Mikkelistä maailmanmaineeseen ponnistanut OR on suomalaisen
hifiosaamisen edelläkävijä ja eräs alan merkittävimmistä nimistä tänäkin
päivänä. Yhtiön mittavaan kaiutinkatalogiin kuuluu lukuisia eri
käyttötarkoitukset täyttäviä malleja, ja AVPlus sai testattavakseen kaksi paria
äänenlaadusta tinkimättömiä kotimaisia jalustakaiuttimia. Tällä kertaa
moitteettoman soundin lisäksi on muotoilussa panostettu erityisesti myös
sisustuksellisiin elementteihin.

Teksti: Jemo Kettunen / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 8/2017.

Kultaisella OR-logolla varustettu passiivikaiutin on esine, joka kuuluu suomalaiseen kotiin melkein siinä kuin sininen shampoo tai astiankuivauskaappi. Se on tuote, jonka tarkoitus on tehdä elämästä siistimpää sekä helpompaa ja jota ilman Suomi-kuvasto ei olisi entisensä. Jos kahdeksankymmentäluvulla lopullisen läpimurtonsa tehneen merkin kaiuttimet olivat aikakautensa lapsia, on ymmärrettävää, etteivät sen aikaiset sinänsä edelleen pätevät tuotteet aina enää välttämättä istu tämän päivän kodinympäristöön. Täten OR on panostanut sekä OR- E1- että OR-E2- kaiuttimissa modernin sisustusympäristön vaateet täyttävään esteettiseen lopputulokseen.


OR-E1- ja OR-E2-kaiutinparien etulevy on kaunista, kiiltävän mustaa tai valkoista mdf:ää. Muotoilu yhdistää avaruusajan funktionalismia pohjoismaiseen minimalismiin.

Muovia ja nahkaa

Testipenkkiin saapuneiden kaiutinparien etulevy on molemmissa kaunista, kiiltävän mustaa mdf:ää. Muotoilu yhdistää avaruusajan funktionalismia pohjoismaiseen minimalismiin. Etulevyä on mahdollista saada myös valkoisena.
Molemmissa kaiuttimissa yhtäläisen kokoisen diskanttielementin torvimainen upotus peilaa kooltaan sekä sijoittelultaan ala- ja keskitaajuuksista vastaavan elementin asettelua. Harmonisesti sointuvien, suorakaiteen muotoisten kaiuttimien sivujen viimeistelyssä on käytetty joko mustaa tai valkoista nahkaa.
Ulkoisesti molemmat kaiuttimista ovat kauniita kappaleita paitsi kotimaista hifi- myös sisustusosaamista. Olipa tuote sitten jalustalla tai hyllyssä, näyttää se joka suunnasta parhaat puolensa.

Harmonisesti sointuvien, suorakaiteen muotoisten kaiuttimien sivujen viimeistelyssä on käytetty joko mustaa tai valkoista nahkaa.

Kasvueroja

Molemmat kaiuttimista ovat selkeästi saman tuoteperheen jäseniä niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Tiettyjä luonne-eroja löytyy, mutta laatu on molemmissa yhtäläisen tinkimätön. Ostopäätöksen edessä OR-E1 ja OR-E2 eivät eroa hintansa puolesta kuin 75 euron verran. Pienemmässä OR-E1:ssä oleva 106 millimetrin bassoelementti jää karvan alle kolme
senttimetriä E2:n vastaavasta. Kotelotilavuutta E2:lla on myös enemmän, ja jo vain pelkän korkeutensa puolesta tämä voittaa veljensä viidellä senttimetrillä.
Tärkeimmät erot ovatkin tehonkestossa ja fyysisessä koossa, joka peilautuu jossain määrin
myös kaiuttimien bassotoistoon – mutta ei aivan yksiselitteisesti.

Soundi ja luonne

Ennakko-oletukseni oli, että pienempi OR-E1 olisi myös soinniltaan vähäisempi. Kokoero ei kuitenkaan vertaudu sellaisenaan kaiuttimien suorituksessa. E1 on kauniisti ja erottelevasti soiva kaiutin, jonka bassotoisto on hillityn tiukka. Soundi on jopa studiomonitorimaisen tarkka, ja kaiutin soi erityisen kauniisti akustispainotteisessa folk-musiikissa. Bob Dylanin Blonde on Blonde välittyi kuin itkien kristallinkirkkaan OR-E1:n läpi.
Alataajuuksien toisto on timmi mutta ei kuitenkaan luonteeltaan köyhä. Jyrisevien bassotaajuuksien ystävälle voisi hyvin suositella OR-mallistosta löytyvää, erillistä subwooferia näiden pienten mutta maukkaasti avautuvien kaiuttimien pariksi. Voisin hyvin kuvitella jopa sisustavani kotiteatterini näillä mainioilla pienillä kaiuttimilla.
Isommassa OR-E2:ssa on siis enemmän bassoa. Kaiuttimen matalat taajuudet tuovat jykevyyttä myös alakeskialueelle, ja tuloksena on runkosoinniltaan erittäin jämäkkä ja hallittu kaiutin. Fokuksen siirtyessä tukevaan ja hyvin jäsenneltyyn keskialueeseen jää helein erottelevuus pikkuveljen harteille. Mutta älkää ymmärtäkö väärin. OR-E2 ei ole millään muotoa tukkoinen kaiutin, vaan se avautuu etenkin kovempaa soitettaessa kauniisti. Jälleen kerran kyseessä on OR:lle ominaisesti hyvin tasapainoinen ja tyylikkäällä vakavuudella soiva kaiutin, joka on luonteeltaan veljeään muskelikkaampi.


YHTEENVETO

Kotimaisen hifiosaamisen merkkipaalu

Kaiuttimien koko- ja hintaero on pieni, eikä ostopäätöksen tekemistä tulisi ajatella hinnan ja laadun korrelaationa. Sekä OR-E1 että OR-E2 ovat molemmat maailmanluokan kaiuttimia, joista ei tahdo löytyä heikkoa kohtaa.
Omat musiikkimieltymykseni veivät valintaani soundillisesti jopa pienempien OR:ien pariin, jotka syttyvät kevätpuron kirkkaudella jo aivan hiljaisimmilla äänenvoimakkuuksilla. Optimitilanteessa ostaja ottaa muutaman lempialbuminsa mukaan hifiliikkeeseen ja vertailee kaiuttimien luonnetta omien musiikillisten mieltymystensä kautta.


OR-E1
Hinta: 475 € / kpl
Lisätiedot: www.hifitalo.fi
Toimintaperiaate: 2-tie bassorefleksi
Bassoelementti: 106 mm erikoiskartio SDS
Diskanttielementti: 27 mm alu-suuntaimella
Impedanssi: 8 Ohm
Tehonkesto: 125 W (hetkellinen)
Mitat (k x l x s): 251 x 136 x 227 mm
Paino: 3,4 kg
Värivaihtoehdot: Kokomusta, valkoinen mustalla etupaneelilla, täysvalkoinen

OR-E2
Hinta: 550 € / kpl
Lisätiedot: www.hifitalo.fi
Toimintaperiaate: 2-tie bassorefleksi
Bassoelementti: 134 mm erikoiskartio
Diskanttielementti: 27 mm alu-suuntaimella
Impedanssi: 8 Ohm
Tehonkesto: 150 W (hetkellinen)
Mitat (k x l x s): 302 x 165 x 271 mm
Paino: 4,6 kg
Värivaihtoehdot: Kokomusta, valkoinen mustalla etupaneelilla