Ranskalainen Devialet on päivittänyt omintakeisen Phantom-kaiuttimensa uuteen ja toistaiseksi parhaimpaan versioon.

Teksti: Jonas Bryngelsson & Heikki Kivelä / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 9–10/2017.

Devialet esitteli ulkonäöltään ja toteutukseltaan poikkeuksellisen Phantom-kaiuttimensa ensimmäisen version muutama vuosi sitten. Huomiota herättävä all in one -kaiutin keräsikin yleisöä erilaisissa hifitapahtumissa ympäri Eurooppaa, joskin tuolloin Tukholman-messuilla paikalle saatu kopio oli harmillisesti rikkoutunut kovassa kiertue-elämässä.
Phantomin maailmanvalloitus on sittemmin jatkunut, sitä on ihmetelty ja testattu moneen otteeseen, ja viimein siitä on ilmestynyt Gold Phantom -versio, jonka saimme hetkeksi haltuumme.
Käytännössä kyseessä on rakenteen ja ajattelun uudistava laite: langaton joka paikan kaiutin, joka osaa toistaa musiikkia bluetoothilla tai verkon ylitse langallisena ja langattomana. Lisäksi Phantom tukee muun muassa AirPlay- ja upnp-toistoa.


Perintöä ja uudistuksia

Phantomin tuoreimman version design ja ulkomuoto ovat pitkälti samat kuin aiemmissa: hätkähdyttävä muotokieli metallisessa kuoressa, kaksi sivuttaista uloketta sekä eteenpäin suunnattu koaksiaalielementti titaanidiskantilla aiemman Silver-mallin alumiinisen sijaan.
Uutta on myös vahvistinpuoli, josta vastaa nyt Devialetin oma ADH (Analogue Digital Hybrid) -teknologia, joka toimii sekä a- että d-luokassa siten, että a-luokan vahvistus kuuluu diskantissa ja keskialueessa. Lisäksi mukana on oma da-muunnin, joka yltää 24 bitin ja 192 kilohertsin resoluutioon.
Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin suljetusta kolmitiekaiuttimesta valmistajan ilmoituksen mukaan 4 500 watin kokonaisteholla, joka on kasvanut entisestään Silver-mallin 3 000 watista. Maksimiäänenpaineeksi kerrotaan vaikuttavat 108 desibeliä, ja Gold Phantomin pitäisi ulottua aina 14 hertsiin asti -6 desibelin vaimennuksella, mutta niin matalalla ei käytännössä ole enää lainkaan musiikin kannalta merkittäviä saati kuultavissa olevia taajuuksia. Bassotoisto on tästä huolimatta kuitenkin kunnossa, ja viimeinenkin oktaavi toistuu suurimmaksi osaksi puhtaasti.
Samaan tapaan kuin Devialetin vahvistimissa toistoa voi optimoida eri kaiuttimille, myös Gold Phantomista löytyy huonekorjaus- ja optimointimahdollisuudet, jotta toistosta saa irti vielä hiukan enemmän.
Ja niin, kimmeltävä osa kaiuttimen sivuilla on oikeasti 22 karaatin kultaa.

Devialet Gold Phantomille voi lisämaksusta hankkia näyttävän puujalustan.

Langaton ja langallinen

Gold Phantomia voidaan käyttää joko langallisella tai langattomalla verkkoyhteydellä, mutta siinä on myöskin optinen sisääntulo. Spark-ohjainsovellus on saatavilla Android- ja iOS-älylaitteille, ja sen toimivuus on parantunut merkittävästi, vaikka silloin tällöin pieniä yhteyskatkoja ilmenikin. Ohjainsovelluksen avulla voi soittaa musiikkia muun muassa Spotify Connectilla, Tidalilla, Deezerillä ja Qubusilla. Samalla kahdesta Gold Phantomista voi muodostaa stereoparin, ja niitä voi kytkeä monihuonetilaan kerralla jopa 19 lisävarusteena saatavan Dialog-boksin avulla. Saimme kokeiluun vain yhden Gold Phantomin, joten tätä emme harmiksemme päässeet testaamaan.

Kolmitierakenne, 4 500 watin vahvistinteho, oma da-muunnin, langattomat ja langalliset liitännät sekä paljon muuta. Devialet Gold Phantom on melkoinen kaiutinteknologian taidonnäyte.

Maku ratkaisee

Toimituksessa Gold Phantom oli jossain määrin vedenjakaja: siitä joko pidettiin tai sitten ei. Tosin vain tietyiltä osin, sillä kaikkien mielestä kaiutin on mitä mainioin ja kaikin puolin komea laite, siitä emme kiistelleet. Moni saattaisi jopa harkita sellaisen ostoakin, ellei sen hinta olisi jokseenkin suolaiset 2 599 euroa. Samalla rahalla kun saa äänentoiston kannalta sekä määrällisesti että laadullisesti monenlaisia vaihtoehtoja. Sivubassojen suhteen Gold Phantom on kuitenkin oman tiensä kulkija: vastaavaa ratkaisua ei ole tullut vielä vastaan, kun puhutaan toiston määrästä ja voimasta rakenne huomioiden.
Gold Phantom onnistuu oikeasti tuottamaan melkoisia äänenpaineita. Testasimme kaiutinta melko avoimissa huoneissa, jotka mitä luultavimmin vastaavat niitä olosuhteita, missä Gold Phantomia luontevasti kuunneltaisiin muutenkin. Ja kaikki toimi kuten pitääkin.
Toisto täytti huoneen helposti, eikä 108 desibelin maksimiäänenpaine tunnu lainkaan tuulesta temmatulta lukemalta. Myös bassotoisto vakuutti, mutta painotus tuntui olevan enemmän raa’assa voimassa kuin syvyydessä. Tietyillä musiikkinäytteillä Gold Phantom pysyi napakan täsmällisenä, mutta todella paljon matalataajuista informaatiota sisältävä meno tahtoi hiukan sakata.
Joka tapauksessa bassokin onnistui säväyttämään, kunhan vain musiikkivalinnat pysyivät ruodussa. Tietysti Gold Phantom soittaa mukisematta mitä tahansa, mutta eniten se tuntui olevan kotonaan hyvin tuotetun ja rytmisesti eloisan populaarimusiikin parissa, jonka taajuudet pysyttelevät karkeasti sanottuna noin 40 hertsissä ja sen yläpuolella. Esimerkkinä Paul Simon tai Talking Heads, mutta kyllä Daft Punk jytäsi myös ongelmitta. Hiukan suttuisempi meno, kuten varhainen The Clash, taas ei mennyt niin sujuvasti. Mutta näinpä asiat tahtovat olla myös muiden valmistajien kaiuttimien kohdalla.

