Apple on esitellyt loppuvuoden näkymiään ohjelmistokehittäjille vuosittaisessa WWDC-tapahtumassa. Merkittävimpänä uutuutena yhtiö julkisti ensi syksynä mobiililaitteisiin ilmestyvän iOS 12- käyttöjärjestelmän. Tavallisesti käyttöjärjestelmä on tullut saataville samalla kun uudet iPhone-mallit julkistetaan.

iOS 12

Mobiilipuolella iOS 12 -päivityksen saavat kaikki ne laitteet, joihin ilmestyi myös iOS 11. Uudistuksia on muun muassa käyttöjärjestelmän nopeudessa, jonka pitäisi olla edeltäjää huomattavasti nopeampi. Uutta on myös tuki ryhmävideopuheluille, parempi moninpelituki lisätyn todellisuuden peleihin, uudet emojit ja kännykän käytön kohtuullistamista tukevat ominaisuudet.

Kuvat-sovellus on saanut tehokkaamman hakutoiminnon, joka osaa tehdä ehdotuksia jo ennen hakemista. Siri-puheavustajaan taas voi jatkossa lisätä eri sovelluksissa suoritettavia toimintoja. Tätä varten sovelluskehittäjillä on mahdollisuus lisätä oma nappi lisäämistä varten. Siri myös pystyy ehdottamaan usein käytettyjä toimintoja lukitusnäkymässä. Lisäksi on tulossa Shortcuts -toiminto, jolla voi luoda puheohjauksella käynnistettäviä toimintosarjoja.

Tietokoneiden macOS-käyttöjärjestelmästä ilmestyy uusi Mojave-versio. Saataville tulee nyt tummanpuhuva Dark Mode -kuvatila, joka säästää silmiä. Työpöydällä kuvakkeet ryhmittyvät automaattisesti tiedostotyypin mukaan, ja Finder-tiedostonhallinnan hakutoimintoa on kehitetty. Safari-selaimeen taas tulee verkosivujen urkintaevästeitä hillitseviä ominaisuuksia. Myös App Store on saamassa uudistuksen.

Apple watchOS 5

Apple Watch -älykellot saavat uuden WatchOS 5- käyttöjärjestelmän. Siinä on aiempaa enemmän liikuntaominaisuuksia, kuten automaattinen harjoituksen aloittaminen. Seurattavien lajien määrä on kasvanut, ja kello osaa ennakoida paremmin käyttäjänsä tekemisiä. Lisäksi Siri toimii monipuolisemmin ja helpommin. Päivitys tulee ensimmäistä sukupolvea lukuunottamatta kaikkiin Apple Watch -kelloihin.

Apple TV taas sai tällä kertaa pienemmän päivityksen. Tulossa on Dolby Atmos -tuki nykyisten hdr10:n ja Dolby Visionin lisäksi. Toinen uusi ominaisuus on kyky tunnistaa verkon kautta vastaanotettavan lähetyksen palveluntarjoaja ja kirjautua siihen automaattisesti. Ei ole vielä tiedossa, toimiiko ominaisuus myös Suomessa.

www.apple.com/fi