Withings kertoo, että sen ScanWatch-älykellon veren happipitoisuuden mittausominaisuus on saanut Euroopassa kliinisen validoinnin. Journal of Medical Internet Researchin artikkelin mukaan kello mittasi SpO2-arvoja riittävän tarkasti.

Matala veren happipitoisuus voi olla merkki esimerkiksi keuhkoahtaumasta, uniapneasta tai koronataudista. Happisaturaation mittaus tuli viime vuonna Withings ScanWatchin lisäksi Applen Watch Series 6 -älykelloon.

Moniin edullisiinkin älykelloihin on viime aikoina tullut tarjolle happisaturaation mittaus, mutta ilman takeita tarkkuudesta siitä ei ole käytännössä hyötyä. Toimiessaankin sen käyttötarpeet ovat peruskäyttäjälle rajalliset. Edellä mainittujen sairauksien toteamisen ja seuraamisen lisäksi happisaturaatiota seurataan jo varsin tavoitteellisen tason urheilussa.

ScanWatch mittaa happisaturaatiota pulssioksimetrian avulla eli PPG-anturilla. Se on tuttu useimpien kellojen ja aktiivisuusrannekkeiden sykemittaustekniikkana. Siinä mitataan iholle heijastettavien vihreiden LED-valojen heijastumista takaisin. Sairaaloissa käytettävässä, sormenpäähän asetettavassa happisaturaatiomittarissa käytetään samaa tekniikkaa, mutta älykellot mittaavat ranteesta.

Toimiva happisaturaation mittaus voi auttaa havaitsemaan aikaisemmin ja seuraamaan hengitystiesairauksia. Se ei kuitenkaan korvaa lääketieteellisiä tutkimuksia. Withings kertoo, että ScanWatch-kello on käytössä Ludwig Maximillienin yliopiston tekemässä tutkimuksessa, jossa seurataan etänä koronapotilaiden EKG:tä, sykettä ja happisaturaatiota. Se auttaa suunnittelemaan sairaalan resursseja ja hoitokykyä sekä tunnistamaan potilaiden sairaalahoidon tarve.

www.withings.com/fi/en/