Kodin akustiikkaa voi parantaa myös tyylillä. Ruotsalaisen Sound of Sciencen ratkaisussa sama kangas sopii sekä seinän akustiikkapaneeliin että tyynyihin!

Tiesitkö, että huoneen akustiikasta riippuen jopa suurin osa siellä kuulemastamme äänestä saattaa olla niin sanotusti huoneen ääntä eli sen rajapinnoista heijastuneita ääniaaltoja sekä kaiuttimen oman äänen ja kuunteluhuoneen heijastumien summaa. Saatamme siis jopa kuulla itse asiassa enemmän huonetta kuin kaiuttimen suoraan tuottamaa ääntä.

Ääni heijastuu huoneen rajapinnoista kuuntelupaikalle, ja ääniaallot risteilevät huoneessa joka suuntaan joskin koko ajan vaimentuen. Mitä enemmän huoneessa on ääntä vaimentavia pintoja ja materiaaleja, sitä vähemmän ääntä heijastuu kuuntelupaikalle.

Yleisesti voidaan todeta, että mitä vähemmän heijastuksia, sen parempi. Tähän pyritään myös akustoinnilla: vähennetään epätoivottuja heijastuksia. Akustointi ei välttämättä tarkoita massiivisia rakenteita tai muuta vastaavaa, vaan apua saa jo muutamasta oikeaan kohtaan sijoitetusta akustointipaneelista.

Akustointipaneelit voivat olla myös sisustuksellisia elementtejä, kunhan ne hoitavat tehtävänsä eli äänen heijastusten vähentämisen. Hyvä esimerkki tästä on Sound of Sciencen Fly-akustiikkapaneelit.

Fly-akustiikkapaneelin perustana toimii Sound of Sciencen Hertz-äänenvaimennin. Tekstiilitaiteilija Monika Järg on suunnitellut akustiikkalevyihin Fly-kankaan, jota tuotetaan pieninä erinä Virossa ainoastaan taiteilijan omiin ja Sound of Sciencen projekteihin.

Kangas on uniikki, ja kuvioitu ulkopinta on hyvin ainutlaatuinen, eikä tuotteita muualta löydy. Fly-kangas on saatavilla viidellä eri värivaihtoehdolla, ja ne voidaan kaikki yhdistää yhteen ja samaan äänenvaimentimeen. Kankaan materiaali on 65-prosenttisesti villaa ja 35 prosenttia pellavaa. Fly-kangas on saatavilla myös erikseen, jolloin voit tehdä samasta kankaasta esimerkiksi sohvatyynyt.

Akustiikkalevyjen asennus on helppoa kahden puulistan avulla.

Sound of Science Fly -akustiikkalevyt ovat saatavilla useassa eri koossa hintahaarukassa 129–459 euroa per levy. Hinnaston ja lisätiedot löydät Agentur Tur-Pex Oy:n sivuilta.