Muutama vuosi sitten markkinoille ilmestyneet täysin langattomat nappikuulokkeet ovat yksi henkilökohtaisen äänentoiston kuumimmista nykytrendeistä – eikä vähiten Applen AirPodien ansiosta. Kaapelivapaita toteutuksia löytyy kuitenkin yhä useammalta äänentoistoalan tekijältä, nyt myös Tivoli Audiolta.


Ennen kaikkea vahvasta design-osaamisestaan tunnettu bostonilainen Tivoli Audio julkaisi viime vuonna uuden tyylikkäistä mutta maltillisen hintaisista tuotteista koostuvan Tivoli Go -tuotesarjan, johon kuuluvat kannettava bluetooth-kaiutin Andiamo sekä aidosti langattomat Fonico-nappikuulokkeet.

Jälkimmäisenä mainitut ovat nykytrendien mukaiset, täysin langattomat korvakäytävän sisään työnnettävät in ear -kuulokkeet, jotka yhdistetään toistolaitteeseen 5.0-version bluetooth-yhteyden avulla. Itse kuulokkeiden välillä ei siis ole minkäänlaista kaapelia, mistä englanninkielinen nimitys ”true wireless” tulee.

Fonicot sopivat valmistajan mukaan oivallisesti liikkuvaiseen elämäntapaan, olipa kyseessä sitten kaupungilla käyskentely, julkisissa kulkuvälineissä matkustaminen tai vaikkapa urheilu. Kuulokkeissa on ipx5-tason roiskesuojaus, joten hikisempi menokaan ei siis haittaa: Fonicot kestävät joka suunnasta tulevan vesisuihkun.

Fonicoiden mukana tulee kuljetuskotelo, joka toimii myös kuulokkeiden varavirtalähteenä ja lataustelakkana.

Korvan sisään menevän rakenteensa ja vaihdettavien erikokoisten silikonitulppien ansiosta Fonicot istuvat paikalleen asiallisesti. Suurimpia sovitintulppia käytettäessä ulkoisten äänten eristys on melko tehokasta, mikä mahdollistaa musiikkiin uppoutumisen ruuhkaisessakin ympäristössä. Vastaavasti kahden pienemmän korvasovittimen kohdalla ympäristöäänien vuoto on runsaampaa, mutta sekään ei välttämättä ole huono juttu. Esimerkiksi liikenteen seassa lenkkeillessä voi olla hyväkin, että käyttäjä kuulee vaikkapa lähestyvän hälytysajoneuvon äänen. Pienempiä korvasovittimia käytettäessä ääni on myös aavistuksen ohuempi, mutta esimerkiksi podcastien kuuntelussa se ei haittaa. Täyteläisintä musiikkinautintoa etsiville suosittelemme kuitenkin (korvakäytävän koosta riippuen) keskisuuria tai suurimpia silikonitulppia.

Pakettiin kuuluu kuulokkeiden ja kuljetuskotelon lisäksi usb-latauskaapeli, kolme paria vaihdettavia korvasovittimia sekä neljä paria punaisia ja mustia kumilenkkejä.

Fonicojen paikallaan pysymistä helpottaa jähmeät kumilenkit, jotka pujotetaan nappikuulokkeen rungon ympärille. Niissä oleva ulkonema taas istuu korvanlehden poimuihin ja ikään kuin lukitsee kuulokkeet paikoilleen. Tämä on hyvä ja tärkeäkin ominaisuus, sillä se ehkäisee tehokkaasti kuulokkeen putoamista korvasta. Lenkkejä tulee myyntipakkauksessa kahta eri kokoa kahdessa eri värissä, punaisena ja mustana.

Itse napit lepäävät käytön ulkopuolella pitkulaisessa kotelossaan, joka toimii myös kuulokkeiden lataustelakkana ja varavirtalähteenä. Pienet yksityiskohdat ja yleinen toimivuus ovat paketin etuja. Fonicot napsahtavat omille paikoilleen magneettisesti, ja kotelon sisällä on pienet siniset ledit, jotka kertovat kuulokkeiden akun varauksen. Kotelon takana puolestaan on micro-usb-liitäntä, jolla setti ladataan.

Kuljetuskotelon tarjoaman varavirran voimin Fonico-kuulokkeiden akunkesto on yhteensä 14 tuntia. Yhdellä latauksella musiikki soi noin kolme ja puoli tuntia.

Akunkesto Fonicoissa on täyslangattomien nappikuulokkeiden keskitasoa noin kolmen ja puolen tunnin yhtäjaksoisella kuunteluajalla per täysi lataus. Tämä ei ole paljon, mutta toisaalta on hyvä muistaa, että kaksi pikkuruista, erikseen langattomasti toimivaa nappikuuloketta imee virtaa enemmän kuin kaapeliyhdisteiset mallit. Lisäksi on syytä huomioida kotelon lisävirtaominaisuudet. Täyteen ladattuna koko paketti mahdollistaa yhteensä 14 tunnin kuuntelun, kun kuulokkeiden simahtaneet akut voi ladata kotelon voimin kolmeen otteeseen.

