Aktiiviset kaiuttimet ovat moneen sopiva pala kodin äänentoistossa. Niillä voi ryydittää niin television äänentoistoa kuin kuunnella musiikkiakin. Lisäksi välttyy vahvistimen hankinnalta ja ylenmääräiseltä johtokasalta.
Usein bluetooth-kaiuttimet sijoittuvat noin parin–kolmensadan euron hintaluokkaan, mutta tässä alemmassa hintaluokassa äänenlaatu jättää usein vielä toivomisen varaa ja laatu on kirjavaa. Testasimme astetta korkeamman hintaluokan langattomia kaiuttimia selvittääksemme, mitä ne tarjoavat. Esittelemmekin teille kehutut Heco Ascada 2.0 BTX -kaiuttimet.

Ensivaikutelma ja käyttö
Heco Ascada 2.0 BTX:t ovat tyypiltään aktiiviset kaksitiekaiuttimet. Elementteinä on viisituumainen basso/keskiäänikaiutin sekä yhden tuuman diskantti. Kaiuttimen etuseinä on suunnattu aavistuksen verran yläviistoon, joten ne voi asentaa hieman tavallista matalammalle. Kulma on aika hyvä esimerkiksi tv-hyllylle tai työpöydälle asentaessa.
Kotelo on toteutettu bassorefleksiperiaatteella, jolloin pienempään koteloon saa matalammalle toistuvan basson kuin suljetussa kotelossa. Refleksiputki sijaitsee laitteen takaosassa.
Kuten aktiivikaiuttimissa yleensäkin, Heco Ascada 2.0:n käyttöönotto on helppoa. Toinen kaiuttimista sisältää vahvistimen, josta kytketään johto passiiviseen kaiuttimeen. Sen ja virtajohdon kytkemisen jälkeen voikin ryhtyä liittämään haluamiaan ohjelmalähteitä kaiuttimiin.
Liitäntöjä kaiuttimessa on joka lähtöön. Fyysisistä liitännöistä kaiuttimessa on optinen liitäntä, digitaalinen koaksiaaliliitäntä, analoginen rca sekä usb. Kaiuttimiin on siis helppo kytkeä melkeinpä mikä tahansa laite, esimerkiksi televisio, tietokone, cd/dvd-soitin tai mobiililaitteita. Langaton toisto hoituu bluetoothin avulla. Se tukee aptX-koodekkia, jonka luvataan parantavan äänenlaatua perinteiseen bluetoothiin verrattuna.

Kaiuttimen sivussa on äänenvoimakkuuden säädin sekä sävynsäädöt bassolle ja diskantille.

Heco Ascada 2.0:n takapaneelissa on sisääntuloliitännät jotakuinkin kaikelle tarvittavalle. Tarvittaessa bassontoistoa pystyy tukevoittamaan aktiivisubwooferilla.

Ulostuloina on lähtö aktiiviselle subwooferille ja liitäntä usb-laitteen latausta varten. Halutessaan siis bassontoistoon saa lisää ruutia lisäkaiuttimen avulla. Kaiutinliitäntä aktiivi- ja passiivikaiuttimen välille on toteutettu napakalla naparuuvilla.
Jatkuvaa tehoa luvataan kaiutinta kohden 1 x 35 wattia ja hetkellistä tehoa 70 wattia. Ääntä riittääkin keskiverto-olohuoneeseen enemmän kuin tarpeeksi, ja volyymi riittää kohtuukokoiseen asuntoonkin. Kaiuttimien toistama taajuusalue yltää valmistajan ilmoituksen mukaan laajemmalle kuin tavallisesti, bassotaajuuksilla 32 hertsiin ja yläpäässä peräti 40 kilohertsiin.
Saatavilla olevat värit ovat pianolakattu valkoinen ja musta. Molemmat sujahtavat varsin mukavasti ainakin nykyaikaiseen sisustukseen. Mitoiltaan kaiuttimet eivät ole erityisen kookkaat, mutta kuitenkin siinä rajoilla, viitsiikö niitä työpöydälle laittaa. Ne ovat siis paremminkin kirjahyllyyn tai tv-tasolle sopivaa kokoa.
Aktiivikaiuttimessa on ilmaisinledi, joka kertoo käytössä olevasta ohjelmalähteestä. Se on kaiuttimen suojaverkon takana, joten ensi kerroilla sitä ei välttämättä heti huomaa. Suojaverkon voi kuitenkin halutessaan irrottaa. Kaiuttimen sivussa on äänenvoimakkuuden säädin sekä diskantin ja basson säädöt.
Kaukosäätimestä löytyy virtakytkin, valitsinnäppäimet ohjelmalähteille, mykistysnäppäin ja äänenvoimakkuuden säätö sekä toistonäppäimet. Lisäksi siinä on bluetooth-paritusnäppäin. Bluetooth-paritus sujuu painamalla näppäintä ja valitsemalla sen jälkeen esimerkiksi tietokoneesta tai mobiililaitteesta Heco-kaiuttimen toistolähteeksi. Ensimmäisen kerran jälkeen toistolähde ja kaiutin tunnistavat toisensa pariksi.

