Automaattinen elektroninen pysäköintikiekko ja mobiilisovellus säästävät sekä aikaa että rahaa, ympäristöstä puhumattakaan. Liikenne- ja viestintäministeriön pysäköintikiekoille antaman asetuksen muuttuminen mahdollisti autoilijalle nykyteknologian hyödyntämisen kaikilla pysäköintialueilla, jotka vaativat pysäköintikiekon käyttöä.

Aikoinaan pysäköintikiekon määritelmä oli hyvin tarkka. Mitä tahansa ei saanut pysäköinnin alkamisajankohtaa näyttävänä laitteena käyttää, muuten rapsahti sakot. Toki oli kaikenlaisia kyhäelmiä, joissa laillisen kiekon taakse oli viritelty kellokoneisto, mutta parkkipirkot olivat näiden kanssa valppaana.
Vuonna 2015 asetusta kuitenkin muutettiin: Pysäköintikiekko määritellään laitteeksi, jolla ilmoitetaan pysäköinnin alkamisaika. Asetuksessa ei ole enää tarkkoja vaatimuksia esimerkiksi kiekon koolle tai värille, vaan keskeistä on, että pysäköinnin alkamisaika on selvästi luettavissa.
Nykyään pysäköintikiekko voi siis olla myös elektroninen laite, kunhan se täyttää uuden asetuksen vaatimukset.
Norminpurkutalkoiden seurauksena autoilija voi perinteisen pysäköintikiekon sijaan valita elektronisen pysäköintikiekon, joka toimii täysin automaattisesti.

Kiekko vai ei?
Otimme kokeiltavaksi tanskalaisen Needitin elektronisen Park Lite -pysäköintikiekon ja -älypuhelinsovelluksen. Oikeastaan nimitys pysäköintikiekko on tässä tapauksessa harhaanjohtava, sillä laite ei ole mikään kiekko vaan kellolaite, joka ilmaisee pysäköinnin alkamisen ajankohdan. Sopivampi nimitys olisikin pysäköintikello. 
Needit-pysäköintikello on liikenne- ja viestintäministeriön vaatimusten mukainen. Siinä on digitaalinen kello ja vuosikalenteri, joka huomioi automaattisesti kesä- ja talviaikaan siirtymiset sekä karkausvuodet. Laitteen etu- ja takaosassa on lcd-näyttö, josta saapumisaika näkyy ulos ja sisälle. 
Pysäköintikello toimii tavallisella litium-nappiparistolla. Sen kestoksi ilmoitetaan kaksi vuotta. Laitteen luvataan toimivan aina -40 – +70 asteen lämpötiloissa.

Asennus ja käyttö
Laitteen asennus ja käyttö on helppoa suomenkielisen ohjeen avulla. Näyttöyksikkö kiinnitetään pienillä tarrapaloilla tuulilasin sisäpuolelle. Laite kannattaa sijoittaa noin 4–5 senttimetrin etäisyyteen lasin alareunasta, jotta pariston pystyy vaihtamaan laitetta lasista irrottamatta.
Pysäköintikellon toiminta on täysin automaattista: laite havaitsee, kun auto pysähtyy, ja 20 sekunnin kuluttua pysähtymisestä laite asettaa kelloon saapumisajan seuraavaan puoleen tai tasatuntiin – aivan kuten tehtäisiin tavallisenkin pysäköintikiekon kanssa. Laitteen takana on myös painike, jolla voi muuttaa tai jatkaa pysäköintiaikaa manuaalisesti aina puolen tunnin välein.
Käytössä laite toimii juuri kuten on luvattu. Auton pysähtyessä kello asettuu lähimpään seuraavaan puoleen tai tasatuntiin, ja liikkeelle lähdettäessä kellon näyttö sammuu. Niin helppoa kuin vain mahdollista. 
Needit Park Lite -pysäköintikellon suositushinta on 34,90 euroa ja kooltaan pienemmän rinnakkaismallin Park Minin 39,90 euroa. Jo yhdellä säästyneellä pysäköintivirhemaksulla laite on tienannut itsensä takaisin.

Älypuhelinsovellus
Pysäköintikellon yhteydessä toimii myös maksuton Needit Park Lite -älypuhelinsovellus iOS- ja Android-laitteille. Sovellus toimii itsenäisesti, eli sitä voi käyttää myös ilman Needitin pysäköintikelloa.
Kun auto pysäköidään, asettaa käyttäjä sovellukseen pysäköinnin alkamisajan ja kuinka paljon ennen sen päättymistä annetaan ilmoitus. Sovellus ilmoittaa myös varsinaisen pysäköintiajan päättymisen.
Park Lite -sovellus käyttää Googlen karttapalvelua ja näyttää, mihin pysäköit autosi sekä neuvoo tarvittaessa reitin sen luo, jos älypuhelimen paikannus on kytketty päälle.
Sovelluksen luvataan myös näyttävän lähistöllä olevat Park Lite -sovelluskäyttäjien pysäköintipaikat ja ajat, jolloin pysäköintiaika on päättymässä sekä sovellusta käyttäviltä vapautuneet pysäköintipaikat. Tämän pitäisi periaatteessa helpottaa vapaan pysäköintipaikan löytämistä. Tämä edellyttää tietenkin, että sovelluksella on alueella paljon käyttäjiä, koska ominaisuus perustuu käyttäjien Needitin palvelimelle tallennettuihin parkkeeraustietoihin. Jos käyttäjiä ei ole, niin tietoakin on vain vähän.
Kokeilun aikana emme löytäneet sovelluksen avulla Helsingistä kuin muutaman kerran pysäköintipaikan, joka olisi vapautunut viidessä minuutissa. Käyttäjiä ei vain ole vielä tarpeeksi.


