Piirivalmistaja Qualcomm esitteli aptX Lossless -teknologian, joka tarjoaa häviötöntä ääntä Bluetooth-yhteyden välityksellä. Se antaa valmistajille mahdollisuuden rakentaa häviötöntä äänenlaatua tukevia Bluetooth-kuulokkeita. Uusi koodekki on osa keväällä esiteltyä Snapdragon Sound -ääniteknologiakokonaisuutta ja myös hiljattain lanseerattua mukautuvaa aptX Adaptive -teknologiaa.

AptX Lossless tukee CD-tasoista 16 bitin ja 44,1 kilohertsin toistoa, jos ympärillä ei ole liikaa radiotaajuushäiriöitä. Häviötöntä ääntä on tarjolla esimerkiksi useissa suoratoistopalveluissa. Teknologia yltää enimmillään yhden megabitin tiedonsiirtonopeuteen sekunnissa, mutta se pystyy mukautumaan hitaimmillaan 140 kilobitin sekuntivauhtiin, jos ympärillä on paljon häiriötä. Näin voidaan vähentää äänen pätkimistä ja muuta häiriötä.

Teknologia tunnistaa Bluetooth-yhteyden voimakkuuden lisäksi myös toistettavan materiaalin ja siirtyy häviöttömään toistoon havaitessaan häviämättömän lähdemateriaalin. Häviöllisistä formaateista tarjolla on 24 bitin ja 48 tai 96 kilohertsin äänenlaatu. AptX-koodekkia käyttäessä äänidatasta jää suuri osa matkan varrelle. AptX Adaptive säästää jo lähes kaiken datan mutta aptX Losslessia käyttäessä datasta ei pitäisi kadota bittiäkään.

Ensimmäisiä aptX Lossless -toistoon kykeneviä laitteita voidaan odottaa markkinoille vielä tänä vuonna. Snapdragon Sound -merkintä kertoo kyseiseen kokonaisuuteen kuuluvien teknologioiden tuesta. Sertifikaatin saadakseen laitteen täytyy läpäistä Qualcommin testit, joissa testataan äänenlaatu, viive ja yhteyden luotettavuus. Snapdragon Sound -lisensointikumppaneita on tällä hetkellä 31 kappaletta. Niihin kuuluu niin audio- kuin mobiilivalmistajia.

www.qualcomm.com