dB |
Vahvistinsuositus (suurin) | 300 W | 500 W |
Liittimet | Naparuuvi + Speakon | |
Paino (/kpl) | 24 kg | 34 kg |
Mitat (l x k x s) | 392 x 622 x 367 mm | 468 x 742 x 417 mm |
Viimeistely | Musta keinonahka, irrotettava tummanharmaa suojakangas | |
Muuta | Lisävarusteena jalustat (279 / 299 €) | Lisävarusteena jalustat (279 / 299 €) |
Tämä artikkeli on julkaistu alun perin AVPlus-lehden numerossa 2/2023 (#218).
Jaa Jaa artikkeli