Ääni
Ääneltään Heco Ascada 2.0 BTX:t ovat kirkkaat ja selkeät. Kuuntelimme kaiuttimia pääasiassa sävynsäätimien keskiasennossa. Niissä sävyä voisi parhaiten kuvailla neutraaliksi, lievästi enemmän viileäksi kuin lämpimäksi. 
Säätimet antavat keskimääräistä enemmän säätövaraa, mikä auttaa saamaan toiston kuuntelutilaan ja omaan korvaan sopivaksi. Sekä basson- että diskantin säädöt yltävät -10 desibelistä +10 desibeliin. Se on jo varsin suuri haarukka.
Kun diskantit vääntää alimpaan asentoonsa, levyllä normaalisti hyvin selvät ja etualalla olevat korkeat taajuudet katoavat lähes kuulumattomiin. Ylimmässä asennossa taas ei ole yhtä huomattavaa suurta eroa keskiasentoon verrattuna. Diskanttitoistoa on vaikea saada yliampuvaksi.
Bassontoisto Ascadassa on tarkka ja napakka. Kun basson säätää keskiasennosta alimpaan asentoonsa, ei huomaa mullistavaa eroa. Parhaiten sen huomaa soundin täyteläisyydessä. Yläasennossaankin bassontoisto pysyy vielä koossa, mutta alkaa kuitenkin hallita kokonaiskuvaa melko selvästi. Se ei välttämättä ole optimaalisin asetus musiikkia kuunnellessa, mutta elokuvien äänitehosteissa pieni bassonlisäys ei tavallaan ole pahitteeksi. Bassoa löytyy sen verran, että subbari ei ole kiireisimpänä ostoslistalla.

Kaukosäätimessä on perustoiminnot, eli ohjelmalähteen valitsimet, toistonäppäimet sekä äänenvoimakkuuden säädöt.

Yhteenveto
Kokonaisuudessaan Ascada 2.0 BTX -kaiuttimet ovat selvä loikka parempaan verrattuna edullisempiin ja pienempiin bluetooth-kaiuttimiin. Niillä hoitaa kunnialla niin elokuvien katselun kuin musiikinkuuntelunkin.
Ääni on hintaluokassaan laadukas ja moneen sopiva. Äänenvoimakkuutta Ascada-kaiuttimissa riittää kattamaan olohuoneen ja peruskaksion tai -kolmion tarpeet. Siinä missä pienemmät bluetooth-kaiuttimet harvoin riittävät kodin tai huoneenkaan ainoaksi toistolähteeksi, Ascadan papu riittää pidemmälle.

PLUSSAT:

+ Moneen soveltuva ja hyvä äänenlaatu

+ Runsaat liitännät

+ Tehokkaat sävynsäädöt

Heco Ascada 2.0 BTX

Hinta: 599 euroa

Edustaja: Hifitalo, www.hifitalo.fi

Toimintaperiaate: Aktiivinen 2-tiekaiutin, bassorefleksikotelo

Elementit: 5” woofer-midrange & 1” dome-tweeter

Liitännät: Bluetooth, optinen, digitaalinen koaksiaali, analoginen rca, usb

Teho (Jatkuva/Maksimi): 2 x 35 / 70 wattia

Taajuusalue: 32 – 40 000 Hz

Jakotaajuus: 2 600 Hz

Mitat: (l x k x s): 184 x 280 x 284 mm

Paino: 6,7 kg (aktiivi) ja 4,4 kg (passiivi)

Muuta: Kaukosäädin

 

Teksti: Joni Nikkola Kuvat: Valmistaja ja Joni Nikkola

Artikkeli on julkaistu AVPLus-lehden numerossa 1/2017