WhatHiFi on testannut Dynaudion Xeo 10 -aktiivikaiuttimet. Samaisten kaiuttimien edeltäjä Xeo 2 oli lehden vuoden 2017 valinta, joten odotukset ovat lähtökohtaisesti korkeat. Uusi malli julkisettiin tänä syksynä ja se on Suomessa hinnaltaan noin 1 500 euroa.

Kooltaan Xeo 10 -kaiuttimet ovat työpöytä- ja kirjahyllytasoa. Ne kaksiteiset, ja molemmat kaiutinelementit on varustettu omalla 65 watin vahvistimella. 28 millimetrin silkkidomediskantti on sama kuin edeltäjässä, mutta magnesiumsilikaattipolymeeristä valmistettu basso/keskiääninen on uusi. Samoin digitaalisen signaaliprosessoinnin avulla toteutettu jakosuodin.

Etulevy on nyt alumiinia, mutta itse kotelo on muovia. Kosketusnäppäimet ovat kaiuttimen yläosassa, mutta mukana tulee myös kaukosäädin. Välijohtoa kaiuttimien välillä ei ole, mikä helpottaa asettelua. Takaa löytyy kytkin, josta voi optimoida toiston kaiuttimen sijoittelun mukaan – seinän läheisyydessä, nurkassa tai vapaassa tilassa.

Liitäntöinä on kaksi paria linjatasoisia sisääntuloja, 3,5 millimetrin aux-sisääntulo ja optinen liitäntä 24 bitin ja 96 kilohertsin tuella. Langattomista on tarjolla bluetooth. Kaiuttimiin voin hankkia 350 euron lisämaksusta myös Xeo Connectin, joka tarjoaa lisää sisääntuloja, dlna-suoratoiston enimmillään 24 bitin ja 192 kilohertsin laadulla sekä Spotify Connectin.

Hieman halvan tuntuisesta koteloratkaisusta huolimatta ääni on WhatHiFin mukaan fantastinen. Kaiuttimet ovat moneen soveltuvat, mutta erityisen hyvällä mallilla ovat selkeys ja pieneksi kaiuttimeksi kookas äänikuva. Kovallakin äänenvoimakkuudella ne pysyttelevät selkeinä. Toisto on tasapainoista, tarkkaa mutta ei kliinistä. Basso jytisee kaiuttimien koon nähden tukevasti. Jopa bluetoothin kautta kuunnellessa toisto on parhaasta päästä, vaikka toisinaan pientä pätkimistä ilmeneekin.

Kaikkiaan WhatHiFin mukaan on hankala löytää kilpailevaa kaiutinta. Arviossa mainitaan KEFin uusi LSX, joka tarjoaa monipuolisemmat suoratoisto-ominaisuudet mutta ei yhtä tukevaa toistoa. Acoustic Energyn AE1 Activessa ei ole samoja ominaisuuksia, mutta tarjoaa enemmän hifi-erillislaitteita muistuttava toistoa. Molemmat ovat kuitenkin edullisempia kuin Dynaudio.

WhatHiFin arvion voi lukea täältä.