Tarkka musiikista

Kuten sanottua, Gold Phantom toistaa kevyesti mitä tahansa musiikkia, jopa jazzia ja klassista, ja parhaimmillaan sitä on jopa ilo kuunnella. Kriittiset korvat tosin saattavat huomata, että seassa on myös siellä täällä hiukan epätasaistakin toistoa. Enimmäkseen se kuuluu maltillisena loudness-ilmiönä eli korostumina keskibassossa ja diskantissa. Mutta tähänkin vaikuttaa paljolti se, miten toistettava musiikki on tuotettu. Yksinkertaistaen Gold Phantom vain toistaa osan musiikista paremmin. Jos suurin osa mehukkaimmista taajuuksista sijaitsee jossain 40–70 hertsin tienoilla, Gold Phantom on juuri oikea kaiutin. Silti mielipiteet toimituksessa hiukan jakautuivat, kun keskusteluun tuotiin kaiuttimen hinta. Se puoli, joka pitää hiukan kovaäänisemmästä musiikista, oli aavistuksen tyytymättömämpi toiston rajalliseen syvyyteen ja loudness-ominaisuuksiin.


Devialet valmistajana

Devialet tunnetaan rohkeasta ja perinteitä kumartamattomasta muotokielestään. Kuvassa D200- integroitu stereovahvistin (suositushinta 7 390 euroa).

Ranskalainen Devialet on maailman hifimarkkinoilla suhteellisen tuore tekijä. Vuonna 2007 Pariisissa start-up-pohjalta perustettu valmistaja tuli ensimmäisenä tunnetuksi ADH- eli Analog Digital Hybrid -teknologiaa hyödyntävillä highend-vahvistimillaan, joiden taustalla oli Devialetin perustajan Pierre-Emmanuel Calmelin vuonna 2004 patentoima hybridivahvistinteknologia.

Vuonna 2010 Devialet julkisti sittemmin peräti 58 erilaista audioalan palkintoa kahmineen D-Premier-sarjansa, joka haastoi rohkeasti perinteiset highend-standardit poikkeavalla tyylillään. Devialetin mahdollisesti tunnetuimman tuotteen, Phantom-kaiuttimen ensimmäinen versio julkistettiin vuonna 2015, ja Devialet markkinoi sitä itsevarmasti ”maailman paras ääni” -sloganilla. Kaiutinta myytiin muun muassa Apple Store -myymälöissä kautta maailman.
Tällä hetkellä Devialet-tuotteiden hintahaarukka ulottuu 1000 Pro Dual Mono -stereovahvistimen vajaasta 30 000 eurosta noin 1 500 euron hintaiseen Phantom Elevate -kaiuttimeen.

Viime vuonna valmistaja onnistui keräämään 100 miljoonan euron rahoituksen tulevaisuuden teknologioiden kehittämiseen ja uusiin investointeihin. Devialetin logo tulleekin tulevaisuudessa näkymään myös autoissa, televisioissa ja erilaisissa verkkolaitteissa.
Suomessa Devialetia edustaa Mareksound (www.mareks.fi).

Lisätiedot: www.devialet.com

YHTEENVETO

Ei ehkä paras mutta mielenkiintoinen

Testimme perusteella Gold Phantomia ei voi kutsua yleisellä tasolla kaikkia hurmanneeksi huippukaiuttimeksi, vaikka omaa charmiansa siinä onkin. Näkökulma voisi olla eri, jos kaiuttimia kuuntelisi stereoparina, joskin hinta olisi silloin jo 5 000 euron tuolla puolen.
Se sen sijaan on selvää, että Gold Phantom on mahdollisesti tämän hetken mielenkiintoisin kaiutin, ja sekin merkitsee paljon!


+ Upea design ja viimeistely

+ Aidosti voimakas ääni

– Toisto ei kaikkien makuun


Devialet Gold Phantom
Hinta: 2 599 €
Lisätiedot: www.devialet.com
Edustaja: Mareksound (www.mareks.fi)

Toimintaperiaate: Suljettu langaton kaiutin
Ilmoitettu teho: 4 500 W
Liitännät: Optinen, ethernet, usb-a
Tuki: Bluetooth, Spotify Connect, Tidal, Qubus, Deezer, nettiradio, AirPlay
Mitat (l x k x s): 25,3 x 25,5 x 34,3 cm
Paino: 11,4 kg