Apple julkisti odotetusti uuden iPhonensa, joka on puhelimen kymmenvuotisjuhlan kunniaksi nimeltään iPhone X eli kymmenen.

Uutuudessa on melkein koko etupuolen peittävä OLED-näyttö, jolla on kokoa 5,8 tuumaa. Super Retinaksi kutsutun näytön tarkkuus on 2 436 x 1 125 pikseliä. Kotipainiketta ei enää ole eikä myöskään sormenjälkitunnistusta, jonka tilalla on Face ID -kasvontunnistus. Face ID perustuu infrapunasensoreilla luotuun 3D-mallinnukseen ja sillä voi paitsi avata lukituksen ja kirjautua sovelluksiin myös esimerkiksi vahvistaa maksuja App Storessa ja Apple Payssä.

Runko on ruostumatonta terästä ja puhelimen takana on lasipinta. iPhone X on vedenkestävä.
Myös kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi on uusittu. Puhelin tukee pikalatausta ja langatonta latausta – molempia ensimmäistä kertaa iPhonen historiassa. Bluetooth on versiota 5.0.

Applen panostus lisättyyn todellisuuteen näkyy iPhone X:n uusista sitä varten kalibroiduista kameroista. Kaksoiskameran tarkkuus on 12 megapikseliä. Molemmissa linsseissä on optinen kuvanvakain. Aukkoluvut takakameroissa ovat 1,8 ja 2,4. Parannettuja LED-kuvausvaloja on neljä.

Automaattitarkennuksen luvataan sujuvan hämärässä aiempaa nopeammin. 4K-kuvaus sujuu nyt aikaisempaa vikkelämmin eli 60 fps ja 1080p-laatuisen 240 fps nopeudella. Etukamerassa megapikseleitä on 7.

Järjestelmäpiirinä on Applen uusi A11 Bionic sisältää kuusi ydintä. Kaksi niistä on optimoitu suorituskykyyn, ja ne ovat 25% edeltäjäänsä nopeampia. Neljä ydintä taas on optimoitu vähäistä virrankulutusta varten ja ne ovat 70 % edeltäjäänsä nopeampia. Piirissä on myös uusi grafiikkasuoritin, joka pystyy 30 prosenttia aiempaa parempaan suorituskykyyn, mutta kuluttaa vain puolet virtaa aikaisempaan verrattuna. Piirin sisältämän neuroverkko-osion avulla tekoälylaskentatehtävät kuten kasvontunnistus sujuu nopeammin.

Ennakkotilaukset alkavat Suomessa ensimmäisten joukossa eli 27.10. Myynti käynnistyy 3.11. Värivaihtoehtoina ovat tähtiharmaa ja hopea.
Hinnat:
64 gt tallennusmuistilla 1 179 €
256 gt tallennusmuistilla 1349 €

www.apple.fi