Musiikinkuuntelun lisäksi Fonicoissa on myös tuiki tarpeellinen handsfree-ominaisuus puheluiden hoitamiseen. Testissämme handsfree-käytössä puhelun vastaanottaja kuvaili ääntä hiukan puuroiseksi, mutta puheesta sai kuitenkin vaivatta selvän. Fonicoiden mikrofoni soveltuu myös älylaitteen puheohjaukseen Apple- tai Android-ympäristössä. Lisäksi kummassakin korvanapissa on eräänlainen monikäyttönäppäin, jolla voi hallita musiikin toistoa, vastaanottaa puheluita, aktivoida ääniohjauksen sekä nostaa tai laskea äänenvoimakkuutta. Erilaiset näppäinyhdistelmät vaativat kuitenkin hiukan opiskelua, joten Fonicon käyttöohjetta saa varsinkin aluksi silmäillä vähän väliä.

Bluetooth-yhteys toistolaitteen ja Fonicoiden välillä toimi enimmäkseen hyvin. Yhteydenmuodostus ruuhkaisemmassa verkkoympäristössä oli kuitenkin kuulokkeille hiukan haastavaa, ja virtojen päälle ja pois kytkentä piti suorittaa muutamaan otteeseen ennen kuin Fonico ilmestyi älypuhelimen bluetooth-laitteiden listalle. Kaupungilla kävellessä yhteydessä ilmeni silloin tällöin myös pieniä yhteyskatkoksia. Kotioloissa ongelmia ei ilmennyt sen enempää yhteyden muodostamisessa kuin sen laadussa.

Päätehtävässään eli musiikin kuunteluun tarkoitettuna langattomana nappikuulokeparina Fonico menestyi pääsääntöisesti hyvin. Äänessä ei satunnaista pätkimistä lukuun ottamatta ollut lainkaan ärsyttäviä piirteitä, turhia värittymiä tai tarpeettomia korostuksia. Toisto oli kaikella sisällöllä jokseenkin tasapainoista ja selkeää, eikä eri musiikkityyleistä ja puhesisällöistä toiseen hyppiessä tullut kaivanneeksi esimerkiksi taajuuskorjainta muhkuroiden tai kuoppien tasoitteluun. Fonicoiden toisto on toisin sanoen suoraan paketista kohdillaan. Käyttäjä voi kuitenkin säätää aavistuksen kuulokkeiden toistoprofiilia jättämällä sovittimet enemmän korvakäytävän suulle kuin sisään.


Yhteenveto: Toimiva ja tyylikäs toteutus

Tivoli Audion Fonico on valmistajan liikkuvaan elämäntapaan tarkoitetun Go-sarjan täyslangaton nappikuulokemalli, joka täyttää hienosti tuotekategoriansa keskeisimmät kriteerit. Kuulokkeiden käyttötuntuma on hyvä, ja ne myös pysyivät paikallaan mainiosti. Kuunteluaikaakin on arkipäiväiseen matkustamiseen ja ulkoiluun melko riittävästi, ja lisävirtaa on saatavilla helposti kuljetuskotelosta. Myös ulkonäkö on sopivan hillitty ja rakenne vakuuttava. Hienoisista yhteysongelmista ja pientä opettelua vaativista näppäinkomennoista huolimatta kokonaisuus on sarjassaan paitsi toimiva myös tyylikäs. Fonicoiden ääni on suoraan paketista vedettynä kohdillaan ja sopii monille eri musiikkityyleille.

Plussat ja miinukset
+ Ulkonäkö ja design
+ Tasaisen vahva äänenlaatu
+ Funktionaalinen toteutus
– Näppäinkomennot vaativat opettelua
– Yhteysongelmat ruuhkaisessa ympäristössäTivoli Audio Go Fonico
Hinta: 129 €
Edustaja: Loudgroup
Lisätiedot: Tivoli Audio

Toimintaperiaate: Täyslangaton bluetooth-nappikuuloke
Elementit: 2 x 6 mm
Bluetooth: 5.0
Roiskesuojaus: Kyllä, IPX5
Lisävarusteet: Korvasovittimet (3 pr), kumilenkit (4 pr)
Akunkesto: 3,5 tuntia per lataus (14 tuntia kuljetuskotelon varavirralla)
Latausliitäntä: Micro-usb
Mitat (kuulokkeet): 19,5 x 26,2 mm
Paino (kuulokkeet): 4,5 g kpl
Mitat (kuljetuskotelo): 79,4 x 31,8 x 32 mm
Paino (kuljetuskotelo): 47,6 g