Jo yhden parkkisakon hinnalla

Needit Park Lite (tai Park Mini) on pysäköintikello (tai ”-kiekko”), joka määrittää automaattisesti pysäköinnin alkamisajankohdan lähimpään seuraavaan puoleen- tai tasatuntiin. Pysäköintikiekkoa ja pysäköinnin alkamisajankohtaa ei tarvitse enää koskaan muistaa. Se hoituu automaattisesti.
Kun pysäköinnin alkamisen syöttää vielä pysäköintisovellukseen, niin se muistuttaa pysäköintiajan loppumisesta ja auttaa jopa löytämään takaisin autolle. Vapaita parkkipaikkoja sovellus ei lupauksistaan huolimatta kuitenkaan vielä löydä, mutta se ei ole iso haitta.
Jo yhdellä säästyneellä pysäköintivirhemaksulla Needit Park Lite on tienannut itsensä takaisin, ja siitä eteenpäin on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

PLUSSAT JA MIINUKSET
+ Helppokäyttöisyys
+ Toiminta

– Näytön luettavuus pimeällä
– Ilmaissovellus varauksin

Needit Park Lite -pysäköintikello
Suositushinta: 34,90 €
Edustaja: One-Pro Oy
Lisätietoja: www.needit.fi & www.parklite.fi
Mitat (l x k x s): 10 x 7,2 x 1,8 cm
Takuu: 2 vuotta


Lisätietoa: Pysäköinti helpommaksi

Pysäköinnin avuksi on tarjolla useita erilaisia älypuhelinsovelluksia. Esimerkiksi Google Mapsin Pääkaupunkiseudun pysäköintikartta 2016 näyttää melko kattavasti tarjolla olevat pääkaupunkiseudun pysäköintialueet, niin maksulliset kuin maksuttomatkin sekä pysäköintiautomaattien sijainnit. Ei kuitenkaan kaikkia kadunvarsipaikkoja. Löydät kartan, kun kirjoitat Googlen normaaliin hakuun ”Pääkaupunkiseudun pysäköintikartta 2016”. Kyseessä ei siis ole varsinainen sovellus vaan Google Mapsille tehty kartta, johon on merkitty pysäköintialueita. Suora linkki karttaan >>>


Ilmainen pysäköinti (Free Parking) -sovellus (vain Android) näyttää niin ikään lähistöllä olevat pysäköintialueet mutta kattaen koko maailman (parkkipaikkoja näyttää löytyvän sillä aina Ivalosta Australian Melbourneen). Sovellus ei tosin mahdollista esimerkiksi pysäköintiajan tallennusta, eikä se opasta takaisin pysäköintipaikalle.


ParKing-sovellus ei näytä parkkipaikkoja, mutta se toimii pysäköintiajan muistuttajana ja kertoo, mihin auto pysäköitiin.


Tamperelaisille on tarjolla ihan ikioma sovellus, PocketPark (Android), joka näyttää kaikki Tampereen keskustan parkkipaikat. Sovelluksen käyttö on sinänsä esimerkillisen selkeää, ja se opastaa navigoimalla parkkipaikalle, mutta siinä ei valitettavasti ole pysäköintiajalle muistutusta.


Ainakaan suuremmissa kaupungeissa ei aina pelkkä parkkikiekko riitä, vaan pysäköinti on usein maksullista. Tätä varten on tarjolla kaksi palvelua ja sovellusta: Easypark ja Parkman. Niiden avulla pystyy maksamaan pysäköinnin suoraan älypuhelimesta. Ne myös eroavat toisistaan jonkin verran käyttöliittymältään, mutta perusominaisuuksiltaan ja toiminnallisuudeltaan ne ovat hyvin samankaltaiset. Merkittävin ero on, että Parkmanilla voi myös etsiä pysäköintialueita ja -laitoksia halutulta alueelta, ja se myös haluttaessa opastaa reitin niihin perille.
Kumpikin palvelu veloittaa pysäköinnistä pysäköintimaksun lisäksi keskimäärin noin 15 prosentin provision. Easyparkilla on tarjolla yksityisille myös kiinteän kuukausimaksun paketti (4,95 euroa, heinäkuu 2017).
Lisätietoja: www.easypark.fi ja www.parkman.fi.

Kaikki sovellukset löytyvät Android-laitteille Google Playstä ja iOS-laitteille AppStoresta.

Onko sinulla kokemusta tässä mainituista pysäköintisovelluksista tai muista vastaavista?
Kerro meille kokemuksistasi.

Teksti ja ruutukaappaukset: Teppo Hirvikunnas, tuotekuvat: laitevalmistaja